Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не претендирам че са мои!

  • 28 672
  • 25
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 213
Здравейте!
Реших да направя тема където да публикувам рецептите които готвя.
В руския форум в който пиша има опция "бележник" там можеш да си записваш всички рецепти които ти харесват, реших че тази тема може да свърши работа на бележник, затова рецептите на които автора ми е известен ще го отбелязвам.
Рецептите на които не съм написала автора мисля ги за мои Embarassed но  да кажа че  започнах да готвя не толкова отдавна, така че почти всичко съм научила от Интернет, затова не претендирам на авторство, но пък се надявам никой да не се обиди ако случайно публикувам рецептата на баба му Laughing
Понеже до преди 6 години съм живяла в Украйна, а това означава че готвя и обичам манджи на повечето републики от съветския съюз.
Обещавам ако зная произхода на рецептата да ви разкажа за него.

Сладки работи
Торта Зебра
Моята плодова пита
Портокаловия кекс на Звездев

Тестени

Руски, вкусни палачинки със мая
Хъчини
Шоколодово-бананови мъфини
Беляши с месо без мая
Любимата мазна пита на съпруга ми от nela_66
Пърленки със сирене на скара



Хляб и Козунак

Пълнозърнест хляб
Козунак с плънка от маково семе
Маймунски хляб със сирене и Пармезан
Хляб с брашно от елда
Хляб с айрян на Полин за хляб до 1кг
Украински козунак (в машина)
Майонезен хляб
Козунак с плънка от маково семе
Пухкав ръжен хляб с мед и трици
Успешен козунак
Хляб с ябълкова закваска

Разни
Рибени кюфтета
Бутчета тип KFC
Солена торта от черен дроб с гъби
Домашно масло

Последна редакция: пт, 24 юни 2011, 14:35 от г-жа Стихийно бедствие

# 1
  • Мнения: 2 213
Ето и първата ми рецепта.
Руски, вкусни палачинки със мая
Тази седмица си купих миксер и реших да го пробвам днес. Станаха страхотни палачинки.
Снимките ги давам от друг сайт, от там където взех рецептата.
http://www.gotovimdoma.ru/publ/foto_recept_klassicheskikh_tonkik … lenice/34-1-0-401
Ето и начина по който правих аз.
Продукти:
-Брашно 550гр
-Мляко прясно около 500 мл
-Краве масло 25гр
-Олио 3с.л
-Яйца 3бр
-Мая(суха) 7гр
-Захар 2ч.л
-Сол 1чл
Брашното заедно със захарта и солта и маята добре го разбърквате, след като разбъркате  добавете по малко мляко до като не стане  по гъсто от боза(почти като кексово)
ВСИЧКО СЪМ ПРАВИЛА С ПОМОЩА НА МИКСЕР НА НИЗКИ ОБОРОТИ.


След като разбъркате много добре да няма топчета добавете олиото, покрийте с фолио и сложете да втасва.
Трябва тестото да удвои обема си, ако сте го сложили на топло, това ще стане след около 40-50 мин.
През това време разбийте добре яйцата и добавете разтопеното масло (гледайте да не е горещо)
След като тестото ви удвои обема добавете сместа от яйца и масло, разбъркайте внимателно до като не стане всичко гладко и с консистенция на  боза.
Оставете тестото да поседи още 15 мин и започнете да печете палачинки като наливате направо в горещ тиган тънък слой от тестото.
Предполагам знаете от какъв тиган имате нужда newsm78, нали?, ако не, тиган с не прегарящо дъно (тип тефал)

Като забележете че палачинката се е изпекла отдолу, обърнете я на друга страна със шпатула.
След като свалите палачинката от тигана намажете я с краве масло.
И така наредете една палачинка върху друга. Палачинките стават много въздушни и мекички с много приятен вкус.
Подайте ги с мед и масло, или пък със сиренце, може да импровизирате.
У нас ги обичаме със сьомга.

Рецептата за сьомгата
Аз я купувам в метро сурова.
Режа я на тънки парченца(желателно като на снимката) редя в пласмасова кутийка един ред, поръсвам добре със сол, поливам със лимонов сок (може купен), отгоре със зехтин малко.
Остваям в хладилника за 2 денонощия.
примерно количество
500гр сьомга
50 мл лимонов сок
50 мл зехтин
сол на вкус (около 3-4 с.л)
Обсъждаме и питаме тук

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 17:34 от г-жа Стихийно бедствие

# 2
  • Мнения: 2 213
Хъчини
На руски се пише Хычины


Ето източника
http://www.gotovim.ru/recepts/sbs/hichiny.shtml
Това е нещо като тънки пирожки които правят в Кабардино-Балкария  в оригинала се правят със картофено пюре със кашкавал.
Да ви кажа че моите се получиха много красиви и много вкусни, утре ще кача снимката.
Ще опиша как ги правих.
Който има кефирена гъба(тибетска да прави с кефир)

Продукти за тестото
Разреждате 300 мл кисело мляко+200 мл газирана вода (сода) или (500 мл кефир)
1 пълна с върха ч.л бакплувър
сол на вкус (ако правите със сирене сложете малко)
Брашно колкото поеме за да стане еластично меко но не лепнещо се за ръката тесто.
Не импровизирайте да слагате яйце или каквото и да е друго защото ще стане всичко друго но не това което трябва.
Всички продукти ги замесих в машината за хляб.

До като се меси тестото направете плънката
За плънката
Сложих около 200 гр сирене+ 4 варени и нарязани на дребно яйца+спанак моя беше замразен, размразих го и във гевгира да се изцеди, ако правите със пресен, нарежете го дребно и го запържете малко.
След това разделете тестото на равни части при мен станаха 9 топки и процедирайте така.
Вземете едното топче и го разточете, сложете по средата плънката която решите.
                                                                                                                                        
Завийте краищата по средата за да стане пак топка
                                                                                                                                        
Поръсете с брашно и разточете пак на кръгче с дебелина около 4 мл
                                                                                                                                                
Много важно
Пригответе си 250 гр краве масло, трябва да е меко или разтопено.
Резултата зависи от това как ще ги изпечете.
Трябва да го направите в не залепващ тиган (тип тефал) с капак.
Без мазнина, слагате хъчина направо в нагорещен тиган.
След като се изпече хачина, сложете го в тенджера намажете обилно отгоре с краве масло и затворете капака.
И така ги редите един върху друг.
По добре да точете единия до като се пече другия, за да не залепват за плота.


Обсъждаме и питаме тук

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 18:40 от г-жа Стихийно бедствие

# 3
  • Мнения: 2 213
Шоколодово-бананови мъфини
Пиша  тук рецептата защото е лесна за испълнение и много вкусни стават мъфинките, искам да си я имам, ако и на някой свърши работа ще се радвам.
Не мога да посоча источника щото май е компилация от няколко рецепта.
За целта ви трябва купа, миксер и это тези продукти.
3 банана (да се озрели добре)
1+2/3 чаши(240мл) брашно (брашното сложете толкова колкото да стане сместа като за кекс)
1 яйце
1ч.л сода бикарбонат
1ч.л бакплувър
2/3 чаши захар
200 мл разтопено краве масло.
Включвате миксера, слагате продуктите и разбивате добре.
Сместа я разделяте във форми за мъфини.
175 градуса загрята фурна, проверявате с клечка.
Поръсвате със пудра захар.
Ето мъфини и малък кекс от това тесто.

# 4
  • Мнения: 2 213
Беляши с месо без мая

Идеята да направя беляши дойде от прокисналия ми кефир, в темата за тибетската гъба все обяснявах как хубаво ми се получава кефира, а вчера понеже беше мноооооого горещо и вероятно съм пропуснала момента когато трябваше да го прибера в хладилника, отдавна не съм опитвала толкова газиран кефир Laughing
Понеже у нас няма кой да го пие дойде ми идея да направя беляши.
И такааааа за целта ще ви трябват 500 мл кефир, тези които нямат могат да ползват прокиш (оставете прясно мляко за едно денонощие да вкисне така че да отдели цвик) ако нямате и това може да ползвате разредено кисело мляко.
1/2 с.л сол
2 с.л захар
1 ч.л сода бикарбонат
1ч.л бакплувър
Разбъркайте всичко и добавете брашно за да стане тестото като за кекс, разбъркайте много хубаво да няма топчета, замесете мнооооооооооого меко тесто.
На добре набрашнена дъска изсипвате тестото и го разделяте на малки топчета, с ръцете леко раздърпвайки правете кръгче, по средата слагате плънка около 300 гр кайма, 2 глави пасиран кромид, 3 -4 с.л вода, за да е сочна плънката, подправки и сол на вкус, всичко е в суров вид.
Ето така слагате каймата

Защипвате отгоре по този начин

Ако не сте толкова сръчни като автора на рецептата, направете го по свой начин важното да остане голяма част от  месото, отворено.
Пържим ги на тиган с много олио с месото надолу, след като е готова едната страна, обръща ми ги.

Наредете ги на салфетка да се изцеди мазнината.

# 5
  • Мнения: 2 213
Торта Зебра
Взех две рецепти и направих една :Sick:
Едната е от тук
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=296
Другата е от приятелка, която я взела май от бг-мама Laughing
За блата
8 яйца разделяте белтъците отделно със 1 1/2 ч.ч захар ги разбивате на пяна.
Жълтъците и тях ги разбивате и внимтелно смесвате яйцата заедно, като им добавяте 1 пакетче бакплувър и 1 ванилия.
Тази смес я разделяте на 2 части в едната част добавяте 1ч.ч чаша брашно а в другата слагате 1 1/2 ч.ч орехи и 3-4 с.л какао
След което в намазнена тавичка разпределяте сместа по този начин.



В този случай печем на 180 гр около 1 час (проверявайте с клечка)
Сиропираме със: (правилото за сиропиране знаете, едно от двете трябва да е студено, или блата или сиропа)
2 ч.ч вода или сок от компот
2 ч.ч захар.
След като постои около 30 мин, може да го залеете с глазура.
Шоколад (70-80 г) начупвате ги на парченца и на водна баня до като се разтопи, ако го правите със черен шоколад добавете 1с.л пудра захар. След като се разтопи шоколада добавете 3-4 с.л мляко добре го разбъркайте, добавете 10 гр краве масло  и пак бъркайте до като се разтопи.
Бон Апети!

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 09:46 от г-жа Стихийно бедствие

# 6
  • Мнения: 2 213
Рибени кюфтета
Рецептата  я срещнах на гуд кук, на всички хареса резултата.
С тази рецепта може да пробутате на детето си тъй полезната риба без да разбере че кюфтетата са рибени.
Може да използвате всякаква риба.
Моята беше замразена бяла риба, която сложих в кукъра на затопляне до като направя кайма от:
1 морков
1 кромид
2-3 средни картофа
2 с.л майонеза (или подквасена сметана)
2 яйца
Всичко това го меля в комбайна на блендера.
Добавям филето от риба (ако при вас не е филе, отделете месото от кокалите)
след като всичко стане с гладка консистенция добавете 100 грама настърган кашкавал.
1ч.л сода, сол на вкус, може да сложите любимите ви подправки за риба.
Брашно толкова за да стане като гъсто кексово тесто,

 оформяйте кюфтетата с мокри ръце.
Може да ги изпържете в кукъра на програма Quick (който е със Саньо), също така може да се направят и на пара.
Естествено че всичко това може да се направи на обикновен тиган.
Аз в новата "Олла" имам програма "грил" на  нея ги пържих.
Бон апети!

# 7
  • Мнения: 2 213
Хляб с ябълкова закваска
Изтисках сок от ябълки добавих захар (сока беше доста кисел) толкова колкото да ви е вкусно за пиене, но не го пийте а го оставете на слънчево място, като шупне (не мога да кажа време зависи от много фактори така че гледайте да е заврял, при мен стана за 1 нощ) добавете брашно толкова колкото да стане тестото като за кекс.
Оставих го да видя какво ще стане, след около 5 часа тестото си удвои обема.
Всичко бутнах в печката за хляб+ около половин чаша кефир (можете да сипете айрян) 2 с.л зехтин и малко сол.
Омесих меко тесто. Разделих го на две части, едната я сложих в хладилника другата в малка тенджерка в която после да може да се пече.
Някъде към 10 вечерта тестото вече беше доста се надигнало но още не беше удвоило обема си (в къщи ухаеше на ябълки) нагласих часовника на 3 през нощта и точно уцелих часа. Като станах тестото беше изпълнило цялата тенджерка, трябваше му 180 градуса и 45 мин да стане готов хляба.
Напръсках го с вода и го завих в кърпа.
На сутринта резултата беше зашеметяващ, много мек, с много въздух , с превъзходно ухание хляб и нещо много по важно, абсолютно здравословен.
Може да се пече и в кукъра.

Цык за по голяма снимка

 Отгговори на въпроси по технологията.
Цитат
какво се прави с онази част от тестото, която прибираш в хладилника

Тази час от тестото може да се използва за следващия хляб, или като закваска или просто като част от тестото за обикновен хляб.
За закваска
Добавяте 2 с.л брашно+1/3 ч.ч вода разбърквате  и го оставяте на топло място за толкова време колкото тестото отново да стане на мехурчета от тук нататък пак повтаряте тази процедура
Цитат
Всичко бутнах в печката за хляб+ около половин чаша кефир (можете да сипете айрян) 2 с.л зехтин и малко сол.
Омесих меко тесто. Разделих го на две части, едната я сложих в хладилника другата в малка тенджерка в която после да може да се пече.
за обикновен хляб
Правете половин рецепта от бял хляб + това тесто което ви е останало в хладилника.

Последна редакция: пт, 10 сеп 2010, 10:37 от г-жа Стихийно бедствие

# 8
  • Мнения: 2 213
Бутчета тип KFC
Естествено че само "тип KFC"
Сварете си бутчета като предварително ги разделите на долни и горни.
Аз ги варих в тенджера под налягане 8 мин.
Също така в тенджерата добавих, 1с.л пикантина.
До като се варят бутчетата.
Вземете царевичен чипс
Ето такъв

Натрошете го на трохи, но не много ситни.
Направете отделно щипка сол, щипка чесън на прах и щипка къри+5 яйца+4 с.л брашно (това ми стигна за 6 цели бутчета)
След като извадите бутчетата от водата нека да изстинат и ги подсушете.
Топвате бутчетата в яйцата и след това в чипса и във фритюрника.
Ето резултата.


# 9
  • Мнения: 2 213
Моята плодова пита.
Правя я с плодове които имам в случая имай ягоди, сушени кайсии и ананас.
За блатовете:
Да ви кажа честно, това е тестото за повечето ми торти, само променям добавките.
В случая към тестото добавих бадеми и кайсия сушена нарязана на ситно.
2 к.ч брашно
-2 к.ч захар
-2 яйца
-1 ч.л. сода гасена с лимонов сок
-2 ч.л. бакпулвер
-1 к.ч мляко
-1/2  к.ч олио
-1 к.ч вряла вода
к.ч- мерителна чаша от кукъра тя е 240 мл
Брашното, захарта, какаото, содата, бакпулвера, всичко слагате във миксера и включвате на най низките обороти, когато всичко се разбърка хубаво добавяте млякото(стайна температура) и яйцата, бъркате една минутка пак на най низките обороти.
Когато всичко стане еднородна консистенция добавяте вряща вода.
Ще се получи доста рядко тесто, не се притеснявайте излейте го в съда който ще печете
Включете фурната да се загрее на 180 гр, печем кекса до като остане суха клечката.
За тези които ще го правят в кукъра
На програма Quick(времетраене 1 час) след като свърши програмата оставете още за 20 мин в кукъра, ако кекса не е готов повторете програмата(всичко зависи от кукъра).
Извадете кекса, след като изстине нарежете го на 2 равни блата
Ако за ваш вкус блатовете са сухи, можете да ги сиропирате.
Сиропа в случая ми е от 1 ч.ч компот от вишни+ 100 гр шоколад+ 1/3 ч.ч захар.
ври около 5 мин на бавен огън.

За крема използвам рецептата от крема на тирамису.
Колкото повече крем направите, толкова по вкусна ще е питата
Сладкарска сметана аз сложих 500 мл+пудра захар в началото разбърквате на низки обороти около 30-40 сек
След това на високи обороти около 4-5 мин до като не стане плътен крем.
Намалете оборотите до минимум  и добавяте крема сирене, ако слагате Маскарпоне (това е за идеален резултат) можете да сложите 500 гр.
Ако слагате друг тип крема сирене (става също добре, но не идеално, като алтернатива предлагам да използвате крема сирене на лакрима) 300 гр
Можете да сложите предварително в сиренето 3-4 жълтъка.
Разпределяме крема така, че повечето крем да е на горния блат.
Всичко намазвате и го слагате в хладилника.
До като се стегне тортата в хладилника подгответе си желето.
Аз предпочитам да използвам за тази цел
http://www.oetker.bg/oetker_bg/file/debi-7xgg76.bg.0/tortenguss_ … ezuckert_klar.jpg
Направете го както пише на опаковката, аз използвах за основа сок от консерва с ананас, добавих малко зелена боя за цвят.
Оставете го да стане стайна температура, но внимавайте да не застине.
От тук нататък ще ви трябва ринг за торта
Това имам предвид.
http://picbg.net/viewpic.php?u=53273XqJ9f&i=424362
Вадите вашите блатове от хладилника, заключвате ги в ринга, украсявате с плодове и заливате желето за тортата, след около 1 час тортата е готова за консумация.


# 10
  • Мнения: 2 213
Солена торта от черен дроб с гъби.
Това е типично ястие за празнична вечеря, във много семейства в Украйна.
Ще ви трябва:
600 гр черен дроб (според мен по вкусно става с пилешки)
5 яйца
1 ч.ч  мляко
1 голяма глава лук
3-4 с.л олио или зехтин
сол,  черен пипер.
Всички продукти трябва да са смлени на месомелачка или на кухненския робот.
В тази смес добавете брашно като за палачинки, сместа естествено ще стане по гъста от колкото на обикновените палачинки, но това да не ви притеснява.
На тефлонов тиган опечете палачинките, като смазвате всеки път тигана със салфетка с олио.
Печем палачинките и от двете страни.



За плънката ще ви трябва:
1 ч.ч подквасена сметана
1.5 ч.ч майонеза
-----------------------------------------------------
Разбийте ги  с пасатора или на миксер да стане гладка еднородна смес.

Около 300 гр изпържени гъби (винаги имам в камерата, ако нямате купете около 500 гр печурки може да ги изпържете на тиган с олио или да ги сложите във фурната пак с малко олио), гъбите е добре да са ситно нарязани или пък пуснете ги в робота да са накълцат, но не прекалявайте да не стане на каша.
Може да добавите малко зелен кромид.
щипка сол и малко черен пипер.
Всичко объркайте добре и намажете палачинките със плънката Отгоре я украсете по свой вкус.

# 11
  • Мнения: 2 213
Домашно масло
Купувам 3 литра домашно прясно мляко и го оставям на топло, след 24 часа става прокиш, отгоре се събира сметаната.
Може да я съберете и от нея да правите масло а може мързелишката, аз правя по мързеливия начин.
Изсипвам 1/3 от прокиша заедно със метаната във миксера и на виски обороти около 5-7 мин, като видя че се оформят малки зрънца добавям 2-3 кубчета лед и оставям още за 2-3 мин.
За миксера използвам тази приставка.

След товаа прицеждам със сито.

Прехвърлям в някакъв съд за да разбъркам добре маслото.

Еми го обича с подправки, затова преди да го сложа  в масленицата, добавям билки, в случая маточина.
Маслото ухае на прясно мляко и лимон.
Хляба също беше готов, така че ето резултата.

# 12
  • Мнения: 2 213
Пърленки със сирене на скара
Рецептата я взех от тук, малко я промених.
Правя всичко в машината за хляб.
Ползвам или кефир или мътеницата която ми остава от маслото
240 мл
70 мл зехтин
1ч л захар
1 ч л сол
7 гр суха мая
Около 500 гр брашно, гледате да стане хубава, мека топка.
На програма месене и втасване.
10-15 мин преди да ви свърши програмата започвате да откъсвате по малко от тестото, разточвате тънко, в единия край слагате сиренце, пригъвате и пак разточвате.

През това време половината пържоли трябва да се готови Laughing

Готовите пърленки ги слагаме във същия тиган с пържолите, така пърленките омекват и попиват миризмата и мазнината от пржолите.

# 13
  • Мнения: 2 213
ТаратОшка
В къщи правим нещо средно между българския таратор и руската окрошка.
Оригиналната рецепта на окрошка е с квас, рядко я правя защото освен мен никой не я яде, а пък "таратошката" обичат всички.
Може да се използва айрян но най вкусно става със мътеницата която остава след приготвяне на краве масло
За 3 литра таратошка ще ви трябва около 2 литра мътеница или гъст айрян.
2 краставици
2 големи варени картофа
4-5 варени яйца
Обелени и нарязани на кубчета.
2 стръка зелен лук
2 стръка копър
нарязани на дребно
2 с. л горчица
2 с.л зехтин
2 с.л лимонов сок
сол и черен пипер на вкус.
Всичките продукти ги разбърквате в тънжера или по голяма купа и ги слагате за 1 час с хладилник.
След това таратошката е готова за конусмация.

Последна редакция: пн, 05 юли 2010, 11:08 от г-жа Стихийно бедствие

# 14
  • Мнения: 2 213
Соте

1част равна на 500гр
1 част патладжани
2 части червени чушки
3 части домати

Сол – 2 ч.л.
Захар – 2 с.л
Олио  и черен пипер на око:)
Зеленчуците ги почиствате и ги режете на по дебелки  кръгчета.
Ако имате тендера под налягане ще стане идеално, ако не пригответе по дебела тенджерка. На дъното налейте 5-6 с.л олио
Наредете зеленчуците на редове
Например:
домати
чушки
патладжани, и така до като имате зеленчуци, нека последния ред ви е домати.
До като редите зеленчуците поръсвайте със сол пипер, отгоре налейте около 100 мл олио.
Ако ще го правите в тенджерата под налягане, да ври 15мин, след това отваряте капака опитвате дали всичко е готово и дали е добре на сол, Оставете да поври с отворен капак.
В предварително стерилизирани буркани изсипвайте врящата салата и затваряте добре с капак.
Обръщайте бурканите надолу с капачките и ги завийте с одеяло, да постоят 1 нощ.
Зимата като отворете салатата добавете на вкус чесън.

Т



Общи условия

Активация на акаунт