Любимите ми рецепти

  • 306
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 270
Фъстъчени бисквити

Продукти:

2/3 ч.ч. краве масло на стайна температура
1/2 ч.ч. фина кристална захар
1 яйце размер L
1 ч.ч. печени, белени фъстъци фино смлени
1 и 1/2 ч.ч. (около 250г.) пшенично брашно
2 ч.л. бакпулвер
За гарниране:
1/2 ч.ч. белени, печени едро смлени фъстъци

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват с миксер маслото и захарта, добавя се яйцето и отново се разбива до пълното му усвояване. Добавя се фино смлените фъстъци в които е добавен бакпулвера. Разбъркваме и добавяме малко по-малко от пшеничното брашно, тестото трябва да наподобява обработен пластин на пипане и да не лепне по ръцете.

От тестото късаме топчета колкото орех и с длани оформяме топче, което след това леко притискаме с пръсти и овалваме само едната страната в едро смлените фъстъци. Нареждане ги в тава постлана с хартия за печене. Печем бисквитите в предварително загрята фурна на 180°С за 10 минути.

*Вместимостта на чаената чаша е 250 мл.

# 1
  • Мнения: 270
Моята подправка за меденки

1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. джинджифил на прах
1/3 ч.л. карамфил на прах
2 щипки бахар на прах
кора от два портокала.

Понякога добавям и натурално какао на прах. А в меденките добавям кандирани корички от мандарина, портокал, лимон.

# 2
  • Мнения: 270
Ябълков ароматен кекс

Съставки:

3 малки ябълки или 2 по-големи ябълки(почистени от смената част и настъргани на едрото ренде)
4 яйца размер М,
2 чаени чаши пшенично брашно
1 чаена чаша кристална захар
1/2 чаена чаша олио
1/2 чаена чаша орехови ядки(счукани на едро)
2 чаени лъжици(равни бакпулвер)
1 чаена лъжичка джинджифил на прах,
1 чаена лъжичка канела и 1/2 чаена лъжичка смлян карамфил,
1/2  чаена лъжича кардамон,
1-2 ванилии на прах.

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер до светла пенеста маса, добавя се олиото, след това се добавят и настърганите ябълки смесени с подправките и се разбърква с тел или силиконова шпатула. Добавя се и пресятото брашно с бакпулвера и се разбърква добре. Добавят се и ядките и се разбърква отново. Тестото се изсипва в кексова форма или тавичка 24 см. която е намазнена и поръсена с брашно. Кексът се пече на 180°С за 25-30 минути.

# 3
  • Мнения: 270
Селска италианска пица

Продукти за тестото:

800 г. пшинично брашно тип 00
450 мл. вода
20 г. готварска сол
20 г. кристална захар
1/3 кубче прясна мая
Продукти за соса и за гарниране:
1 буркан белени, смлени домати
1 с.л. риган на прах
1 скилидка чесън
1 ч.л. кристална захар
1/3 ч.л. лют червен пипер
Зехтин екстра върджин
100 г. моцарела
листа босилек

Начин на приготвяне:

В хладка вода се разтваря маята, добавя се захарта, и 4 с.л. брашно, разбърква се сместа да стане гладка каша,  оставя се на топло около 22-25°С, за да втаса. В тава се пресява брашното, като в единият край се слага солта. Прави се кладенче и слагаме шупналата мая. Омесваме тестото. Оставяме го да втаса на топло. От доматите, захарта, пипера, чесъна, ригана правим сос.
Щом удвой обема си тестото го нарязваме и разточваме с дебелина 0.5 см. Намазваме тестото със соса, босилека и добавяме нарязаната моцарела и печем на 220°С, за 10-15 минути. Щом извадим пицата от фурната я поливаме със зехтин.

# 4
  • Мнения: 270
Торта Гараш

Продукти за блатовете: 24 Ø

8 белтъка от яйца размер L
350 грама фина кристална захар
450 грама сурови орехови ядки фино смелени.

Продукти за крем Гараш:

500 мл. течна сладкарска сметана
500 грама натурален шоколад 52% какао
200 грама фина кристална захар
250 грама краве масло
8 жълтъка от яйца размер L

Продукти за глазура и украса:

200 грама натурален шоколад 52% какао
2 с.л. олио
100 грама печен шамфъстък

Начин на приготвяне на блатовете:

Белтъците със стайна температура се разбиват със захарта до твърди връхчета. Добавят се ореховите ядки и се разбърква в една посока отдолу на горе. Сместа се разпределя на 5 равни части и всяка част се пече поотделно на 160°С с вентилатор за 12-15 минути.

Оставят се малко да поизстинат и се остраняват от хартията за печене.
Не трябва да стоят на студено и влажно място.

Начин за приготвяне на крем Гараш:

В тенджера изсипваме сметаната и добавяме захарта, слагаме на котлона разбъркваме, за да се разтвори захарта. Трябва да се свали от котлона преди да кипне. Добавяме шоколада натрошен на парчета и разбъркваме, докато се получи гладка смес, добавяме 250 грама краве масло, разбъркваме докато се поеме, оставяме да поизстине, но не напълно температурата трябва да не превишава 62°С. Добавяме 1×1 жълтъците, като разбъркваме с тел, докато се поемат напълно. След като изстине сместа се разбива с миксер за 4-5 минути или докато извитлее цвета на крема.

Сглобяване на тортата:

В тортата чиния или друг подходящ съд подреждаме платка, ред крем, завършваме тортата с крем Гараш, като я измазваме й отстрани много добре.

Оставяме тортата поне за 5-6часа в хладилник.

Начин на приготвяне на глазурата и украса:

В тенджера на водна баня разтопяваме шоколада с 2 с.л. олио.

Вадим от хладилника тортата и я заливаме със съвсем леко поизстиналата глазура.

Украсяване с натрошен печен шамфъстък като правим венец 2-3 сантиметра на вътре от външния ръб на тортата.

Връщаме тортата в хладилника.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 13:29 от Dresly

# 5
  • Мнения: 270
Бисквитена торта с дулсе де лече

Продукти:

2 пакета какаови бисквити
200 грама дулсе де лече
200 грама крема сирене
250 мл. прясно мляко
50 грама натурално какао на прах

Приготвяне:

В купа смесваме дулсе де лечето с кремата сирене разбъркваме хубаво докато се смесят добре.

В съд сипваме прясното мляко и потапяме бисквитите за няколко секунди и ги подреждаме в правоъгълна стъклена тавичка.

Покриваме с крема и така докато ни свършат продуктите.

Отгоре поръсваме с какаото.

Оставяме тортата в хладилник поне за 2 часа.

# 6
  • Мнения: 270
Бразилски бонбони „Бригадейро“

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 супена лъжица с връх краве масло
4 супени лъжици с връх натурално какао на прах
1 пакет шоколадови пръчици (за овалване)

Приготвяне:

В касерола смесваме всички продукти(без шоколадовите пръчици) и готвим на на средна температура като разбъркваме постоянно с дървена лъжица (за да не загори.) Сместа е готова като почне да се отделя от съда. Оставяме да изстине. Намазняваме си ръцете и оформяме бонбоните като след това овалваме бонбоните в шоколадовите пръчици.

# 7
  • Мнения: 270
Бразилски бонбони „Бейжиньо“

Продукти:

1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 супена лъжица краве масло
250 грама настърган кокос

Приготовление:

В тенджера смесваме кондензираното мляко, маслото и 150 грама кокос.

Готвим на среден огън за 15 минути като разбъркваме с дървена лъжица.

Оставяме сместа да изстине и оформяме топчета който овалваме в останалия кокос.

Общи условия

Активация на акаунт