Рецептите на gaby_s

  • 115 527
  • 164
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 818
Моят домашен хляб



Продукти: 1/2 кубче мая,1 с.л. сол,1 ч.л. захар.1 с.л. оцет,1 с.л. олио,3 ч.чаши леко топла вода,брашно.
Приготовление: В удобен за месене съд изсипвам около 1 кг. брашно.Правя клааденче и слагам солта,захарта,олиото,оцета и разтворената в топла вода мая.Меся,докато се получи не много твърдо тесто.Оставям тестото да втаса около 20 мин. на топличко.Премесвам го наново и го слагам в тавичка или в две формички.Пека хляба на 180 гр. около 50 мин.


# 106
  • Мнения: 1 818
Дърпаните банички на Жоро





... по рецептата на Бордовски

Продукти за 8 порции:380 гр. хладка вода,550 гр. типово брашно,1 с.л. оцет,1.л. сол,9 с.л. зехтин,20 гр. краве масло,250 гр. извара,зехтин за мазане.

Приготвяне:От хладката вода, брашното, оцета, 1 с.л. зехтин и солта се замесва меко, еластично тесто, което се разделя на 4 топки. Те се намазват със зехтин, поставят се в тавичка и се покриват с фолио, да починат половин час. Работния плот се намазва със зехтин.Всяка топка се разточва първо с точилка, после се дърпа с ръце, да се получи голяма, тънка, правоъгълна кора. Тя се срязва на две по дължина, разпределя се от изварата, поръсва се с 1,1/2 с.л. зехтин, след което се свиват като плик 2 банички. Поставят се в тава, намазана с 2 с.л. зехтин. Отгоре се разпределя кравето масло. Пече се в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто-кафяво. Като се извадят баничките, се поръсват с вода и завиват с хартия и кърпа за петнайсетина минути.”


Снимки на отделните етапи в оригиналната рецепта на Бордовски .

# 107
  • Мнения: 1 818
Кифличките на Диди



по рецептата за “Мързеливо тесто за козунаци и козуначени кифлички” на di_ani

цитат: “Това тесто е близко до т. нар. “универсално хладилно” и може да се използва в рамките на няколко дни (като се държи в хладилник).

Продукти: 750 гр. пресято брашно, при оформянето ще ви трябва още малко,3 бр. яйца + 1 белтък, а жълтъка за намазване ,1 щипка сол,250 гр. захар за козунаци , но 150 гр. за кифлички
2 супени лъжици мас или масло, маргарин,100 гр. олио,½ чаена лъжичка сода бикарбонат,250 гр. кисело мляко,100 мл прясно мляко ,42 гр.( едно голямо кубче) прясна хлебна мая,аромати за тестото: ванилия, ром, лимон, стафиди, портокалови кри
Приготвяне:  Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Загрява се маста с олиото. Замесва се меко тесто от изброените продукти. Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително. Тестото се разделя на части около 1 кг. и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12 -16 часа (напр. от вечерта за сутринта). Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 мин. да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметъра зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см. Разрязват се диагонално на на 1/ 16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника . Слага се в средата на широката част плънка по избор: течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето); твърд мармелад или други познати плънки за козунак, респ. кифли. Може и солени плънки - смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за “крокодила”. Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
Аз слагам първите в студена фурна и пека на 200-220° върху хартия за печене. Намазвам повърхността им леко с олио, когато леко се надуят (втасат) ги вадя, мажа с разбит жълтък с 1 с. л. вода, поръсвам ги с едра захар, мак / сусам / счукани ядки , ако са солени – кашкавал и допичам да зачервяване. Готовите ги вадя, за да не се смачкат изчаквам да се охладят добре на един ред. Докато подредя следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и процедирам по същия начин.


# 108
  • Мнения: 1 818
Пиле фрикасе по испански / Pollo en pepitoria



Продукти:
1 пиле
брашно
1 глава лук
1 ск. чесън
1 чаша бяло вино
2 яйца
12 обелени бадеми
няколко сухи цветчета шафран/или 1 к.л. шафран на прах,но може и без него
1 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 л. пилешки бульон/или вода
зехтин,сол,черен пипер

Готвене:
❧ Нарязваме пилето на парчета,посоляваме ги и овалваме в брашно.Изпържваме до златисто парчетата пиле в тенджера със  зехтин.Запазваме ги на страна.
❧ В същата мазнина запържваме нарязания на ситно лук,докато стане прозрачен.Връщаме пилето обратно в тигана за още няколко минути.Наливаме виното и готвим на силен огън,докато ястието заври.
❧ Завързваме половината връзка магданоз с дафиновия лист и ги пускаме в ястието.Наливаме бульона ,захлупваме тенджерата и варим на слаб огън,като разбъркваме от време на време.
❧ Сваряваме яйцата във вода със сол и малко оцет за 12 мин.Отделяме жълтъците и нарязваме белтъците на парченца.Обелваме скилидката чесън и леко я запържваме .
❧ В хаванче счукваме чесъна и бадемите,докато получим хомогенна смес.Прибавяме сварения жълтък и разбъркваме добре като наливаме малко отгорещия бульон.
❧ Сипваме тази смес при пилето ,като предварително махаме връзката с подправки.Сгъстяваме ако е необходимо с малко брашно /предварително разбъркано  с вода/
❧ Сервираме ястието с нарязани белтъци и магданоз.

# 109
  • Мнения: 1 818
Родопски пататник



по рецептата на Венс

Цитат:
“Продукти за плънката :
около 1 кг картофи
1-2 глави лук
1 с.л. сух джоджен
около 1 ч.л сол
3 с.л . олио
около 150 гр. бяло саламурено сирене
тесто за корите :
1 с.л. олио
1 к.л. сол
1 к.ч. вода
брашно за омесване на меко тесто
Приготвяне : Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде.Настъргва се на едро ренде и лука.Смесват се картофите , лука , джоджена , солта , натрошеното сирене и олиото.От продуктите за тестото се разточват две кори , като за баница . В намаслена тава се поставя едната кора , така че краищата да излизат извън тавата.Слага се картофената смес.Отгоре се поставя втората кора , като краищата се прищъпват с първата.Намаслява се със смес от олио и разстопено краве масло и се пече.След изпичане се намазва с краве масло и се покрива.
Забележка : По принцип пататникът се пече само отдолу , във фурна , с включена само на долно печене , като след изпичането от едната страна се обръща от другата и отново се намазва с мазнина.Няма проблем , обаче да се изпече и като обикновена баница . След като се изпече свекърва ми го полива със смес от 1 с.л. разстопено масло , 1 с.л. олио и половин к.ч. вода.После го покрива с чиста кърпа , за да се задуши.Така става по - сочен.
Към картофената смес може да се прибавят и 1 - 2 разбити яйца.Въпрос на предпочитание.
Аз не разточвам кори , а купувам готови домашно точени , които са малко по - дебели .
Разновидност :Пататникът може да се приготви и без кори в тефлонов тиган по следния начин :
Картофената смес се поставя на тънко като палачинка в предварително нагорещен и намазнен тефлонов тиган.Покрива се с капак и се оставя се на слаб огън .След като се изпече от едната страна с помощта на капака се обръща , за да се изпече от другата.”

# 110
# 111
  • Мнения: 1 818
Царевични шницели





Продукти:
1 ч.ч. брашно с набухвател/ 130 гр / ,ако нямате сложете 1 к.л. бакпулвер в обикновено брашно
2 яйца
20 гр. краве масло
1/3 ч.ч. прясно мляко 75-80 ml.
морска едра сол и смлян черен пипер
400 гр. сладка царевица/от консерва/ изцедена
3 малки глави пресен лук
много малко мазнина за пържене
кръгчета лимон

❧ В голяма купа смесваме брашното,яйцата,поразтопеното масло,солта и черния пипер .Разбъркваме добре.
❧ Прибавяме и царевицата и нарязаните лукчета
❧ В тефлонов тиган с 2 с.л. зехтин/олио сипваме  с лъжица от сместта/3 с.л./,като оформяме на шницел и леко заглаждаме.
❧ Пържим от двете страни до зачервяване,около 1-2 мин.
❧ Сервираме чаревичните шницели с лимон,нарязан на кръгчета .


източник: i-recetas



# 112
  • Мнения: 1 818
Печени пилешки крилца в сладко-кисел сос Барбекю



Продукти:
6 пилешки крилца,с трите им части/при мен и бутчета/
за соса:
щипка сол
прясно смлян чер пипер
1 ск.чесън,ситно нарязана
1/2 малка главичка кромид лук
50 мл. хубав оцет/при мен "Jerez"/
60 гр. кетчуп
½ ч.л. горчица
45 гр. мед
20 гр. мед от тръстика/маджун /
25 гр. кафява захар
няколко капки сос " Worcestershire", tabasco
По желание: малко портокалов сок
Забележка: ако не харесвате вкуса на оцета,след опичане на ястието,може да го замените с лимонов сок/

Подсушаваме добре и осоляваме месото .Нарязваме парчета алуминиево фолио .Във всяко парче поотделно слагаме пилешките крилца .
Продуктите за соса смесваме в малка тенджера и готвим няколко минути,докато захарта се разтопи.
Всяко парченце пилешко месо покриваме със соса,завиваме фолиото на пликче и оставяме така мариновани за няколко часа/акоимате време,оставете ги цяла нощ/
Печем на много слаба фурна/150-155 градуса зас ,зас и половина.След това усилваме фурната на 200 градуса и печем още 15 мин.
Накрая отваряме пликчетата и печем на горен реотан няколко минути до зачервяване.

Ако печем друг вид месо/агнешко,свинско/по този начин увеличаваме времето с 45 мин.

Сервирайте ги топли !
" Ще се почувствате като крале ! "

източник : i-recetas 







# 113
# 114
  • Мнения: 1 818
Апетитка "Баба Милка"



по рецептата на Весела

# 115
  • Мнения: 1 818
Пържени тиквички с кисело мляко





по метода на Бордовски

# 116
  • Мнения: 1 818
Чуррос / Churros





Продукти :
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. разтопено краве масло
1/4 ч.л. сол
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. канела (по желание)

Приготвяне :
Правим парено тесто като смесваме млякото, маслото и солта в тенджерка .Слагаме ги на котлона да кипнат и тогава отстраняваме от огъня. Изсипваме брашното и бъркаме,докато тестото започне да се отделя от съда .Прибавяме едно по едно яйцата,като продължаваме да бъркаме,докато се поемат изцяло от сместта.
Загряваме голямо количество олио( мин. 3-4 см). Поставяме тестото в шприц и шприцоваме директно в силно загрятото олио (ивици с дължина около 10 см). Пържим  до златисто, като обръщаме от време на време. Изваждаме чуросите с решетъчна лъжица върху домакинска хартия,за да се отнеме излишната мазнина.Поръсваме с пудра захар или със захар и канела./Моят шприц беше по-тънък и правих форми според мястото в тиганчето...Не мога да ги направя да изглеждат като тези по заведенията за чурос /в Испания се наричат Чурерии/...но пак са вкусни....Ако ги напоим със захарен сироп ще се получат почти като нашите български  толумбички... / по рецептата на Тея/




# 117
  • Мнения: 1 818
Супа леща


 
Време за приготвяне: окло 40 мин.
Продукти за 4 порции:
1 ч.ч леща
1 стрък праз лук
1 морков
/1 малък домат/
/ 1/2  чeрвена чушка/
6-7 ск. чесън
1 ч.л. чубрица
1 с.л. оцет
1 кубче концентриран бульон или 1 ч.л. вегета
½ ч.л. сол
2 с.л. олио
1 л. вода

Предварителна подготовка:Нарязваме всички зеленчуци без чесъна на кубчета.Измиваме и почистваме лещата.
Готвене:Слагаме лещата и зеленчуците да врат на умерен огън заедно с чубрицата,4-5 необелени ск.чесън и 2 с.л. олио.Когато лещата омекне,посоляваме,добавяме вегетата или конц. бульон и при свалянето на лещата от огъня -1 с.л. ябълков оцет и 2-3 смачкани ск. чесън.

"В живота трябва да има и простички,но елегантни неща!" -както казва явторът на тази рецепта Р.Вагенщайн .


# 118
  • Мнения: 1 818
Каварма по воденичарски





Време за приготвяне:окоо 1 ч. и 15 мин.
Продуктиза 4-5 порции:
750 гр. крехко свинско месо
4-5 стръка праз
250 гр. телешки чер дроб
250 гр. пресни малки печурки
½ ч.ч. червено вино
½ ч.ч. топла вода
1 ч.л. вегета
1 и ½ ч.л. сол
4 с.л. св. мас
½  ч.л. чубрица
4-5 лютиви пиперки от туршия
2 с.л. ситно нарязан магданоз
прясно смлян чер пипер

Предварителна подготовка: Месото нарязваме на хапки,черния дроб на ивички,праза на кръгчета.Печурките оставяме цели,ако са малки,ако не-ги разрязваме на две.
Готвене: Месото запържваме в мазнината на средно силен огън 4-5 мин.,като непрекъснато разбъркваме с дървена лопатка.Добавяме праза и разбуркваме още 3-4 мин.Слагаме гъбите и дроба,бъркаме 2-3 мин.Добавяме виното,водата и подправките.Оставямe кавармата да къкри 15 мин.,после я разпределяме в пръстени гювечета,слагаме във всяко по една люта чушка от туршия и запичаме в средно силна фурна около 30 мин.

❧рецептата е на Р.Вагенщайн




# 119

Общи условия

Активация на акаунт