Рецептите на gaby_s

  • 115 495
  • 164
  •   1
Отговори
# 150
# 151
# 152
# 153
# 154
# 155
# 156
  • Мнения: 1 818
Унгарски гулаш



"Най-прочутата унгарска рецепта,за която казват,че датира от IX век.Унгарците наричат гулаш и супата ,и ястието със сос.Аз лично предпочитам огненочервената супа,особено през зимата ."- Р.Вагенщайн

Време за приготвяне : 1 ч. и 40 мин.

Продукити за 6 порции :
500 гр. телешко месо
500 гр. картофи
2 глави лук
1 домат или 1 ч.л. доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. прясно смлян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян чер пипер
2-3 с.л. червено вино
1 ч.л. брашно
2 кубчета конц.телешки бульон или 2 ч.л вегета
1/2 ч.л сол
3 с.л свинска мас
(1 морков,1 зелена чушка,1 яйце,1 с.л. брашно)

Предварителна подготовка :
Нарязваме месото и картофите на кубчета със страни по 2 см.,а лука на едро.Домата пускаме в кипяща вода за 30 сек.,обелваме кожата му и го нарязваме на парченца.

Готвене :
❧Загряваме свинската мас в тенджера.(Истинският гулаш се прави със свинска мас,а не с олио)
❧Запържваме лука 3-4 мин.докато пожълтее,като непрекъснато бъркаме с дървена лопатка.
❧Прибавяме червения пипер,разбъркваме,сипваме 2-3 с.л. вода и отново разбъркваме.Добавяме месото и домата,поръсваме 1 ч.л. брашно,запържваме леко./Аз брашното добавих след като омекна месото ...от страх да не го загоря/
❧Поръсваме смлян черен пипер и кимион и прибавяме малко червено вино.Покриваме тенджерата и оставяме месото да се задушава в собствения си сос около 40-50 мин.,докато омекне.Ако трябва от време на време добавяме по малко вода и бъркаме,за да  не загори ястието.
❧Наливаме 1 л. горещ бульон,с разтворените в него кубчета конц. бульон и пускаме в супата кубчетата картофи.
Тук любителитена разнообразието могат да добавят една ситно нарязана зелена чушка и един нарязан на кръгчета морков,но пуристите на гулаша се кълнат,че не бива да се слага нищо освен картофи.След около 25 мин. гулашът е готов.
❧Опитваме на вкус,подправяме го допълнително с 1 с.л червено вино и го сервираме горещ в купички.

При желание могат да се прибавят малки кнедлички,които приготвяме така:разбъркваме едно яйце с брашно и малко сол,докато се получи не много гъста маса,и внимателно я изливаме през зъбите на вилица във врящата супа,преди да я свалим от огъня.Маниаците на гулаш обаче го предпочитат чист без кнедли.

рецепта на Р.Вагенщайн - "Моята кухня"

# 157
  • Мнения: 1 818
Сладка фокача с червено грозде



Време за подготовка:30мин.

Време за готвене: 30 мин.
289 калории на порция

Продукти за 6 порции:
200 гр. брашно
65 мл. леко топла вода
65 мл. зехтин + 2 с.л.
1 пакетче суха мая/5 гр./
1 щ. сол
4 с.л. захар
1 чепка грозде

❧Изсипваме брашното на плота ,в средата му правим кладенче и в него изсипваме разтвотената във водата мая,65 мл. зехтин,1 с.л. захар и щипката сол.Месим средно твърдо тесто,което оставяме на топло да втаса за един час.
❧Намазваме със зехтин тавичка за печене/24х36 см/ и с ръце разстиламе тестото.Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за още един час.
❧Подреждаме зрънцата грозде върху тестото,като ги притискаме да влезят наполовина в тестото.Намазваме фокачата със зехтин и я поръсваме с 2 с.л. захар.
❧Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна около 30 мин.
❧Малко преди да извадим фокачата я поръсваме с останалата захар и запичаме на горен реотан докато се зачерви.

Идея от исп.готварско сп.”Comer bien”

# 158
  • Мнения: 1 818
Сладка лазаня с плодове



Време за подготовка: 10 мин.
Време за гответе: 30 мин.
445 калории на порция

Продукти за 4 порции:
300 гр. листи за лазаня
плодове/праскови,горски плодове…/+4 банана
250 мл. портокалов сок
3 с.л. захар
пудра захар
зехтин

За портокаловия крем:
2 портокала
1 к.л. джинджифил
3 с.л. захар
1 с.л. портокалов ликьор

1. Сваряваме лазанята както е описано на опаковката .
Изсушаваме листите добре и ги разрязваме на правоъгълници/на две/
Пържим ги в мазнина от двете страни и ги изваждаме върху домакинска хартия.
В тенджерка смесваме портокаловия сок с наряания на парченца банан и го варим на огъня няколко минути,като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица,докато течността се поипари .С бъркалката на миксера разбиваме сместта,докато стане хомогенна и я слагаме в торбичката на шприца.
Правим сос от сока на портокалите,кората им/нарязана много финно ,без бялата част,за да не горчи/,джинджифила,захарта и ликьора.Загряваме на котлона за няколко минути.

Монтираме като върху лист от изпържената лазаня шприцоваме крем,пресни плодове…така повтаряме още един път,последната,трета кора лазаня поръсваме с пудра захар.
Сервираме със соса от портокаловите кори .
Ако имате листенца прясна мента,сложете няколко за украса !

Идея от исп.готварско сп.”Comer bien”

# 159
  • Мнения: 1 818
Ориз а ла кубана / Arroz a la cubana



Това предястие се сервира почти във всеки испански бар-ресторант.Не знам защо е “а ла кубана”…кубинците предполагам изобщо не са чували за него !

Време за приготвяне: 45 мин.

Продукти за 4 порции:
4 яйца
400 гр. Ориз
2 ск. Чесън
1 глава лук
(риган)
½ кг. Червени домати
зехтин
захар,сол

В тенджера слагаме вода/2,5 пъти повече от количеството на ориза/.Сипаме струйка зехтин и посоляваме.Когато водата заври,сипваме ориза и варим до готовност /около 12 мин./Първо на силен огън,после на умерен и когато ориза е полуготов изключваме котлона ,похлупваме тенджерката и завиваме с кърпа.След това разсипваме ориза в 4 купички или големи чаши.
Запържваме лука с чесъна с много малко зехтин.Добавяме доматите,предварително обелени и нарязани на ситно.Прибавяме ½ ч.л. захар и посоляваме на вкус.Смиламе на пюре,докато получим хомогенна смес.(Ако имате готов сос от пържени домати,можете да го използвате )
В тиган със сгорещено олио изпържваме яйцата,докато белтъка стане златист,но жълтъчето трябва да остане рохко.
Сервираме като освобождаваме ориза от купата и гарнираме с яйце и доматено пюре.


# 160
# 161
# 162
# 163
# 164

Общи условия

Активация на акаунт