Рецептите на gaby_s

  • 115 507
  • 164
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 818
Пълнено пиле със сирене - Кеми

по рецептата на Кеми





# 136
  • Мнения: 1 818
Моите палачинки



Продукти за около 24 палачинки:
250 гр. пресято брашно
1/2 л. прясно мляко/може на половина вода/
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол
1 с.л. пудра захар и 1 прахче ванилия/ако палачинките са за десерт/
1 с.л. олио
20 гр. стопено масло

Приготвяне:
Слагаме брашното в дълбок съд и правим в средата му кладенче.В него изсипваме предварително разбитите яйца.Прибавяме бавно половината от млякото,като забъркваме брашното от стените на “кладенчето” малко по малко.Когато се поеме цялата течност,разбиваме още 2-3 минути,за да стане съвсем гладка смес.Прибавяме солта,олиото,разтопеното краве масло,евентуално захарта и ванилията.След това постепенно изсипваме втората половина от течността.Похлупваме съда и оставяме на стайна температура около 1 час,преди да започнем да правим палачинките.

❧Сместта за палачинки се бърка с дървена лъжица.Може и с миксер.
❧За десертни палачинки се употребява най-фино брашно.
❧Яйцата обикновено се разбиват като за омлет,но ако искаме да получим много фини палачинки,препоръчва се белтъка да се разбие на сняг и в последния момент леко да се добави към сместа.
❧Изборът на течност е важен.Само с вода палачинките стават по-леки,но не толкова вкусни.С равни количества вода и мляко-по-плътни,а само с мляко са по-хранителни,но по-плътни.
❧С бира солените палачинки бухват повече,а с газирана вода-сладките.
❧Средното количество сол е кафена лъжичка за 250 гр.брашно.
❧Палачинките могатда се запазят в хладилник за няколко дена,увити във фолио,след това само да се претоплят.

 

# 137
  • Мнения: 1 818
Чорба от зелени домати - Йоли

по рецептата на Йоли



# 138
  • Мнения: 1 818
Кюфтета по чирпански



Правим малки кюфтенца от 1/2 кг.кайма/като прибавяме в нея сол,черен пипер,яйце и 1/2 ситно нарязан лук/.Ипържваме ги в мазнина и ги отделяме.След това ипържваме и 4-5 картофа наряани на кубчета,или 15-16 цели дребни картофчета.Отделяме и тях.

Запържваме 2 глави лук,1-2 моркова и резен целина,нарязани на ситно.Прибавяме 1 с.л. брашно и го апържваме леко.Прибавяме 1 ч.л. червен пипер и 1 с.л. доматена салца.Посоляваме запръжката и я разреждаме с гореща вода/около 1-1 1/2 л./.Оставяме получения сос да ври 5-6 мин.,след което пускаме кюфтетата и след повторно авиране и ипържените картофи,1 малък дафинов лист и няколко зърна черен пипер.Може да се нарежат и 2-3 пиперки.

Ястието се доварява на слаб огън 10-15 мин. или се запича във фурната.

Един много вкусен спомен от детските ми години !

иточник:Готварска книга-1966 год.

# 139
  • Мнения: 1 818
Супа от грис и картофи



Много лесна ,бъра и приятна на вкус супичка !

Запържваме 3 равни супени лъжици грис с 4 лъжици олио.Заливаме го с 6-7 ч.чаши гореща вода и посоляваме.Щом заври,прибавяме 4-5 средни по големина картофа,нарязани на кубчета.

Поднасяме супата с настърган кашкавал или сирене и с черен пипер.

иточник: готварска книга-1966 год.

# 140
  • Мнения: 1 818
Задушено цвекло с чесън

източник : Нож и виличка



# 141
  • Мнения: 1 818
Кнедли от сухар

по рецептата на Абра / Гответе с мен




цитат:

“Продукти за 3 порции (6 кнедли) са:
2 яйца
200мл. прясно мляко
200гр. натрошен на дребно сухар
подправки - сол, смляно индийско орехче, магданоз..
брашно

❧Разбъркват се яйцето и млякото, после се изсипват кубчетата сухар и подправките, разбъркват се и се оставят 15 минути да омекнат попивайки.

❧Оформят се след това с ръце по подобие на кюфтетата, като към цялата смес се добавят около 2 суп. лъжици брашно за спойка, а ръцете се потапят често във вода при овалването на кнедлите. Потапят се във вряща подсолена вода и се варят около 15 минути.”

Докато кнедлитесе варят се приготвя сосчето…Аз го направих с гъби , парченца свинско месо и домати.

# 142
  • Мнения: 1 818
Загряваща тиквена супа

по рецептата на Марабу/Гответе с мен




# 143
  • Мнения: 1 818
Кюфтета по гръцки с млечен  сос  Tzatziki - Диди

по рецептата на Диани / Гответе с мен




# 144
  • Мнения: 1 818
Мъфини с тиква и канела - Марабу

по рецептата на Марабу/Гответе с мен




# 145
  • Мнения: 1 818
Пай с тиква - Илиана

по рецептата на Илиана




цитат:
Продукти:
1 1/2 ч.ч.брашно
1/3ч.ч. студена вода
3/4 до 1 ч.ч. масло или маргарин
3 ч.ч. сварена или печена пасирана тиква
4 яйца
2 ч.л. канела
1 ч.ч. смлени орехи
/захар 1/2 ч.ч. /

Приготвяне:
Смесват се брашното и маслото и постепенно към тях се добавя водата. Тестото се омесва добре и от него се отделя малка част. Останалото се разточва на кръг. Поставя се в тава, подходяща за пай, като се внимава да покрие добре и стените на тавичката.
Смесват се тиквата и останалите продукти и се разбиват с миксер. Сместта се изсипва върху тестото и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват ленти. Малко преди да се изпече напълно, паят се изважда от фурната и върху него се подреждат лентите на решетка. Връща се обратно и се пече до готовност.”

# 146
  • Мнения: 1 818
Тиквеник на шайби - Бордовски

по рецептата на Бордовски




# 147
# 148
  • Мнения: 1 818
Невероятно вкусното телешко на Червеновинска

по рецептата на Червено Винце


# 149

Общи условия

Активация на акаунт