100 gr масло
300 мл захар
2 яйца
500 мл брашно
1 4аена л. бакпулвер
1 4аена л. бикарбонат
1 4аена л. джинджифил
2 4аена л. канела
400 gr банани (около 2 бр, добре узрели)
50 мл студено кафе
Аз сипвам вси4ко в кухн. робот, разбивам добре, изсипвам във форма и пека на 175град. около 45мин.
Може и сместта да се разпредели в малки мъфин форми и така да се изпе4е.
ВМ-НВХ
Екзоти4ни зелен4уци
В голяма тенджера или уоктиган загрявам 50 гр масло, в което леко запържвам няколко скилидки 4есън, къри, лют 4ервен пипер.
Добавям 1 пакет от 500 гр замразен зелен4уков микс (лук, 4ушки, моркови, зелен фасул, броколи), 200 мл кокосово мляко (или те4на сметана, смесена с кокосови стърготини) и 50 гр горгонзола.
След около 15мин къкрене подправям с кориандър.
Вместо зелен4уков микс понякога използвам консерви с: бамбук, уок зелен4уци, бобови кълнове, сушени гъби.
ВМ-НВХ
Месо с 5 вкуса (Тайланд)
В голяма тенджера или уоктиган загрявам 50 гр масло, в което леко запържвам няколко скилидки 4есън, джинджифил, лют 4ервен пипер, млян кимион.
Добавям месото (нарязано на малки пар4ета) да се позапържи леко, заедно с доста лук.
Овкусявам с мед (около 1 с.л.), соев сос (около 3 с.л.), лимонов сок и настъргана кора от лимон, евентуално и кориандър.
За пове4е сос може да се добави и 200 мл кокосово мляко (или те4на сметана, смесена с кокосови стърготини).
ВМ-НВХ
Марината за месо
1 с. л. мед
5 с.л. соев сос
0,5 с.л. млян кимион
лют 4ервен пипер на вкус
сок от един лимон
0,5 с.л. джинджифил
няколко на4укани склидики 4есън
приготвеното месо за пе4ене слагам в найлонов плик, изсипвам вътре маринатата, завързва плика и го обръщам няколко пъти за да стигне сместта до цялото месо
оставям го да престои в хладилник няколко 4аса, като периоди4но обръщам плика
после може да се пе4е на фурна, на тиган, на скара
в същата марината след месото или преди него може да се мариноват цели гъби преди пе4ене