Моите експерименти - интернационална кухня

  • 102 723
  • 101
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: X
Бананов кекс

100 gr масло

300 мл захар

2 яйца

500 мл брашно

1 4аена л. бакпулвер

1 4аена л. бикарбонат

1 4аена л. джинджифил

2 4аена л. канела

400 gr банани (около 2 бр, добре узрели)

50 мл студено кафе


Аз сипвам вси4ко в кухн. робот, разбивам добре, изсипвам във форма и пека на 175град. около 45мин.
Може и сместта да се разпредели в малки мъфин форми и така да се изпе4е.


ВМ-НВХ
Екзоти4ни зелен4уци


В голяма тенджера или уоктиган загрявам 50 гр масло, в което леко запържвам няколко скилидки 4есън, къри, лют 4ервен пипер.
Добавям 1 пакет от 500 гр замразен зелен4уков микс (лук, 4ушки, моркови, зелен фасул, броколи), 200 мл кокосово мляко (или те4на сметана, смесена с кокосови стърготини) и 50 гр горгонзола.
След около 15мин къкрене подправям с кориандър.

Вместо зелен4уков микс понякога използвам консерви с: бамбук, уок зелен4уци, бобови кълнове, сушени гъби.

ВМ-НВХ

Месо с 5 вкуса (Тайланд)


В голяма тенджера или уоктиган загрявам 50 гр масло, в което леко запържвам няколко скилидки 4есън, джинджифил, лют 4ервен пипер, млян кимион.
Добавям месото (нарязано на малки пар4ета) да се позапържи леко, заедно с доста лук.
Овкусявам с мед (около 1 с.л.), соев сос (около 3 с.л.), лимонов сок и настъргана кора от лимон, евентуално и кориандър.
За пове4е сос може да се добави и 200 мл кокосово мляко (или те4на сметана, смесена с кокосови стърготини).

ВМ-НВХ

Марината за месо


1 с. л. мед
5 с.л. соев сос
0,5 с.л. млян кимион
лют 4ервен пипер на вкус
сок от един лимон
0,5 с.л. джинджифил
няколко на4укани склидики 4есън

приготвеното месо за пе4ене слагам в найлонов плик, изсипвам вътре маринатата, завързва плика и го обръщам няколко пъти за да стигне сместта до цялото месо
оставям го да престои в хладилник няколко 4аса, като периоди4но обръщам плика
после може да се пе4е на фурна, на тиган, на скара

в същата марината след месото или преди него може да се мариноват цели гъби преди пе4ене

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:42 от Анонимен

# 31
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

Филе в сметанов сос


Филе от  телешко месо или от бик (то е по-вкусно, но по-скъпо и по-трудно се намира, най-добро е това от Южна Америка) се нарязва на тънки пар4ета, които се измиват добре и подсушават.
В тиган (аз използвам голяма дълбока тенджера, за да спестя цапането на пе4ката) на средна темп. загрявам масло, в което изпържвам тези пар4ета, всяка страна около 1 мин.
Готовото месо се държи на топло, докато се приготви соса:

В същия съд се изсипва 4аша вино (по желание бяло или 4ервено), 4аша те4на сметана и лъжица френска гор4ица.
След като поври малко на бавен огън е готов за сервиране.

Този сос може да се приготвя при всякакво приготвяне на месо в тиган.
Вместо гор4ица може да се слага 4или или друга подправка по желание.

Преди да се приготви соса в маслото може леко да се запържат в масло зелени аспержи за гарнитура.
Броколи или пюре от карфиол също са идеална гарнитура.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:43 от Анонимен

# 32
  • Мнения: X
ВМ-НВХ
Аспержи


1. като гарнитура
Бели или зелени пресни аспержи: отрязват се около 2 см от долната 4аст на стъблото, с бела4ка за картофи леко се остъргва самото стъбло.
Сваряват за около 20 мин се в подсолена вода, в която е сложено и малко масло.

Ние харесваме пове4е зелените, те даже може и да не се белят и след варенето омекват доста, докато белите си стоят едни такива дървени.

След сваряване се припи4ат леко в масло в тиган и са готови за сервиране.


2. супа или сос
Бульонът от варенето се запазва.
В тигана, в който сме припекли аспержите, задушаваме 2 глави лук с масло и ги изсипваме в бульона.
Когато заври, застройваме с 100 гр те4на сметана с 2 разбити жълтъка.
подправки по желание, напр 4ерен пипер.

Супата може да се пасира заедно с няколко от сварените аспержи или да се консумира така.

Пасирана, е идеална и като сос към меса.


ВМ-НВХ
Бъргери със сметана


приготвя се каймата:
500 гр свинска кайма
500 гр телешка кайма
300 мл те4на сметана
4 жълтъка
подправки: млян кимион, 4ерен пипер  / аз слагам по 2 суп. лъж.

Каймата се оставя да отлежи поне 4ас на стайна темп.
След това се оформят бъргери (големи кюфтета, взима се смес колкото тенис топка, оформя се и се сплесква леко).
Пържат се в масло на среден котлон или се пекат на фурна.
Аз обикновено ги пека на фурна, като преди това в тавата (върху хартия за лесно миене после) съм пекла бекон.

Може да се комбинират със соса от аспержи и самите аспержи.


ВМ-НВХ
Шоколадов мус


50 гр масло се разтапят на бавен огън, добре се смесват с 5 с.л. какао, 3 с. л. кокосови стърготини и 100 мл те4на сметана
(тези мерки са приблизителни, зависят от продуктите, важното е сместта да се полу4и гъста, но не те4на)
Белтъците  (останали от яйцата използвани за бъргерите напр) се разбиват на твърд сняг с щипка сол и внимателно се смесват с изстиналата шоколадова смес.
след 1 4ас в хладилник мусът е готов за консумация.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:44 от Анонимен

# 33
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

Мидена супа



аз използвах миди от консерва (500гр)

В малко масло задуших една глава лук и 2 скилидки 4есън, добавих 4аша бяло сухо вино, един дафинов лист и бульона от мидите, както и самите миди (те може и да се прибавят още в на4алото, да се задушат в масло). След като повря около 5мин свалих тенджерата от котлона и прибавих с бъркане застройката: 2 жълтъка разбити в 100 гр те4на сметана.
Върнах тенджерата на котлона и бърках докато завря. добавих магданоз и я дръпнах от котлона.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:44 от Анонимен

# 34
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

Сьомга с пипер


в 4укало се с4укват:
1 с.л. зелен пипер
1 с.л. розов пипер
1 с.л. бял пипер
1/2 с.л. 4ерен пипер
1 с.л. синапени зърна, светли (тъмните са с доста силен вкус)

сьомгата се слага в тава за пе4ене, на филета или котлети
всяко пар4е се полива с лимонов сок, отгоре се слага малко ор с4уканата смес от подправки и настъргана лимонова кора
пе4е се на 200 гр докато се запе4е добре

сос:

200 гр крем фреш (квасена сметана или високомаслено кисело мляко) се смесва със сок от половин лимон, лимонова кора, мащерка, 2 с.л. майонеза

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:46 от Анонимен

# 35
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

Сос от пипер за телешко филе


В масло се задушават ситно нарязани глава лук и 3 малки люти 4ушки.
Добавят се 300 мл те4на сметана, 100 мл бульон (зелен4уков или месен), 1 с.л. зелен пипер на зърна, 1 с.л. розов пипер на зърна.
Оставя се да поври около 5мин за да се посгъсти и тогава се добавят няколко кристал4ета морска сол.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:46 от Анонимен

# 36
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

BACON EXPLOSION или моят вариант на беконов взрив:


оригиналът:
http://www.bbqaddicts.com/blog/recipes/bacon-explosion/

аз:
вместо надени4ки взех 1 кг свинска кайма и я забърках с подправки (4ерен пипер, млян кимион, сол), 3 жълтъка, смлян лук и смлени кисели крастави4ки
оплетох лентите бекон, както е на указанията на оригинала, навих каймата на руло (като вътре сложих останалите ленти бекон, добре препържени) и я увих с бекона, пекох на фурна в тава с картофи, стана ммм ...
беконът отгоре не се припе4е добре и затова следващия път ще сложа беконова плетеница само отгоре

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:46 от Анонимен

# 37
  • Мнения: X
Моят вариант на Спагети Карбонара

за 4 порции
сваряват се 400гр спагети в подсолена вода, с малко масло
най+добре е да се сварят ал+денте, т.е. да останат леко жилави
после след престой в соса стават идеални

сварените спагети се прецеждат веднага и се смесват добре със зехтин, с 4 добре разбити яйца и със соса, който се приготвя докато спагетите врят:

в масло се запържват добре нарязани на ситни куб4ета  400 гр бекон и 400 гр шунка, добавят се 2 скилидки 4есън, консервирани цели гъби (аз сложих една кутия от 300гр), 500 мл те4на сметана, много 4ерен пипер


ВМ НВХ: оставих малко от соса за мен и му добавих 2 разбити яйца, за спагети ползвам сурови тиквички, нарязани на ленти

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:48 от Анонимен

# 38
  • Мнения: X
една популярна скандинавска закуска
ВМ-НВХ

Бъркани яйца


10 бр   яйца
500мл те4на сметана
сол
4ерен пипер

1. вси4ко се разбива добре

2. загрява се тенджера или дълбок тиган на среден котлон с малко масло, изсипва се сместта и се бърка докато белтъкът коагулира и сместта стане кремообразна
сервира се самостоятелно или с бекон

ммм...

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:49 от Анонимен

# 39
  • Мнения: X
ВМ-НВХ

Супер мезе от осолена сланина или осолено свинско


Месото се нарязва на пар4ета с форма и размер като салам, напр 15см*5см*2см
Слага се в оцет, в който има скилидки 4есън (аз слагам цяла глава, пресована)
Държи се на студено 2 дни
След това пар4етат се овалват в смес от подправки: сладък и лют 4ервен пипер, кимион, млени сушени гъби, 4ерен пипер, 4убрица, ... по желание
оставят се да изсъхнат добре в хладилника, напр в непокрита кутия, като се обръщат периоди4но, за да изсъхнат от вси4ки страни
след около 2 дни имате супер мезе

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:49 от Анонимен

# 40
  • Мнения: X


Шведски лепкав сладкиш

разбиват се:
2 яйца
1.5 4аен лъж. ванилена захар
250 мл захар
150 мл брашно
100 гр разтопено масло
4 суп. лъж. какао

Сместа се изсипва в намаслена (или покрита с хартия за пе4ене) форма.
Пе4е се около 30 мин на 150 гр.
Сладкишът е леко лепкав.
Сервира се поръсен с пудра захар, бита сметана и малини/боровинки/ягоди (по желание)

# 41
  • Мнения: X
Лятна торта

Блат:
8 белтъци се разбиват на сняг с 1 лъжи4ка ванилия на прах и 1 щипка сол, смесват се с 100мл кокосови стърготини.
Сместта се пе4е на 150 град, в тави4ка, върху хартия за пе4ене

Изпе4еният блат се вади заедо с хартията и се слага да изстине върху скарата на фурната
Декорира се с крема (след като се стегне малко).
Сервира се с ягоди

Крем:
500мл те4на сметана се слагат на среден огън, заедно с лъжи4ка ванилия и се бърка, докато се стигне до завиране на сместта.
Тогава съдът се премества от котлона и в него внимателно и при непрекъснато бъркане се добавят 4 разбити желтъка.
Накисват се 3 лист4ета желатин в студена вода, след около 5мин се вадят и добавят към сместта.
4-те белтъка се разбиват на твърд сняг и внимателно се прибавят към изстиналия крем.
След около 30 мин престой в хладилник, кремът е готов за намазване на блата

любителите на сладко могат да добавят посепенно 150 мл пудра захар към бетъците по време на разбиването на блата и 150мл захар към разбитите жълтъци на крема

# 42
  • Мнения: X
ВМ НВХ сладолед:

500мл те4на сметана се слагат на среден огън, заедно с лъжи4ка ванилия и се бърка, докато се стигне до завиране на сместта.
Тогава съдът се премества от котлона и в него внимателно и при непрекъснато бъркане се добавят 4 разбити желтъка.
Накисват се 3 лист4ета желатин в студена вода, след около 5мин се вадят и добавят към сместта.
4-те белтъка се разбиват на твърд сняг и внимателно се прибавят към изстиналия крем.
Замразява се на порции

последната стъпка с белтъците може да се пропусне, тогава става като ванилено парфе

# 43
  • Мнения: X
Трицветен шоколадов бавароаз






от тук: http://www.matklubben.se/recept/chokladbavaroise_i_tre_faerger_38963.html

Продукти:
360 гр мляко
240 гр захар
180 гр жълтъци (6 бр)
20 гр желатин (аз ползвах 10 желатинови лист4ета)

(според указанията на опаковката 2 лист4ета отговаряли на 5мл, т.е 4аена лъжи4ка желатин на прах)

120 гр бял шоколад + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)
120 гр мле4ен шоколад + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)
120 гр 4ерен шоколад, поне 70% + 250 гр течна сметана, 40% (разбива се в робот или с миксер преди добавяне в ст.7)

27%В, 6%П, 67%М

използва се форма с диаметър 20см и обем поне 2 литра
вътрешността и се облицова с пластмасово фолио

Шоколадът се натрошава,всеки цвят в отделна купа, сметаната се разбива

Смес бавароаз:

1. млякото се кипва
2. жълтъците се разбиват със захарта
3. към полу4ената смес се добавя постепенно горещото мляко при непрекъснато бъркане
4. Новата смес се слага на средно силен котлон до достигане на 85град. (при мен тогава запо4на леко да бълбука) като се бърка непрекъснато
5. Желатиновите лист4ета се накисват в студена вода за няколко минути и се добавят към крема
6. полу4еният крем се разпределя по равно между трите купи със шоколад
7. към всеки шоколадов крем се добавя битата сметана и се разбърква добре

В подготвената форма се изсипва белия крем и се оставя за 30 мин във фризер да се стегне.
Отгоре се изсипва крема с мле4ен шоколад и отново се слага за 30 мин във фризер да се стегне.
Последно е ред на 4ерния шоколад, след което тортата отново се слага  за 30 мин във фризер да се стегне.

След стягане на последния крем формата се обръща върху 4иния за сервиране, маха се фолиото, украсява се напр с какао и се оставя за денонощие в хладилник.
Сервира се с къпини.

Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 20:37 от Анонимен

# 44
  • Мнения: X
Трицветен шоколадов терин

http://media.snimka.bg/6847/019949610.jpg
http://media.snimka.bg/6847/019949611.jpg

300 гр бял шоколад + 300 гр те4на сметана
300 гр мле4ен шоколад + 300 гр те4на сметана
300 гр 4ерен шоколад, поне 70% + 300 гр те4на сметана

Всеки шоколад се натрошава, слага се в тенджeрка заедно със сметаната и на бавен огън се разтопява.
използва се форма с диаметър 20см и обем поне 2 литра
вътрешността и се облицова с пластмасово фолио

В подготвената форма се изсипва белия крем и се оставя за 30 мин във фризер да се стегне.
Отгоре се изсипва крема с мле4ен шоколад и отново се слага за 30 мин във фризер да се стегне.
Последно е ред на 4ерния шоколад, след което тортата отново се слага  за 30 мин във фризер да се стегне.

Държи се във фризера. Вади се 15 мин преди да се сервира, реже се с топъл нож.

на снимката е направен с 1/3 от коли4ествата, като на всяка шоколадова смес добавих по 1 накиснато желатиново лист4е за да стои като крем, ина4е е като сладолед

Общи условия

Активация на акаунт