Моите експерименти - интернационална кухня

  • 102 706
  • 101
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: X
 Домашен дюнер

Пилешко филе и бекон се нарязват на малки кубчета
Запичат се в масло в горещ тиган или тенджера, добавят се подправки на вкус - моите са червен пипер и риган
Сервират се с чеснов сос - квасена сметана, смесена със смес от счукан чесън и зехтин (аюли), салата и ев. печени картофи

# 91
  • Мнения: X
Сос от сливи и вино за меса (ласиката е с патешки гърди)

 2бр лук шалот
 15бр сливи
 500мл червено вино
 100мл портвайн или друго сладко вино
 400мл пилешки бульон
 1бр накелена пръчка
 5бр карамфилчета
 0.5ч.л. цели семена кардамон
 сок от един портокал
 кора от половин портокал
 захар
 сол, черен пипер
 
1. Нарежете лука
2.  Сварете сливите до омекване с 200мл от виното и целия портвайн
3.  Смесете в друга тенджерка бульона, остатъка от виното, лука и сухите подправки
4.  Редуцирайте на среден огън докато останат 200мл
5.  Прецедете и смесете със сварените сливи, редуцирайте докато остане 250мл
6.  С пасатор смелете готовия сос - ако сосът е твърде гъст, разредете до желаната консистенция с портокалов сок
7.  Подправете със захар, сол, портокалова кора, черен пипер

Аз не сложих захар и портокалов сок и кора - стана един чудесен леко кисел сос, който си пасна чудесно със св. вратни пържоли.

Ако се сервира с патешки гърди - кожата на гърдите се нарязва с нож, за да се образуват цепнатини.
Пекат се на среден огън в тиган с кожата надолу, докато добре се зачерви.
След това се прехвърлят във фурна с кожата нагоре, пекат се на 150град докато вътрешната темп на месото стигне 52град. Увиват се във фолио и се оставят да починат за поне 20мин.
Мазнината от тях е чудесна за печене на картофи за гарнитура.

Скрит текст:

# 92
  • Мнения: X
Пюре от грах

Замразен грах се сварява добре и се пасира.
Полученото пюре се изсипва в голяма цедка, сложена над дълбок съд, и с обратната страна на един черпак се притиска добре, за да се отделят люспите на граха в цедката и отдолу да остане само вътрешността им.
Полученото  фино пюре се смесва с масло, лимонов сок, лимонена кора, пресен джоджен на вкус.

Сервира се обикновено с бяла риба или миди, запечени в горещ зехтин:
Скрит текст:

# 93
  • Мнения: X
Шоколадово-ягодова (или малинова) панакота



3 листчета желатин се накисват в студен вода.
100гр замразени ягоди или малини се оставят се размразят и след това да поврят леко на слаб огън.
Добавя се 20гр (или 1с.л.) мадейра, с която да поврят още поне минута, леко се пасират с пасатор/вилица/прибор за карт. пюре.
Добавя се 50гр тъмен шоколад 85%. След като се разтопи, се добавят 300гр течна сметана (40%), разбърква се добре докато стане хомогенна смес, сваля се от котлона и се добавят изцедените листчета желатин.
Сместта се разпределя по десертни чаши и се оставя да се стегне в хладилник.
(ако чашите не са топлоустойчиви, да се стоплят с топла вода или сместта да се остави да изстине леко преди да се пресипе).

Може и да се направи поотделно:
Само шоколад с мадейра и сметана и върху тази панакота да се сложат желираните плодове.
Тогава след като се изсипе шоколадовата панакота, чашите се слагат във фризер, за да се стегне бързо кремът и отгоре да се сложи плодовата панакота.

за ягоди:
3% П
8% В
88% М

за малини:
3% П
7% В
88% М

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 10:35 от Анонимен

# 94
  • Мнения: X
Тиквено Браунис

източник: http://www.jillsmat.se/artiklar/pumpabrownies-med-paranotter/

Част от тиквата се сварява и пасира, да се получи 200 мл пюре.
Пюрето се смесва с:
* 100 гр масло
* 2 яйца
* 200 мл млени бадеми
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. джинджифил
* 1 ч.л. канела
* щипка ванилия
* щипка сол
* за тези на строг НВХ: около 100 мл кокосови стърготини ( за любителите на сладкото:150 мл захар)


Пече се около 35мин на 175 град.

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 12:09 от Анонимен

# 95
  • Мнения: X
Маскарпоне с шоколад и кокосово масло


Всички продукти са в количества по желание и вкус

в 2 с.л. ккосово масло разтопих 50гр шоколад и смесих с около 400гр маскарпоне
към разтопения шоколад може да се добави 1 с.л. мадейра за повече аромат

консумира се студено

# 96
  • Мнения: X
Джинджифилови топчета

http://www.jillsmat.se/artiklar/barnsligt-goda-lchf-pepparkaksbollar/

 100 гр масло
 300 мл млени бадеми
( 100 мл подсладител - по желание)
 1 ч.л. канела
 1 ч.л. джинджифил
 1 ч.л. млени карамфилчета

+ 150 мл припечени филирани бадеми, леко натрошени

Смесват се всички съставки до постигане на гладка смес.
Ако сместта е по-лепкава, може да се сложи за малко в хладилника да се стегне.
Оформят се малки топчета, овалват се в натрошените бадеми, готови за консумация след престой в хладилника, за да се стегнат.


Ароматно греяно вино (гльог)

http://www.jillsmat.se/artiklar/sockerfri-glogg-med-granatapple/

500 мл сок от нар
5 бр ядки от кардамон
2 пръчки канела
20 бр карамфилчета
1 парче джинджифил
1 пръчка ванилия
½ портокал
500 мл червено вино ( или сок от нар)
ев. 50мл мед за подслаждане

Подправките се счукват, слагат се в тенджера заедно със сока и половината портокал, нарязан на парчета.Ванилената пръчка се отваря, семенцата се изстъргват и се слагат заедно с пръчката в сместта. Добавят се и пръчките канела.
Оставя се да ври 10мин. Добавя се виното.
След като сместта е добре затоплена, се прецежда и сервира с резенчета портокал.

Тук използват специални тенджерки за сервиране, на поставка и под тях чаена свещ, да се подддържа напитката топла.

# 97
  • Мнения: X
Тортия с тиквички

http://iloapp.sandramedin.se/blog/lchfblogg?Home&post=92

* 1-2 тиквички
* 1 лава лук
* 1-2 скилидки чесън (по избор)
* 3 яйца
* мазнина за пържене
* сол

Нарязания лук се запържва докато омекне.
(Мазнината в тигана трябва да бъде около 1 пръст, зеленчуците почти се пържат в нея)

Тиквичката се реже на малки кубчета, посоляват се и се добавят в тигана за да се запържват в тигана на средно силен котлон.
Трябва да омекнат без да се препържват и да си променят цвета (аз лично бих предварително нарязала и посолила тиквичката за да омекне леко още преди пърженето)

Яйцата се разбиват в дълбок съд, посоляват се и към тях се прибавят парченцата тиквичка.
Ако е необходимо, се добавя още мазнина в тигана преди в него да се изсипе сместа.
Пече се на среден котлон докато тортията започне да се отлепя по крайщата, а по средата  е леко сурова и течна.

Тортията се обръща с помощта на голяма чиния или капак, с която/който се захлупва тигана, обръща се така, че тортията да остане върху чинията и леко се спуска обратно в тигана, да се изпече и другата страна.




и малко личен опит:
В тенждерка задуших (до леко препържване) поотделно и последователно праз и тиквичка, предварително нарязани и посолени (оставих ги за около 2ч да омекнат добре в една цедка, за да изтича течността).
ПОнеже единственият ми тиган е чугунен и много тежък, слад като смесих зеленчуците с яйцата, изсипах сместта с капака на една стъклена тенджерка (тип йенска), която предварително бях загрявала във фурната и разтопила масло в нея
Така изпекох моята тортия във фурната, на 200град за около 30мин

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 05 дек 2013, 15:01 от Анонимен

# 98
  • Мнения: X

Американски  ябълков пай


източник
http://www.leila.se/amerikansk-appelpaj/recept/bakverk/index1,23.htm?id=2708

Маслено тесто
150 гр студено масло, на кубчета
400мл брашно
50 мл пудра захар
1 яйце
1/2 с.л. студена вода


1.Масло, захар и брашно се смесват с "пощипване", да не се меси
2.Добавят се яйцето и водата и се смесват, пак без да се меси
3. Тестото се прехвърля в плик и се държи в хладилник поне 30мин.

Тестото може да се направи и в робот, първо се слагат брашното и студеното масло за да се получат маслени трохи.
После се добавят яйцето  и водата и след малко тестото е на топче.


През това време се приготвя пълнежа:
1кг ябълки, обелени, почистени и нарязани на тънки резени се овалват добре в смес от:
4 с.л. захар
2 ч.л канела
1 ч.л. млян джинджифил

Овкусените ябълки се задушават в 50гр масло.
Аз ги правих на 2 части, всяка в 25гр масло.
Оставят се да изстинат.

Студеното тесто се вади от хладилника и се разделя на две части, едната малко по-голяма от другата.
По-голямата се разточва на брашнена повърхност, така че получената кора да е малко по-голяма от съда за пая (кора около 30см в диаметър при кръгъл съд около 25см в диаметър)
Прехвърля се в този съд, притиска се добре към стените. Тестото трябва добре да покрива страничните стени и точно тези крайща на кората се мажат с разбито яйце.
Изсипва се ябълковата смес върху тази кора.
Върху ябълките се слага втората кора (около 25см в диаметър), от по-малката топка тесто. Притиска се добре към стените, всичко което е извън тях се изрязва.
Отгоре се правят разрези с нож или вилица в желана форма, маже се с разбито яйце и се пече на 180гр около 35 мин или докато стане златист на цвят.

Стандартно се сервира с ванилен сос.


остатъкът от тестото може да се разточи и направи на бутер-банички с произволен пълнеж- сирене, кашкавал ...



Пай с кашкавал

Тестото от горната рецепта стига за два пая.
Разликата: след полагане на тестото с тавичката, то се набучва с вилица на няколко места, ръбовете се обличат с фолио и тестото леко се запича за около 10мин на 225гр.
(добре е крайщата да се оставят да стърчат леко от формата, защото при предварителното печене се свиват наполовина)

После се маха това фолио и  се изсипва пълнежа:
* 2 яйца
* 200 мл течна 40% сметана
* 200 гр настърган кашкавал

Пече се около 20мин.

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 13:29 от Анонимен

# 99
  • Мнения: X
Моят вариант на чътни по идея на Гордън Рамзи
Източник и идея:
http://petra.jirusova.tripod.com/gordon-ramsay-s-pear-and-saffron-chutney.html

В тенджера разтопих малко масло и в него задуших 2 нарязани на ситно глави лук.
Добавих  ситно нарязан джинджифил (50гр), щипка настъргано индийско орехче, 1 ч.л. канела и 1/2-1 ч.л. счукани люти сухи чушлета.
След няколко минути добавих 1 с.л. кафява захари след като се разтопи, добавих 1 с. л. оцет,

Добавих тиква - предварително подготвена, настъргана в робота.
(купена тежеше 1кг)
Оставих я да се задушава на слаб огън с подправките заедно с кората и сока от един портокал.

След като течността почти извря добавих половин консерва смлени домати (200гр) и оставих да покъкри  още няколко минути.

Подправих със сол и черен пипер накрая.

Съхранява се 6 месеца в хладилник, в стъклен буркан.

Подходящо към различни меса.

# 100
  • Мнения: X
Безглутенови шоколадово-кокосови пасти
източник http://www.arla.se/recept/chokladrutor-pa-kokosbotten/

* 200 гр бадемова маса (марципан)
* 2 белтъка
* 100 мл кокосови стърготини
* 1 ч л канела
* 200 гр млечен шоколад
* 50 гр тъмен шоколад
* 200 мл течна сметана 40%
* 2 жълтъка

Марципанът се натрошава на ситно и се смесва с белтъците, кокоса и канелата. Разстила се в намазана с масло форма за печене (аз ползвах стъклена форма, в която после директно сложих и крема отгоре). Пече се около 10мин на 200 град, по средата на фурната. Оставя се да изстине.

Млечният и тъмният шоколад се разтапят на водна баня, добавят се с леко разбиване жълтъците и след това и разбитата сметана. Полученият крем се разстила равномерно върху изпечената изстинала основа.
Оставя се в хладилник за поне 5ч.
Преди сервиране се реже на квадратчета и се украсява с настърган шоколад.

Вместо млечен шоколад ползвах шоколад от Лидл, мисля беше 35% и 60% и пак беше супер сладко, поне за нас и нашия вкус

# 101
  • Мнения: X
Безглутенов сладкиш с картофи и бадеми

* 150 гр бадеми - обелени и смлени
* 100гр масло
* 300 мл захар
* 4бр яйца
* 200 гр варени картофи, намачкани на пюре

Маслото и захарта се разбиват добре, после се добавят един по един жълтъците с разбиване.
Добавят се смлените картофи и бадеми и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.
Сместта се изсипва в добре омаслена форма. Пече се в долната част на фурната, на 175град за около 50мин. Клечката за проверка до последно си остава леко влажна, аз го пекох малко по усет.

след като изстине малко, се вади от формата за да изстине добре
след някоко дни прилича на реване



Общи условия

Активация на акаунт