Ето рецептата:
Продукти:
1л. пр. мляко
5 жълтъка
1ч.ч. захар
5 големи равни с.л. брашно (или 6 нормални супени с връх)
1-2 ванилии
½ пакетче масло
½ - 1ч.ч. орехи (на вкус)
2-3с.л. какао
шоколадови пръчици, шоколад, кокосови стърготини, крокан или каквото ви хрумне за украса
Сварява се 1л. прясно мляко. Разбиват се 5 жълтъка с 1ч.ч. захар и 5 големи с.л. брашно.
Към сместа се прибавя малко от млякото до получаване на рядка кашица. Сместа се изсипва във врящото мляко и се вари при непрестанно бъркане до получаване на средно гъст крем. Като се свали от огъня, към крема се прибавят 1 ванилия и ½ пакетче масло. (edit: Към леко изстиналия крем могат да се прибавят разбитите на сняг белтъци и така той да стане по-въздушен и лек.)
Кремът се разделя на 2 части. Желателно е жълтият крем да е повече. Към по-голямата част се прибавят едро счукани орехи (около чаша), а към по-малката – 2-3с.л. какао. Двете смеси се разбъркват добре.
Още топъл кремът се насипва в прозрачни чаши или купички (желателно от бяло стъкло, за да се види красотата му), като най-отдолу се започва с жълт крем, след това кафяв и така се редуват на 2-3 пъти. Обикновено се сипват 2л. жълт, една лъжица кафяв крем. Завършва се със жълт.
Отгоре може да се гарнира с шоколадови пръчици, крокан, кокосови стърготини и др.
От тази доза стават 6 пълни чаши.