В кухнята на педагогически захранващите

  • 28 805
  • 328
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 167
Включвам се и аз в темата, чак сега я видях...
Аз все още не съм давала патладжани на моето кърмаче (на година и половина е), а и тя не е проявила интерес към тях в моята чиния засега.
Манджите, които и харесват най-много са пиле фрикасе (без яйца го правя, но не заради нея, просто така си го правя), сапаначено пюре, в което слагам и яйца (но и без яйца си е вкусно!), ориз на фурна, леща, грах и зрял фасул (тях ги готвя като за нас, просто без никакви запръжки, лещата е от тази без люспи, грах - замразен, а фасул избирам с едри зърна и после за нея го размачквам през цедка, за да не яде люспите). Готвя и картофена яхния, вече опитва и разни манджи от типа на винен кебап и т.н. но засега не проявява голям интерес към тях. Супа най-често правя пилешка, спаначена, топчета и зеленчукова. Обича таратор и с чесън и без. Хапва и от салатата ни, но по малко.
Плодове засега обича всякакви без диня и пъпеш. И банани май не харесва много много.
Още не е заобичала риба, само два три пъти си е хапвала по няколко трошички от риба на фурна. Но и аз не бих дала риба тон - и аз съм чела, че е с високо съдържание на живак, пък и от консерва... Rolling Eyes
Всъщност засега количествата храна, които изяжда са малки, има дни в които хапва по 1-2 лъжички на хранене и става от стола си, а има и дни в които си хапва по-добре.

# 61
  • Мнения: 700
 Да пише го това за рибата тон от консерва в книгата на доктор Спок за бременността(една такава мъничка,ако се сещаш),а за употребата и от дете в книгата "Книга за майката и бебето".А ти къде си чела,че не може???

# 62
  • Мнения: 1 030
Чак сега открих темата,моля да се присъединя към вас тай като ще ми бъде доста интересно.
Смея да твърдя,че в нас се яде здравословно-без подправки,не пържа и наблягаме на задушени зеленцуци и ястия.Престои ми да захранвам малката си дъщеря за целта съм замразила доста зеленчуци и плодове.Имам желение да и приготвям аз пюретата стига да ми остава нужното време, не съм фен на детска кухня. Mr. GreenЩе следя с интерес,но нещо не можах да намеря инфо за педагогическото захранване? newsm78

# 63
  • Мнения: 1 947
   Здравей, ptica, ако захранваш педагогически, няма да се налага да правиш пюрета. Wink В библиотеката има три теми и тук има тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=203750.0

# 64
  • Мнения: 1 030
анна в.,благодаря за инфото все още не съм решила към кой начин да захраня ще помисля доста но ми допадна беспорно педагогическия пък зеленчуците са мое желание.

# 65
  • Мнения: 7 091
Да пише го това за рибата тон от консерва в книгата на доктор Спок за бременността(една такава мъничка,ако се сещаш),а за употребата и от дете в книгата "Книга за майката и бебето".А ти къде си чела,че не може???

Бунгичка ( така ли се чете, извинявай ако не), пусни в Google "Is it safe for pregnant women to eat tuna"  и "Is it safe for small kids to eat tuna" и ще ти излязат сума статии, повечето препоръчват да се избягва, особено ако е в консерва.

# 66
  • София
  • Мнения: 167
Bungichka, ами аз точно в тази книжка, която цитираш съм чела за рибата тон... ако има нужда да препиша... Тя не е точно на д-р Спок, ами на Марджъри Грийнфилд - Ръководство на д-р Спок -  Най-важното през бременността, та в нея в първата глава - Седмици 0-4 има Храни, които трябва да се избягват по време на бременността и на първо място - Акула, риба-меч, котлети от риба-тон, морски костур и много други големи риби заради  високо съдържание на живак. Пак там има "Алтернативни или предпазни мерки", където е указано, че "Веднъж седмично може да се хапва и риба тон от консерва".

# 67
  • Мнения: 700
 Да Берта,тази книга имах предвид,аз все пак не съм яла през бременността,въпреки,че все пак е допустимо да се консумира по веднъж седм.,но и това което прочетох във втората книга,реших,че мога да дам на малкия.Само веднъж съм дала,мисля че няма да е проблем.Тук вече и скариди му дадоха да яде без да видя. CloseНо скоро за всеки случай няма да давам.Tandoori,благодаря,има наистина много мнения,може да се объркаш

# 68
  • Мнения: 7 091
Не се притеснявай, от един път нищо няма да му стане!   bouquet То се има предвид да не се натрупва в организма, така че не е проблем! Hug

# 69
  • София
  • Мнения: 12 230
  След седмица прекарана в болницата, малките явно решиха че трябва да си наваксат. Преди малко се натъпкаха с пълнени чушки, айрян и за десерт нектарина. Ядат страшно повече от преди и мисля че реално вече си заместват някое от храненията дори. Тоест може и към 200 грама да изядат. Е за десерт никога не отказват и мляко.
  Иначе лекуващия в болницата ме посъветва веднага като оздревеем да отбивам. Много очудено ме изгледа като му казах че няма да стане и няма да го обсъждаме  Simple Smile

# 70
  • Мнения: 1 947
   Моята маймуна днес ми отказа мляко за десерт. Shocked Почувствах се направо обидена. Mr. Green

   Ето една супа, която много обичаме - Тиквена крем-супа (или пюре, ако е без вода).

   В тенджера с вода и малко сух зеленчуков бульон по желание (аз използвам такъв без глутамат и по мъничко)
се сваряват до пълно омекване нарязани на едри парчета тиква (предполагам, че всяка сладка тиква става - аз
използвам Хокайдо - рецептата е плагиатствана от немците Wink )
, картофи, моркови, лук. След сваряването се
добавя малко мазнина - масло или зехтин (може и без, но е по-вкусно с нея), индийско орехче (в детската порция
не слагам)
, сол (пак само за големите). Пасира се до консистенция на крем-супа, а може и да се намачка с вилица
без водата - за ядене с лъжица от най-малките. В чиниите се сервира с лъжица заквасена сметана, печени тиквени
семки и магданоз.

# 71
  • Мнения: 11 004
Тази рецепта е страхотна и непременно ще се пробва. Peace
Сух бульон без глутамат не съм виждала в България. Дали има изобщо? newsm78

# 72
  • Мнения: 1 947
   Спокойно може и без него, аз невинаги слагам.
Забравих да кажа, че на детето му натрошавам и безсолно сирене или моцарела.

# 73
  • Мнения: 1 924
Момичета,обръщам се с молба за съвет.Още не съм тръгнала да захранвам,но тези дни си правих разчет на това,с което обикновено се храним вкъщи и имам няколко въпроса...
1.Мога ли да давам зрънца ориз(варен)-в смисъл дали малчо няма да се задави?
2.Трябва ли супата , от която ще давам парченца,да е без застройка от яйце?
3.Повечето ни манджи са леко запържени-проблем ли е?
4.И въобще нужно ли е да се втелясвам толкова,след като дребното така или иначе получава микродозички?

# 74
  • Мнения: 1 947
   Аз ще се опитам да ти отговоря, Granny W... Simple Smile
   1.Може, не би трябвало да се задави, само да  е добре сварен. Можеш да смачкаш зърното между пръстите си отначало.
   2.Аз бих предпочела да няма яйца (всъщост никога не правя застройки) - заради несигурността колко са пресни.
   3.Вместо запържено - задушено в мазнината с похлупак - даже е хубаво така.
   4.Какво е "втелясвам"? Grinning Просто не бива да е супер пикантно и по много. Wink

Общи условия

Активация на акаунт