За закуска от скоро почнах да правя най-обикновен корнфлейкс, поръсен с кокосови стръготини, и залят с вряла вода, да набъбнат. После подслаждам с мед, и го давам на дребния, ако успее да се вреди от майка си
А това са моите овесени меденки
Продукти:
250гр фини овесени ядки(1 пакет фамилия "Никола)
300гр мед-около 1 голяма чаена чаша
125 гр краве масло(1 пакетче)
30-50 гр сусам(1 шепа)
30-50 гр кокосови стръготини(по желание)
1 пълна ч.л. сода за хляб
3 с.л. лимонов сок
ръжено брашно(не повече от 300 гр)
Приготовление:(5-7 минути за сместа, 15 минути за печенето)
Измивам овесените ядки с хладка вода, отцеждам ги, и добавям меда, сусама, кокосовите стърготини и разтопеното масло. Кипвам содата и лимона в 3/4 к. чашка вода, и ги добавам към сместа. Разбърквам добре с лъжица, след което почвам да добавям ръженото брашно, докато тестото стане меко, и позволява да се бърка с лъжица(щото не обичам да се цапам ). В намаслена и набрашнена тавичка(или направо върху сладкарска хартия, или във формички за малки кексчета) изсипвам със супената лъжица купчинки. Пека в предварително загрята умерена фурна до готовност, около 10-15 минути, зависи от фурната.
Добър здравословен апетит:)
П.П. Не очаквайте да станат като купешки меденки, ама при липса на Е-та и разни други подобрители, са си направо прекрасни сладките:)Пък дребното как ги мели:)