пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 795
  • 130
  •   1
Отговори
# 90
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
релиш (relish) от зелени домати

1 кг. зелени домати
300 гр. ябълки
сокът от 1 лимон
250 гр. лук
3 пресни зелени люти чушки
всичко се реже на дребни кубчета


200 мл. сухо бяло вино
200 мл. оцет
175гр. кафява захар
2 с.л. семена от горчица
1 с.л. сол
1 с.л. настърган пресен джинджифил
3 с.л. зехтин

в зехтинът се запържва наситнения лук, добавят се доматите, ябълките и чушките.
разбърква се добре.
слага се захарта и се оставя леко да се карамелизира.
залива се с оцета, лимона и бяло вино и се оставя на слаб огън да къкри. (в началото може да се добави само част от оцета, за да не стане много кисело.)
като омекнат доматите и ябълките се добавят подправките.
по желание може да се пюрира, може и да се остави с парченцата вътре.
консистенцията трябва да е като на конфитюр.

сервира се като сос към месо.

   

# 91
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
пълнена пъстърва

1 пъстърва - почистена
~100 гр. различни гъби, най-добре горски (аз ползвах шийтаке и му ер)
1 малка глава лук
1 домат
сол, черен пипер
малко бяло вино

1/2 кг.картофи
100 мл. прясно мляко
10 гр. масло
индийско орехче

в малко мазнина се запържва наситненият лук. после се добавят гъбите на дребно и едно малко картофче.
посолява се, залива с малко вино и се задушава до омекване на картофите.
после се добавя наситнения обелен домат и се оставя да се изпари водата - плънката не трябва да е водна.
слага се черен пипер.

пъстървата се посолява и се пълни.
запича се за около 15 мин. на 220С.

картофите се сваряват, белят се и се намачкват.
добавя се маслото, солта и инд. орехче.
малко по малко се долива топло мляко докато се получи пюре.

за любителите на пикантния вкус: в пюрето може да се добави малко настърган хрян.


# 92
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата с крутони

за  2 порции:

2 чушки
2 домата
няколко репички
1/2 стрък праз (бялата част) или 1 малка глава червен лук
няколко репички
2 филии хляб
1 скилидка чесън
малко розмарин
смесени семена (слънчоглед, тиквени семки, пиниеви ядки)

заливка
сокът от 1/2 лимон
сол
1/2 ч.л. сусамов тахан
2 с.л. зехтин

чушките, празът (лукът), репичките  се режат на кубчета.
в тиган с много малко мазнина се запържват нарязаните на кубчета филии.
като се зачервят се добавя пресования чесън, сол и розмарина.
объркват се със зеленчуците.

в същия тиган насухо се слагат ядките и леко се запичат.
добавят се и те към зеленчуците.

продуктите за заливката се объркват до хомогенна смес.

преди поднасяне към салатата се добавят доматите на кубчета (водата им се маха) и заливката.
сервират се с малко сусам.

по желание към салатата могат да се добавят риба тон или сирене (козе, овче).
подходяща е за скара Peace




П.П. салатата може да бъде направена и с други зеленчуци - краставица, царевица...

# 93
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:30 от asyalein

# 94
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Леща по етиопски

1 ч.ч. леща
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
малко целина
1 чушка
2 ч.л. берберска паста

в малко мазнина запържваме наситнените лук и чесън.
добавяме също така наситнени морков и чушка.
бъркаме често.
слагаме лещата (аз я бях накиснала предварително)
и доливаме малко вода, колкото да покрие лещата.
добавяме пастата от подправки и варим на слаб огън.

бърка се , за да не загори.
ястието трява да е като каша.

добре е да се ползва оранжева или зелена леща,
т.е. която бързо увира и става на каша.


# 95
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:30 от asyalein

# 96
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Кокосови палачинки Тайланд

палачинките са подходящи за постещи,
не съдържат животински продукти и глутен

200 мл. кокосово мляко
100 гр. оризово брашно (може да се смели фино ориз в кафемелачката  Wink)
1-2 с.л. кафява захар
малко мазнина за тигана
пресни плодове за гарниране, в оригинала папая Peace

от кокосовото мляко се отделят 1-2 лъжици от сметаната отгоре.
останалото мляко се разбърква добре, добавя се оризовото брашно и захарта.
разбърква се до разтваряне на захарта.

тиганът се загрява, намазнява се леко и се изсипват 2 с.л. от сместта.
сместта е доста рядка, но плачинките стават крехки и се надуват леко.
пържат се до златисто.

вскяа палачинка се намазва с малко от заделената сметана,
поръсва се със захар и се гарнира с плодовете.

# 97
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:30 от asyalein

# 98
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:31 от asyalein

# 99
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сирене със сушени плодове

ок. 200 гр. сирене (несолено)
ок. 100 гр. крема сирене
4-5 сушени кайсии
1-2 сушени смокини

сиренето се настъргва и се разбърква с кремата сирене до гладка смес.
добавят се наситнените плодове и се смесва добре.

купичка или кутийка се покрива с домакинско фолио и сиренето се слага вътре, за да получи форма.
оставя се за 1 час в хладилника.

сервира се с бяло десертно вино или розе.


# 100
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пържоли с тъмен бирен сос

2 пържоли – пилешки или свински
1 глава лук
1 дафинов лист, 1 зърно махар, ½ .л. ким, цял, сол и черен пипер
1 ч.ч. тъмна бира
1 ч.л. нишесте

в съд с капак се загрява мазнина и се запържват подправките. Когато започнат да миришат приятно се добавят пържолите и на силен котлон се запържват бързо от двете страни. Така месото се запечатва и не става сухо.
Пържолите се вадят и се слага наситнения лук. Запърва се до златисто. Изгася се с бирата и се връщат пържолите.
На бавен огън под капак се задушават около 10 мин.
Пържолите се вадят отново, махат се дафиновият лист и бахарът и сосът се сгъстява с нишестето.

Сервира се с картофена салата.


# 101
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:31 от asyalein

# 102
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Яхния със сушени плодове

2 стръка праз или 3 големи глави лук
1 к.ч. ориз
1 морков
5-10 см. пащърнак или парче целина
няколко гъби или 1 червена чушка
1 шепа сушени плодове (стафиди, смокини, кайсии...)
2-3 с.л. дом. пюре (салца)
1 ч.л. ким
1 даф. лист
1 карамфилче
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. вино
сол

празът/лукът се реже на тънко колелца/полумесеци.
морковът и пащърнакът се режат на дребни кубчета,
гъбите на филийки, плодовете на дребно.

загрявя се мазнина и се слагат дафиновият лист, карамфилчето, солта и кимът.
когато започната да миришат приятно или кимът да пука се добавя празът/лукът.
бърка се докато омекне.
добавя се оризът и продължава бъркането.
когато оризът стана стъклен се добавя виното.
когато виното поизври се добавя вода и зеленчуците.
 добавят се плодовете и на слаб огън се вари.
когато оризът е уврял се добавя дом. пюре и червения пипер
и се оставя още 5 мин. на слаб котлон.

преди сервиране се махат карамфилчето и дафиновият лист.



# 103
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пълнени калмари

2 порции

2 калмара (туба)
1 к.ч. ориз
2 с.л. дребни черни стафиди
1 глава лук
1/2 л. бульон
щипка канела
естрагон, сол, черен пипер
100 мл. сухо бяло ароматно вино - аз ползвах вермут

лукът се нарязва на ситно.
в малко мазнина се запържва половината от него.
добавя се оризът, запържва се и се угася с малко от бульона.
добавят се стафидите, канелата, малко сол и черен пипер.
когато оризът поеме течността се изключва котлона и се пълнят калмарите.

с помощта на клечка за зъби напълнените калмари се защипват отпред.

другата половина на лука се запържва отново.
добавя се сол, черен пипер, естрагона, виното и бульона.
слагат се напълнените калмари и на тих огън се оставят да къкрят около 30 - 45 мин.

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Карамелизирани моркови

3 големи моркова
2 с.л. кафява захар
1 с.л. басамико
малко зехтин
ядки - тиквени, слънчоглед, пиния
розмарин, сол

в тиган се слагат ядките и се печат без мазнина, докато започнат да ухая.
махат се.
слага се малко зехтин, розмаринът, солта и морковите на дънки лентички.
бъркат се докато захарта се карамелизира.
добавя се балсамикото и се държи бърка оново - около 2-3 мин.

поднасят се поръсени с ядките.

подходяща гарнутура са за печени меса и пилешко

Общи условия

Активация на акаунт