пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 796
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пай с кисело зеле

Рецептата звучи странно, но се получава пикантен пай с хрупкава коричка и сочен пълнеж.
ползвах форма за печене с размери 20 на 25 см.
количеството на продуктите може да вариира.

за тестото:
около 1 ч.ч. брашно (аз ползвах смес от пшенично и ръжено, така коричката става хрупкава и ароматна)
сол на вкус
1/2 ч.л. бакпулвер
50гр. масло със стайна температура
около 1/2 ч.ч. студена вода

за плънката:
около 500гр. кисело зеле, нарязана на ситно и много добре изцедено (аз ползвам немското кисело зеле, което понякога се продава в консерви в Метро)
100гр. бекон (по желание. добре е да се ползва пушен бекон за повече аромат)
1 глава лук
1/2 ч.л. семена от анасон или резене
1/2 ч.л. ким цял
сол на вкус
лютив червен пипер

за заливката:
2 яйца
250 гр. заквасена сметана или кисело мляко

тестото:
брашното се смесва със солта и бакпулвера. добавя се маслото и с ръка се обърква до получаването на трохи. малко по малко се добавя водата, докато се получи топка тесто.
оставя се да почине, увито с кърпа или фолио, за да не изсъхне

плънката:
в тиган се загрява малко мазнина, добавя се наситнения бекон и се разпържва, докато стане хрупкав.
отсранява се и се добавят анасонът и кимът. запържват се секо, докато започнат да миришат леко. добавя се наситненото и добре изцедено кисело зеле и се запържва като постоянно се бърка. посолява се на вкус.
зелето се пържи, докато не остане повече вода на дъното.подправя се с червен пипер и се разбърква добре с бекона.

фурната се загрява на 180С.

тестото се разточва на тънка кора, слага се в намазнена тавичка, така че да се оформят ръбчета.
с вилица се надупчва многократно, за да не се надуе.
слага се във фурната и се запича за около 10 - 15 мин.

като се запече се ваде и се слага зелето. заравнява се добре.

яйцата се разбиват с малко сол и се смесват със сметаната.
залива се пая и се слага отново във фурната за около 20 мин.

вкусен е и топъл и студен.

добър апетит  Hug

   

# 121
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Шоколадови мъфини

250 гр. брашно
150 гр. захар
2 с.л. с връх какао
2 ч.л. равни бакпулвер
½ ч.л. сода
150 гр. шоколад на парчета
75 гр. шоколад за отгоре на парченца
250 мл. прясно мляко
90 мл. олио
1  яйце

сухите съставки се разбъркват добре. отделно с вилица се разбърква мокрите. 2те смеси се смесват, добавя се 150 гр. шоколад.
разбърква се и се разпределя по формичките. отгоре мъфините се поръсват с останалия 75гр. шоколад.

печат се при 150С с вентилатор за 20 мин.

аз ползвах натурален шоколад и не бяха много сладки. с млечен шоколад ще са доста по-сладки.

излизат 12 бр.

# 122
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
огретен от елда и спанак

ястие, богато на желязо Mr. Green

около 200 гр елда (аз ползвам зелената, тя има по-нежен и ненатрапчив вкус от кафявата)
300 гр. спанак - най-добре замразен
3 яйца
3-4 гъби
сол, черен пипер

елдата се слага да се вари във вода 1:1,5 с малко сол и наситнените гъби.
елдата трябва да поеме напълно водата.
слад като се свари се охлажда и се разбърква с едното яйце.

в продълговата тавичка за кекс се разстила елдата и се притиска.

спанакът се размразява, подправя се със сол и черен пипер, разбърква се с 2те яйца.
излива се въху елдата, заравнява се и се запича за около 30 мин на 180С или докато хване приятна коричка.

ястието е вкусно и студено.
сервира се със салата от домати и чушки.



# 123
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
патладжан с нахут

2 патладжана
1 консерва домати (около 500 гр)
1 консерва сварен нахут (250 гр)
1 глава лук
2 скилидки чесън
чили или лют червен пипер, сол

загрява се мазнина в тигана и се запържва лукът, нарязан на полумесеци.
добавя се чилито и солта, както и патладжанът, нарязан на малки парчета. бърка се постоянно, докато патладжанът се зачерви.
добавят се доматите и нахутът и се оставя да къки на слаб огън, докато изври излишната вода.

сервира се топло с бял ориз или топъл бял хляб

# 124
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
крем супа с див чесън

дивият чесън расте на влажни места из гората.
бере се края на април, началото на май.
след като цъфне листата вече не са ароматни.

има си вкус на чесън, но в устата не остава от "парфюма" и затова се използва в доста ястия през пролетта.

за 2 порции

1 картофа
около 20 - 30 листа див чесън
1/2 л. зеленчуков бульон или вода
сол
100 мл. течна сметана

картофите се почистват, измиват, нарязват на кубчета и се сваряват в бульона (водата).
когато са готови се добавя солта, нарязания див чесън и всичко се пасира.
сервира се със сметаната и пресен хляб

# 125
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Руски сладкиш с извара

за тестото:
300 гр. брашно
180 гр. захар
200гр. масло
2 яйца
40гр. какао
1 п. бакпулвер

за пълнежа:
150 гр. захар
3 яйца
500 гр. гладка извара
200гр. крем фреш или гъста сладка сметана (не течна)
1п. ванилия
щипка сол
70гр. масло

за тестото:
брашното се смесва с бакпулвера, добавят се какаото и захарта. разбърква се добре и де смесват с мекото мало и айцата.
замесва се тесто с консистенция на пластелин.

за плънката:
маслото се разбива на пяна със захарта, добавя се изварата, сметаната, яйцата и останалите продукти.

откопчаваща се форма с 26см. диаметър се намазнява и 3/4 от тестото се разстила внимателно. оформя се 3-4 пръста висок ръб. тестото не е елестично и се внимава да не се накъса.
излива се плънката. останалата 1/4 от тестото се накъсва и се разпределя върху плънката.
по желание могат да се изреже на формички.

пече се 1 час при 180С


# 126
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:35 от asyalein

# 127
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
плундер тесто (многолистно тесто)

500гр. брашно
30 гр. жива мая или 1/2 пак. суха
50гр. захар
1 яйце
225 мл. пр. мляко
5 гр. сол
50 гр. меко масло

маята се слага в млякото, добавя се захарта и солта и се разбърква добре. яйцето се разбива и се смесва с млякото. в дълбока купа се пресява брашното и се прави кладенче. изсипва се млякото и се омесва до нелепнещо тесто. покрива се с свежо фолио и се оставя 6 ч. в хладилника  (тестото утроява размера си, купата трябва да е достатъчно голяма!).
тестото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за половин час да се отпусне. разточва се на правоъгълник и в едната половина се слага маслото на тънки филийки.
тестото се сгъва на 2, така че ненамазаната страна да покрие намазаната. разточва се отново на правоъгълник и пак се прегъва. така няколко пъти. колкото повече пъти се разточва, толкова повече стават слоевете. който не обича да точи - 5 сгъвания стигат  Simple Smile

от тестото могат да се правят кроасани, соленки, бохчички с пълнеж
пече се в загрята фурна на 180С.

# 128
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:36 от asyalein

# 129
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
соленки от многолистно тесто

1 доза плундер тесто
сол и подправки на вкус
настърган кашкавал

тестото се разточва, посолява, поръсва с кашкавала и се нарязва на ивици.
всяка ивица леко по диагонала се усуква.
така оформените соленки се слагат в тава, намазват се с прясно мляко и се поръсват по избор (сусам, слънчоглед, тиквени семки...)
пече се до зачервяване на 180С на вентилатор.

# 130
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
шоколадова горчица

300 мл. вода
2 зърна бахар
1 дафинов лист
1 карамфилче

1 с.л. балсамико
синап (светъл или тъмен, млян - по възможност прясно смлян)
натурален шоколад
сол

водата се слага да заври, добавя се солта и подправките и се оставя на тих огън да поври около 15 мин. прецежда се и се охлажда до 30 - 40С. добавя се балсамикото и смления синап до консистенция на тесто за палачинки. добавя се малко по малко разтопения шоколад ( на вкус, аз добавих около 30-40гр). горичицата не трябва да става гъста, защото при зреенето се сгъстява, отделно като се стегне шоколадът и допълнително се сгъстява.

още топла се разсипва в сух буркан и се затваря. остава се да зрее поне 1-2 седмици в хладилника.

сервира се към червени или дивечови меса.

Общи условия

Активация на акаунт