пуши, клокочи и люти, Asyalein над печката се поти

  • 133 784
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пролетни рулца с пресен лук и стафиди

10 листа оризова хартия
1 връзка пресен лук
2 с.л. стафиди
сол
черен пипер
10 парченца кашкавал или друго разтапящо се сирене.

оризовата хартия се накисва във вода за 5 мин. да омекнат листата.

лукът се реже на дребно, задушава се с подправките, добавят се стафидите.

взима се лист оризова хартия, в единият кpай се слага лукът, слага се парченцето кашкавал и се завива на стегнато рулце.

рулцата се пържа в много силно загрято oлио до златисто.
сервират се със салата и млечен сос.

# 46
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Тофу-топчета

200 гр тофу
1/2 глава лук на ситно
магданоз на ситно
сол, черен пипер

тофуто се натрошава, добавя се наситненият лук и магданоз, подправките. омесва се добре и се оформят топчета.
овалват се в брашно и се пържат до златисто.

сосът отгоре е горчица от боровинки.
може и с друг сос да се сервират.

# 47
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:23 от asyalein

# 48
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:23 от asyalein

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:24 от asyalein

# 50
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от спанак с грейпфрут

2-3 шепи спанак
1/4 Айсберг салата
1/2 грейпфрут, филетиран
маслини,
1/2 глава лук на полумесеци
сол,
сокът от грейпфрут
сладка горчица или малко захар
малко лимонов сок
зехтин
подправки от Прованс

спанакът и салата се режат на подходящи парчета, добавя се лукът и грейпфрутът и внимателно се разбърква.
останалите продукти се смесват и салатата се залива. разбърква се внимателно и се оставя за 15 мин. в хладилника.

при сервиране може да се добави настъргано пармиджано и сусам.

# 51
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
разядка от коприва
1 порция

ок. 50 гр.коприва (я измих и попарих, после изцедих добре,накълцах на на много ситно )
                               (ако е повече може и да се пасира, но моята беше малко)
50 гр. извара,
малко сол,
черен пипер 
на ситно орехи

по желание може и чесън да се сложи.

# 52
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Зеленчуци с кокосово-фъстъчен сос и пилешко шишче

1 глава лук
броколи
2 - моркова,
гъби
зелен фасул
ананас на парчета, може и от консерва
соеви кълнове - аз ги пропуснах, защото нямах
манго по желание

за соса:
кокосово мляко
фъстъчено масло или мус от фъстъци*
соев сол
черен пипер

мус от фъстъци:
сурови, неосолени фъстъци
олио
вода

за шишчето:
2 пилешки филета
1 ч.л. мед
соев сос
настърган джинджифил около 0.5 см.
2 ч.л.коняк
лимонов сок ~2-3 ч.л.


лукът се реже на полумесеци, броколите се разделя на розички, морковът се реже на кръгчета, гъбите се режат на парчета (ако са дребни се оставят цели), фасулът се почиства и бланшира (аз ползвах от консерва), ананасът, ако е пресен се бели и се реже на парчета.

в тиган се загрява олио, слага се малко лют червен пипер.
добавя се лукът, след около 1 минута се слага морковът, после броколито, фасулът, гъбите и ананаса. запържват се при постоянно бъркане около 3-4 мин. после се слага капакът и котлонът се намалява. задушават се докато омекне броколито и моркова.

за соса: кокосовото мляко се разбърква добре с фъстъчения мус, добавя се соевият сос и пиперът.

фъстъчен мус: 1-2 шепи сурови, неосолени фъстъци за кратко се запичат на сух тиган. охлаждат се и с малко олио и вода се разбиват с пасатора до мус.
водата се добавя по малко с лъжичка, за да не стане рядък муса.
трябва да е твърд на консистенция като захаросан мед.

шишчето: месото се реже на хапки, останалите продукти се смесват и месото се маринира ъа 2-3 часа.
нанизва се на шишчета и се пече в тиган с малко мазнина.
маже се с останалата марината, за да не изсъхва месото

сервира се с варен ориз или оризови спагети





# 53
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
нискокалоричен зеленчуков киш

за тестото:
150 гр. ръжено брашно
150 гр. бяло брашно
2 с.л. слънчогледови ядки, смлени
50 гр. масло
ледена вода
щика бакпулвер

пълнеж:
~ 150 гр. броколи
дребни гъби
1 морков
1 шайба ананас или 1/3 консерва на парчета

заливка:
2 яйца
250 гр. извара
сол, пипер, инд. орехче

брашното се разбърка с бакпулвера, добавя се мекото масло и се размесва на трохи.
по малко се добавя ледената вода, докато се получи меко, нелепнещо тесто.
разстила се в тавичка и се прави ръбче.

броколито се разделя на розички, морковът се режена кръгчета, гъбите се почистват.
подреждат се върху тестото.
заливат се с разбитите продукти за заливката.

пече се около 40 мин. на 200С.
като последните 15 мин. се пече само отдолу.

по желание се наръсва с настърган пармезан.

преди запичането:




изпечен:



парче:

# 54
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
edit

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:24 от asyalein

# 55
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
маринована моцарела с ягоди и сладък соев сос  Laughing

за 2 порции:
1 топче моцарела, около 150 гр.
зехтин
розмарин, майоран, салвия, сол, пипер, босилек - по щипка- две
4 ягоди
сладък соев сос или крем балсамико

можарелата се реже на шайби. зехтинът се смесва с подправките и моцарелата се маринова.
ягодите се режат на шайби и се подрежда с моцарелата.
декорира се със соевия сос или крем блсамикото.

   

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 21:14 от asyalein

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аспержи с лимонов-къри сос и рукула

2 порции

400гр. аспержи
2-3 картофа
1 шепа рукула

за соса
2 жълтъка
60 гр. масло
сока и кората на 1 лимон
сол
къри

аспержите се белят и се варят на пара около 5-8 мин.
картофите се белят, цели също се варят на пара до готовност.

на водна баня се разтапя маслото, внимателно се добавят жълтъците, солта и кърито.
бърка се докато се сгъсти, накрая се добавя лимоновият сок и кората на лимона.

руколата се подправя с лимонов сок, зехтин и сол.

картофите и аспержите се слага на грил-тиган за кратко и се сервират.



за любителите на месо се грилва и една пържола Mr. Green



# 57
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аспержи със сьомга и сос Беарнез

за 2 порции

около 300 гр. аспержи
300 гр. сьомга
спагети

спагетите се сваряват и изцеждат.
аспержите се обелват и се пържат на среден огън в равни чати олио и масло, поръсени със щипка сол и захар.
след като аспержите придобиях златис цвят се вадят и в тагана се слага филето от цьомга.
пържи се за кратко, така че да придобие коричка, но вътрешната част да остане розова (около 2 мин за всяка страна).

сервират се със спагетите и рибата и аспержите се заливат със соса.
допълнително се сервира лимонов сок за сьомгата.

сос беарнез
аз ползвах готов продукт на Thomy



# 58
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мъфини с шоколад и къпинов мус

за 12 мъфина:
250 гр. брашно
150 гр. заквасена сметана
120 гр. шоколад на парченца или настърган
110гр. захар
80 гр. масло
2 ч.л. бакпулвер
1 п. ванилия
2 яица

течните продукти се смесват, сухите се смесват отделно; добавят се към течните и се разбърква с вилица.
тестото се разпределя по формичките.
пече се 20-25 мин. на 180 С. фурната се загрява предварително

за муса:
200 мл течна сметана
2-3 с.л. захар
100 мл. сок от къпини или други плодове
малко желатин

сметаната се разбива със захарта.
в сока се разтваря на водна баня желатинът.
внимателно се добавя към сметаната.
разпределя се по чашки и се слага в хладилника да се стегне.

# 59
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от сурови тиквички с рачешко месо

1 тиквичка
5-6 репички
1 малка глава лук
рачешко месо или скариди

за соса:
3-4 с.л. зехтин
лимонов сок, сол
копър
2 ч.л. горчица

всичко се обърква до хомогенна смес.
тиквичките и репичките се режат на тънко колелца и се мариноват за 15 мин. в соса.
добавя се лука и раците.

снимка

Общи условия

Активация на акаунт