1 кг. зелени домати
300 гр. ябълки
сокът от 1 лимон
250 гр. лук
3 пресни зелени люти чушки
всичко се реже на дребни кубчета
200 мл. сухо бяло вино
200 мл. оцет
175гр. кафява захар
2 с.л. семена от горчица
1 с.л. сол
1 с.л. настърган пресен джинджифил
3 с.л. зехтин
в зехтинът се запържва наситнения лук, добавят се доматите, ябълките и чушките.
разбърква се добре.
слага се захарта и се оставя леко да се карамелизира.
залива се с оцета, лимона и бяло вино и се оставя на слаб огън да къкри. (в началото може да се добави само част от оцета, за да не стане много кисело.)
като омекнат доматите и ябълките се добавят подправките.
по желание може да се пюрира, може и да се остави с парченцата вътре.
консистенцията трябва да е като на конфитюр.
сервира се като сос към месо.