Рецепти на Ирен (според кръвна група В)

  • 7 303
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 613
Когато в семейството ми започнахме да се храним според кръвната група, в началото ми беше много трудно да измислям менюто. Особено по отношение на тестените изделия и десертите. Постепенно започнах да се справям по-добре и постепенно ще се опитам да напълня темата с подходящи рецепти. Тук ще публикувам рецептите за кръвна група В, по-голямата част са подходящи и за кръвна група 0, с малко промяна. Например - палачинките не с прясно мляко , а с вода.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 21:35 от iren5

# 1
  • Мнения: 613
Списък на продуктите
Месо и птици
Особено полезни продукти - агнешко месо, овнешко месо, заешко месо.
Неутрални продукти - телешко месо, говеждо месо, черен дроб, пуйка, фазан.
Да се избягват - свинско месо, сърце, пиле, кокошка, гъска, патица - домашна и дива, яребица.

Риба и морски продукти
Особено полезни продукти - мерлуза, писия, сьомга, костур, есетра, скумрия, треска, щука, сардина, черен хайвер.
Неутрални продукти - акула, риба тон, шаран, пъстърва, херинга, калмари.
Да се избягват - аншоа, моруна, пушена сьомга, змиорка, миди, скариди, стриди, октопод, краб, омар, речен рак, охлюви.

Млечни продукти
Особено полезни продукти - домашно прясно сирене, бяло овче сирене, обезмаслено мляко, кисело мляко, козе мляко, козе сирене, извара.
Неутрални продукти - пълномаслено мляко, краве масло, соево мляко, соево сирене (тофу), суроват¬ка, кашкавал, всякакви други сирена (без тези, за кои¬то е посочено да се избягват).
Да се избягват - синьо сирене, топено сирене, сла-долед.

 
Мазнини
Особено полезни продукти - зехтин. Неутрални продукти - ленено масло. Да се избягват - фъстъчено масло, царевично мас¬ло, слънчогледово масло, сусамово масло. Ядки и семена
Особено полезни продукти - тиквени семки.
Неутрални продукти - орехи, бадеми, кестени.
Да се избягват - фъстъци, кедрови ядки, сусам, сусамов тахан, слънчогледови семки, маково семе, кашу, шам-фъстък.

Варива
Особено полезни продукти - соя, обикновен фа¬сул.
Неутрални продукти - грах, зелен фасул. Да се избягват - нахут, леща, бакла.

Зърнени храни
Особено полезни продукти - ориз, овес, просо. Неутрални продукти - няма. Да се избягват - царевица, пшеница, ръж, елда, ечемик.

Хляб и хлебни изделия
Особено полезни продукти - хляб от просо, оризов хляб.
Неутрални продукти - безглутенов хляб, хлебни изделия с овесени трици, хляб от соево брашно.
Да се избягват - пшеничен хляб, ръжен хляб.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 21:36 от iren5

# 2
  • Мнения: 613
Зеленчуци
Особено полезни продукти - патладжани, бяло зеле, червено зеле, брюкселско зеле, китайско зеле, цветно зеле (карфиол), жълти и зелени пиперки, чер¬вени люти чушки, моркови, пащърнак, магданоз, цвекло, листа от цвекло, броколи.
Неутрални продукти - краставици, спанак, зеле¬на салата, марули, листни зеленчуци, гъби, тиквич-
 
ки, картофи, жълт и червен лук, праз, пресен лук, целина, бамя, бяла ряпа, черна ряпа, колраби, кре-сон, бамбукови филизи, аспержи, копър хрян, чесън. Да се избягват - домати, царевица, маслини, ре¬пички, тиква, авокадо.

Плодове
Особено полезни продукти - бяло и черно гроз-де, сливи, ананаси, банани, папайя.
Неутрални продукти - ябълки, круши, кайсии, праскови, вишни, ягоди - горски и градински, мали-ни, къпини, френско грозде, касис, диня, пъпеши, ста¬фиди, портокали, лимони, грейпфрути, мандарини, пресни и сушени смокини, сушени сливи, киви, ман¬го, фурми, черни и червени боровинки.
Да се избягват - нарове, кокосови орехи.

Сокове и течности
Особено полезни продукти - сок от ананаси, гроз¬дов сок, сок от зеле.
Неутрални продукти - вода с лимонов сок, пор-токалов сок, сок от кайсии, сок от грейпфрути, сок от моркови, зеленчукови сокове (от подходящите зе¬ленчуци).
Да се избягват - доматен сок.

Подправки
Особено полезни продукти - лют кайенски пи-пер, къри, хрян, джинджифил, куркума, магданоз.
Неутрални продукти - всички освен тези, за кои-то е посочено да се избягват.
Да се избягват - бахар, канела, бял пипер, смлян черен пипер.

Добавки, сосове и други
Особено полезни продукти - няма. Неутрални продукти - всички освен кетчуп. Да се избягват - кетчуп.

 
Билкови отвари и екстракти
Особено полезни продукти - джинджифил, жен-шен, листа of малина, сладник, салвия (градински чай), лютива мента, магданоз, шипка.
Неутрални продукти - брезови пъпки, глог, бъз, валериана, върбинка, хидрастис, бял бряст, кантари¬он, листа от горски ягоди, репей, люцерна, глухарче, лайка, мащерка, черничеви плодове, бял равнец, пчелник, ехинацея.
Да се избягват - алое, тинтява, сена (майчин лист), лопен, червена детелина, царевична свила, ли-пов цвят, подбел, овчарска торбичка, ревен, хмел.

Други напитки
Особено полезни продукти - зелен чай.
Неутрални продукти - бяло и червено вино, ка-фе, бира, черен чай.
Да се избягват - газирана вода, газирани напит-ки, напитки с дестилиран етилов спирт (концентри-рани алкохолни напитки, ликьори и др.).

# 3
  • Мнения: 613
Печено агнешко  бутче
Продукти:

агнешко бутче
средна глава лук нарязана на дребно
морков настърган
риган
чесън на прах, може и счукан пресен
олио или меко краве масло
червен пипер
сол
оризово брашно
чаша вино по желание
Приготовление
В глинен гювеч или тава с капак се нареждат порциите месо посолява се със сол, риган, чесън, червен пипер и оризово брашно. Разбърква се с вода и се долива с вода (някъде до средата на месото) и се добавят зеленчуците и мазнината . Пече се около 3 часа под похлупак във фурната на 250-300 градуса, като ако има нужда се добавя допълнително вода. Месото трябва да стане задушено и да има сос.
Когато месото е готово може да се добави замразен грах или зелен фасул в тавата. Или да се приготви варен ориз за гарнитура.
По същия начин може да се приготви и телешко месо.

# 4
  • Мнения: 613
Тиквички на скара с извара

3-4 тиквички
извара или сирене
За дресинга:сок от половин лимон,4 суп.лъжици зехтин, по 2-3 стръка копър и магданоз, 3 скилитки чесън – смесват се всизки продукти най-добре с миксер или шейкър.(като е добре разбито – побелява)

Тиквичките се измиват и почистват и без да се белят се нарязват по дължина на ленти. Посоляват се и се оставят поне 1 час да поомекнат.
Тиквичките се изпичат на скара и се намазват с дресинга. От горе се намазва с извара (или сирене разбъркано с малко зехтин толкова, че да може да се маже) и се навива на руло.

# 5
  • Мнения: 613
Пълнени тиквички с грис от ориз

Във вряща подсолена  вода се сипва оризов грис и като се бърка непрекъснато се вари около 2 минути до получаването на хомогенна смес.
Към сместа прибавяме ситно нарязан морков, нарязано сварено или пушено пуешко месо (или запържена телешка кайма) , печена чушка или нарязана сурова чушка , както и каквото друго пожелаете - стерилизирани гъби например. Тиквичките се разрязват на две по дължина и се издълбават като лодки. Напълват се със сместа и се запичат във фурната. Може от горе да се настърже кашкавал.

Палачинки с оризово брашно.

Пиготвят се като обикновени палачинки , но се оставя сместа поне половин час за да може да набъбне брашното. Може да се добави и малко соево ако сместа е редичко и след този половин час.

# 6
  • Мнения: 613
Кекс от оризово брашно

4 яйца и една чаена чаша захар се разбиват добре. Прибавя се една чаена лъжица сол, настърганата кора на един лимон, 1 чаена чаша оризово брашно и три супени лъжици разтопено масло. Разбива се отново изсипва се в намаслена и посипана с брашно тавичка. Отгоре поръсете с ядки – тиквени семки, орехи и др.и печете на 180 градуса.

# 7
  • Мнения: 613
Кекс от оризово брашно

4 яйца и една чаена чаша захар се разбиват добре. Прибавя се една чаена лъжица сол, настърганата кора на един лимон, 1 чаена чаша оризово брашно и три супени лъжици разтопено масло. Разбива се отново изсипва се в намаслена и посипана с брашно тавичка. Отгоре поръсете с ядки – тиквени семки, орехи и др.и печете на 180 градуса.

# 8
  • Мнения: 613
Питки от оризово брашно (

300 г оризово брашно

около 125 мл хладка вода

1 яйце

2 ч.л. суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар



Прави се квас от маята, захарта и водата. Оставя се на топло. Когато шупне, се добавят оризовото брашно, солта и яйцето. Замесва се меко тесто, в което, ако е необходимо, се добавя още вода (или мляко).

Тестото се пресипва в намазнена форма и се оставя да втасва.

Когато обемът на тестото се увеличи двойно, се слага да се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Пече се около 30 мин.
Охлажда се върху решетка (за да не се намокри долната кора).

# 9
# 10
  • Мнения: 613
Картофени кюфтета
Продукти: 1 кг. картофи, 2 яйца ,1 глава кромид лук, 100-150 гр. сирене, сол, магданоз, копър, брашно оризово за овалване и оехтин за готвене за пържене.По желание могат да се добавят и други подправки.

 

Приготвяне: Картофите се обелват и се сваряват. Изцеждат се добре и още горещи се намачкват идеално. Оставят се да изстинат напълно. Тогава се прибавят 2 яйца, настъргания лук, натрошеното на ситно сирене, сол на вкус (имайте предвид че и сиренето има сол) и подправките. Омесва се много добре и се оставя да престои ½ час. След това се оформят кюфтета като се овалват и заглаждат старателно  и се потапят в брашно.Сгорещява се добре повечко олио(поне до средата на кюфтетата) и се пържат. Пържат се до зачервяване и от двете страни като се обръщат внимателно без да се набождат с вилица (по-добре с лопатка или щипка).

# 11
# 12
# 13
  • Мнения: 613
Пълнено пуешко бутче
За плънката - ориз, лук, морков, стафиди, куркума,джинджифил,  сол и олио. Приготвя се почти до готовност.
Бутчето се обезкостява , шпикова с масло, натрива с чесън на прах, сол, мащерка, червен пипер и олио от двете страни. Слага се плънката и се зашива.
В гювеча от долу постилам нарязани на шайби моркови и праз на пръчки около 4-5 см. върху тях слагам бутчето покрито с фолио. Наливам бира и пека. В началото слагам на мах. и като заври намалявам на 200 гр. месото е готово, когато като го набодеш в вилица изтича прозрачна течност. Тогава от страни слагам останалата част от ориза ,махам фолиото и намазвам бутчето с мед , за да се получи красива коричка. След 10 мин. е готово.
Така правя и цяла пуйка, но ни идва много.

# 14
  • Мнения: 613
ЗЕЛЕНЧУКОВИ КЮФТЕТА

2 тиквички
2 моркова
2 чушки /желателно червена и зелена/
1 голяма глава лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 яйце
сирене на вкус
оризово брашно

Всички зеленчуци се смилат ситно в робот, осоляват се и се оставят поне 1 час да се оцедят. Изцеждаме и  добавяме яйцето, брашното и сиренето. Оформят се кюфтетата и се пържат в мазнина.

Става вкусно ако се приготви за тях дресинг он магданоз, копър, чесън и сол и се залеят с него.

Общи условия

Активация на акаунт