Pulao и индийският вариант на пилафа. Приготвя се основно с ориз басмати и шафран. Оризът се измива добре и предварително се наксива във студена вода за около 30 минути, така се предотвратява залепването на зрънцата при варенето. Долната рецепта я адаптирах от книгата на Мридула Балджекар "The Ultimate Indian Cookbook".
снимка
Продукти (за 6 порции)
1 чаша =250 мл
3 пилешки филета
2 чаши вода
300 г ориз басмати, предварително измит и накиснат във вода за 30 минути
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. избистрено масло (гий)
100 г стафиди
шепа обелени бадеми, запечени на горещ и сух тиган
3 шушулки кардамон, натиснати, да се отворят
3 карамфила
1 пръчка канела
1 ч.л. настърган джинджифил
щипка шафранови пистили
сол на вкус
Пилешките филета се измиват и сваряват за 20 минути във водата, заедно с карамфила, кардамоновите шушулки, канелата и сол на вкус. Изваждат се и бульонът се запазва. Пилешкото месо се нарязва на хапки. Лукът се нарязва на полумесеци, чесъсът се обелва и нарязва на ситно. В дълбока тенджера се разтапя маслото, прибавят се лука , дожинджифилът и чесъна, и се запържват на силен огън за 2 минути. Прибавят се кубчетата пиле и изцедения ориз и се запържват за още 2 минути (докато оризът стане прозрачен). Добавя се пилешкият бульон с подправките, шафрановите пистили, оставя се да заври, покрива се и се оставя на тих огън за 15 минути. 5 минути преди края се добавят стафидите. Отдръпва се от огъня и се оставя 5 минути преди сервиране. При сервиране се поръсва със запечените бадеми и ситно нарязан пресен кориандър.