Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

  • 10 275
  • 145
  •   2
Отговори
  • Мнения: 1 205
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)


Какво е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) ?
Въпреки че думата „киселини“ често се използва за описване на различни оплаквания от страна на храносмилателната система, от медицинска гледна точка това е симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест. При това състояние има рефлукс или „връщане“ на киселина от стомаха в хранопровода. „Киселините“ се усещат като грубо парещо чувство в гърдите или точно под шията. Много хора изпитват това неприятно чувство поне веднъж месечно. Други симптоми са повръщане, трудно преглъщане, хронична кашлица или свиркане в гърдите.


От какво се причинява ГЕРБ?
Когато се храните, храната преминава от устата в стомаха през тръба, наречена хранопровод. На долния край на хранопровода има пръстен от мускули, наречен долен езофагеален сфинктер (ДЕС). ДЕС действа като еднопосочна клапа позволявайки храна да преминава в стомаха. Нормално ДЕС се затваря веднага след преглъщане за да предотврати връщането на богатите на киселина стомашни сокове към хранопровода. ГЕРБ се появява, когато ДЕС не работи правилно и позволява на киселината да изтече обратно и да изгори долната част на хранопровода. Това води до дразнене и възпаление , което се усеща като киселини и може да увреди хранопровода.

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 11:10 от AnMary

# 1
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Случва се, когато храната не е достатъчно кисела и ДЕС затова не се затваря плътно

# 2
  • Мнения: 1 205
Препоръчват диетата на доктор Авив и доктор Кауфман!
Алкална диета

# 3
  • Мнения: 12 474
На психична основа е изцяло

# 4
  • Мнения: 1 205
На психична основа е изцяло
Имали ли сте този проблем?
Как се лекувахте?

# 5
  • Мнения: 223
Понякога,обаче усещането за киселини може да бъде и в резултат на недостатъчно стомашна киселина, отделена от лигавицата на стомаха. Затова е добре да бъде потвърдено за недостатъчно солна киселина ли става дума или за такава в повече- т.е свръхактивен стомах или нискоактивен стомах.

# 6
  • Мнения: 1 205
Да четох за теста с содата с вода изпивало се на гладно.

# 7
  • Мнения: 12 474
Бриа, бившия ми беше с ГРБ

Оправи се с гладолечение и психолог

# 8
  • Мнения: 19 171
При мен е от хиатална херния.
Трябва да си направя снимка с бариева каша, за да видят колко е голяма, но реално операциите не са успешни.
Правила съм теста със содата и имам достатъчно киселина.

# 9
  • Мнения: 1 205
Моля напишете подробно как се прави този тест, сутринта ще  го приложа да видя какво ще стане.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 582
Преди ковид имах рефлукс, от определени храни или комбинации храни. Избягвах ги, или ако нямах избор пиех хапче. След ковид,  вече два пъти ми се случи да се събудя ужасена че се давя. Усещането в гърлото и устата ми е доста по-мазно от това което имах преди ковид. Ходих на гастроентеролог защото втория път ме беше страх да легна за да не се удавя от това което се връщаше. Не бях яла от храните които ми създават проблеми. Не се храня след 20,00 часа.
Лекаря каза, че след ковид било така. Изписа ми таблетки което да пия сутрин на гладно. Забрани ми пакетирани храни, които аз изобщо не докосвам, кафе което не съм забелязала да ми пречи, сирене, домати и мазни храни.

# 11
  • Мнения: 1 205
Алекс Simple Smile аз никога съм нямала рефлукс, ще запиша час при проф Кацаров във ВМА и ще видим какво става.
Няма давене при мен а се образуват храчки и слуз след хранене, пиене на кафе , млечните също явно ме дразнят.
Сподели какво ти изписаха и дали действа ♥

# 12
  • София
  • Мнения: 1 582
Изписа ми омепразид. За сега съм доволна, но не мисля, че ще пия цял живот. На мен ми пречи
 бялата захар, кафявата не. Не ям нищо в което видимо има захар т.е. сладкиши. Започнах да си нося домашна храна на работа.  Подправките като червен и черен пипер също са ми враг. Мая за хляб също не е моето, не ям тесто по принцип, но ако ми се прияде си купувам хляб с квас. Кафе си пия, домати и сирене също ям, не ми е пречило преди, сега с хапчето също нямам проблем. Като ми свършат таблетките ще пробвам само като огранича храните които ми създават проблем. Аз много се чудех от къде ми е така мазно, като не харесвам мазни неща и не ги ям. Втория пък когато ми се случи и не спах си припомних нещата които бях яла. Мазното нещо за деня беше сиренето.

# 13
  • Мнения: 1 205
Много благодаря.
Ще се радвам и други да споделят какво ядат и как се лекуват.

# 14
  • Мнения: 39 439
Много благодаря.
Ще се радвам и други да споделят какво ядат и как се лекуват.

Имам го отдавна, лечението е от време на време (пролет - есен по принцип има обостряне) с Нексиум (за мен най-добрият инхибитор на протонната помпа).  А при киселини само за момента Гавискон.
Иначе пържено все едно не ям. Други дразнители са ми готвени доматени сосове и храна от лоши ресторанти.
И алкохол + газирано. Най-лошо ми влияе виното (особено червеното), после бирата, после кока колата (и друго газирано) и най-малко концентратите.
Та основно внимавам с алкохола - какво пия и да не е начесто, а да има време за възстановяване между пиенето.
Иначе пише за много храни - цитруси, шоколад и какво ли не, но при всеки е индивидуално.

П.П. Не пуша и нямам мнение за това, ама съм чувала, че цигари на гладно или само цигара + кафе не са добре.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 18:47 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт