Защо ми звъняха от Министерството на образованието?“

• 2 870
  • 16
  •   1
Отговори
„Здравейте,
Днес ми се обадиха от Министерството на образованието (чрез полицията) за детето ми. Попитаха дали посещава градина/училище – обясних им, че съм кандидатствала няколко пъти, но няма места.

Скоро ще пътувам за Швейцария при приятеля ми, където ще го запиша на училище.

Искам да попитам хората тук – дали някой знае защо се правят такива обаждания и кога се правят проверки?“
Понеже се притеснявам наистина много

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 17:10 от Mims139

# 1
Това някакъв майтап ли е?
МОН, чрез полицията да пита за дете? А то и да говореше какво от това, че ти си говорила с тях вместо него?

# 2
Т.н екипи за обхват,  "търсят" децата, подлежащи на задължителна подготовка, от 4 годишни. Ако вашето дете е подадено, като непосещаващо е възможно да е за това. Екипите включват полицаи, учител, представител на РУО и община.

# 3
Ако са приети документи за паспорт на детенцето по надлежния ред и ви е даден номер и дата за получаване, няма за какво да се притеснявате. По- скоро събирайте документи за училището в Швейцария, ваксинации и тн. Да, МОН издирва деца за училище. При нас преди много години като заминахме за Канада, въпреки че класната знаеше, се наложи едната от бабите да напише декларация свободен текст при директора на училището след около месец от  заминаването.

# 4
Ако са приети документи за паспорт на детенцето по надлежния ред и ви е даден номер и дата за получаване, няма за какво да се притеснявате. По- скоро събирайте документи за училището в Швейцария, ваксинации и тн. Да, МОН издирва деца за училище. При нас преди много години като заминахме за Канада, въпреки че класната знаеше, се наложи едната от бабите да напише декларация свободен текст при директора на училището след около месец от  заминаването.
Еми аз го пуснах и ми казаха след месец да дойда да го взема. 
Но днес ми звъннаха от 4то районно
Дали учи казах не понеже няма места , но съм кандидатствала дори лично съм ходила.
Казах им , че ще заминавам скоро и във швейцария ще си го запиша. Иначе той още не е учил не е ходил на градинка

# 5
На ваше място бих записала детето някъде на училище до заминаването. Понякога стават и по рано паспортите. До първи октомври има 2 седмици от началото на учебната година.  Може да ви търсят пак.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 18:18 от Dimana12

# 6
  • FRANCE
Едната от девойките я издирваха в бг. Да ходела на уилище. Те никога не се живели в България. Баща ми (на техният адрес сме) любезно им е обяснил, че детето живее в чужбина е всичко приключи.
На ваше място им обеснявам ,че ще пътувам и детето ще живее и учи там.  И толкова, записват го някъде из базата си данни.

# 7
Има разлика дали детето живee в момента в България или никога не е живяло. Но така или иначе авторката няма от какво да се притеснява толкова.

# 8
На колко години е детето?

# 9
На мен също са ми звъняли преди години. Тогава детето ми беше на 4-5 години, но дълго време не беше ходил на градина, защото много боледуваше. Обясниха ми, че правят рутинни проверки на деца, които дълго не са посещавали градина, получавали информация от градините

# 10
И на нас (по-точно бабата) бяха звъняли и пращали писмо да питат защо синът ми не е записан в училище. Май от общината бяха. Това беше в годината, в която навърши седем години. За сведение синът ми е роден в чужбина, има двойно гражданство и никога не е живял в България. Явно от време на време някой се сеща за нещо си, но не е ясно точно какво.

# 11
Ясно е за какво става въпрос. Тези екипи знаем също и кои точно деца обхващат, търсят и се опитват да върнат в училищата, нали...
На училище ще го пишела авторката в чужбина - значи е над 6-7 години, непомирисвало училище.
За мен е от ясно по ясно за какво става въпрос.

# 12
Тета, за какво, стана ми интересно 😅

# 13
Ясно е за какво става въпрос. Тези екипи знаем също и кои точно деца обхващат, търсят и се опитват да върнат в училищата, нали...
На училище ще го пишела авторката в чужбина - значи е над 6-7 години, непомирисвало училище.
За мен е от ясно по ясно за какво става въпрос.

Не знам на какво ти намирисва, моето го търсиха 4 пъти по веднъж годишно😆
 !Той посещава и Бг съботно училище-лицензирано!
Още първия път роднина попита, искат ли документ някакъв..защото е роден и живее в чужбина..Не искали.
Очаквам тази година пак да идат на адреса 😁.

# 14
Скоро прочетох, че в България е задължителна детската градина от 4 годишна възраст. Логично е да се търсят всички дечица, които имат и българско гражданство и ЕГН. Даже са и здравно осигурени до навършване на 18 години.
Ама 4 пъти?

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 18:45 от Dimana12

Общи условия

Активация на акаунт