връзка между хиперактивност при децата и оцветители за храни

  • 5 619
  • 64
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 13 206
Infinity, зехтина и олиото съдържат различни неща. Зехтина мисле Омега 9, а олиото Омега 6, а рибеното масло Омега 3. Възможно е да бъркам първите две, де... Имаше някъде таблиза с темепратурите, при които се обработват дадени мазнини. Зехтина и студено пресования мисле че беше 230 градуа. Може да има значение и от самия зехтин. Но слънчогледовото олио само рафинирано се ползва за готвене, защото нерафинираното се разпада на вредни вещества при висока Т. Та е по-вредно отколкото рафинираното. И аз пък как го обясних... ужас  Rolling Eyes

RadostinaHZ, ще видя в халите, добра идея ми даде!!! А за рекламирането... знам си, аз че държиш Халите, ама айде...  Joy Joy Joy

# 61
  • София
  • Мнения: 13 206
А, темата е направена! Супер!
Vache, какво ще кажеш да слеем темите? - тази и новата?   Flutter

Ами да слеем, ама Labrador  да не се разсърди... Rolling Eyes. Може да продължим направо там ако искате, пък ако Labrador  е съгласен ще ги слеем  Grinning

# 62
  • София
  • Мнения: 13 206
Отличен ефект при суха, набръчкана и застаряваща кожа. Забавя стареенето на клетките.

Ей това е за нас  Joy Joy Joy hahaha в  тон с темата "bg-mamma 10 г. по-късно" 

# 63
  • Мнения: 1 735
Отличен ефект при суха, набръчкана и застаряваща кожа. Забавя стареенето на клетките.

Ей това е за нас  Joy Joy Joy hahaha в  тон с темата "bg-mamma 10 г. по-късно" 

 newsm65 newsm65

За зехтина и слънчогледовото масло, знам че съдържат различни неща и че неможе да се готви с нерафинирани, но ставаше дума, че слънчогледовото е по-богато от зехтина на полезни съставки. Абе, каквото и да си говорим, най-добре е човек да има и от двете!  Laughing

Ето малко инфо.

Зехтин:

Биологичната стойност на зехтина се основава на букет от биологично-активни вещества, на първо място - високо съдържание на алфа-токофероли - най-усвояемата за човешкия организъм форма на токофероли (90% от сумата на всички налични токофероли в зехтина са в тази форма). Известно е, че токоферолите са мощни антиоксиданти и залавят образуващите се при протичане на биохимичните процеси в организма свободни радикали, като неутрализират по този начин вредните им здравни ефекти.
На второ място, за високата биологична ценност на зехтина допринася наличният в състава му бета-ситостерин. В 100 гр. Зехтин се съдържат 300 мг. От това липотропно вещество, с изразено хипохолестеролемично (т.е. Намаляващо нивото на холестерола в кръвта) действие. Мастнокиселинният състав на зехтина се отличава с присъствие на 15-16% наситени мастни киселини, около 65-70% мононенаситени и 12% полиненаситени мастни киселини.

Зехтинът заема авторитетно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек, най-вече заради изразените му липотропни ефекти, т.е. Способността да намалява натрупването на мазнини в черния дроб и да го предпазва от мастно израждане; жлъчегонно действие (стимулиращо отделянето на жлъчка). Зехтинът притежава също така приятни вкусови и ароматни качества. Използва се като добавка към салати и в сладкарската промишленост.

http://www.howtoeat.info/tema.asp?razdel=10&temaN=74

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Слънчогледово масло

Семената на слънчогледа съдържат голямо количество масло (до 53%), в чийто състав влизат глицериди на палметинова, стеаринова, арахинова, лигноцеринова, олеинова и линоленова киселини, до 19.1% белтъци, 26.5% въглехидрати и 1.5% дъбилни вещества.

Слънчогледовото масло, редом с другите растителни масла, притежава много полезни свойства, които правят неговото потребление за предпочитане пред животинските мазнини.
Слънчогледовото масло съдържа витамини от групите А, D и Е.

Витамин Е (токофероли) стимулира , защитава клетките и другите структури на организма от увреждане на свободните радикали, възпрепятства тромбообразуването, спира прогресирането на атеросклерозата, подобрява вътреклетъчното дишане, има антиканцерогенно действие. Витамините от група Е регулират функциите на органите за размножаване. В слънчогледовото масло витамин Е се съдържа 12 пъти повече отколкото в зехтина.

Витамин D (калциферол) влияе на минералната обмяна на веществата и е особено необходим в млада възраст, когато организма интензивно расте. Неговото отсъствие или недостиг може причини рахит.

Витамин А (ретинол) – витамин на ръста, гарантира приспособяването на очите към светлина с различна интензивност. Недостатъчния ретинол се проявява в склонност на кожата да се лющи, сухота и чупливост на косата.

В състава на слънчогледовото масло влизат линоловата и линоленовата ненаситени мастни киселини, които не се синтезират в организма. Тези киселини се наричат витамин F или есенциални киселини. Ненаситените мастни киселини участват в качеството си на задължителен компонент в образуването на клетъчната мембрана и обвивката на нервните влакна. Те притежават свойството да премахват холестирина Те оказват нормализиращо действие на стените на кръвоносните съдове, като по този начин могат да се разглеждат като профилактика на атеросклерозата, инфаркт на миокардата и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Целебните свойства на слънчогледовото масло широко се използват в народната медицина при лечение на тромбофлебит, зъбни болки, хронични заболявания на черния дроб, жлъчката.... Слънчогледовото масло се използва в козметични процедури, приготвяне на настойки и аромотерапия.


http://www.vidona.com/sun.html

# 64
  • София
  • Мнения: 13 206
Ооо, да! Като цяло е най-добре да се поемат и трите.. олио, зехтин и рибено масло. Само че при цена на раф. олио 2,50 не знам другото каква цифра е ударило  Twisted Evil При цена 1,50 на рафинирано, нерафинираното беше около 2,50 за литър

Общи условия

Активация на акаунт