Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Магията
Разликата между това да обичаш и да понасяш кърменето

Автор: Ann Calandro

За автора: Анн Каландро е регистрирана медицинска сестра (RNC), международно сертифициран консултант по кърмене IBCLC и експерт към iParenting Media

Как е възможно някои майки да ОБИЧАТ кърменето, а други просто да го понасят “за доброто на бебето”? Защо често чувам майки да казват “Следващия месец ще съм си изкарала 12-те месеца, така че как да отбия бебето?” Защо някои педиатри казват на майките “Е, мамче, вече можеш да спреш – изпълни си задачата.” Наистина звучи сякаш кърменето е подобно на излежаване на присъда в затвора.
Каква е разликата между майката, която кърми, защото така е правилно и майката, която кърми, защото обича всичко свързано с кърменето? И двете са добри майки. И двете дават на бебетата си най-добрия старт – безспорно. Но откъде идва тази разлика?
Абракадабра!
Мисля, че това е магията. Когато казвам това, сигурно си мислите: “Тази е луда”. Или може би мислите: “Права е!” Има нещо в кърменето, което прави света да изглежда по-добро място за някои майки. Това чувство на удоволствие, любов, близост и топлота е точно каквото някои майки усещат, когато кърмят. То е сетивно усещане на чиста радост. Не, не е сексуално. Различно е. Прилича на усещането, което изпитва любителят на плажове, когато седи на топлия пясък, заслушан в нежните вълни на океана. Прилича на това да се наслаждаваш на хапка от любимия си сладолед. Подобно е на усещането да те прегърне в топла мечешка прегръдка човека, когото обичаш най-много на света.
Каролин описва кърменето на дъщеря си Индия по следния начин: “Кърменето за мен е като чаша чай. То ме зарежда, когато съм уморена, успокоява ме, когато съм възбудена и ми позволява да се отпусна, когато животът ми стане лудница”.
Магия! Да държиш малко бебе или дете, което е част от теб, на което си дал най-добрата част от себе си и да предлагаш топлото си сладко мляко на това кръглобузо малко ангелче е магия. Мирисът на това дете е като на ванилова свещ, събуждаща всичките ви сетива. Мекотата на кожата му е такава, сякаш е увито в кадифе. Да погледнеш в смеещите се очички, докато суче е сякаш отваряш специален подарък и го виждаш за най-първи път, макар че може да си го кърмила по много пъти всеки ден. Ставането нощем за хранене не е ужасно, когато го има магическото усещане да прегърнеш мекото телце на сина или дъщеря си и да почувстваш даващото живот и любов мляко да тече като спокойна река. Усещането е едновременно излъчващо и зареждащо със сила.
Сузан, която е кърмила две деца, казва: “Образът, който се връща в паметта ми най-силно, е когато кърменото бебе погледне нагоре в очите ми, докато суче. Тогава се усмихва и в ъгъла на устичката му има малко мляко. Любовта и благодарността, които преминават в погледите на майката и бебето в този миг, го правят най-силния и магически момент”.
Искрицата
Можете да усетите разликата в проблясващия поглед на майките, които са изпитали магията. Когато кажа на жените, че съм консултант по кърмене, те може да отговорят: ”Кърмих бебето си няколко месеца”. Казват го като факт и в очите им не се запалва искра. Гордеят се с това и с право. Очите на други майки (и понякога на баби) се засмиват и разширяват, когато ми казват с усмивка: “О, аз кърмих моето бебе”. Тези майки са обичали кърменето. Очите им ми го казват. Искат да ми кажат колко много са обичали да кърмят, дори да е било преди много години. Не са забравили. Усещам, че сме сестри по душа. Защото сме познали магията.
Водя много класове по кърмене и много говоря пред публика. Говоря със стотици майки всеки месец, пациентки в болницата, на домашно лечение или по телефона. Говоря им за това колко полезно е кърменето за тях, за бебето и семейството. Говоря за това как то запазва бебето здраво и как им спестява пари. Те ми задават въпроси за това как да се изцеждат, когато се върнат на работа или как да избегнат разранените зърна. Когато водя класове по кърмене, говоря с родителите по два часа. Когато преподавам кърмене на медицински сестри в курсовете по мениджмънт на кърменето, ги уча по 10 часа. Говорим за това как да се помага на майките да започнат, за недостатъците на употребата на формула, за това да имат правилно отношение. И в двата вида курсове не говоря за магията. Предполагам, че не повдигам темата, защото наистина няма думи, способни да опишат чувствата, които кърменето може да пробуди. Може да не ми повярват, не и ако не са една от майките, които вече са усетили искрата.
Съмнявам се, че жена, която е кърмила и не е почувствала магията, ще избере някога да прави кариера, свързана с кърменето. Консултантите по кърмене, лидерите на Ла Лече Лига, съветничките на кърмещите майки – смея да твърдя, че всички те са познали магията на кърменето. Много от нас са имали трудности в началото и е трябвало здраво да се потрудят, за да изградят връзката с кърменето. Влюбвали сме се през глава в бебетата си, докато ги кърмим. Затова така искаме и други майки да изпитат този вид спокойствие: “Не ме интересува, ако ще светът да пропада – сега кърмя бебето си”. Най-голямото ни разочарование е, когато майките не го усещат. Те са страхотни майки, обичащи майки, майки, които ги е грижа за децата – но ако никога не успеят да открият тази специална част от кърменето, се чувстваме леко разочаровани заради тях и заради магията, която пропускат.
Дана, кърмеща майка от Северна Каролина, казва: “Трудно ми е да намеря думи да опиша колко завършена се чувствах през тези първи месеци, когато бях толкова емоционално обвързана с милото ми бебе, което изглеждаше толкова сладко, чисто и перфектно…Веднъж четох, че първите 4 месеца са период на “първична майчинска грижа” за бебето и мисля, че това доста добре описва нещата, както бяха при мен. Връзката ни беше толкова удовлетворителна физически и емоционално, че не ми беше трудно да се разтворя в нея и да спра всичко друго от живота ми, за да се концентрирам върху майчинството”.
Лестър Хейзъл, автор на Comm onsense Childbirth (Berkley Pub Group, 1984) веднъж каза: “Кърменето е нежен преход от бременността към взаимната независимост. Бебето започва живота си с близост и любов; майка му се ползва от неизброими предимства, много от които са толкова неуловими, че не могат да бъдат описани”. Той е прав. Давам най-доброто от себе си в опита да опиша тези неуловими ползи и все още се чудя дали дори се доближавам до описанието им. Може би вие сте от онези щастливци, които разбират тези чувства, чувства, които могат да бъдат описани само с една дума. Магия!

преведе hedra по материали на http://breastfeed.com © 1999-2004 iParenting, LLC. All Rights Reserved.

# 1
 • Overijse, Belgie
 • Мнения: 976
newsm20

Страхотна статия...Наистина по очите си личи дали една майка обича или понася кърменето.

Това е една голяма магия! Щом като и нашия татко с такава гордост в очите казва "ТОЙ е САМО на кърма" и се пъчи все едно той го кърми  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing, значи че е заразна  Grinning

# 2
 • Мнения: 1 586
thumbsup  И ние сме от същата магическа школа.

# 3
 • Видин
 • Мнения: 6 248
Хедра, благодаря ти мила за тази чудеста статия!
Ей с такава магия да е омагьосан човек, лошо няма  Wink  Grinning .

# 4
 • Мнения: 280
newsm76 Да, неописуемо е...магия...както казва съпругът ми...как няма да обича да муцка, нали това е правила цял живот.... Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 077
Благодаря за интересната статия, Хедра!
И аз съм от "омагьосаните", то си ми личи  Wink

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Мисля,че и аз няма нужда да си казвам,за да бъда причислена към омагьосания клуб Wink
Статията не само ми хареса,а и си мислех,че може да е много вдъхновяваща за бременните мамчета,които се чудят какво ще е - а като знае човек,че може да е толкова прекрасно,не само се мотивира още повече,но и търси в себе си тези усещания - и така доста по-лесно ги открива Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 2 594
Наистина е Магия да кърмиш своето бебе. Никога пред мен не е стоял въпроса да кърмя или не. Още преди да забременея винаги съм знаела, че моето бебе ще бъде кърмено и никой и нищо не би променил мнението ми по въпроса. Това е Магия която единствено майката и бебето могат да споделят и тя е невероятно красива и сближаваща.

# 8
 • Мнения: 1 278
Хедра, статията е великолепна! Благодаря ти, че си я превела.

Не знам какво да кажа...
Толкова добре познавам това магическо усещане, тези неописуеми чувства...
Как е възможно обаче един "омагьосан" по природа човек, в даден момент да престане да усеща магията и да започне да "понася"? Защо не можах да преодолея "понасянето", което започнах да преживявам по време на шестия месец от тази бременност, докато кърмех детето си? Истината е, че не драстичното намаляване на млякото в този период, не раздразненото ми от това дете, не неприятната чувствителност на зърната ме накараха да взема решение да преустановя кърменето. Не можах да се справя с усещането, че неусетно съм започнала да понасям кърменето. Не можах да приема враждебните чак чувства, които се появиха към момчето ми в тези иначе толкова съкровени моменти.
Защо магията може да престане да действа? Може ли да съм си въобразявала, че съм омагьосана? И защо, ако магическото действие просто е било спряло, все още не мога да преодолея това, което ми се случи?

# 9
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 362
Доколкото съм чела (в дневниците от бременността на мами,които кърмят голямо детенце,докато са бременни - че от опит няма как да говоря),това,което се е случило при теб,е много типично усещане.Ако малко си поразсъждавам по темата - една бременност сама по себе си е както допълнително натоварване,така и страхотно хормонално объркване,а оттам (и не само заради хормоните) се отразява много чувствително и върху всички емоции.Още повече пък,ако разликата между децата е малка (като при вас) или бебето не е планирано,а е изненада.Не е лесно да се грижиш за две деца,да кърмиш едното и да износваш третото - много ти се възхищавам,че успяваш да се справиш и да съчетаваш нещата.
Сигурно действат много подсъзнателни страхове и инстинкти - да защитиш малкото,което се оформя в теб,да му освободиш място и в резерв да му запазиш това,което е необходимо за неговото оцеляване - в такава светлина изглежда нормално по-голямото дете,което вече няма такава жизнена нужда от кърмене,да бъде възприемано като съперник и някаква заплаха за шансовете за оцеляване на нероденото (пак подчертавам,че говоря за подсъзнателни инстинкти,а не за разумни размишления - защото чувствата и логиката не винаги се покриват).Оттам е лесно да се обясни защо се появяват някакви негативни чувства към него - пак е майчинският инстинкт,който се обърква от многото посоки,в които трябва да действа.Затова и се чувстваш толкова объркана и виновна - едновременно искаш да запазиш тази връзка с баткото,а тялото ти несъзнателно пази бебето и ти създава неприятни емоции,чувстваш се недотам добре като майка всъщност точно заради проява на силен майчински инстинкт към нероденото,която е в конфликт с майчинските ти чувства към малкия батко.
Няма правилни и неправилни емоции в тези моменти - това са просто неща от живота.Бих ти пожелала само да се опитваш да си ги изясниш за себе си и да не се чувстваш виновна,защото са нормални.А също и след раждането на бебето да успеете да подновите връзката - напълно е възможно и даже твърде вероятно,а за тези неща и Jade от форума може да ти разкаже - при тях големият батко се е върнал към кърменето след около година прекъсване,когато се е родило бебето (а май и други мами има с опит в тези неща Simple Smile ).
И съм сигурна,че магията отново ще си е на мястото,когато гушнеш малкото човече и - дай боже - гледаш по-голямото и най-малкото ти съкровище заедно на гърдите ти Grinning

# 10
 • Мнения: 516
4удесна статия -всяка една дума е написана с много 4увство и умисъл.
Радвам се,4е и аз съм 4аст от тази магия Simple Smile
Дано пове4е май4ета се по4устват"заразени" от тази магнети4ната сила -кърменето Wink

# 11
 • Overijse, Belgie
 • Мнения: 976
Цитат на: hedra
... може да е много вдъхновяваща за бременните мамчета,които се чудят какво ще е - а като знае човек,че може да е толкова прекрасно,не само се мотивира още повече,но и търси в себе си тези усещания - и така доста по-лесно ги открива Simple Smile


По време на началните ни мъки по кърменето, единственото, което ме крепеше и даваше сили да продължа, беше ЕДНО изречение в една брошурка на P&G, която ни дадоха в болницата, а именно - след определен момент, кърменето става удоволствие!!!

Дано всички бъдещи майчета си спомнят това и да не се предават пред началните трудности!

# 12
 • Мнения: 3 926
Аз съм от бъдещите майки, които искате да заразите с Магията. Е, успявате Heart Eyes Очите ми се насълзиха докато четох. Може би, защото скоро сънувах, че кърмя детето си (аз вече съм го разказвала това). Сънят беше толкова прекрасен, че като се събудих първо се огледах къде е бебето ми. И помнех само това как лежа, как гледам дъщеричката си в лицето и как тя суче Heart Eyes Прекрасен сън! Надявам се на живо да е пъти по-прекрасно. Ей, голям фен съм ви, да знаете #Milti

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Напълно подкрепям мнението на Хедра и искам да добавя, че при мен кърменето на сина ми беше далеч от удоволствието за което говорим, по скоро го усещах като нещо което съм длъжна да правя, може би защото дохранвах или просто защото се бях настроила още през бременността, че непременно трябва да кърмя, а в последствие се оказа, че не му стига (за съжаление тогава този форум още не съществуваше, за да ми помага)...
Но пък сега кърмя с голямо удоволствие и то е породено най-вече от това, че се чувствам способна да дам на детето всичко необходимо...
Според мен чувството за удовлетвореност е голяма част от магията и съм щастлива, че при мен тя е двойна newsm04

# 14
 • Мнения: 307
Наистина е магия:)) Няма нищо по-приятно да си кърмиш беб4ето особено ве4ер когато се унася от удоволствие и  заспива сладко:)) Незнам как някои могат по собствено желание да избегнат кърменето..... Shocked

Общи условия

Активация на акаунт