Ето и рецептата:
Сладки козунаци
3 яйца (един жълтък се оставя за намазване)
100 гр. захар
1 суп. л. течен подсладител
100 мл. прясно мляко
35 мл. свинска мас
18 мл. олио
11 гр. прясна мая
430 гр. брашно
настъганата кора на един лимон
стафиди, локум
От половината мляко, маята и 1 суп.л. захар и малко брашно направих кашичка в контейнера на машината и я оставих да шупне за около 15 минутки на топло. Останалото мляко + захарта + подсладителя се разбърквах до разтопяването на захарта. Яйцата разбих с вилица. Разтопих маста и я смесих с олиото. След като маята втаса прибавих и останалите продукти, като не сложих всичката мазнина, а оставих ололо 1/3 от нея и след като се оформи хубава топка прибавях постепенно по 1 чаена лъжичка. Месенето и постепенното прибавяне на мазнината отне първите 10мин. на основната програма, аз я спрях и пуснах от начало, т.е още 10мин. месене, 15мин. почивка и още 15 мин. месене. Като започна последното месене добавих стафиди и настърганата лимонова кора. Като спря да меси изключих машината и оставих тестото там за около 15-20 мин, след това иазвадих, разделих на две, а всяка част на три. Разтеглих дълги фитили и оплетох плитки. Едната навих и сложих в кръгла форма, а другата в продълговата. Оставих ги да втасат във фурната на 50 градуса около час и 15 мин. под кърпа. След това ги пекох 35-40 мин. на 160 градуса.
Станаха много сладки, меки и на конци, а подсладителя не ”утежни” тестото и си втаса за същото време, както предния път.
Опитайте, надявам се да ви хареса!