1000 гр - програма тесто с втасване
Вода 190 мл
Прясно мляко 190 мл
Сол 1 чл
Захар 1,5 сл
Олио 40 мл
Брашно 600 гр
Мая - суха 2,5 чл
за намазване:
яйце 1 бр
маргарин (масло, мас, олио) - разтопен 2 сл
Разтопената мазнина се разбива с яйцето много добре. Използва се за намазване на корите.
Плънка - разполовени по дължина кренвиршчета, сирене, кашкавал.
Закваска:
Маята + 40 мл вода + 40 мл прясно мляко + 1/2 сл захар + 1/2 чл сол + 1 сл брашно
В машината се слагат останалите съставки, закваската, брашното и маята. Цялата програма е 1, 30 часа. Вади се тестото върху набрашнена повърхност, премесва се се кратко, разделя се на 3 части. Всяка топка се разделя на две равни части. Разточват се еднакви кори с дебелина около 5 мм. Едната се маже тънко със сместа за намазване, но така че да не стига да края на кората. Върху нея се слага другата кора, притиска се по краищата и така както са заедно, се разточват на кора с дебелина 3-4 мм. Реже се радиално и се завиват кифличките. Ако е останала от сместа за намазване, се мажат отгоре и се поръсват със ким или сесам. Оставят се около половин час на топло - да удвоят обема си. Пекат се в силно загрята фурна. След изпичане може леко да се намажат веднага след изваждането им от фурната със зехтин.