САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 042 661
  • 736
  •   2
Отговори
# 225
  • Мнения: 12
СРЪБСКИ СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ      
1000 гр - програма тесто с втасване      
Вода   190 мл   
Прясно мляко   190 мл   
Сол   1 чл   
Захар   1,5 сл   
Олио   40 мл   
Брашно   600 гр   
Мая - суха   2,5 чл   

за намазване:      
яйце   1 бр   
маргарин (масло, мас, олио) - разтопен   2 сл   
Разтопената мазнина се разбива с яйцето много добре. Използва се за намазване на корите.      
Плънка - разполовени по дължина кренвиршчета, сирене, кашкавал.      
      
Закваска:      
Маята + 40 мл вода + 40 мл прясно мляко + 1/2 сл захар + 1/2 чл сол + 1 сл брашно       
В машината се слагат останалите съставки, закваската, брашното и маята. Цялата програма е 1, 30 часа. Вади се тестото върху набрашнена повърхност, премесва се се кратко, разделя се на 3 части. Всяка топка се разделя на две равни части. Разточват се еднакви кори с дебелина около 5 мм. Едната се маже тънко със сместа за намазване, но така че да не стига да края на кората. Върху нея се слага другата кора, притиска се по краищата и така както са заедно, се разточват на кора с дебелина 3-4 мм. Реже се радиално и се завиват кифличките. Ако е останала от сместа за намазване, се мажат отгоре и се поръсват със ким или сесам. Оставят се около половин час на топло - да удвоят обема си. Пекат се в силно загрята фурна. След изпичане може леко да се намажат веднага след изваждането им от фурната със зехтин.

# 226
  • Мнения: 3 453
  Основен хляб по книжката на машина Еурека
Тестото:

 Готовото хлебче:


Крайче -разрез:

1 меррителна чашка = 220мл
 
 1 и 1/4 мерителна чашка вода
  3 и 1/4 мерителни чашки брашно
  1 и 1/2 малка мерителна лъжичка сол
  1/2 голяма мерителна лъжичка захар
  1 и 1/2 малка мерителна лъжичка суха мая / Йоткер/

  Тази доза е за хляб от 700гр. Винаги ми става точно.Не е нужно да наглеждам тестото.Оформя се чудесна топка.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 23:24 от Кашарел

# 227
  • Мнения: 786
Нека и аз се включа с нещичко Wink
 ЗДРАВОСЛОВЕН ХЛЯБ
430мл вода
2 сл олио
2 чл. сол
1 1/2 сл захар / вкъщи ползваме само тръстикова /
2 1/2 сл сухо мляко
320 г - пълнозърнесто брашно
320 г. -типово брашно
4 чл суха мая
След звуковия сигнал - до 150 г ядки / основно слагам слънчоглед или смляно ленено семе /.
Пускам основна програма със средна коричка - 3.30 ч.

ХЛЯБ СЪС СУСАМЕНО БРАШНО

400 мл вода
2 чл. сол
1 1/2 сл захар
2 сл олио
400 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто
50 г сусамено брашно
11 г суха мая

програма  - бърза
Става и  само със 600 г. бяло брашно

# 228
  • Мнения: 2 214
Пухкав ръжен хляб с мед и трици.

1 с.л ръж печена мляна заливате със 250 мл вряла вода, оставяте да изстине.
В машината слагате в тази последователност.
1 ч.л сол
1 с.л манов (може и да е друг, но манов придава особен аромат) мед
2 с.л краве масло
2 c. л пшенични или овесени трици
1 яйце
2 с.л майонеза
Изсипвате вътре изтиналата смес от ръж.
Добавяте 300 гр бяло брашно
100 пълнозърнесто
100 ръжено пълнозърнесто
В кладенчето слагате 7гр мая суха.
С брашното може да се експерементира, но ако слагате повече пълнозърнесто или ръжено помнете че те взимат повече вода и изискват повече мая.
Пак да напомня че количеството на брашното е условно, защото гледаме преди всичко топчето да е равномерно и да не лепне много.
При използването на ръжено и пълнозърнесто брашно, топчето няма как да е идеално гладко.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 11:04 от г-жа Стихийно бедствие

# 229
  • Мнения: 7
Ето и моята рецепта за ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ
Продукти:
300мл. прясно мляко (може и вода)
500гр. (в милилитри 800мл) пълнозърнесто  пшеничено-ръжено брашно (може и грахам, става мн хубаво)
2 ч.л. сол
2ч.л. захар
масло - 1/4 от пакет 125гр. или 3 с.л. олио
1 пакетче суха мая
овесени ядки  и слънчоглед- колкото повече толкова по добре Simple Smile
Пускате машината на програма за пълнозънест хляб и сте готови
Става мн вкусно хлебче Simple Smile
  chef newsm44

# 230
  • Мнения: 12
КОЗУНАК С НОВОТО БРАШНО ЗА ХЛЯБ НА СОФИЯ МЕЛ ЗА ХЛЕБОПЕКАРНИ   
Закваска:   
1 чл мая + 20 мл вода + 1чл захар+малко брашно за кашичка с гъстота на боза   
За тестото:   
1 яйце+1 жълтък (белтъка на второто яйце се отделя за намазване)   
165 мл вода+2 сл сухо мляко   
3 сл олио   
200 гр захар   
660 гр брашно   
настъргана лим. кора   
ванилия, есенция   
За измесването - 80 мл олио   
Първо се прави закваската с маята с част от брашното и част от водата. Смесват се продуктите за тестото без олиото за измесване. Не слагам цялото количество брашно наведнъж, оставям малко от него и го добавям при необходимост, докато се замесва тестото. Тази смес трябва да е топличка. Сипват се в контейнера на машината закваската и сместа за тестото. Пуска се произволна програма - аз пускам на моята машина програма за експресен хляб, понеже я няма 5 минутната почивка след първите 5 минути и защото има започва подгряване още при стартирането й. Като свърши цикълът на месене, прекъсвам програмата и пускам програма тесто с втасване. Още при първото измесване, когато видя, че се е оформила хубава стегната топка тесто, започвам да добавям по малко от олиото за измесване. Ако не е поето цялото олио при първото месене, продължавам да добавям при второто месене. Оставям програмата да свърши цялата. Вадя тестото, оформям козунаците, втасват докато удвоят обема си, мажа ги с отделеният белтък и поръсвам със захар и сусам. Пекат се като всички останали козунаци.   

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 15:29 от magarica

# 231
  • Мнения: 3 453
  Питка и Тутманик


 2 яйца
 1/2 пакетче масло от 125гр
 1с.л олио
 1кофичка кис.мляко
 около 700гр брашно
 2 ч.л сол
 2 ч.л захар
 1 и 1/2 суха мая Йоткер

 Продуктите се слагат в машината в описания ред.

# 232
  • Мнения: 383
...

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 23:29 от Ердинч

# 233
  • Мнения: 2 214
Успешен козунак
Рецептата е на Вики и я взех от тук.
http://vicktory.wordpress.com/category/%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82% … 0%b0%d1%86%d0%b8/
Реших да публикувам рецептата в нашата тема, защото е ползвана от няколко човека и е без провали.
Публикувам я тук така както аз съм го правила.
Всички продукти трябва да са със стайна температура.

130 мл прясно мляко
150 г захар
110 г масло
650-700 г брашно
30 мл ром
1 ампула есенция Д-р Йоткер (цитрон)
10 г суха мая
4 яйца + 1 жълтък (белтъка го оставяме за намазване)
2 ванилии
плънката според желанието, ще кажа само че по лесно се надига козунака ако плънката е лека (мак, лимонени корички, желирани бомбони) по трудно със сужеши плодове.

 

Приготвяне: (пиша начина по който го правя)

Направо в тънджерката за печене сипвам затопленото мляко добавя се маята, 2 с л захар и 3-4 с л брашно. Разбърква се да се разтвори маята. Оставя се покрита за 15-20 минути, да шупне.

Отделно се разбиват яйцата, захарта, ванилията, есенцията. Изливаме във тънджерката, също така добавяме половината масло (разтопено) и алкохола.

Брашното се пресява, направо във тънджерката.
Включвате на програма месене при мен е 23 мин.
Добавяте брашно до като не стане на хубава топка която не лепне към ръката.
Щом свърши програмата включвате на месене и втасване, до като меси сипвате по една супена лъжица масло до като тестото не усвои всичкото масло.
Оставяте машината да си свърши работата, след като тестото се е удвоило, с намаслени ръце на намаслена повърхност вядя по едно парченце тесто и процедирам по този начин:
Цитат
Ето така:
След като навиете тестото може да го сплетете или пък да завиете на възелче.
Всяко пърченце завито слагаме в намаслен съд, като оставяме 2 пръста растояние между възелчетата за да има къде да расте тестото.
Ако искате повече да прилича на сплетен козунак можете да завиете във хартия за печене половин роло от кухненска хартия или пък малък глинен съд, ето как направих аз.


Оставяте на топло да втасва до като не удвои обема, ако в стаята не е достатъчно топло тогава включете фурната на не повече от 35 градуса и слложете козунаците вътре да втасват.
Ще повторя пак, трябва да удвоят обема си тогава може да ги печете на 190 гра, като след половин час печене може да ги намажете с разбит белтък със малко захар и мляко.
Ако козунака отгоре се е зачервил но на клечката остава тесто покрийте го със алуминево фолио и го оставете да са допече.
Ако спазете всичко което съм написала ще стане страхотен козунак.
Ето го моя по тази рецепта.

# 234
  • Мнения: 202
Рецептата за милинките,сиренките.
Може да пробвам и питка да направя.
Месих и втасва в машината/сложих двойна доза/


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=492250.0

# 235
  • София
  • Мнения: 32
Хляб с орехи и розмарин
Източник: Малката голяма готварска книга



Необходими продукти:
30 г прясна мая или 2 пакетчета суха (аз ползвам само прясна)
1 ч. л. захар
325 мл (около 1 ½ чаши) хладка вода
2 с. л. зехтин
2 чаши (300 г) обикновено брашно
450 г (3 чаши) пълнозърнесто брашно
1 с. л. нарязан пресен розмарин или 1 ч. л. сушен
1-2 ч. л. сол (аз слагам 2 лъжички морска сол)
1 ситно нарязана скилидка чесън (аз слагам повече, тъй като го обичаме)
60 г едро нарязани орехи
½ ч. л. прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
С първите 3 съставки се приготвя маята. Прибавя се едната лъжица зехтин. Сипват се последователно двата вида брашно, розмаринът и солта. Междувременно нарязаният чесън се запържва във втората лъжица зехтин на средно силен огън, след което се добавят едро смлените орехи и черният пипер. Разбърква се, сваля се от огъня и се оставя да се охлажда. При звуковия сигнал сместа от орехите се добавя към останалото тесто.

Аз използвам бързата програма - става по-добре отколкото с тази за пълнозърнест хляб, но може би е до машина. В рецептата пише, че излиза около 1 кг хляб. Моята машина прави до 1,125 кг и този едва се събира в нея, тъй като бухва доста. Тестото става твърдичко и може да се наложи да го доомесите на ръка, за да се разпределят орехите равномерно.

Хлябът става чудесен и без орехите и подправките. Вместо тях често слагам тиквени и слънчогледови семки, маково семе и сусам. Може и само с кимион на зърна.

Добър апетит!  Flutter

# 236
  • Мнения: 256
ХЛЯБ САМО С ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО на Валенцето

-около 290мл течност-може само вода,може само мляко,може смес от мляко и вода,съвсем леко затоплена да е течността
-2 с лъжици олио
-1/4 жива мая,която размивам в течността
-500гр пълнозърнесто брашно
-1 с. лъжица сол и 1/2 с. лъжица захар
 
http://valenceto.snimka.bg/family/moeto-kulinarno-carstvo.63251.18756430.big
 

програма: пълнозърнест хляб - 750 гр.

 

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 16:17 от РОНГО

# 237
  • София
  • Мнения: 547
РОНГО, на коя програма?

# 238
  • Мнения: 2 214
Козунак без захар

200мл- прясно мляко
50мл-сладкарска сметана
2с.л(с връх)- гъста майонеза
2.5с.л- подсладител (течен)
2.2/3 ч.л (мерителни)-суха мая
Половин чайна чаша портокалови корички.
Брашно колкото да стане плътна топка.
Програма месене, свърши ли програмата пускате я отново и добавяте по малко 70мл- соево олио (може обикновено), оставете програмата да свърши.
От тук нататък понеже аз нямах време и трябваше да излизам затова сплетох козунака , покрих го с фолио и го оставих в хладилника, прибрах се след около 3 часа. Погледнах в хладилника, козунака почти беше изпълнил формата за печене, включих фурната на вентилатор на 40 градуса (ако сложа 50 ще ми се пресече втасването) и го оставих за около 50 мин да втаса хубаво. После на 185 градуса го допекох.
Стана много лек, въздушен и на конци



# 239
  • Мнения: 62
Кекс със смокини /стафиди/

1/2 ч.ч. разтопено масло /да не е горещо/
1 1/2 ч.ч. пудра захар
3 яйца - предварително леко разбити
1 ч.ч. прясно мляко
2 1/4 ч.ч. бяло брашно /пресято при възможност/
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
4-5 счукани карамфилчето

По желание може да си добавите 3 с.л. какао

При сигнала за добавяне - нарязани смокини или стафиди, орехи, натурален шоколад на парченца

Пече се на програмата за Кекс /2 часа/

Общи условия

Активация на акаунт