Венец от картофена салата с колбас
около 1,5 кг картофи
1 и 1/2 майонеза
1 малка кофичка заквасена сметана
5-6 кисели краставички
около 300 гр колбас, шунка при мен пушен врат
1 глава лук, черен пипер, сол
1 желатин
Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на едри кубчета. Колбасът и краставичките се нарязват на ситни кубчета, нарязваме на ситно и лука, нарязаните продукти се смесват. Майонезата се омесва със сметаната и черния пипер. Желатинът се разтваря в 120 мл вода, оставя се да набъбне, след което се разтваря на водна баня и се добавя към майонезената смес.
Обърканите зеленчуци и колбас се миксират с майонезената смес.
Всичко това се изсипва в кексова форма и се оставя да се охлади и втвърди за около 2-3 часа в хладилник.
Като се извади от хладилника, формата се потапя за 5 минутки в гореща вода, за да се размекне желатина и да се освободи лесно от тавичката. Обръща се върху поднос, украсява се по желани и се сервира
Ето готовата салата:
и парче от салата: