ПРОТЕСТИ И СТРАСТИ - градините в София

• 50 752
  • 1 301
  •   1
Отговори
# 915
Евала за всички, които успяха да разровят и намерят имотите отредени за Детски градини. И колкото ми е драго, че има хора като вас, толкова ме боли, че тези които трябваше до сега 1000 пъти да го свършат това не е ясно къде блеят, а най лошото- продължават да го правят...
Не мога да си представя, че кметовете по общини нямат тази информация, която повечето от вас събират с хиляди усилия. Не мога да си представя, че екипа, който е правил ОУП то на София  (и за 2 години има 2 нови ОУП та!!!) не може да подаде справка къде колко Детски градини е предвидил. Не мога да си представя, че тези , които имат информацията в дигитален вид- ГИС София или както там се казва фирмата, чийто сайт претършувахме не може да извади всички тези данни за минути и да ги даде на Общината, пък било то и за някаква сума (със сигурност ще е далеч по малка от париците дадени на Сирма...и далеч по полезна може би в настоящия момент)
Стана ясно, че места макар и малко, макар и не навсякъде подходящи има. Хайде сега официално да запитате от кой зависи да ги открива тези места- на заинтересованите родители, на главни архитекти, на общински кметове...т.е. на тези из общините, дето им текат всеки месец заплатките за какъв труд всъщност ги взимат...
Извинявам се за негативния пост...

# 916
дадох примера с нашата детска, защото със сигурност знам че чака пари поне 10 години за ново крило, а всъщност идеята за крилото е от доста повече, всъщност ое от построяването на градината преди не знам колко години, може би 20, защото така или иначе там няма място за легла в две групи и децата от построяването на градината спят в същотопомещение, в което играят и се хранят, на походни легла, а във филиалите поне има две помещения , но пък те са в блокове и заради проекта за ново крило там не е правен ремонт от повече от 10 години,освен освежаване със средства на родителите, но балатума и тоалетните, дограмата и леглата са от 20 години и са в окаяно състояние...и все пак толкова години не се отпускат пари, макар че се опитваха и с връзки да издействат, и с какви ли не начини, за децата ни все няма пари, толкова години
дадох примера толкова пъти, за да ви покажа, че пари няма да се намерят, че няма желание да се намерят, защото детските градини никога не са били и никога няма да бъдат приоритет, защото за едно крило не се намират пари толкова години, пък ние чакаме за 33 градини...
но пък от друга страна ако не упражняваме и този натиск, съвсем нищо няма да направят...

# 917
Момичета, мнооого ме е яд. Ние тук си говорим за терени, но положението е съвсем различно. Малък пример, бях писала за терена до 69 ОДЗ в община Подуене и за това, че по план е определен за детска градина.
http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/jspMap.jsp?MinX=46607.7811 … c=1&Options=1

ДА АМА НЕ.
Според  ИЗМЕНЕНИЕ НА ОБЩИЯ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА гр.СОФИЯ И СТОЛИЧНА ОБЩИНА С РЕШЕНИЕ 693/19.07.2007 г. този парцел вече е за ЖИЛИЩНИ СГРАДИ. Ще цъфне поредния безумен блок, ще се напълни с нови семейства, чиито деца няма да има къде да дишат, камо ли къде да ходят на детска градина. Тук играят безумни пари и интереси и ние с нашето скромно чатене сме като капка в океана. Всичко е решено отдавна и да не ми се правят ни кметове ни заместник такива на много учудени. Никой не мисли за качеството на живот, за това къде растат децата ни, всичко е кинти и то мнооого кинти. От детски градини не се печели, от жилищно строителство се печели много, те тва е.

От общината ни увериха че преотреждането на парцели за ДГ е спряно с мораториум...Можем да поверим колко е законно това което става,и тогава вече ще имаме основания,наистина да намесим прокуратурата...Надявам се!!!
Касандра, от вътрешен източник знам, че там хвърчат големи пари. Е, сещаш се, че няма доказателства за незаконност, вече всичко е
законно. Но ме е страшно яд как тия безотговорни чиновници ще се нагушат с тлъсти суми само за да ни скапят още качеството на живот.
Мисля, че имаме основание за протест по тази линия. Мисля, че имаме основание и за граждански иск. Това е нарушаване на правата на
нашите деца, при това грубо нарушаване.
Момичетата, които събирате линковете към терени за ДГта, ако искате пратете ми ги на ЛС и ще ги проверя и тях в новия план.
Така ще знаем колко зле е положението реално.

# 918
Изпратих ти ги.
Много ти благодаря за усилията!   bouquet

Благодаря на всички, които превърнаха тази тема от място за мрънкане и крясъци в поле за работа!   bouquet

# 919
Момичета вкл.сдамо да ви кажа,че явно и системата не може да спре подкупните директорки да приемат деца и то сега. Вчера се зблъсках с една мама в един асансиор(бях на гости) и се заговорихме за градините. Тя ми се хвална,че нейното дете било прието ТОЗИ МЕСЕЦ(февруари) в ОДЗ в Лозенец,защото въпросната директорка и била приятелка.А сега ми кажете това чесно ли е...? Явно е факт и явно системата пак не важи там. За жалост не разбрах за кое точно ОДЗ става на въпрос.Може ли да се провери и как...?

# 920
Няма ли как да научиш номера на ОДЗ-то?

# 921
  • In the jungle out there..
Аз мога да докладвам подобен случай Mr. Green
Бях писала в някоя от предишните теми за 37 ОДЗ.  Директорката категорично ми заяви в очите, че тази година няма да приема набор 2006. В системата също беше обявила 0 свободни места. Преди няколко дни научих, че едно детенце от квартала, набор 2006, е прието сега, от февруари месец!!!

# 922
  • София
Ето една градина при нас.
http://ims.gis-sofia.bg:8080/JisofMap/Maps/Regulation_IMSWIN38924176117.JPG
Оранжевата сграда е съществуващата сграда, а сивото е основа (бяха бараки, които се събориха). Предполагам, че изграждането на нова постройка няма да е толкова трудно.

Последна редакция: пн, 03 мар 2008, 10:52 от Aннa

# 923
  • София
Момичета вкл.сдамо да ви кажа,че явно и системата не може да спре подкупните директорки да приемат деца и то сега. Вчера се зблъсках с една мама в един асансиор(бях на гости) и се заговорихме за градините. Тя ми се хвална,че нейното дете било прието ТОЗИ МЕСЕЦ(февруари) в ОДЗ в Лозенец,защото въпросната директорка и била приятелка.А сега ми кажете това чесно ли е...? Явно е факт и явно системата пак не важи там. За жалост не разбрах за кое точно ОДЗ става на въпрос.Може ли да се провери и как...?

Момичета, никого не искам да защитавам, но в "Лозенец" няма нито 1 ОДЗ - аз живея там. Ето вижте и тук: http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=9. Да не е ставало дума за ясла?

# 924
  • София
и аз научих от една майка в нашата градинка, че детето й (родено август 2006) тръгва от март тази година на ясла. става дума за 9-то ОДЗ в Младост-1.
питах я - е как така? ами тя била подала молба още като бил на 4 месеца. викам - да де, ама нали уж тия молби отпаднаха? да, ама аз на първи януари 2007-ма се редих да я потвърдя. аз пак питам - е как, нали уж тогава записваха само деца, които ще тръгват същата година на ясла и старите молби отпадаха? а, не, няма такова нещо, каза майчето. три пъти съм я препотвърждавала молбата и ето, че сега ни приеха!

е, а кажете ми сега кой е лудият? тоя, като мене, дето вярва на наредби и закони май... и аз можех да подам на 4-месечна възраст на детето молба, но не го направих, щото съобщиха, че вече не можело така. е да, ама се оказва, че можело...

# 925
  • София
На много места директорките приемат в момента деца със стари молби. Оправданието им е, че новите-онлайн са за септември, а те запълват места. Даже приемат в ЦДГ деца, които не са навършили 3 години.

# 926

Момичета, никого не искам да защитавам, но в "Лозенец" няма нито 1 ОДЗ - аз живея там. Ето вижте и тук: http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=9. Да не е ставало дума за ясла?
Ами...може и да не съм разбрала добре.Може да е ЦДГ,но все пак се кандидатства по ел.път нали.ДЕтето беше о/о 3г.Може и на 3 да е вече.

# 927
  • София
Опитвам се да вляза в сайта за новото изменеине на градоустройствените планове, но без успешно. От години знам за един парцел в нашия свартал, че е определен за градина и исках да проверя сега как стоят нещата. В момента на част от него се строи малка кооперация, но все още има място. Става въпрос за район Иленден, ул Преображенско възстание, парцела пред бл 321 : http://www.bgmaps.com/map.asp?sid=f44f6bbfec755d98b857def8027dbd … CD%C8%C5&num=

# 928
  • София
На много места директорките приемат в момента деца със стари молби. Оправданието им е, че новите-онлайн са за септември, а те запълват места. Даже приемат в ЦДГ деца, които не са навършили 3 години.

Кабо Алма, това може ли да се провери? Оправданието на директорките е несъстоятелно- в Редът изрично е записано, че старите молби са невалидни. Това означава, че имат- нямат места до май месец не могат да записват никой. Нелогично е, несъвършено е, ама да си бяха измислили по- добре системата. Сега да си спазват реда.

# 929
Тази седмица няма да има среща на работната група, но ще отида до общината, за да занеса списъка с новите терени, които открихте междувременно - за да има време да ни дадат отговор за тях на 12.03., когато е следващата среща.
Ще поставя и въпроса за случаите в 9-то и 37-мо ОДЗ, както и за деца, ненавършили 3 г., които са приети в ЦДГ.

Общи условия

Активация на акаунт