В кухнята на педагогически захранващите =2=

  • 27 536
  • 289
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 2 652
benitta, дай рецепта и какви са тия гъби и от къде се купуват?

# 166
  • Пловдив
  • Мнения: 1 672
Аз не знам да се купува...
ако си спомняш, преди години бяха много нашумели едни чаени гъби - и се размножаваха и раздаваха.... Тези са от същия тип, но са млечни. Малки са и причличат на пърченца карфиолче.
Те се хранят с краве мляко, но съм заквасвала с тях и овче и става по-различно на вкус Simple Smile
Рецепти... всичко що е с кисело мляко може да се замести с кефир

Ако успея да се сдобия пак с гъбки ще пращам  Mr. Green

Ето как изглежда
http://img.alibaba.com/photo/11254447/Kefir_Bening.jpg
http://theupwardspiral.files.wordpress.com/2008/02/kefir8.jpg

# 167
  • Мнения: 2 652
Да, сетих се за тези гъби. И искаш да кажеш, че ги слагаш в киселото мляко и готово - получава се кефир?

# 168
  • Пловдив
  • Мнения: 1 672
Да, но в прясно мляко се слагат Simple Smile
И за една вечер се подквасва. В зависимост от маслеността на млакото става различно на вкус, също и от количеството на гъбата. Ако ти се размножи доста и стане много за количеството мялко - става по-кисело и по-слизесто, но ако си поддържаш постоянни пропорции всичко е 6  Peace

Ей сега вадя моите гъби от камерата да видим дали ще са още живи Simple Smile

# 169
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Grace mпогледни тук: Кефир

# 170
  • Мнения: 326
тук пише, че продават тази гъба:

http://1001taini.com/29/32/39.html

# 171
  • София
  • Мнения: 12 231
  Хм заинтригувах се от тази гъбка, дали да не си я поръчам, или ако искате да се комбинираме и да опитаме да си я поотгледаме няколко майки?

# 172
  • Мнения: 2 652
Айла, въпросът е с какво мляко да се направи. Аз с краве не искам, трябва да търся някое по-подходящо (както си говорихме в другата темичка).

# 173
  • Пловдив
  • Мнения: 1 672
Моите замразени гъбки, май има шанс да се възстановят, но още не съм 100% сигурна. Говорих с приятелката, от която се сдобих предния път - свекърва и още си гледа гъбките. Ако не се получи с моите, може пак да вземем от нейните, но тя е насело и не знам кога ще стане.

Правила съм и с овче и с козе и смесено  Peace

# 174
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Grace m

Употреба на различни видове мляко [редактиране]

Кефирните зърна успешно ферментират мляко от различни видове бозайници. Обикновено се използва краве, козе или овче мляко, всяко от които има различни органолептични и хранителни качества. Кефирните зърна могат да ферментират и мляко, което не е от бозайници. Например: соево, оризово, кокосово мляко, както и всякакви захарни разтвори, включително плодови сокове, кокосова вода, неферментирала бира, джинджифилова бира – ginger beer или ginger ale, представляваща сладка газирана напитка с джинджифил. Необходимо е да се отбележи обаче, че кефирните зърна могат да спрат да се уголемяват и увеличават, ако средата не отговаря на факторите, необходими за растежа на бактериите (всички тези фактори са в наличност в млякото от бозайници). За такива алтернативни експерименти на ферментация е най-добре да се използват излишните кефирни зърна. Обратно на широко разпространеното мнение, млечната захар не е от първостепенно значение за синтеза на полизахаридите, които изграждат кефирните зърна (т.н. кефиран). Научни изследвания доказват, че оризовия хидролизат е подходяща алтернативна среда (Maeda et al., 2004).


Това е от тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир

benitta

Как да се грижим за кефирните зърна [редактиране]

Не докосвайте кефирните зърна с метал – метална цедка или лъжица. Добре е да се използва пластмасова цедка, пластмасова или дървена лъжица. Когато кефирните зърна не се използват могат да се съхраняват изсушени или в млечен разтвор. В млечен разтвор могат да се съхранят за около 5-7 дни в хладилник при температура 4° C, след което млякото се подменя.

Съхраняването в хладилник може да продължи до около месец. Необходимо е обаче млякото да се подменя на всеки 7-10 дни. За да се изсушат кефирните зърна се изплакват в предварително преварена и изстудена вода, след което внимателно се подсушават и се завиват в чиста марля, тензух или хартиена салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат и придобият характерен жълтеникав цвят (след около 2-3 дни) се поставят в найлоново пликче и се посипват обилно със сухо мляко. Поставят се в хладилник или в хладен тъмен шкаф – по този начин могат да бъдат съхранени за около 12-18 месеца. Реактивират се като се измият от сухото мляко и се поставят в мляко на стайна температура. Необходими са няколко цикъла от по 24 часа с подмяна на млякото до пълното им реактивиране и придобиване на кефир с характерен вкус, консистенция и мирис. Мирисът на мая изчезва и правилният бактериален баланс на културата се възстановява. По време на първата седмица на реактивиране не се препоръчва да се пие прецедената смес. Можете да я излеете в градината, но не я давайте на котката. Кефирните зърна могат да бъдат замърсени с нежелани бактерии, които намаляват срока на годност на кефира. За предпазване от нежелани бактерии съдовете за кефир трябва да бъдат добре измивани и санитанизирани. Подходящи съдове за кефир са буркани с винтови или други подходящи капачки.


От тук http://bg.wikipedia.org/wiki/Кефир

# 175
  • Мнения: 2 652
Drize,   bouquet
Бадемовото мляко дали ще искат да го хапват?

# 176
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
Моето не е отказало до сега нито бадемово, нито с лешниците, бадемите и орехите (Супер милк)! Смело! За подсладител можеш да използваш и пекмез от различни неща! Тук има от всичко и е много полезно за бебето по 1 ч.л. на ден!

http://gigamarket.1001tours.org/index.php?main_page=product_info … ;products_id=2305

Натурални подсладители: глюкоза на прах, течна глюкоза, кафява захар, петмез от грозде, петмез от захарно цвекло, петмез от фурми, кристална фруктоза, фруктозен сироп.

http://www.dietbg.com/products.html

# 177
  • Мнения: 2 652
Drize, аз имах предвид гъбите дали ще искат да се хранят с бадемово мляко, та да стане кефир (щото те не са балами) Joy

Към подсладителите добавям сироп от агаве, че така и така го бях споменала по-горе.

Последна редакция: вт, 24 юни 2008, 17:37 от Grace m

# 178
  • Мнения: 2 616
И мен ме заинтригувахте с тоя кефир. Само да попитам каква е идеята на тези гъби, какво им е полезното или просто създават алтернативи и вариации на млякото?

# 179
  • Мнения: 2 652
Ивелина, пробиотиците му е полезното. Нито един медикамент на пазара от сорта на бифидуси и лактобацили на капсули, Нормофлори, Биогайа и пр. не съдържа такова количество "добри" бактерии, колкото този кефир. Т.е., за стомаха иде реч Simple Smile

Drize е дала по-горе линк от Уикипедия, прочети го.

Общи условия

Активация на акаунт