Често задавани въпроси за млечните продукти

Ще напълнее ли бебето ми, ако му давам пълномаслени млечни продукти?

Бебето има нужда от мазнини!!! Една от причините,  поради които кърмата и формулата са толкова хранителни, е високото съдържание на мазнини. Мазнините са от изключително значение за развитието на мозъка.
Не давайте на бебе 2%, 1% или обезмаслени млечни продукти до навършването на 2 години – освен ако вашия доктор не ви е препоръчал друго.
Някои доктори препоръчват да се изчака с нискомаслените продукти до навършването на 3 години.

Кога мога да въведа кисело мляко?
Киселото мляко може да се въведе при навършването на 7 месеца (обикновено се препоръчва при навършване на 8 месеца) в зависимост от съветите на вашия педиатър и предразположеността на бебето към алергии. (Повече информация за киселото мляко вижте тук Yogurt Tips )
Киселото мляко е един прекрасен източник на калций за бебето и също така съдържа “бактерия”, която е особено полезна за храносмилателната система. Чрез киселото мляко бебето може да си набави и така необходимите за пълвата година мазнини.
Повечето кисели млека на пазара са с ниска масленост или обезмаслени. Най-добрия вариант е пълномаслено органично мляко. Винаги четете етикетите и следете съдържанието на захар.

Защо мога да давам на моето бебе кисело мляко и сирене, но не и пълномаслено прясно мляко?
Не трябва да даваме прясно мляко на бебето до навършването на първата годинка най-вече защото то не може да задоволи специфичните хранителни потребности на бебето през първата година.  
До годинката бебетата трябва да са на кърма, формула или смесено хранене. Кравето мляко също така повишава риска от анемия, ако се въведе преди първата годинка, а след това АПП препоръчва бебето да приема около 500 мл. мляко до към третата година.
Според медицинската общност много хора ще спрат кърменето/формулата и ще преминат на краве мляко преди навършването на една година, освен ако изрично им се каже да не го правят. Това в общи линии е и причината педиатрите да препоръчват други млечни продукти като извара, сирене и кисело мляко, като подходящи преди навършването на една година.
Според проучванията дори хора с непоносимост към лактозата могат спокойно да приемат кисело мляко (и зори сирене). Лактозата е преработена в млечна киселина по време на преработката на киселото мляко и хората с непоносимост към лактозата (и дори с алергията към млечните протеини) често по-лесно понасят кисело мляко, отколкото който и да било друг млечен продукт.

Алергии
Ако вие, членовете на вашето семейство или вашето бебе имате алергия към млякото (към млечните протеини) или непоносимост към лактозата, въвеждането на млечни продукти преди навършването на една година не е добра идея.
Тъй като много от бебетата могат да израстат тези типове алергии, ако изчакате с въвеждането на млечни храни до навършването на една година, рискът от развитие на тези алергии значително намалява.

Кога и как мога да въведа сирене?
Сиренето е много полезно за бебетата и може да бъде въведено след навършването на 8 месеца.
Ако бебето все още не може да държи/хваща, стрийте сиренето в зеленчуковото или месно пюре. Ако бебето може да държи и да се храни с пръсти, нарежете сиренето на малки хапки и го предлагайте на бебето като лека закуска.
Сиренето също така може да се дава и на класически печен сандвич със сирене – това също зависи от способността на бебето да държи храната си.

Ако моето дете на 1 година (или повече) не пие много мляко, ще си набавя ли достатъчно калций?
Калцият се съдържа в много храни, така че не е страшно, ако детето не пие мляко.
Сиренето и млякото, освен че са много полезни за бебето, съдържат и много калций. Други храни, съдържащи калций, са тофу, броколи, някои бобови, бял хляб, сьомга. Просто проверявайте етикетите на храните, които купувате, и ще се изненадате колко много от тях съдържат калций.

Защо трябва да изчакам до навършването на годинка, за да въведа краве мляко?
Една от причините е, че млякото възпрепятства абсорбцията на желязо в организма. Млякото е много по-трудно за храносмилането на бебето, отколкото кърмата и формулата.
Млякото не съдържа всички необходими хранителни вещества, съдържащи се в кърмата и формулата и поради това не трябва да се ползва като техен заместител през първата година.

Източник: http://www.wholesomebabyfood.com