В кухнята на госпожа Манджула ~ видео с вкусни индийски рецепти

  • 12 531
  • 52
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 110
Алу Гоби
Алу Гоби е вкусно ястие, за приготвянето на което са нужни картофи, карфиол и букет от аромати. Можете да ядете алу гоби с различни хлябове – като роти, парата и пури.
2-4 порции
Съставки:
•   2 чаени чаши карфиол – на розички
•   2 средни картофа (нарязани на кубчета )
•   1/2 нарязан джинджифил
•   3 ч.л. кориандър на прах
•   1/4 супена лъжица нарязан анасон
•   1/4 супена лъжица лютив червен пипер 
•   3 ч.л. вода
•   3 ч.л. олио
•   Щипка семена от копър
•   1/2 ч.л. сърна от кимион
•   2 зелени чушлета, нарязани на дълги ивици
•   2 дафинови листа
•   1 чаена лъжица сол – на вкус
•   1 чаена лъжица манго на прах
•   2 супени лъжици нарязан кориандър – зелен
•   1/4 чаша вода
Как да приготвим
В малка купичка смесете настъргания джинджифил, кориандъра на прах, лютивият червен пипер, и 3 лъжици вода, до получаването на кашичка.
Загрейте 3 лъжици олио в тиган. Добавете семената от копър кимиона и след като започне на пука, добавете нарязаните зелени чушлета и дафиновите листа. Добавете 3 лъжици вода.
Сега прибавете пастата и разбъркайте. Добавете карфиола, картофите, 2 лъжици вода и сол.Разбъркайте добре. Похлупете тигана и оставете ястието да ври за 15 - 20 минути, докато зеленчуците омекнат. Разбърквайте на всеки 3-4 минути. Накрая прибавете манго на прах и зелен кориандър. Разбъркайте всичко и похлупете за минута.
Различни съставки
Прибавете малко зелен грах или зелени пиперки, нарязани на кубчета. Ако прибавяте червени пиперки, направете това към края на приготвянето на ястието, тъй като те се сваряват по-бързо.
Съвети
Направете подправките на кашичка – така няма да прегорят.


# 46
  • Мнения: 110
Обикновен /бял ориз/

Има много начини за приготвянето на ориз и всеки има своя любима рецепта. Аз предпочитан ориз Басмати. Харесват аромата и плътността му. Оризът се приготвя лесно и може да се сервира като гарнитура или основно ястие. Обикновеният ориз се сервира с леща или по-богато на мазнини ястие.
3 – 4 порции
Съставки:
•   1 чаша ориз Басмати или дългозърнест.
•   2 чаши вода
•   1/2 ч.л. сол
•   1 супена лъжица олио
Начин на приготвяне
Измийте ориза обилно с вода, докато водата се избистри. Ако искате оризът да стане по-въздушен, накиснете го във вода поне за 15 минути преди да го сготвите. Вече сварен, оризът увеличава обема си 3 пъти, така че използвайте достатъчно голям съд. .
Подсушете ориза и го сипете в съд, добавете водата, олиото и солта и след като заври, намалете котлона на ниска степен. Покрийте съда. Оставете да ври 15 минути или докато оризът омекне и водата изври. Изключете котлона и разбъркайте ориза с вилица.
Съвети
•   Ако оризът е киснат повече от половин час, използвайте по-малко вода. Излейте 2 супени лъжици.
•   Оставете ориза да ври поне 12 минути, а едва след това проверете дали е омекнал като разбъркате леко. Ако не е готов, покрийте съда отново и оставете да ври още няколко минути. Когато оризът е готов, но мислите, че е още влажен, изключете котлона и отворете половината капак, за са излезе парата.
•   Не отваряйте капака прекалено често, защото водата ще се изпари по-бързо и оризът няма да е готов. Ако разбърквате прекалено често, зърната ще се начупят и ястието ще прилича на каша.

# 47
  • Мнения: 110
Бесан

Това е чудесно ястие за закуска или лек обяд. Тази рецепта е бърза и лесна за приготвяне. Можете да поднесете ястието по много различни начини.
За 5 порции
Съставки:
•   1 чаша бесан брашно от леблебия (аз ползвам пълнозърнесто)
•   1/4 чаща оризово бращно (може и да сложите повече пълнозърнесто/царевично)
•   1 ч.л. сол
•   3/4 чаша вода
•   1/2 ч.л. зърна от ким
•   1 ч.л. ситно нарязани зелени пиперки 
•   1 чаша настъргани тиквички – не ги белете
•   1 с.л. настърган кориандър
•   около 6 с.л. олио
Начин за приготвяне
В купа смесете двата вида брашно, солта и кимиона и прибавете водата бавно. Смесете добре, докато сместта е гладка. Добавете и нарязаните зелени пиперки и настърганите тиквички. Смесете добре..
Загрейте тефлонов тиган на среден огън. Когато е готов, сложете половин черпак от сместта и разпределете добре по цялата повърхност на тигана.
По повърхността на палачинката ще се появят дупчици – водата се изпарява. Намажете с една лъжица олио и обърнете с помощта на шпатула. Нека и двете страни имат златист загар.
Как да поднесем
•   С кисело мляко, чътни, пикантна туршия или кетчуп.
•   Прегънете палачинката /пуда/ на 2. Напълнете я със настъргано сирене, домати на филийки или печени зеленчуци.
Различни съставки
•   Можете да замените тиквичките със ситно нарязан спанак, настъргани картофи или ситно нарязано зеле.
•   Ако приготвяте пуда без зеленчуци, не използвайте оризово брашно. Така пудите ще бъдат много сухи.
•   Можете да използвате кориандър на прах.

# 48
  • Мнения: 555
Страхотна е тази госпожа Манджула , а и много ми харесаха рецептите на Веселият Готвач  smiliе newsm51

# 49
# 50
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Момичета , моля някой да помогне с превода -
какво е семолина и брашото от нея
и ажувайн - що за подправка е
пуснете си от този линк    http://www.manjulaskitchen.com/2007/10/21/mathri-salted-crackers/
Тя  диктува ясно , написано е , но като не разбирам всичко ....ех !
Става въпрос за някакви крекери .

# 51
  • София
  • Мнения: 7 972
...
какво е семолина и брашото от нея
и ажувайн - що за подправка е

Семолина - грис или брашно от грис.
Що се касае до ажуайна - на картинките много ми прилича на ким, но не съм сигурен.

Допълнено след 10 минути: Впрочем сега се разрових в уикито и видях, че едно от латинските наименования на подправката е коптски ким. Така, че наистина може да се окаже, че това е някакъв сорт ким.

Последна редакция: нд, 25 май 2008, 18:31 от дядо хаджия

# 52
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Дедо Хаджи - благодаря ти , има логика да е ким , че нали и ние слагаме на соленките си ...да , това ще е !
Хайде смело да твориииим ! Утре ще ги пробвам ...

Общи условия

Активация на акаунт