Време за сладка и конфитюр

  • 61 267
  • 130
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 2 381
desi_minkova, от 1кг. ми излязоха 2 големи буркана от кисели краставички.Довечера ще ползвам буркани от гъби-от средните.

# 61
  • Мнения: X
Да се включа и аз, че от една седмица съм на тази вълна..Правих вече от ягоди, череши , сега ми е приготвено и от бели череши.Но : правя го във фурна.
Става невероятно, запазват се цели плодчетата. Само не на висока температура -около 170 / моята е с вентилатор /. Да не кипи естествено. Винаги го пека във фурна, особено сините сливи са...МММММ
Миналата година правих от бяло грозде-цепих го на две-голяма играчка , но стана перфектно.
Накрая като се изпече му сипвам едно пакетче лимонтозу / от тези на йоткер-не са големи / , разбърквам добре и горещо в бурканчета с винт. Като предварително бурканчетата са наредени отгоре на печката, за да са топли.

Еми това е, никаква философия, никакви гел фиксове-от това по-лесно... Hug

# 62
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз правих от бели череши миналата седмица, стана идеално.
1кг бели череши, 500гр захар, 1к.ч. вода, 2с.л лимонов сок. Изчистих черешите от костилките (а машинките), засипах ги със захарта и ги оставих няколко часа. След това им сложих водата и на котлона. Малко преди да стане готово добавих лимоновия сок.

# 63
  • Мнения: 6 017
ех...
вече направихме сладко от ягоди и череши...събота сигурно и от вишни, защото утре ще ги бера, а трябва да престоят един ден.

# 64
  • Мнения: 406
Днес правих пак с 2-1 и от 3 кг. ягоди и 1.500 кг . захар .Напълних 16 бурканчета от лютеница  'Олинезко ' Peace

# 65
  • Мнения: 310
Другарко певица Рени,би би написала какви са пропорциите : плод- захар, че много удобно ми се видя това печене на сладко във фурна. и колко време го печеш?

# 66
  • Мнения: X
С удоволствие !
Пропорцията е 2: 1 плод и захар, т. е на 2 кг плод 1 кг захар. Престоява 1 денонощие в хладилника да си пусне сока. След това във фурната..Пека приблизително 1,5 часа на около 160-170 градуса. Но на око преценявам готовността по метода на капката. Ако не се стича много на чинийка е готово. А и плодчетата си личат кога са си поизпечени вече.
После лимонтозуто и хоп в бурканчетата !

Успех, дами !

# 67
  • Мнения: 3 036
И по този ли начин във фурната бурканите
пак трябва да са зягряти т.е. затоплени?

# 68
  • Мнения: 310
Много благодаря, Другарко певица Рени!!! Вече със сигурност ще действам по твоя метод, не е така енергоемко, като да бъркаш на котлона   bouquet  bouquet  bouquet

# 69
  • Мнения: X
Бурканите винаги трябва да са затоплени, независимо по кой начин се прави сладкото-дали се вари или пече / все е тая.. /. Както казах по-горе аз имам традиционна малка печка с котлони отгоре и докато се пече нареждам бурканчетата и те неминуемо се затоплят от общото затопляне на печката.

# 70
  • София
  • Мнения: 607
Майка ми така прави сладкото от сини сливи - пече го във фурната. Много удобно! Но имам спомен, че май слагаше и малко оцет?  newsm78

# 71
  • Мнения: 3 036
Да и моята така го правеше.
Слагаше и орехче по половинка и малко карамфил,но малко че е силна миризмата и във фурната.

# 72
# 73
  • Шумен
  • Мнения: 403
можете ли да дадете повече разяснения за този гел за непросветените Simple Smile . дали не е вреден, има ли вътре консерванти, не е ли пълен с разните му Е'та ? как се работи с него.на село имаме доста ягоди - но за съжаление всеки опит за сладко от тях е неуспешен. винаги стават на каша и черно на цвят е самото сладко.Ягодите ни са много воднисти .. от това ли е от човешкия фактор  Whistling ли е не знам.

# 74
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Здравейте!Ако може един въпрос на лаик!При  мен количеството плодове е ....голямо.....по желание Peace/отглеждам си ягодите/,но консерванта на д-р Йоткер нещо е проблем да го открия тук.Може ли да използвам ябълков пектин?И в какво количество?Благодаря!
От известно време и аз ползвам пектин, понеже предпочитам по-несладко сладко  Joy
Ето рецепта от kuking.net, но е на руски:

Клубничный джем

Менее зрелая, хорошо окрашенная клубника
На 1 кг очищенных ягод 700 г сахара, 40 г пектинового порошка (1 пакетик), 3 г лимонной кислоты

Одну порцию джема готовят не более чем из 1,5 кг клубники.

I способ (с подслащиванием ягод)
Клубнику перебирают, хорошо промывают, удаляют плодоножки и цветоложа, смешивают с половиной порции сахара и оставляют на ночь подслащиваться. На следующий день смесь быстро доводят до кипения и далее варят спокойным кипением при постоянном помешивании, чтобы испарить достаточное количество жидкости из ягод. В загустевший джем засыпают пектиновый порошок, смешанный с сахарной пудрой (200 г пудры на 1 пакетик в 40 г), через три минуты кипения добавляют оставшийся кристаллический сахар и варят далее, пока джем не начнет желировать (по способу D). Перед самым концом варки добавляют лимонную кислоту, растворенную в ложке воды. К концу варки собирают пену шумовкой или деревянной ложкой. Готовым джемом заполняют банки, которые предварительно нагреты и высушены, закрывают их (лучше металлическими крышками), переворачивают вверх дном и оставляют охлаждаться.
Хранят в прохладном месте.

II способ
Клубнику перебирают, хорошо промывают, удаляют плодоножки и цветоложа. Примерно 3/4 порции ягод заливают 4 ложками воды и быстро доводят до кипения. Присыпают четверть порции сахара и варят четверть часа. Затем добавляют пектиновый порошок, смешанный с сахарной пудрой (200 г пудры на 1 пакетик в 40 г), через три минуты кипения добавляют остаток кристаллического сахара и варят, чтобы джем начал желировать. В конце варки добавляют лимонную кислоту, растворенную в ложке воды. Готовность джема определяют по способу D. Кипящим джемом заполняют до краев банки, обернутые влажным полотенцем, края быстро вытирают, быстро укрепляют крышки, банки переворачивают вверх дном, накрывают тканью и оставляют охлаждаться. Перед складированием банки протирают влажной тканью.

Общи условия

Активация на акаунт