Продукти:
200 г пилешко месо от бутче
30 г мариновани гъби
30 г кашкавал
80 мл вода
12 мл соев сос
2 с. л. олио
брашно за овалване
картофено пюре за гарнитура
Начин на приготвяне:
1.Месото (обезкостено и почистено от кожата) се нарязва на късчета и те се овалват в брашното. След това се поставят в голяма цедка и се изтръсква излишното брашно. Запържват се в добре загрятото олио до златисто.
2.Гъбите се нарязват на филийки и се изсипват в тигана при месото.
3.Налива се водата и соевия сос. Тиганът се захлупва и се оставя месото да се задуши 2-3 минути.
4.Късчетата се сервират гарнирани с картофено пюре. До като са топли отгоре се настъргва кашкавала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Панирани кашкавалчета
Продукти:
1 кг кашкавал
580 г брашно
3 яйца
500 мл бира
200 мл газирана вода
червен пипер за поръсване
Начин на приготвяне:
1.Жълтъците и белтъците се отделят в абсолютно сухи съдове. В жълтъците се налива 400 мл. от бирата, газираната вода, половината брашно. Разбърква се с миксер и се добавя останалото брашно. Разбива се докато стане хомогенна смес.
2.В белтъците се налива 100 мл. бира. Разбиват се на плътен сняг. Внимателно, с ръка се смесват с жълтъците
3.Кашкавалът (кашкавалът трябва да е много студен, почти замръзнал) се нарязва на малки правоъгълници, които се поръсват с червения пипер. Едно по едно кашкавлчетата се потапят в тестото, като се хващат за ръбчетата, така че абсолютно целите да се облеят от тестото и веднага след това се пускат в нагорещен на 170 С фритюрник. Пържат се 3-4 минути.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Градинарска салата
Продукти:
130 г зеле
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 морков
1 глава червен лук
1 шепа гъби
1/2 салата
30 г масло
за винегрета:
100 мл зехтин
30 мл оцет
2 скилидки чесън
2-3 стръка копър
2-3 стръка магданоз
1 с. л. горчица
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Зелето се нарязва на жулиени, чушките – на кръгчета. Поставят се в дълбока купа, добавя се и морковът, който е направени с белачка на тънки ивици. Добавя се нарязаната на дребно салата и червен лук.
2.Гъбите се нарязват на четвъртинки и се запържват в предварително загрятото масло.
3.Винегретът се приготвя като зехтина, оцета, чесъна, горчицата, солта, копъра и магданоза се поставят в пасатор и се пасират.
4.Салатата се посолява и се полива с винегрета, добавят се гъбите, разбърква се и се сервира.