В повечето глазури има олово, във всички цветни, само в бялата покривна глазура ни лъжат, че няма олово. С такава би трябвало да глазират всички съдове, в които се яде топла храна. За съжаление дори трансперантната глазура понякога е оловна. Оловото прави глазурите по-качествени, а оловния кристал по принцип е много скъп - като го погледнеш срещу слънцето събира всички цветове на дъгата, но ако пиеш чай от такава чаша е малко опасно. Но за студена храна е ок.
Нашата троянска керамика- гювечите,мисля че не използват оловна глазура. Това им оскъпява изделието, но ще питам някой колега какво използват. Ако купиш много хубави, скъпи, стъклени чаши за сок, в никакъв случей не сипвай вътре чай. За чай, сипвай в керамични, отвътре бели и по възможност да са чешки, това е най-доброто. Но мисля, че няма проблем да са и български.
Моите глазури всички са оловни с изкючение на една, с която правя чаши за чай.
В магазин за чешки кристал (оловен!) продавачката ни разправяше, че вече се отрича употребата на този кристал заради оловото. Аз тогава си казах - тази е малко луда! Сега мога да й поставя диагноза - "промишлена орторексия". Грейс?