Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 112 182
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 5 190
Ето какво ми писа моята приятелка, керамик:

   В повечето глазури има олово, във всички цветни, само в  бялата покривна глазура ни лъжат, че няма олово. С такава би трябвало да глазират всички съдове, в които се яде топла храна. За съжаление дори  трансперантната глазура понякога е оловна. Оловото прави глазурите по-качествени, а оловния кристал по принцип е много скъп - като го погледнеш срещу слънцето събира всички цветове на дъгата, но ако пиеш чай от такава чаша е малко опасно. Но за студена храна е ок.
   Нашата троянска керамика- гювечите,мисля че не използват оловна глазура. Това им оскъпява изделието, но ще питам някой колега какво използват. Ако купиш много хубави, скъпи, стъклени чаши за сок, в никакъв случей не сипвай вътре чай. За чай, сипвай в керамични, отвътре бели и по възможност да са чешки, това е най-доброто. Но мисля, че няма проблем да са и български.
   Моите глазури всички са оловни с изкючение на една, с която правя чаши за чай.


    В магазин за чешки кристал (оловен!) продавачката ни разправяше, че вече се отрича употребата на този кристал заради оловото. Аз тогава си казах - тази е малко луда! Сега мога да й поставя диагноза - "промишлена орторексия". Грейс?

# 16
  • София
  • Мнения: 410
ОП, приятелката ти е напълно права. Белите съдове са най-безопасни. Ако разбере за троянската керамика ще съм и много благодарна. Аз мисля, че и те са глазирани с оловни бои, но дано греша. Имам един такъв троянски гювеч и много рядко го ползвам, само когато не може без него.
За оловния кристал - мисля, че не е такъв проблем да си пиеш по винце чат пат в него...друго е усещането. Сега има и безоловен кристал, но той не е толкова качествен като оловния.

# 17
  • Мнения: 2 652
"промишлена орторексия". Грейс?


Лека или тежка? Мисля, че тежка промишлена орторексия звучи много респектиращо. Биляна?

# 18
  • Мнения: 2 176
А какво ще кажете за съдовете от иена (основно в тях пека напоследък), там дали има олово?
И друго ми се върти из главата - може ли да се смята, че дуралексът не съдържа, след като няма оцветител..  newsm78

# 19
  • Мнения: 2 652
multimodal, взе ми го от устата Simple Smile Има ли шанс в стъклените съдове да има олово, особено термоустойчивите?
А дуралексът всъщност какво е? Бас държа, че дори да няма олово, със сигурно има някоя друга гадост.

# 20
  • София
  • Мнения: 410
Купувала съм си стъклена кана за чай, на която пишеше, че е без олово. Турска някаква беше.
Домакинските съдове на Пирекс от боросиликатно стъкло мисля, че не съдържат олово, но не съм съвсем сигурна.
За дуралекса не знам.

# 21
  • Мнения: 2 176
multimodal, взе ми го от устата Simple Smile Има ли шанс в стъклените съдове да има олово, особено термоустойчивите?
А дуралексът всъщност какво е? Бас държа, че дори да няма олово, със сигурно има някоя друга гадост.

Смених си тенджерите, махнах всички издраскани и метални. Дано не се наложи да си сменя и чиниите... Wink

Какъв е принципът на производство на термостъклата? Нали нямат нищо общо с оловния кристал?  newsm78
А стълкокерамиката, ако няма бои, и тя ли е толкова вредна?
Чудя се вече в какво да приготвям и сервирам храната у дома.

# 22
  • София
  • Мнения: 410
multimodal, взе ми го от устата Simple Smile Има ли шанс в стъклените съдове да има олово, особено термоустойчивите?
А дуралексът всъщност какво е? Бас държа, че дори да няма олово, със сигурно има някоя друга гадост.

Смених си тенджерите, махнах всички издраскани и метални. Дано не се наложи да си сменя и чиниите... Wink

Какъв е принципът на производство на термостъклата? Нали нямат нищо общо с оловния кристал?  newsm78
А стълкокерамиката, ако няма бои, и тя ли е толкова вредна?
Чудя се вече в какво да приготвям и сервирам храната у дома.
multimodal, мога да ти кажа кои са най-безопасните тенджери на пазара в момента. Произвежда ги една немска фирма - Silit. Ето линк:
http://www.economedia.bg/silitsell.php
Продават ги в магазините "Двата щъркела". Важното е съдовете да са от материала Silargan, т.к. те имат съдове и от стомана, и такива с тефлон. Купих на майка ми за подарък такъв тиган и тя каза, че по-хубав тиган никога не е ползвала. Само цената е солена - 220 лева.
Другият добър избор за тиган са тези:
http://www.reluctantgourmet.com/cast_iron_cookware.htm
За сервиране на студена храна мисля, че всички съдове, които не са от пластмаса или алуминий биха свършили добра работа. За топла храна - бели керамични купички или такива от термостъкло без олово.
Не съм се интересувала от производството на термоустойчивите стъкла...технологиите не бяха любима част от обучението ми.

# 23
  • Мнения: 2 652
Първите звучат много добре, още повече, че стават за индукционните ми котлони. Вторите не ми се понравиха, защото не се слагали в миална машина.

dutci, доколкото разбирам стоманата не е безопасна, така ли? Или трябва да е там някакво число. 18/10 ли беше, нещо такова ми се върти?

Сега, напоследък много се хвалят бамбуковите съдове, особено за по-малки деца, защото са и нечупливи. Ама не съм виждала някъде да има голямо разнообразие, освен няколко вида купи в турския магазин в Сити центъра.

# 24
  • Мнения: 2 176
Аз също не съм запозната особено с покритията и с технологиите за производство, пък и производителите не дават подробна информация в описанието.
Като реших да си подменям съдовете, мислих, мислих и накрая реших да си купя български емайлирани тенджери. Взех си на Пещера, не знам колко са читави..  newsm78
Ровя из нета за дуралекса (това ползвам в момента), обаче досега не съм попаднала на конкретно инфо. Някой ако изрови нещо - да свирка. Wink

# 25
  • София
  • Мнения: 410
Първите звучат много добре, още повече, че стават за индукционните ми котлони. Вторите не ми се понравиха, защото не се слагали в миална машина.

dutci, доколкото разбирам стоманата не е безопасна, така ли? Или трябва да е там някакво число. 18/10 ли беше, нещо такова ми се върти?

Сега, напоследък много се хвалят бамбуковите съдове, особено за по-малки деца, защото са и нечупливи. Ама не съм виждала някъде да има голямо разнообразие, освен няколко вида купи в турския магазин в Сити центъра.
Стоманата не е за предпочитане, защото съдържа никел. Числото 18/10 означава, че това е хром-никелова стомана в съотношение 18/10. Никелът предизвиква алергии. Все пак стоманен тиган е много по-добре от тефлонов.
Емайлираните съдове не са лоши, но след време емайла се нарушава.

# 26
  • София
  • Мнения: 5 190
в книгата на Анна Гипиус "Истината за вредните стоки" пише:
"отличен вариант са стъклените съдове. Стъклото е абс. инертно и е сигурно, че съдовете от закалено стъкло са безвредни..."
добре било и чугунени тенджери.....
емайлираните С НЕПОВРЕДЕН емайл били безвредни...
а за неръждавейката (която е хром-никелова стомана) да се избере "nickel free"!!!! това чудо има ли го?
керамичните били добри, но от безвредна глина...(тук ще чакаме инф от моята приятелка)...

Дуци, а не е ли притеснително, че тенджерите на Silit отдават йони с антибактериални свойства и храната не се разваля? утре да не се окаже .... ( тук го прочетох, а комплектът сега в магазина е 550 лв  http://www.economedia.bg/silitsell.php )

За прибори за хранене тя препоръчва от неръждавейка или мелхиор. И сребро разбира се.

# 27
  • София
  • Мнения: 410
ОП, права си за антибактериалните свойства. Аз също се бях замислила какво ли са добавили, за да действа така. Рових много за инфо, но не успях да намеря. Единственото, което намерих е, че метални йони на благородни метали осигуряват това антибактериално действие. Предполагам, че става дума за сребро и то в много малко количество.

# 28
  • Мнения: 2 176
в книгата на Анна Гипиус "Истината за вредните стоки" пише:
"отличен вариант са стъклените съдове. Стъклото е абс. инертно и е сигурно, че съдовете от закалено стъкло са безвредни..."
добре било и чугунени тенджери.....
емайлираните С НЕПОВРЕДЕН емайл били безвредни...
а за неръждавейката (която е хром-никелова стомана) да се избере "nickel free"!!!! това чудо има ли го?
керамичните били добри, но от безвредна глина...(тук ще чакаме инф от моята приятелка)...

Дуци, а не е ли притеснително, че тенджерите на Silit отдават йони с антибактериални свойства и храната не се разваля? утре да не се окаже .... ( тук го прочетох, а комплектът сега в магазина е 550 лв  http://www.economedia.bg/silitsell.php )
За прибори за хранене тя препоръчва от неръждавейка или мелхиор. И сребро разбира се.


Хм, значи може да се разчита на термостъклата, че са безвредни. Дуралексът е висящ, поне докато не се убедя, че в технологията му няма нещо кофти.
За емайлираните е ясно, като се издраскат - в кошчето - и нови. Simple Smile
Металните, според мен винаги ще реагират с нещо при термичната обработка. Спорно е кои съединения колко са безвредни. Независимо дали сребро и злато, заради дългия период на елиминацията им от организма. На керамичните - глазурата е кофти, за глината не съм чела нищо.., нали уж е естествен материал..  newsm78

# 29
  • София
  • Мнения: 410
multimodal, мисля, че среброто не е проблемно. Иначе то всички съдове за готвене са метални (имам предвид тенджери и тигани, не тави). В интерес на истина не знам от какво е направен емайла на емайлираните тенджери. Най-добре е да готвим в глинени съдове, но на съвременните стъклокерамични котлони това е неприложимо.
Според мен всеки трябва да направи някакъв разумен компромис. Например аз бих си купила тенджери и тигани от Силарган, за тави ползвам Пирекс, за супи - керамични купички, за салати - стъкло и керамика.
За термостъклата - не всички са без олово, трябва да се чете при покупката.
А като си помисля само на какви отрови се надишах в Химическия факултет за 6 години ми става лошо. Повечето камини не работеха, така че ухаеше зловещо дори и по коридорите, маски нямаха, ръкавици също...абе ужас. Работихме с калиев цианид, цианкалий демек, като единственото ни защитно средство бяха ръкавици. Едно момче за малко да си замине, защото колбата, в която сипа цианида не е била добре измита от лаборантката и в нея преди е имало киселина, поради което се отдели циановодород и момчето се задуши и припадна. Спасиха го, доста се стреснаха, но нищо не се промени...защото няма пари за маски Sick
Работихме с натриев уранилацетат, без никакви предпазни средства, разливахме го по масите...абе ужас Тогава ни бяха на  посещение едни немци. Те гледаха и не можеха да повярват. Питаха доцентката ни на какво разчитат, за да не се разболеят някога. Тя с болка и ирония им каза – Палим свещи в Руската църква и се молим на Господ Laughing А за упражненията ни по полимери да не говорим, там не се дишаше. На мен ми беше нужно месец, за да свикна с миризмата.

Общи условия

Активация на акаунт