До колко време Nutella-та е годна за употреба

  • 1 469
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5
Здравейте,
Вчера в дълбините на шкафа в кухнята, намерих буркан Nutella (отворен), погледнах и се оказа, че съм залепил етикетче, където пише че е купена преди 1 година (към Август 2023). Въпросът ми е дали трябва да изхвърля буркана или още е годен за употреба.

# 1
  • Мнения: 10 651
Виж състава, дали има разваляне това чудо? Просто го опитай, не гледай срока.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 646
Абсолютно. Това е страшна химия...

# 3
  • Мнения: 4 768
При възможност да прочетете етикета на буркана, който се намира пред вас, или да напишете в гугъл въпроса си и да да получите отговор без дори да се налага да отваряте нито една страница, вие предпочетохте да създадете нова тема във форум за този въпрос?

Предполагам, че гугъл не работи на вашия телефон/компютър, затова ще ви съжаля и ще ви отговоря - 12 месеца след отваряне.

# 4
  • Мнения: 10 352
Да, трябва да изхвърлиш буркана. Безсмислени калории и диабет.

# 5
  • София
  • Мнения: 18 317
Най-добре въпросният продукт хич да не го ядеш, независимо от срока на годност.

# 6
  • Melmak
  • Мнения: 8 803
Сигурно не е развален, но не те съветвам да ядеш такъв боклук. Сигурно капачката да изядеш ще е по-полезна от съдържанието в буркана. 😁

# 7
  • Мнения: 12 909
Нищо му няма на "шоколада", срокът на годност на съставните суровини е мин 2 години.
Опитай го, ако не е гранясало (едва ли е), яж си го

# 8
  • Мнения: 10 843
Като лепиш етикетчета кога е закупен продуктът лепиш ли и такива, на които пише кога е отворен?

# 9
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 661
Че то е 80% палмово олио, какво да се развали?
Ако е отворено отдавна, ввроятно има някакъв бактериален растеж, но чак развалено не е. Ако държите да не се изхвърля, може да го употребите в някой кекс/ пай, да мине термична обработка.

# 10
  • Мнения: 12 909
Какъв е смисъла от етикетчета кога е купен, след като си има срокове на годност и обоняние. Обикновено се ползват двете в комбинация.

# 11
  • Мнения: 413
Това чудо е като храната в Макдоналдс - няма разваляне с години ( заради палмовото масло).
Интересно дали може да има бактериален растеж в тази гранясала палмова мазнина, някой химик би могъл да отговори.
В Ютюб има забавни клипчета за вредни храни, който са "вечни' ,  с безкраен срок на годност.

# 12
  • Мнения: 17 116
Че то е 80% палмово олио, какво да се развали?
Чудесна хранителна среда за бактерии, стига да ги добавиш в маслото като отвориш буркана. Биологията е интересна наука.

Общи условия

Активация на акаунт