Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 145 944
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 435
Накъде я забихте тази тема, не е истина. Едва ли не, че новородени ще започнат да измират от некомпетентността на простите си майки. Как така не е ясно, че най-нормално е бебето да е при теб от първия миг, да се храни с кърма, а не с фризолак, като предстоят манипулации - да те питат и да те информират поне. Много ли е това? Откъде накъде някой ще решава, че за детето ми е добре да сложат ваксина в първия ден, след като е извадено от кувьоз и откъде накъде ще го хранят със заместители, без да попитат дори? Не става дума за екстремни ситуации, където е нужно да се реагира бързо, а за рутинни, които са вредни и все пак се практикуват.

# 436
  • София
simplyaven говори така отворено, просто защото НЕ Е раждала в българска болница!
Ако имаше възможност дори с едно оченце да погледне какво се случва по време на раждане в нормалните болници в БГ, червата щяха да и се обърнат!!!
А пък ако и се развика български "доктор", картинката съвсем ще и се изясни!

# 437
podkrepyam.       mariya-gabriela 21.12,2003     hristo 19.08 2007

# 438
За двете ваксини, които поставят веднага в болницата мисля, че причината да го правят веднага е рискът от вътрешноболнични инфекции - вероятно в момента такъв почти не съществува за тези конкретно болести, но понеже всички практики са доволно остарели, и имунизационния календар не е променян. Котката Марта предполагам знае повече по въпроса.
За ваксините е редно да се иска съгласието на родителите, по простата причина, че последиците от евентуални проблеми ще ностят именно родителите и детето. В момента законът не предвижда парични компенсации при непредумишлено увреждане в следвние на задължителни процедури, за които е известно, че ноят определен процент риск. Държавата в момента поема лечението на най-често срещаните оплаквания от странични действия на ваксините, но когато се стигне до физически и ментални увреждания, макар и в много малко случаи, няма никакви межанизми за помощ на родителите, да не говорим за компенсация за увреждането... (ако такава изобщо е възможно да има ooooh!).
Относно двете генетични изследвания - някой видял ли е в епикризата на детето, с която е изписано, дали са отбелязани резултати от тях? Още сме в началото на генетичните изследвания, при нас са две задължителни, на други места са 8! Всички сме гледали Гатака, предполагам...
Аз също съм ЗА майките/родителите да определят какво и дали да се прави на децата им, защото повечето майки са компетентни точно до там, че да знаят, че докторите знаят по-добре от тях. За малкия процент, които имат различни религиозни и морални вярвания (различен светоглед най-общо), законите в тази страна все още дават свобода и неприкосновеност на личността  Grinning
Децата не са собственост на обществото и държавата, нито на родители си, но последните носят отговорност за тях. В ролята си на гарант за спазването на правата на всички свои граждани, държавата може да изземе родителските права в конкретни случаи, когато родителите не зачитата правата на детето. Всякакви други случои, в които държавни органи изземват правата на родителите БЕЗ да имат основание за това, са наказуеми - стига някой да иска да си търси правата. Най-простият пример е даването на АМ и вода със захар, ири правенето на изследвания на деца без съгласието на родителите.

# 439
  • Sofia
Никой не иска да изземе правото на лекарите да действат по свое усмотрение в спешния слушай, НО това не бива да се случва, когато всичко протича нормално, защото бременността не е болест и раждането е естествено случване, което не се нуждае от мед. интервенции в общия случай.

Е как никой? Я пак прочети по-горе.

Много странно ми се струва това изказване - разбира се, че аз трябва да решавам абсолютно всичко за детето ми! Нали аз, ние сме си го направили, родили, ние ще го гледаме.
Лекарите трябва подробно да информират какви са възможностите, какви лечения и интервенции може или е необходимо да се направят. А избора трябва да си остане на пациента!

Предполагам, че съвсем лесно може да се напарви да подписваш декларация (или там както трябва да се казва), че искаш/не искаш да праваят каквото и да било с детето ти (или теб) при спешни случаи без да те информират какво точно ще правят.

Мисля стана съвсем ясно в отговор на чии постове беше мнението на simplyaven.
А че се отклонихме от темата на петицията също е ясно.
И ставаше въпрос точно за някакви извънредни ситуации, които трябва добре да се премислят, а не за захранване с АМ.

Хайде сега да насочим нещата в друга посока - колко от вас отказаха да подпишат документа за информирано съгласие при раждането си? Какво се случи след като отказахте? Ако не сте отказали - защо, след като не сте съгласни с него и по какъв начин изразихте несъгласието си?

Питам по повод мнението на simplyaven за манталитета ни и по този повод се чудя дали ако този документ се раздели на няколко, както се иска ще има отказали да подпишат майки (понеже досега в темата такива ми се струва, че няма. греша ли?)

# 440
Относно двете генетични изследвания - някой видял ли е в епикризата на детето, с която е изписано, дали са отбелязани резултати от тях? Още сме в началото на генетичните изследвания, при нас са две задължителни, на други места са 8! Всички сме гледали Гатака, предполагам...

Опааа... тука обаче се изказа неподготвена  Wink Hug
Двете изследвания не са генетични, а метаболитно (за фенилкетонурия) и хормонално (хипотиреоза) и са изключително полезни и важни, защото ако се открие заболяване и се вземат мерки, детето ще води нормален живот, но в противен случай ще развие тежкостепенно умствено изоставане. А резултат не е отбелязан в епикризата, защото се изпращат в специална централна лаборатория, откъдето са длъжни да открият родителите и да ги уведомят при пол. резултат от изследването.
По изключение това е смислено изследване, колкото по-широкообхватен е такъв тип неонатален скрининг, толкова по-добре.

NBM, грешиш. Доста майки от тук пишещите са отказвали да подпишат и Оля беше казала какви са били последствията - някои действително са били питани за всяка една интервенция, но с други са се отнесли грубо, унизително и с много подигравки.

# 441
  • София
Някой случайно може ли да намери какво представляваше този документ за информирано съгласие, който подписваме като отиваме да раждаме?

# 442
Цитат
Хайде сега да насочим нещата в друга посока - колко от вас отказаха да подпишат документа за информирано съгласие при раждането си? Какво се случи след като отказахте? Ако не сте отказали - защо, след като не сте съгласни с него и по какъв начин изразихте несъгласието си?

На този въпрос вече се отговори няколко пъти, виж по-назад.

# 443
За обясненията, мисля Айнщайн беше казал, ако не си в състояние да обясниш нещо на 6 годишно дете, значи ти самият и понятие си нямаш какво е то  Mr. Green

Аз документите ги подписвах след като родих и много не съм ги гледала, че ми беше едно лежерно, пък и те вече ми бяха направили всичките неща, с които не бях съгласна... Може би трябваше да не ги подпиша, но май акъла обикновенно ни идва по-късно  Mr. Green

# 444
Аз отказах с подпис изследвания по време на бременността, които считах за ненужви в моя конкретен случай; отказах също изследвания на детето и ваксини в тази крехка възраст (за тях ще мислим по-късно, поне да навърши 2 години). Ще позволя да му вземат изследвания само в случай на абсолютна необходимост (болест), но не и за "всеки случай", защото го считам за ненужна травма за детето. За всяко нещо, което са ми правили по време на бременността съм искала подробно разяснение (ако не съм имала информация) и съм приемала или отказвала съответно. В момента искам подробна информация от педиатъра защо предписва едно или друго нещо на детето и искам също алтернативи на лекарствата. Примерно, той се съгласи, че детето няма нужда от допълнително вит. Д и че в малко вероятния случай на проблем, ще направим облъчване с кварцова лампа.

# 445
Някой случайно може ли да намери какво представляваше този документ за информирано съгласие, който подписваме като отиваме да раждаме?

Дилянка, виж на 16-та или 17-та стр., там го има.
Но не знам дали точно това сте подписвали... или е само примерен. В Токуда беше различен.

Брит, а ти опита ли се да им кажеш, че с еди-кое-си не си съгласна?

# 446
Аз си обяснявах, но не помня какво и на кой. Не ми беше много до тях.
Дори не съм разбрала, кога са ми сложили система. Чак като видях, че ми се е подула ръката (вече в стаята), питах, к'во е т'ва и те ми викат,ами окситоцин... а аз и защо се наложи.. и на акушерката взе да и трепери устата... А за епизотомията ми обясни, че стандарно се прави и ако не се направи, ще ми изпадне влагалището  Shocked Всичко това си е пост фактум. Аз нито в един момент не съм усетила, че има проблем и се налага да ми правят нещо. Напротив всичко ми се видя прекалено бързо.
Мисля, си следващия път да отида с напъни и съвсем да нямат време да ме тероризират  Crazy Това в кръга на шегата.

# 447
  • София

Дилянка, виж на 16-та или 17-та стр., там го има.
Но не знам дали точно това сте подписвали... или е само примерен. В Токуда беше различен.

Брит, а ти опита ли се да им кажеш, че с еди-кое-си не си съгласна?

Точно тоя булшит съм подписала, без нищо да ми бъде разяснено предварително!
Една първескиня представа си няма какъв купон-изненада могат да и устроят докторите!
Следващия път няма да подпиша!

И вижте какво намерих:

Информирано съгласие
Никой не може да даде съгласие, ако не знае на какво се съгласява.
Задължение на лекаря е да обясни предварително и в спокойна обстановка в какво
се състои препоръчваната медицинска намеса, налага ли се обезболяване и по
какъв начин се осъществява то, какво е обичайното времетраене на намесата, какви
рискове се очакват и т.н. (вж. по-нататък).
Голяма част от българските медици се отнасят с резерви към концепцията за
информирано съгласие. Те си дават сметка, че информация означава власт и
следователно, споделянето на информация означава загуба на част от властта,
която те сякаш биха искали да имат над пациента – може би за негово добро. Тук
трябва да се напомни, че власт от своя страна означава отговорност. Споделянето
на отговорността за лечението между лечител и лекуван е нещо много важно и за
двете страни

# 448
Котката Марта, блаодаря за разяснението  Hug Наистина нямах идея какви са тези изследвания, никой не ми ги е обяснявал. Обясняват ли се на майките в болниците?

# 449
  • София
Котката Марта, блаодаря за разяснението  Hug Наистина нямах идея какви са тези изследвания, никой не ми ги е обяснявал. Обясняват ли се на майките в болниците?

Не. Аз си мислех, че кръвта от петата е за кръвна група и ПКК.

Общи условия

Активация на акаунт