Практикуващи педагогическо захранване (част 5)

• 18 378
  • 298
  •   1
Отговори
# 105
Devtra, честито прояждане  Hug Много е приятно да се гледа как малкото човече си храни душицата  Heart Eyes За зачервяването - дали не е от студ?

# 106
незнам дали въпросът е за тук, но ето го : детето има малко зачервяване по бузките под очичките, стои като между лишай и пъпчици, може да е от студено, но може и да е от някоя храна. Някой да има идеи как мога да изчисля от каква храна евентуално... т.е. колко една храна трябва да липсва в рациона за да я заподозря? Малееее, дано някой ме разбира, 'щото ... Laughing

Браво на детето!

Да споделя за лишея, че имам пресен опит. Моят бебок има нещо подобно, но и на двете бузки + на гърба, но там е само като лишей без зачервяване. Лекарката ни каза да спрем wheat(пр.?), яйца и риба за него и мляко с лактоза за мене. Някъде около 2 седмици бяхме ги спрели и като й се обадих да кажа, че няма подобрение тя ми каза, че не е от това и да ги давам пак. Така че аз поне останах с впечатление, че 2 седмици са достатъчни.
За самия лишей тя ми обясни, че щом не е от храна не е за притеснение и се израства към 2-3 годишна възраст. Тя много по-подробно ми го обясни защо и как, ама като не си записвам сега не мога да го повторя. Та сега само мажа с крем за да е овлажнено мястото и това е.

# 107
Много ви благодаря! Все пак утре сме на дофтор по друга причина де , но няма да пропусна да питам и за това! Благодаря отново.   bouquet

# 108
Да се включа пак: моя бебко на 8 месеца все още не посяга много много към моята храна, като му давам обаче приема с охота. Имаше няколко случая наскоро да посегне, и аз докато му дам дозичката и той ми се разсърдва. В същото време много се кефи да си държи цял банан, парче ябълка и т.н. Мисля си, че очаква да му дам храната във вида, в който я вижда (особено като е на парчета като при плодовете и зеленчуците) а тия микродози го изнервят нещо и сигурно си мисли, че аз му давам нещо друго, а не това, което аз ям... Пробвах и с лъжичка да му давам като и той си я държи ама май му е рано за това. Пък ме е шобе да му давам парчета, вече отхапха и много твърда ябълка. Пробвах и цвекло сурово уж да си почеше венците (може би е най-добре ако се дава да се отиде в банята без дрехи ама нейсе), той и от него си остърга.

Абе ставаме по-големи нещо а доникъде не сме...

# 109
Brannita, това, което аз правех е да давам ябълката цяла - така е по-трудно да отхапе голямо парче и на практика само стърже. Давам и цял морков, банан. Цервеното цвекло е доста полезно, но наистина мнооого цапа дори и да има лигавник детето все успява да се нацапа някъде другаде  Simple Smile За другата храна дребната винаги е седяла в мен докато ям и й давам с лъжица, това което ям  Peace Не е вярно, че сте доникъде - напредвате бавно, но при всички в началото е така  Peace

# 110
Весела Коледа на всички!

Else, много благодарско за отговора и окуражаването  Grinning
Това с цялата ябълка е хитро - може би я белиш както е цяла и така я даваш цяла белена ли? Ще пробвам и както казваш с лъжица да му давам докато е в мен.
Пробвах да му давам средноголеми парчета от разни неща - съвсем грубо 3 на 3 на 3 см така че да не може да си ги натика цели в устата, а в същото време да не остава много от храната извън ръчичките му. Така отхапва сравнително по малко и му е много интересно. Та днес така си хапна малко картоф. Мислите ли че може да погълне големи парчета, които да затормозят храносмилателната система (не се е задавял) или пък че това количество е много като за бебе на 8 м (естествено той не поглъща всичко, една част се размазва насам-натам)?

Просто иска и се кефи сам да си дръжи храната иначе много се сърди, почва да реве и да пищи много бързо и неще да стои на масата хич ... Та това с микродозите не работи много при нас. Мисля че на практика при нас се получава нещо средно между ПЗ и т.н. baby-led weaning, при което водещо е бебето - даваш му храна, която е подходяща да се държи в ръка, примерно голямо цветче броколи и то яде колкото иска. Само дето на мен не ми стиска да карам изцяло в тоя дух...

# 111
  • гр.Пловдив
Здравейте момичета. Весела Коледа на всички и много радостни мигове с малчуганите.
Отдавна не сам писала тук.
Искам да ви питам нещо! За Коледа имахме гости от Полша и правихме традиционно тяхно ядене за Бъдни вечер - "кутя". Прави се от варено жито,мед, мак, стафиди, орехи. Малката много обича жито и съответно и това и харесва. Притеснява ме да и давам обаче заради мака. Дали няма да и стане нещо?

# 112
Brannita, моят син беше по същия начин - посяга към нещо, но иска сам да го държи иначе стиска уснички и се извива, ако се опитам аз да му дам нещо в устата. Тогава като писах за съвет няколко мами ми казаха, че и при тях е било така и ме окуражиха да продължавам в същия дух. Синът ми сега е на 1 годинка почти и си хапва почти всичко и с голям интерес, избира си това, което му се яде и може и доста дребни неща да си вкара в устата, например супата се яде с ръце и е много умел.  Laughing В началото давах като теб по-долеми парчета, защото не можеше добре да ги хване, той стиска в юмруче и облизва каквото е излязло отгоре. Гледай нещата да са добре сготвени и да се разпадат на малки части. Напр. суровата ябълка я бяхме спрели известно време, защото отхапваше парчета и се давеше, но с по-мека круша напр. не е имало проблем. Сега съм много доволна, защото той се научи сам да си изважда или изплюва по-големите парчета.

# 113
  • варна
 Здравейте ,записвам се при вас заедно с моето момченце на 7месеца. Боян се казва, и със захранването почнахме преди около два месеца, поради много слабото наддаване, захраних с каша и то с биберон. Сега сме до под кривата круша,  опитвам понякога да му давам пюре ,но освен да го събере като хамстер в бузите и да се ухили ,докато го плюе, друго не постигаме. До захранването беше само на кърма с биберон, защото имаше доста проблеми и не се научи да суче. Напоследък обаче само за едно хранене кърма ми остана, иначе яде Аптамил АР и едно хранене каша. Давам му и малко пасирана ябълка и круша, това досега най-е харесал.
 Днес ни беше първи ден по новата метода, ядохме заедно банан- аз той и батко му, осмука доста едно парче, мисля 2-3 дни да смучем банана, после ще видим. То няма да е съвсем точно изпълнено нашето захранване, но поне да му се засили интереса към храната.

# 114
Прави се от варено жито,мед, мак, стафиди, орехи. Малката много обича жито и съответно и това и харесва. Притеснява ме да и давам обаче заради мака. Дали няма да и стане нещо?
Аз бих дала! Питка поръсена с мак и сусам, разни соленки с мак и други подправки съм давала доста отрано (преди годинката беше със сигурност).
orchid, добре дошла  Hug Добър старт сте дали с банана!

# 115
  • гр.Пловдив
Оооо да, питка, солети, соленки и др. поръсени с мак и аз съм давала, но тук количеството на мака е значително по-голямо. Затова се притеснявам. Но вчера дадох 3-4 лъж и освен че спа през ноща по-добре от обичайното Laughing , други странични ефекти няма.

# 116
  • на плажа
Малко ОФФ, но ще помоля Стефка Тодорова да поиска рецептата за серник от своите полски познати.

# 117
ИраМира, аз имам много успешна рецепта за серник (оригинална полска е  Simple Smile ). Малко ще се поразровя да я намеря и ще я пиша тук.

# 118
Здравейте и Честита Коледа! Hug
Аз вече ви чета редовно, както и съм прочела почти всички линкове от първа страничка, също и съм прехвърлила някои от старите теми. И все пак имам следните въпроси:
- има ли опасност от алергии, въпреки че се дават микродозички? (Аз дадох на 25ти мъъъничко парченце от Коледната погача на майка ми, а в погачата имаше и мляко, и яйце, и масло, и брашно (глутен)...) Не се притеснявам, а и до днес детето с нищо не е показало проблем, но все пак... newsm78
- има ли минимална възраст за храните, които да се въвеждат чрез педагогическо захранване (Както например има минимална възраст за повечето храни, въвеждани чрез стандартните схеми на захранване. )
- има ли някаква последователност на въвеждане на храните в педагогическото захранване, която сте спазвали и е проработила при вас?

# 119
  • на плажа
 Мата, нямам търпение да си направя. Така ми се е приял, но исках да е тествана рецепта, а не от нета.
 Евридика, аз лично не съм спазвала някаква определена последователност, но пък яйца дадох може би след 8-9 месец. Вече му давам да опита и бъркани яйца и миш-маш, а тестени си хапва отдавна ( хапва е силна дума, защото моето китайче най-обича ориз и от другите неща се опитва с върха на езика или макс една-две лъжички и това е). Какво да го правя не знам. Не мисля, че само кърмата му е достатъчна. Сутрин закусва овесени ядки или попара ( обожава ги), но готвена храна на обяд не желае. Понякога нищо друго не предлагам и си кара само на кърма. Следобед хапва кисело мляко с бисквити или банан, или кисел и чак вечер като седнем с баща му може да го излъжа да опита готвено или поне да погризе коричка хляб. Какво да го правя. Иска сам да си рови с ръчичка в купичката, но на мен не ми е по вкуса това забавление. Все се каня да го оставя, ама сърце не ми дава да гледам как ще плеска и маже всичко.

Общи условия

Активация на акаунт