Египет - втора тема

• 42 963
  • 442
  •   1
Отговори
# 165
  • Beyond the Frontiers
Разбрах, че от Шарм ал Шейх вече се предлага и екскурзия до Израел. Ето малко снимки и разказ за тази екскурзия
http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2272532/an/0/page/0#Post2272532

То от Шарм ал Шей се оказва, че могат да се обиколят няколко държави  Laughing макар, че аз съм противник на тия еднодневни претупвания на дестинации, които заслужават повече време.

Екскурзия до Йерусалим се предлага и от Хургада /Тез тур/

# 166
То, в момента, може би от никъде не се предлага, в тази ситуация....

# 167
Един въпрос - в Хургада има ли банкомати, от които да мойем да си теглим пари или трябва предварително да се запасим с кеш?

# 168
Един въпрос - в Хургада има ли банкомати, от които да мойем да си теглим пари или трябва предварително да се запасим с кеш?

В Хургада има банки, които предполагам имат и банкомат. В аншия хотел имаше клон на банка (не си спомням коя, май египетската народна банка, но не съм сигурна), който имаше банкомат и си теглехме пари, които можехме да обменим в банката, а отделно самият банкомат имаше услуга смяна на пари - слагаш банкнотите в съответния отвор и машината ги обменя. С една дума, голямо удобство. Хотелът ни беше Royal Palace.

# 169
Само да вмъкна, с вътрешен полет на Egypt Air http://www.egyptair.com/English/Pages/default.aspx може да пътувате от Кайро до Хургада или Шарм Ел Шейх и да спестите 5-6ч. път с автобус. Билета е около 60 евро. Може да си букнете директно или през тур оператора от който си купувате пакета за почивката.

# 170
Е, да разкажа: 13 дни след прибирането ни от Египет еуфорията от пътуването и празниците постепенно се поуталожиха и вече мога да опиша това, което видяхме и преживяхме Там. И така: бяхме от 20 до 27 декември в Египет 5 дни в Хургада Prima Life Makadi Bay и 2 нощувки в Кайро – Grand Piramids – хотелите бяха супер! Много сме доволни – обслужване, обстановка – беше много добре, а хотелът в Кайро си е 5 истински наши звезди. В Хургада ни посрещна представителят на партньорската фирма на Алма тур – Емилио Травел Груп. Момчето се казваше Рами – посрещна ни, настани ни, после при пътуването ни до Кайро, ни изпрати чак до салона на заминаващите- много добре се справи за разлика от колегата си, който почти непрестанно говореше по телефона и едва ли не се превръщахме във ветропоказатели за да привлечем вниманието му и да го попитаме нещо – държи табелата и телефона и говори ли, говори…. Но останахме разочаровани от екскурзовода ни на екскурзията в Луксор и Карнак – не  научихме нищо повече от това, което лаишки бяхме попрочели преди да тръгнем. Представителят на фирмата в Египет – Боян,  не успя да ни посрещне на летището, но бяхме изключително приятно изненадани от персоналните писма до всеки от нас, в които се извиняваше за отсъствието си. Той  ни придружаваше на всички екскурзии и получихме от него изключително ценна информация за страната, обичаите, нравите, особеностите. За съжаление в Кайро разочарованията ни бяха доста повече – най-голямата издънка беше няколкократното повтаряне в автобуса, че в деня на отпътуването ни ще бъде поръчана пакет – закуска от тях и само ще трябва да си я получим сутринта на рецепцията. Полетът беше в 9.25. Трябваше да сме в 6.00!!! готови за тръгване от хотела – обяснението за ранното тръгване беше, че трафикът е ужасен и няма да стигнем навреме до летището. Станахме в 5, бяхме във фоайето в 5.45 и попитахме на рецепцията за пакетите със закуска- отговорът беше, че никой не е поръчвал такава и пакети няма, но ни  допуснаха в ресторанта и ни сервираха кафе въпреки, че закуската започва  в 6.30. Зачакахме от 6.00 във фоайето и в 6.30 се появи автобусът и представителят на Емилио Травел Груп. На въпроса ни защо няма закуска отговори, че ще провери: говори на рецепцията и след като се качи в автобуса вместо да се извини за издънката, че не са ни поръчали закуска най-нагло излъга, че закуска щяло да има само за туристите, настанени в другия хотел!!! При нивото на обслужване в Grand Piramids надали ако сами си бяхме поръчали пакети нямаше да ни ги приготвят! След това последва дълго пътуване до летището с 40 км/час – при почти никакво движение, през което време всички МПС включително и много автобуси ни изпреварваха. На няколко пъти молихме шофьора да пусне парното – сутринта си беше хладничко, но той го пусна на студено!!! След многократни обаждания и намеси на няколко татковци от групата най-накрая поне спря студеното. По пътя взехме шефа на агенцията (мисля че така се представи), който ни изпрати на летището, обясни ни процедурите и помогна на тези, които имаха нужда – имаше жена с патерици- да се чекират и минат много бързо.
Не съм доволна от организацията на екскурзията ни в Кайро – много малко време беше отделено за Египетския музей – 40 мин. Извоювахме си час и половина след което бяхме замъкнати във фабрика за папируси – не че не беше интересно, но спокойно можеше да го пропуснем в полза на музея и да си спестим търчането като луди след екскурзовода , да не говорим, че там никой не е чувал за микрофони и слушалки и е едно неописуемо надвикване на екскурзоводите. Можеше и доста информация да ни се представи в двора на музея, където е много по-спокойно и се чува добре докато чакахме билетите. Иначе момчето (екскурзовода) беше доста ерудиран и добре се представи. След злополучното си посещение в музея цялата група пожела да не ходим във фабриката за парфюми, а да отделим повече време за пирамидите, доста роптахме и се разправяхме, но организаторът отсече – кажи им, че си има програма! И последва отново лудо препускане около пирамидите. Не посетихме музея на слънчевата ладия, не ни беше обяснено дали са възможни посещения вътре в пирамидите, в кои, при какви условия, кога. За сметка на това инструктажа в полза на безопасността ни беше много полезен. Краткото време не позволи да ни се обясни каквото и да е около пирамидите: гледаш, снимаш и търчиш след екскурзовода. И всичко това за да посетим и „прочутата фабрика за парфюми”. Не беше лоша фабриката- ако имах седмица в Кайро щях да я посетя, и папирусите, и много други неща- но в този трафик и за един ден трябваше да видим най-важното: Музея и Пирамидите и не да зяпаме като.. японски туристи, а да научим нещо. В Кайро поне имаше от кого.
Организацията на екскурзията ни от BG – полети, помощ при избор на хотели, организация на пътуването бяха на ниво – 6!
Хотелите, в които бяхме, обядите по време на целодневните екскурзии – също.
Разочарована съм от организацията на екскурзиите на място: нямахме информация точно какво ще посетим, кои гробници са отворени, кои не са, какви посещения включва всяка една екскурзия. Интересна беше Долината на цариците, но долината на Царете щеше да е многократно по-интересна – не само, че не я посетихме, но дума не се каза за нея. Същото беше и за храма в Луксор – не е имало време за посещаването му – ок!, но поне да ни бяха разказали за него. Проблемът би могъл да се избегне ако не вземахме екскурзовода от Луксор, а пътуваше с нас- така би могъл да ни разкаже страшно много неща за местата които посетихме и не посетихме, но бяхме близо до тях. В екскурзията беше включено и посещение на фабрика за алабастър – пародия на фабрика с ужасно високи цени – истинска загуба на време, а най-интересното – демонстрациите – бяха 1 минута. Ако някой нещо иска да пита - насреща съм прясна-прясна:)

# 171
Gold, мерси за разказа.  bouquetОчаквах го с нетърпение.
Радвам се,че сте си изкарали чудесно в Египет и ви е харесало,а без такива дребни "премеждия" явно е невъзможно,но важното е,че на общия фон всичко останало е било на ниво.Времето найстина е малко да се посетят много неща, а колко от тях и се пропускат(въобще не са включени в програмата) за сметка на други като "фабриките" за парфюми,папируси и алабастър.В интерес на истината на мен и там ми беше интересно, но както казваш и ти ако човек има повече време Simple Smile, а и все пак всичко е и с търговска цел ти знаеш.
Жалко наистина, че на екскурзията до Луксор не са ви поразказвали повече защото на мен там ми беше много интересно и за радост нашия екскурзовод беше българин и си беше с нас от самото начало(от Хургада) като през цялото време на пътуването направо ни засипваше с информация,както и по време на самите посещения на обектите(между другото казва се Стоян, сигурно и други ще си го спомнят).Да по едно време като влязохме в Луксор се качи един местен "екскурзовод" Laughing, но той не вършеше нищо друго освен да раздава билети.
  Исках да те питам как беше времето, ходихте ли на плаж или си беше студено?
  А снимки няма ли да видим Wink?

Ей, а къде се загуби Old Sport?От доста време не се е включвала и ни липсва.

# 172
Ей ма на... Ванче,мерси,че питаш! Първо празниците ме погълнаха, после делниците...Сега започвам да чета и наваксвам!

Честита ви Нова Година! Да е спорна и благословена и да донесе на всички много пътешествия!  bouquet

Голд, мерси за подробния разказ! Изобщо на всички, които споделят впечатленията си от екскурзиите, хотелите и гидовете в Египет - едно голямо Благодаря! Мисля,че с това сме най-полезни на хората.
Миши, за полетите - така е.Само да се има предвид,че ако човек проверява/резервира полет Кайро-Хургада или Кайро-Шарм в полето за държава,от която търси, трябва да пише страна,различна от Египет - цените за граждани/постоянно пребиваващи в Египет е различна (доста по-ниска) от тази за чужденци.Това следва да се има предвид, за да няма после разочарования и недоразумения. Peace

Пина, за съжаление си права - 99% съм сигурна,че в момента никакви екскурзии към Израел и най-вероятно Йордания също не се предлагат от Египет. Да се молим поредното безумие да приключи скоро  Praynig

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 14:07 от Old Sport

# 173
Hi, Vance и всички мами...
Времето беше много интересно: сутрин за закуска около 21,22 С, с лятно якенце, към 11.30, 12 часа вече си беше доста топло и бяхме на плажа до към 15, 15,30. После леко запладнява и пак с якенцето. Аз имах доста притеснения за детето,защото не ми се носеха много дрехи, но всичко беше ок. 7/8 панталони и комплектите тънка блузка с дълъг ръкав и елече към нея се оказаха много добър избор. и леки, но затворени обувки за екскурзиите. Снимки имам много. Нарочно  хотелите, защото от тях открих много малко снимки преди да тръгнем, но сега ще трябва да почета малко как става качването на снимки:)  А ти с коя агенция беше там? и кои им бяха партньорите? До Скоро!

# 174
Samsara, още на летището си пробвах картите и изтеглих техни пари, но ме посъветваха да обменям на цитираните машинки $ или Е в лири, защото така комисионните са минимални и ти показва курс и всичко, а при тегленето от карта вземаше доста парички за такса.

# 175
Ех, и ние се върнахме вчера от Кайро-Хургада.
Времето беше страхотно, от 9-16.30 идеално за плаж и шнорхелинг, водата - 23 градуса.
Екскурзиите до Гиза, Карнак, Луксор, Долината на царете... , "Бялото слънце на пустинята", бяха невероятни.
А Червено море ме заплени с красотата на подводния свят.
Гмуркахме се и с инструктор на рифа, заграждащ нашия залив.
Хотела беше LTI Pyramisa Beach Resort в Sahl Hasheesh.

Тази тема ми беше изключително полезна,
old sport, благодаря!   bouquet

Последна редакция: нд, 18 яну 2009, 10:23 от scorpios

# 176
gold и ние бяхме в Prima Life Makadi Bay рифа пред него беше страхотен. Но пък бяхме в Кайро в друг хотел който се водеше 5 звезди, но бих му дала 2, беше ужасен имах чувството, че е развъдник на комари толкова комари не бях виждала през живота си. Детето искаше да си тръгваме ама уви нямаше начин. Peace

# 177
Еее,Скорпиос, добре дошла! В другата тема питах за теб,че се притесних да не би да са те спазарили за няколкостотин камили в Египет и да си останала там  Mr. Green Много се радвам,че сте очаровани от приключението. Като имаш време по-нататък, драсни малко повече за хотела,за да мога да го сложа като линк при хотелите в следващата тема  Peace Мерси предварително!  bouquet

# 178
  • Beyond the Frontiers
Моля EMILEN да разчисти кутията си, защото не мога да отговоря на питането. Peace

# 179
И аз имам същата молба и не само към него, а към всички нови потребители, които задават въпроси на лични: ПРОЧЕТЕТЕ ПРАВИЛАТА В НАЧАЛОТО НА ФОРУМА, МОЛЯ! Там изрично е обяснено защо не можете да пишете в пътешественическия, ако нямате поне 50 публикации (само една се реазрешава), какъв капацитет има пощенската ви кутия и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт