Световна кухня-рецепти и превод!

  • 93 398
  • 253
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 241
pepika, обещала съм ти, няма да те забравя (само забавям ooooh!), тъкмо щях да те питам дали да не ги пускам преводите тук. Hug

# 46
  • Мнения: 2 241
pepika, ето ти първата рецепта:

http://fidji.canalblog.com/archives/2006/12/30/index.html


Бретцел за Нова година

за един гигантски бретцел

500 гр. брашно
8 гр. суха мая
100 гр. захар
9 гр. сол
3 големи яйца (160 гр.)
130 мл. прясно мляко
130 гр. масло

1 яйце за намазване отгоре


Смесете всички продукти без маслото в робот или машина за хляб. Когато се получи гладко тесто добавете и маслото на парченца. Омесете добре, покрийте с кърпа и оставете да втасва.
Когато удвои обема си извадете тестото върху набрашнена повърхност и го направете на дълга пръчка. Оформете бретцела и го оставете отново да втасва.
След като удвои обема си го намажете с разбитото яйце и го изпечете в предварително загрята на 180º фурна за около 30 минути.


# 47
# 48
  • Мнения: 243
хахаха видях линковете от pepika и се засилих,да превеждам ,ама се сепнах на бързо,има ли английска версия този сайт  newsm78!

# 49
  • Мнения: 2 241

pepika  Hug   А ето в този блог има на картинка по-долу как се оформят бретцелите, тук са малки, но може да свърши работа и аз големия:
http://sandrakavital.blogspot.com/2006/01/bretzels.html

# 50
  • Мнения: 1 505
Записвам се с испански,живея в Испания,но съм от скоро готва4ка и някои не6та не вдявам все о6те,но виждам,4е има и други испаноговоря6ти така,4е 6те помагам с каквото мога.

# 51
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
Pepika, от мен втората рецепта :
http://fidji.canalblog.com/archives/2006/06/19/index.html

Мега плитка със сиомга (още не съм намерила "ер малък" на клавиатурата Simple Smile)

За тестото, рецептата е същата като за Navettes (вид френско печиво, като малки сладки хлебчета с мая, тестото малко наподобява бриошово тесто - б.прев.  Wink).

1 пакетче суха мая (тукашните са за 500 г брашно - б.прев.)
300 мл мляко
500 г бяло брашно тип 55 или 45
40г захар
9г фина сол
80г размекнато масло

Указанията за приготвянето на Navettes са тук : http://fidji.canalblog.com/archives/2004/06/19/742856.html
В блога указанията са за машина за хляб. Ползва се порграма за измесване.
Замесва се тесто, което се оставя да втаса до удовяване на обема на стайна температура. После се работи върху посипана с брашно повърхност.

За плънката:
200г прясно сирене (нещо средно между Крема сирене и сметана - б.прев.)
200г пушена сиомга
75-100 г орехи

За отгоре : сусамово семе и 1 разбито яйце

Тук е дадено стъпка по стъпка оформянето на короната
http://fidji.canalblog.com/archives/2005/04/02/745491.html
Тестото се разточва на правоъгълник. Намазва се със сиренето, добяват се сиомгата (в указанията е със шунка), нарязана на кубчета и орехите.
Навива се на руло.
Разрязва се на две по дължина.
Двете части се увиват една около друга.
Краищата се доближават за оформянето на короната.
Оставя се да довтаса около час, намазва с разбитото яйце и се поръсва със сусамовото семе.
Пече се 20-25 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Последна редакция: вт, 02 дек 2008, 23:09 от Роца

# 52
  • Мнения: 364
Мога ли да помоля за превод на тези рецепти Praynig

 
Shrimp Christmas Tree
Ingredients
3 lb Fresh or frozen shrimp
1/2 c Salt
2 qt -water
4 lg Bunches curly endive
2 1/2 Foot high Styrofoam cone
1 - 12 x 12 x 1-inch Styrofoam Square
1 sm Box round toothpicks
Cocktail Sauce


Directions
Thaw frozen shrimp.
Place shrimp in boiling salted water. Cover; simmer for about 15 minutes or until shrimp are pink and tender.
Drain.
Peel shrimp, leaving last section of shell. Remove sand veins; wash. Chill.
Separate and wash endive. Chill.
Place cone in center of Styrofoam square.
Cover base and cone with overlapping leaves of endive. Fasten endive to Styrofoam with toothpick halves. Start at the outside edge of base and work up. Cover fully with greens to resemble Christmas tree.
Attach shrimp to tree with toothpicks.
Provide Cocktail Sauce for dunking. 
Cranberry Chutney
Ingredients
1 Package (12 ounces) fresh cranberries
1/2 Cup balsamic vinegar
1/2 Cup sugar
1 Teaspoon nutmeg
1 Teaspoon cinnamon
1 Teaspoon cayenne pepper
1 Teaspoon cumin


Directions
In medium saucepan, over high heat, combine cranberries, vinegar and sugar; bring to a boil.

Reduce heat to medium-low and add nutmeg, cinnamon, cayenne, and cumin

Simmer 20 to 25 minutes or until mixture is very thick, stirring frequently. 
Herb-Roasted Turkey with Citrus Glaze
Ingredients
1 15-Pound WHOLE TURKEY fresh or frozen (thawed)
3 Large lemons
2 Large limes
1-1/2 Teaspoon salt, divided
1/2 Teaspoon black pepper coarsely ground
1/4 Cup dry white wine (see note)
1/4 Cup packed brown sugar
Pan Gravy
1 Bunch, each fresh sage, marjoram, and thyme, divided


Directions
Preheat oven to 325.

Remove giblets and neck from turkey; reserve for gravy. Rinse turkey with cold running water and drain well. Blot dry with paper towels.

Peel skin from lemons and limes to make rose garnishes. Reserve in refrigerator. Squeeze enough juice from the lemons and limes to equal 2 tablespoons each. Cut the remaining lemons and limes in half and place in the turkey cavity. Sprinkle salt in the cavity.

In a small bowl, mix the wine, brown sugar, and citrus juices; reserve for glaze.

Gently loosen skin from the turkey breast without totally detaching the skin and carefully place 1 tablespoon each fresh sage and marjoram under the skin. Replace the skin.

Fold neck skin and fasten to the back with 1 or 2 skewers.

Fold the wings under the back of the turkey. Return legs to tucked position.

Place turkey, breast side up, on a rack in a large shallow (about 2-1/2 inches deep) roasting pan.

Rub turkey with salt, pepper, and 2 to 3 tablespoons of salad oil. Insert oven-safe meat thermometer into the thickest part of the thigh, being careful that the pointed end of the thermometer does not touch the bone.

Roast the turkey in a preheated 325 degree F. oven about 3-3/4 hours.

During the last hour of roasting time, baste with the pan drippings.

During the last 30 minutes, baste with the citrus glaze.

Loosely cover with lightweight foil to prevent excessive browning.

Continue to roast until the thermometer registers 180 degrees F. in the thigh, or 170 degrees F. in the breast.

Remove turkey from the oven and allow it to rest for 15-20 minutes before carving.

Place on a warm large platter and garnish the platter with the remaining fresh herbs and lemon and lime roses.

Prepare lemon and lime roses as follows: with a small sharp knife or vegetable peeler, cut a continuous thin 1-inch strip of peel. Avoid cutting into the white pith. Roll tightly, skin inside out, and secure with toothpicks.
Reserve in a bowl filled with ice water until time for service.

Note: Alcohol-free wine may be substituted for the dry white wine. 
Предварително благодаря  bouquet  bouquet  bouquet
http://recipes.holidays.net/view_recipe.php?id=72

Buche de Noel - Yule Log

Ingredients
Batter:
3/4 c Cake flour
3/4 ts Baking powder
1/4 ts Salt
5 Eggs
3/4 c Sugar
1 ts Vanilla extract

Chestnut Filling:
1/2 c Sugar, superfine
1 Egg yolks
1 pn Salt
1 1/2 ts Vanilla extract
2 tb Cream, heavy
1/2 c Butter
2 c Sugar, powdered
30 Chestnuts, whole cooked
2 tb Butter
4 tb Cream, heavy
1/3 c Sugar, powdered

Mocha Silk Frosting:
1 1/4 c Sugar, powdered
3 tb Cocoa powder
2 ts Instant coffee
5 1/3 tb Butter
1 1/2 tb Corn syrup
1 ts Vanilla extract
2 tb Cream, heavy




Directions
Preheat oven to 400.

Have ready: clean lint-free dish towel and cookie sheet larger than jelly roll pan.
prepare 10"x1"x1" jelly roll pan by greasing it, lining bottom and sides with wax paper, and greasing wax paper.

Bring eggs to room temperature and separate.

Mix flour, baking powder, and salt; set aside.

Beat yolks until thick and pale.

Gradually add 6T sugar, beating well after each addition.

Mixture should fall in thick ribbon when beaters are lifted.

Add vanilla and beat again.

With clean dry beaters, beat egg whites until foamy.

Gradually add remaining sugar, beating constantly, until whites stand in firm, glossy, moist peaks.

Fold 1/3 whites into yolk mixture to lighten it, then fold remaining whites in too. Gradually fold dry ingredients into egg mixture; fold in gently but thoroughly. Spread batter evenly in prepared pan, making sure to get it into the corners.

Put pan into oven immediately. Bake 10-12 minutes, just until cake is golden on top and tester comes out clean. Do not overbake.

Remove from oven; working quickly, cover jelly roll pan FIRST with clean towel, then with inverted cookie sheet. Turn over pan, towel, and sheet to turn out cake.

Remove jelly roll pan; peel off wax paper.

Slide towel and cake onto counter; cake is wrong side up.

Cut off any crisp edges, fold one end of towel over short end of cake, and roll cake in towel. Place rolled cake seam side down on wire rack or cookie sheet to cool completely.

CHESTNUT BUTTERCREAM FILLING:
combine sugar, egg yolk, salt, vanilla, and cream; beat for 8 minutes at medium speed.

Without washing beaters, cream butter until light.

Add yolk mixture a little at a time, beating well after each addition.

Gradually add powdered sugar, beating well after each addition.

Set basic buttercream aside.

Puree chestnuts with butter, cream, and powdered sugar.

Stir chestnut puree into buttercream, blending thoroughly.

If necessary, thin with a little more cream to bring to very spreadable consistency.

MOCHA SILK FROSTING:
powder instant coffee by placing in plastic bag and crushing with rolling pin.

Mix together sugar, cocoa, and coffee.

Add remaining ingredients and beat for 1 minute at medium speed. If necessary, add a little more cream to make frosting easy to spread.

Unroll cooled cake, leaving it on towel; don't worry about the cake looking deflated, it will perk up soon.

Spread 1/2 c frosting evenly over cake, all the way to the edges.

Spread 2 c filling over thin layer of frosting, pushing generous amount into curved end. Roll up again, without towel but using it to help roll. Place cake, seam side down, on cake plate or tray. Remove any excess filling from ends and seam edge.

Refrigerate for 1 hour to firm filling. Trim and discard (or eat!) a thin slice from one end of chilled cake; cut and reserve wedge from other end.

Spread a small amount of filling on top center of cake and press reserved wedge on it to make the "knothole." Frost entire cake with remaining frosting, building frosting up around sides of "knothole." Do NOT cover knothole top! Work frosting as far under roll as possible. Repeatedly draw narrow metal spatula lengthwise through frosting to simulate rough texture of bark.

Snip pieces of angelica into leaf shapes and cut glace cherries in half to make log decorations.

Keep cake refrigerated until serving; it is much easier to slice when cold and firm. Before serving, surround cake with holly and cranberries.

Последна редакция: ср, 03 дек 2008, 14:20 от мистерия

# 53
  • Мнения: 1 436
Хващам се за най-кратката:

Cranberry Chutney
Чътни от червени боровинки

1 пакет (12 унции, което е около 340 гр) пресни (в смисъл незамразени) червени боровинки, ей такива
1/2 чаена чаша балсамов оцет
1/2 чаена чаша захар
1 чаена лъжица индийско орехче
1 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица лют червен пипер
1 чаена лъжица кимион

Боровинките, заедно с оцета и захарта се слагат да заврят на висока температура.
Котлона се намалява, добавят се индийското орехче, канелата, пипера и кимиона.
Сместа се оставя да ври на ниска температура 20-25 минути, докато стане много гъста, като се разбърква често.

Роца, на мен ь ми е на клавиша за х.

Последна редакция: ср, 03 дек 2008, 20:55 от Juturna

# 54
  • Мнения: 243
Жълтъчно Коледно пънче   Hug

Съставки
Тесто:
3/4ч.ч. Брашно за сладкиши
3/4ч.л. Бакпулвер
1/4ч.л.Сол
5 яйца
3/4 ч.ч. захар
1есенция ванилия

Кестенов пълнеж
1/2ч Захар
1 жълтък
щипка сол
1 1/2 екстракт ванилия
2с.л. Сметана,големи
1/2 ч масло
2ч пудра захар
30 кестена,сварени
2с.л. Масло
4с.л.сметана,големи
1/3ч пудра захар

Финна глазура мока
1 1/4ч пудра захар
3с.л.какао на прах
2ч.л. нес кафе
5 1/3с.л. масло
1 1/2с.л. царевечен сироп
1ч.л. есенция ванилия
2с.л.сметана



Загрейте предварително фурната на 250градуса.

Чукнете яйцата по отделно.Смесете брашното с бакпулвера и солта и оставете на една страна.

Разбиите жълтъците докато станат плътни и бели.
Постепенно прибавете 6л.захар,биеики добре след всяка.
Сместта трябва да пада на големи парцали когато вдигнете бъркалката,прибавете ванилията и разбиите отново.
Разбиите белтъците на пяна.ПОстепенно прибавете останалата захар,биите непрекъснато,докато белтъците станат гладки,ляскави и образуват връхчета.Прибавете 1/3 от белтъците в жълтъците за да изсветлее и след това поставете останалите.Постепенно прибавете сухите съставки към яйчената смес,разбъркаите внимателно,но продължително.Разтопете маслото в предварително приготвена тавичка,за да намажете и ъглите.Поставете във фурната веднага.Печете 12-12минути,докато сладкиша стане златист.
Не препичаите.Ивадете от фурната,работете бързо,покриите с чиста кърпа тавичката,след това с хартия за печене.Обърнете тавичката,заедно с кърпата и листа.Премахнете тавичката и поставете друг лист хартия за печене.Издърпаите сладкиша до ръба на плота.Изрежете неравните краища и навиите на руло.



Маслен пълнеж с кестени:
Смесете захарта,жълтъка,солта,ванилията и сметаната,разбъркаите ги за 8 мин на средна скорост.Разбиите и маслото до гладкост и прибавете към него яйчената смес малко по малко към него.Постепенно прибавете пудрата захар и оставете на една страна сместта.
Пюрираите кестените с масло,сметана и пудра захар.Прибавете кестеновото пюре към маслената смес,разбъркваики.Ако е необходимо прибавете още малко сметана за да стане много гладка сместта.


Глазура:
Намачкаите нес кафето на ситно.Смесете захарта,какаото и кафето,прибавете останалите съставки и разбиите около минута на средна скорост.
Развиите охладеният сладкиш,оставяики го на кърпата.Не се тревожете ако изглежда свит,скоро ще се "опери". Joy
Изсипете 1/2ч глазура по цялата повърхност на блата.Изсипете 2 ч от пълнежа отгоре,завиите отново без кърпата но като си помагате с нея.Изрежете стърчащите краища.Замразете за около час.След това отрежете едно тънко  и едно дебело парче от двете страни на сладкиша.
Изсипете малко количество пълнеж в средата на сладкиша,поставете в/у него дебелото парче,за да изглежда като клонче.Замръзете отново сладкиша като го залеете с останалата глазура,като НЕ покривате върхът на клончето.КАто се замръзи може да направите ленти по дължината с шпатула така че да имитира кора на дърво.Окрасете с ангелика и резенчета черешки.Оставете сладкиша на студено до сервирането защото хладен се реже много по лесно.Окрасете с червени боровинки.



  chef


Последна редакция: ср, 03 дек 2008, 22:52 от Лиленце

# 55
  • Мнения: 1 436
tb предполагам е tablespoon (супена лъжица), а ts ще да е teaspoon (чаена лъжица)  Thinking. По-често ги съкращават tbs и tsp. Та Лиленце, оправи ванилията и нес кафето - и двете са чаени лъжици, не супени.

Последна редакция: ср, 03 дек 2008, 21:43 от Juturna

# 56
  • Мнения: 364
Благодаря ви мацки за превода Hug  bouquet newsm51  love001

# 57
  • Мнения: 2 241
"Коледно пънче" мисля, че ще е по-добре като наименование. Peace

# 58
  • Мнения: 243
"Коледно пънче" мисля, че ще е по-добре като наименование. Peace

Аз разбрах коте ,че става дума за тази рецепта ама реших да го напиша буквално Joy!

tb предполагам е tablespoon (супена лъжица), а ts ще да е teaspoon (чаена лъжица)  Thinking. По-често ги съкращават tbs и tsp. Та Лиленце, оправи ванилията и нес кафето - и двете са чаени лъжици, не супени.

tablespoon и teaspoon  са ми ясни,ама не бях виждала  TB като съкращение,сега ще го поправя в рецептата!Мерси   bouquet
Благодаря ви мацки за превода Hug  bouquet newsm51  love001

Пак заповядаи,миличка!
 

# 59
  • Мнения: 1 283
 Роца , много ти благодаря, чакам и другите рецепти момичета  Wink

Общи условия

Активация на акаунт