Тестото е много сполучливо.Ако му се махне плънката ,получава се чудесно хлебче.
7г суха мая (д-р Йоткер)
5-6 с.л. зехтин или олио
1 и 1/2 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол
2 с.л. кисело мляко,в което загасяваме около 1/2 ч.л. сода бикарбонат
брашно за доста меко тесто
натрошено сирене и малко олио за плънката
Замесваме тесто от горепосочените продукти.
(Не бързаме при замесването.Първо смесваме всичките продукти със съвсем малка част от брашното,до консистенция на гъста боза.Оставяме сместа да почине малко.После добавяме брашното до меко тесто и отново оставяме да почине 15-тина минути.)
Замесеното тесто разделяме на 2 части.От всяка част с ръце оформяме дълъг правоъгълник,като разтегляме тестото.Всеки правоъгълник намазваме с олио и поръсваме с натрошеното сирене.Завиваме на руло.А рулата на охлюв.Слагаме охлюва в намазнена с олио тава (24 см диаметър).
Оставяме да втаса,докато удвои обема си. При мен отне около 1 час и 45 минути,като последните 45 минути го държах във фурната на 40 градуса.
Намазваме втасалия тутманик с олио (без жълтък).
Печем до суха клечка.
Изпечения тутманик увиваме в кърпа.
Да ви е сладко!


