Как се прави домашно кисело мляко и домашно сирене?

• 186 512
  • 528
  •   1
Отговори
# 330
  • варна
Здравейте,някой пробвал ли е тази рецепта за сирене с яйца и заквасена сметана?

http://www.zajenata.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B … B8-news14477.html

# 331
Четох ви няколко страници назад . Когато млякото става като пресечено е тогава , когато е било подквасвано по-дълго време . Следи се , като се подкваси , се слага на студено . Подквасваме и под капачки и капак , никога не е било проблем/и в тенджери може да се подкваси , разбира се / . Не съм чувала, да може и да се кваси на студено , дори и на село не правят така. Ако искате да ви е по кисело , слагайте повече закваска. На един буркан е нужно на връхчето на една лъжица ,за да ви се хване, ако слагате повече , съответно ще е по киселичко , но аз така го харесвам . Именно киселата бактерия е полезна . Ако имате "люто" мляко , с него може да направите мекички и бухтички , или да изварите на извара.

# 332
  • София
Здравейте, от известно време квася мляко и се получава добре, но въобще не е гъсто. Все се отделя вода. Има ли начин това да се спре? Дали зависи от количеството закваска, което слагам или от часовете, които млякото е на топло?

# 333
  • Sofia
от много неща зависи...температурата трябва да е поносима/аз пробвам с малкия пръст/,закваската се слага разбъркана с прясно мляко/поравно на всеки буркан/,затваря се с капачки и се завива добре с нещо вълнено,кравето се кваси за 3 ч.,а козе,биволско и овче-4ч.Веднага се прибира в хладилник и се консумира на следващия ден...Аз така го правя.И на мен ми се е случвало да избие цвик,но само когато съм го държала повече часа или по-топло съм го заквасвала

# 334
  • София
Хм... явно е защото много го държа - 8-10 часа. Това го знам от майка ми - една нощ  newsm78
Другия път ще пробвам за 4 часа.
Но аз никога не го слагам директно в хладилника след като го отвия, защото знам, че не е добре за самия хладилник.

# 335
Но аз никога не го слагам директно в хладилника след като го отвия, з
така са го правили и нашите баби ... просто не са разполагали с хладилник.  Joy

# 336
  • Sofia
нищо няма да му стане на хладилника,не е вряло...

# 337
Здравейте, от известно време квася мляко и се получава добре, но въобще не е гъсто. Все се отделя вода. Има ли начин това да се спре? Дали зависи от количеството закваска, което слагам или от часовете, които млякото е на топло?

Може "вината ", да не е в теб , а тези от които го купува да го разреждат с вода. Повече от 4 -5 часа не е добре да се държи , защото се пресича.
Бабите ни са нямали хладилници , но са правели килери с каменни стени и приземни . Мазета , килери, както искате им казвайте, там температурата е била като в хладилник и лятото , така че не се опирайте на тази кълка.

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 08:54 от adelinda

# 338
  • Лондон
Каква суха закваска успяхте да си занесете в чужбина?На пакетчето пише ,че е за от 1 до 3 литра мляко.Може ли да ползвам от полученото кисело мляко за ново  подквасване и по какво количество да слагам в прясното мляко?И още един въпрос- след колко подквасвания ще е необходимо да ползвам ново пакетче?

# 339

Има вероятност тези които ти го продават да го разреждат, но и от домашното си се отделя вода , може да го прецедиш през марля и да си направиш цедено , то си е гъсто .

# 340
Няма как да не се отделя вода.Щом се отделя вода,значи млякото е истинско.

# 341
  • София
Да, разбира се. Но дори когато махна водата останалото мляко е с консистенция на гъст яйрян.

# 342
Опитай с друга закваска или с друго прясно мляко.

# 343
Да, разбира се. Но дори когато махна водата останалото мляко е с консистенция на гъст яйрян.

Какво мляко подквасваш , значи млякото не е хубаво . Като го разбиеш ли е с консистенция на гъст айрян , аз таратор или айрян не разреждам . Домашно мляко като купешките 3 % няма как да е , толкова  гъсто . По-скоро като 2%- товото , но не и като айрян разбира се . Когато се вземе с лъжичка мляко в останалата дупка е нормално да се отдели "вода".

# 344
здравейте и аз подквасвам вече няколко пъти но при мен се получава зърнесто кисело мляко.все едно вътре има извара.не знам дали правилно се изразих и дали стана много ясно  но все пак чакам съвет от по знаещите от мен.само да добавя че млякото е много хубаво с голям каймак и сигурно грешката е при мен .държа го 4 часа завито  на топло и чак като си изстине на цяло тогава го прибирам в хладилника  bouquetпредварително благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт