Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако бебето ми повръща след кърмене?
Кога трябва да се притеснявам, ако бебето повръща след кърмене?
Как мога да помогна на бебето си да се оригне по време на кърмене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако бебето ми повръща след кърмене?
Повръщането след кърмене е често срещано явление и обикновено не е повод за безпокойство. Важно е обаче да се уверите, че не е на фонтан и в големи количества. Можете да опитате прекъсване на кърменето за момент, оригване на бебето и след това продължаване. Промяната на позицията при кърмене или преповиването може да помогне за предотвратяване на повръщане. Не е необичайно бебетата да повръщат малко количество след хранене.
-
Кога трябва да се притеснявам, ако бебето повръща след кърмене?
Ако повръщането е на фонтан или в голямо количество, може да бъде причина за загриженост. В такъв случай е добре да се консултирате с педиатър. Важно е да наблюдавате дали бебето наддава добре и се чувства здравичко, както и дали пълни памперсите. Педиатърът може да ви даде по-детайлни насоки относно справянето с повръщането.
-
Как мога да помогна на бебето си да се оригне по време на кърмене?
За да помогнете на бебето си да се оригне по време на кърмене, можете да го държите полуизправено, леко да го потупвате по гърба или да го поддържате изправено след хранене. Освен това прекъсването на кърменето за момент, за да му помогнете с оригването, може да бъде полезно. Уверете се обаче, че не го притискате твърде силно и наблюдавайте дали не пълни пелените.
-
Какво мога да очаквам от коликите при новородено бебе?
-
Как мога да облекча главоболието си, докато кърмя?
Но и фонтанелата е пораснала, не знам дали това има някаква връзка...
И аз й се вързах!
Ще я сменям, то се е видяло. Не давам вода.
Щом е наддал с 1 кг. Още по - хубаво, че заспива на гърдата, лесно ще го приспиваш
Кърмата може да намалее или дори да спре от много силен стрес, от някакъв преживян шок, но дори и тогава става в редки случаи, също при хормонални промени се влияе производството на кърма, но в твоя случай просто не ми се вярва с това наддаване на детето да ти е намаляла кърмата. При мен например кърмата определено намалява вечер, но това никога не ме е тревожило, просто кърмя по - начесто. Докато има бебе, което суче, кърмата не може да спре ей така.
Как ви се струва тази идея? Кога мога да започна? И пак ли само 1-2-3 лъжички първоначално?
/то и капките за колики трябваше да ги давам половин час преди хранене, ама аз де да го знам кога ще огладнее, че да го смятам този половин час
/. Освен това нова храна се дава сутрин, за да може да следиш за реакции до края на деня.
Аз не съм кърмила, защото той след като яде пюрето, му се доспива и директно го слагам да спи за обяд /той заспива наобед без кърмене/. Може пюретата / кашата да ги правиш с кърма ако решиш, но ако нямаш запаси или не цедиш, много няма смисъл. АМ не се включва. Смисълът на захранването до годинката е да опитва детето нови храни, не да се нахрани, освен това твърдата храна е допълнение към кърменето, не трябва да го замества
Знаеш - 4-5 дни вкарваш нова храна, след това може към нея да добавяш нещо ново, не е задължително всяко нещо да го вкарваш отделно. Първия месец веднъж на ден твърда храна, втория месец - два пъти дневно, пак избираш междинен час /при мен е около 4 следобед - пак след сукане около 3 и преди сън около 4,30/. Успех 
, сам си отваряше устата, и досега картоф пробутвам само с нещо друго