Нарязвате го на колелца (филийки) , почиствате семките .
Настрана слагате 2 чинийки - едната със едра сол , другата с червен пипер (не лют).
Топва се всяко резанче лимон от едната страна в сол, от другата в пипер и се нареждат в стъклен буркан.Хубаво се оплътняват. Заливат се с лимонов сок от шише (купен , не изстискан от лимони). Затваряте буркана , слагате в хладилника и след 2-3 седмици са готови лимончетата . Един вид заместител на трушийка , но много специфични.
Вървят с месо, ориз и каквото пожелаете , но и в сандвич с ХУМУС + фалафел, месо , чипс (пържени картофки) и т.н. Някои си слагат лимончета дори върху сирене за мазане .
http://foodha.blogli.co.il/files/2008/03/dsc01868_s.jpg
Ние правим и от малките лимончета също :
http://prdupl02.ynet.co.il/ForumFiles/6144040.JPG
Всяка култура , религия , кухня си има своите обяснения и традиции . Би трябва да се уважава каквато й да е , а спазването никак не е задължително.
Лек ден и скоро пак ще се включа с ФАЛАФЕЛ , КУББЕ (Къббе ) , ШЕФТЕ , ХАМИН .... на всички!
Можете да поговорите покрай питите и за ЛАХОХ ( לחוח ) .... Изнамерете рецепта от интернет ...Аз стягам багажи за БГ ....
Лахох : С тях също се "забърсва" хумус ....Може и хумус с гъби и лук . Завърташ с лъжица хумус в чинийката , а в средата сипваш пържени гъбки с лук ....
И хумус прави девер ми , но е голяма игра и защо .... не е като да не се продава по 10-тина шекела килото готов за хапване ( 3.80 лв. някъде ).По-здравословно е , но кой ли се занимава вкъщи.