Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 7

• 260 543
  • 1 418
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
Много ви благодаря момичета.Наистина от съветите и идеите ви има полза, ще ви послушам за всичко. И за закрила на детето не бях се сетила, и да го местя в друга група или градина не бях се сетила. Много ми помогнахте, аз може би от стреса не можех да измисля нищо и се чувствах вече наистина безпомощна.  bouquet След празниците ще идем на психиатър и ако той не констатира отново нищо, направо отивам в Закрила на детето да пусна жалба, и понеже това ще вгорчи живота ни още повече най-вероятно, след това ще търся друга градина. Сега се сещам, че лятото като беше в сборни групи, учителките заместнички нямаха оплаквания от него.

# 766
  • Sofia
И ние бяхме така,учителките от сборните групи се чудеха,какво му имало на детето,много добро даже си било.Аз тогава много съжалявам,че не го преместих по-рано,а чак в предучилищната.Затова ти препоръчвам да действаш смело и да намериш друга детска градина.

# 767
  • на път
И ние бяхме така,учителките от сборните групи се чудеха,какво му имало на детето,много добро даже си било....

и нашето дете така - умира да е в сборна група и там била "звездичка", но в групата си е на настроения - по дни и според госпожата. Едната е строга и всичко е Ок. Другата е мила и е потърпевша, но е любимата...

Днес голямото ми момче гледаше Пипи и като ми просветна! Ами и тя е като нашите умнички, хитри, живи дечица Wink.

# 768
ПуканкаHug детето ти е едно сладко и палаво детенце .Смени детската градина и ще видиш как всичко ще си дойде на мястото  Peace.
 Ние сме имали подобни истории  по време на престоят ни в БГ.При все че детето ми е в детската градина в която работи бабаму  Peace.
 Може би нас ние спасило , че сме за малко и това поведение е само при някой индивиди които просто по призвание са далеч от  учителската професия .
Късмет и стиснати палчета за всички    bouquet

# 769
  • Пловдив
... Голямо значение има и факторът характер и се опитвам да не изпадам в крайности и не оправдавам поведението на детето само с проблема, опитваме се да работим и върху черти от характера, да ги насочваме в позитивни посоки, за да ги превърнем в плюсове. В много случаи комбинацията хиперкинетичност-дефицит на внимание-когнитивни нарушения-характер е просто отчайваща.

newsm10  smile3501

# 770
Дами, много се извинявам, може да прозвучи малко нахално и мързеливо, но 7 теми с десетки страници, всяка, ще ми е наистина трудно да прегледам.
Може ли да ме насочите към сегашната ситуация с обучението на деца с хиперактивност. В смисъл, могат ли да движат по собствена програма, полагат ли им се ресурсни учители. Въобще водят ли се деца със специални образователни потребности.
Намерих писмо на една дама, която беше подготвено за МОМН, но през 2009г. и ми е важно да знам каква е ситуацията сега. Да разбера как можем да преодолеем проблема с трудностите в училище, освен като невъзможност да изкара повече от 4 часа, но и крайно нежелание за работа и, съответно, пропускане на материал.
Сега завърши 1 клас с голямо затруднение и мъка. Ще наемем учител да помага, но с течение на времето предметите ще станат повече, отстъствията в училище ще станат значими и ме интересува какъв е законовия начин в момента, за да се действа. Ние лично искахме да повтори първи клас, и без това е по-малък, но се оказа нормативно невъзможно. Но с пропуски в знанията и трудовите навици ще му е много трудно в бъдеще, а е изключително умно и будно дете, просто си цепи по своя програма Simple Smile
Предварително благодаря!

# 771
  • София и там където не се пуши
Минава на комисия за ресурсна група и самия ресурсен учител насочва учителите по каква програма да работи детето.

До колкото знам, че може да се повтори първи клас с разрешение и комисия. Поне можеше преди.

# 772
Здравейте!
Имам едно сладко слънчице на 3 годинки и половина. И аз като вас имам проблеми с детската градина. Той е много добро дете, обича мнооого да се движи - да бяга и да се пързаля, но.. не може да говори като децата на неговата възраст, не се подчинява, не участва в груповите занимания. Още в яслата ми направи впечатление , че не говори като другите , попитах директорката какво да направя, а тя ме увери че това не е проблем. Но се оказа че е голям проблем. Тръгна на градина, за една седмица се адаптира. Бяха в сборна група и госпожата нямаше оплаквания. Но като си влязаха в своите групи госпожите се започна - първо беше подмятането че може би е аутист. Стоя пред компютъра , чета и рева. Ходихме при клиничен психолог. Тя гледа , писа и накрая каза че не е аутист и че забавянето ще си го навакса, само трябва повече да се работи с него. Няма проблеми. Всяка вечер след като го взема от градината го занимавах и наистина напредна. След около месец последва друга атака - дали ни чува, може би е глух. Взех направление, направиха му изследване и резултата направо ме повали - 75% глухота. Как съм се прибрала в къщи и аз не зная. Доктора ми обясни че изследването не е точно и трябва да се повтори в София. Там може да покаже друго и процента да е по-малък. И пак стоя пред компютъра , чета и рева. Не мога да се примиря с това, че детето което съм чакала 7-8 години е глухо и че цял живот ще носи имплант или апаратче и че цял живот ще е делено. Изследването направихме след един месец. Слава богу - чува. Но атаките на учителките не престанаха. Всеки ден се оплакваха от него и все повече го изолираха. Не го слагаха при децата на масата като имаха занимания, хранеха го те, защото не можели да го чакат, никакво внимание не му обръщаха. Записахме го на ресурсно училище по тяхно настоявана. Започна да ходи на градина до обяд , защото бил много превъзбуден, пречел на децата и не можел да заспи. С ресурсния понапреднаха нещата. Тогава група родители  се оплакаха от сина ми и искаха той да се изключи от градината и директорката почти се съгласи. По същото време минахме и на ТЕЛК и в решението написаха забавено развитие в експресивната реч и че пречи на работата в групата и го насочват за индивидуална работа. Телк-а въобще не съм показвала на директорката. Направо го преместих в дневен център за деца със специални нужди. Свикна за 2 дена. Два пъти седмично с него се занимават психолог и логопед, имат и групови занимания. Детето се чувства добре и все по-често ме изненадва с думичка.
След всички тези писания , с който си надявам да не съм ви отегчила искам да попитам - давали ли сте Рибчо, Звездички или Ескимо да децата си , по каква схема и какви са резултатите.

# 773
Здравейте!
Имам едно сладко слънчице на 3 годинки и половина. И аз като вас имам проблеми с детската градина. Той е много добро дете, обича мнооого да се движи - да бяга и да се пързаля, но.. не може да говори като децата на неговата възраст, не се подчинява, не участва в груповите занимания. Още в яслата ми направи впечатление , че не говори като другите , попитах директорката какво да направя, а тя ме увери че това не е проблем. Но се оказа че е голям проблем. Тръгна на градина, за една седмица се адаптира. Бяха в сборна група и госпожата нямаше оплаквания. Но като си влязаха в своите групи госпожите се започна - първо беше подмятането че може би е аутист. Стоя пред компютъра , чета и рева. Ходихме при клиничен психолог. Тя гледа , писа и накрая каза че не е аутист и че забавянето ще си го навакса, само трябва повече да се работи с него. Няма проблеми. Всяка вечер след като го взема от градината го занимавах и наистина напредна. След около месец последва друга атака - дали ни чува, може би е глух. Взех направление, направиха му изследване и резултата направо ме повали - 75% глухота. Как съм се прибрала в къщи и аз не зная. Доктора ми обясни че изследването не е точно и трябва да се повтори в София. Там може да покаже друго и процента да е по-малък. И пак стоя пред компютъра , чета и рева. Не мога да се примиря с това, че детето което съм чакала 7-8 години е глухо и че цял живот ще носи имплант или апаратче и че цял живот ще е делено. Изследването направихме след един месец. Слава богу - чува. Но атаките на учителките не престанаха. Всеки ден се оплакваха от него и все повече го изолираха. Не го слагаха при децата на масата като имаха занимания, хранеха го те, защото не можели да го чакат, никакво внимание не му обръщаха. Записахме го на ресурсно училище по тяхно настоявана. Започна да ходи на градина до обяд , защото бил много превъзбуден, пречел на децата и не можел да заспи. С ресурсния понапреднаха нещата. Тогава група родители  се оплакаха от сина ми и искаха той да се изключи от градината и директорката почти се съгласи. По същото време минахме и на ТЕЛК и в решението написаха забавено развитие в експресивната реч и че пречи на работата в групата и го насочват за индивидуална работа. Телк-а въобще не съм показвала на директорката. Направо го преместих в дневен център за деца със специални нужди. Свикна за 2 дена. Два пъти седмично с него се занимават психолог и логопед, имат и групови занимания. Детето се чувства добре и все по-често ме изненадва с думичка.
След всички тези писания , с който си надявам да не съм ви отегчила искам да попитам - давали ли сте Рибчо, Звездички или Ескимо да децата си , по каква схема и какви са резултатите.

Заповядай в нашата тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=723939.new#new
както и не се притеснявай да четеш в Биохимичния подход и темата за деца с аутизъм.
Сега ще ти кажа нещо, което докторите отричат все едно им гори чергата. Аутизма и по-леките разстройства от сорта са си чисто и просто проблем с обмяната на веществата, недостиг на определени витамини и минерали. На моя син помага и диета - без глутен. Какво да ти кажа, навсякъде я отричат и аз не се занимавах. Е започнах я и стана промяната.
Ето ти нещо важно за четене
http://threetoseven.wordpress.com/2011/01/16/dan2/
Аз Ескимо съм давала, според това което пише на листовката.

# 774
Здравей !
Синът ми е с атопичен дерматит. Ходили сме на детски гастроентеролог.Тя ни препоръча да минем на безглутенова и безказеинова диета.  Това което му беше разрешено да яде след 40 дни тотално го отказваше. Подобрение никакво. Направи страшни обриви по цялото тяло на втората седмица и после беше 1 седмица на урбазон за да се оправи. Пробвахме и хомеопатия. От единия препарат започна да се лящи буквално, кожата ставаше много суха и пада. Като му съблечах  фанелката и кожата падаше като сняг, все едно има пърхот по тялото. Другите препарати не помогнаха и накрая хомеопата се отказа и на насочи към негов колега. Понеже съпругът ми е против хомеопатията, приключихме с този вид лечение.

# 775
mama-na-niki, защо сте го изместили в ДЦДУ. Мисля си,че е по добре да е в масова ДГ. Агресивен ли е? Защо са имали оплаквания от вас в ДГ? Аз също имам проблем с ДГ и по точно с едната госпожа  Close
Това което описваш като поведение ми е познато. Само дето у дома се държи различно. Не че няма моменти на раздразнение...
Давала съм Ескимо. Не знам дали повлия той на говори и поведение, но по - малко боледуваше. Лятото не го давам.

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 14:48 от eli82eli

# 776
това е дневен център в който има няколко групи от по 8-10 деца. Групата която сина ми посещава е за деца с речеви проблеми. Дневния център е като обикновена детска градина, но имат повече работа с психолог и логопед и по-малко с педагог. По-добре ще е в масова градина с ресурсен учител, но само ако учителките желаят да се занимават с него. Когато започна ресурсния учител да ходи в ДГ и ние да ходим в сензорната стая всички опити  на учителките да го приобщят спряха.реално погледнато в ДГ го занимаваха по половин час на ден и то само психоложката, логопедката или ресурсната. Като имаха занятия го пускаха да се търкаля между другите деца без да направят и най-малкия опит поне да го сложат да седне.
Не е агресивен. Само гони децата в групата да ги гушка.
Оплакванията от него бяха : не слуша, не се подчинява, само бяга, не говори,вика, не желае сам да се храни, ходи сам в тоалетната и пуска водата на чешмите, като му се пиша не казва а направо хваща учителката за ръката и я помъква към тоалетната, не иска да лепи, не иска да рисува, не иска да играе с другите деца и още много.

# 777
  • Sofia
Когато започна ресурсния учител да ходи в ДГ и ние да ходим в сензорната стая всички опити  на учителките да го приобщят спряха.реално погледнато в ДГ го занимаваха по половин час на ден и то само психоложката, логопедката или ресурсната. Като имаха занятия го пускаха да се търкаля между другите деца без да направят и най-малкия опит поне да го сложат да седне.
Не е агресивен. Само гони децата в групата да ги гушка.
Оплакванията от него бяха : не слуша, не се подчинява, само бяга, не говори,вика, не желае сам да се храни, ходи сам в тоалетната и пуска водата на чешмите, като му се пиша не казва а направо хваща учителката за ръката и я помъква към тоалетната, не иска да лепи, не иска да рисува, не иска да играе с другите деца и още много.

Все едно говориш за моя син и за нашата детска градина.Добре,че вече са зад гърба ни тези неща.Септември ще бъде 2ри клас и засега нямаме проблеми в училище.Когато беше в детската градина му поставиха диагноза Хиперактивност с дефицит на вниманието и Разстройство в развитието на речта.
Истината е,че учителките в България се оправдават с големите групи и ниските заплати,но всъщност си е до човек.Има госпожи вдетските грачдини,които се отнасят еднакво със всички деца,но ние не попаднахме на такива.Да не говорим пък ,че в групата имахме момиченце с доста по-тежък проблем от нашия,но тъй като баба му работила в общината,от нея не се оплакваха.На мен накрая последната година ми писна да се разправям с хора,които не желаят да те слушат какво им говориш и просто го преместих в едно прекрасно училище,където изкара страхотна предучилищна.
Няма смисъл да се разправяш с госпожи ,защото освен,че те никога няма да са съгласни с теб,а дори и със становището на специалисти,а на всичкото отгоре ще изхабиш доста нерви.Аз лично много съжалявам,че не го махнах от самото начало от детската градина и че изревах толкова сълзи онези години.
Пожелавам ви успех с развитието на детенцето.Работете повече с логопеди,психолози,арттерапевти и те нещата ще се наредят.

# 778
  • Пловдив
Много правилно го е казала semelyna, върна ме в годините на нашата детска градина. Едната госпожа обожаваще Ванката и съответно той нея, другата го гледаше все лошо, освен това беше нисичка, и детето я възприемаше едва ли не като равна и жената не успя никакъв авторитет да заформи пред него..... mama-na-niki - повечето от нас са се срещали с твоите проблеми. Когато пуснах сина си на детска, още първия ден ми бе сервирано, че видиш ли той бил НЕВЪЗПИТАН, тъй като видиш ли не знаел, че не трябва да влиза в другите групи  #Crazy ами той не беше ходил на ясла, от къде да знае, че е забранено? Пък и защо? Относно воденето за ръка - ами работа на учителките е да си настанят възприятията според детето, не обратното. Моят син когато още не говореше също ме водеше до определено място или предмет. Това е - така изразяват себе си, показват ни, какво искат....що за глупости - тичал из стаята. Много се ядосвам, че българските учителки възприемат детето като проблем, а не търсят решение. За съжаление, това в по-голяма степен е валидно и за класовете в училище.

# 779
  • Sofia
 Много се ядосвам, че българските учителки възприемат детето като проблем, а не търсят решение. За съжаление, това в по-голяма степен е валидно и за класовете в училище.
Именно и аз със това не можах да свикна.Нашите деца не са проблем,те просто са различни.Моят син е толкова умен,разбира всичко което се случва и ме пита : "Защо ресусрсната и психоложката ме вземат,аз нали вече съм послушен?"
Нямам идея как да му обясня,че обществото ни е такова и че в нашето общество различните са възприемани като луди! А защо всички трябва да сме еднакви?
Аз всеки ден се изумявам от него.Той възприема света по различен начин и за него е трудно да си представи,че има лоши хора.Той вярва,че всички са добри.Понякога пък се изнервя и дразни от неща,които другите хора биха подминали като незначителен проблем.
Много се радвам,че ни се падна страхотна класна,която казва,че той е уникален,най-добрия и ученик и че според нея много лесно ще намери пътя в живота си,защото знае какво иска.Много се надявам да е права.
Не знам какво ще стане през пуберитета.Вашите деца мами колко са големи?Мен това много ме плаши,дали няма да попадне в лоша среда,че вярва на всичко и всички.Много си ми е доверчивичък.

Общи условия

Активация на акаунт