Египет - трета тема

• 51 597
  • 705
  •   1
Отговори
# 330
Без агенция - аз.
За Петра - има снимков разказ в подробности в темата - порови, мисля, че съм го дала като линк на първа страница.
В какъв смисъл къде е най-добре да се отседне? В Луксор-Кайро ли питаш, или  newsm78
За гидове - безброй много, изобор голям на място. Има някои неща, за които да се внимава, ще ти пиша пак, че сега бързам. Peace

# 331
Да,за Луксор-Кайро.
От линка който дадохте в другата тема (www.holidaylettings.co.uk) се свързах с двама от собствениците на апартаменти и мисля един тях да депозирам.Не мога да го направя сега защото е много рано за полетета.Лоу кост фирмите още не продават билети.
В същия сайт има и за района Луксор-Кайро но ми е трудно да приценя къде бихме се "мотали" най много и съответно да резервирам там.Или може би в този район е по добре на хотел и съответно 3 дена някъде по на юг и другите в Кайро.Объркано ми е.
Нова година-как празнуват в Египет?

# 332
За Нова Година - само няколко страници по-напред писахме  Peace За тях самите не е особен празник, но в хотелите и курортите се стараят, така че от тази гледна точка гледайте на Нова Година да сте в хотел (освен,ако не искате да си правите парти в апартамента). Колкото по-добър р хотелът, толкова повече се стараят. Това е с две думи.
За гидове на място - безброй много хора ще си предложат услугите и без да ги търсите. При избора си гледайте да имат поне офис, брошури, да се държат професионално...Може да ги наемете само за себе си или да се комбинирате с още няколко други туриста - понякога самите гидове ви го предлагат в зависимост от това какви клиенти имат за съответния ден и дестинация. Иначе не е проблем, независимо, че пътувате индивидуално, да се възползвате от услугите на туроператорите - във всеки хотел имат информационни табла, избирате, виждате кога съответният представител ще е в хотела и се срещате с него - записвате се, плащате, дават ви инфо кога и откъде ще ви вземат и това е. Мой фаворит са Некерман (работят с местната Блу Скай), но сте свободни да избирате между много фирми. Има и англоговорящи. Не забравяйте, ако сте в хотел и пътувате рано/връщате се късно да си поръчате на рецепция breakfast box/late dinner.
За отсядане - в Луксор може би наистина е най-добре да сте в хотел. В Кайро може и да пробваш с апартамент от същия или друг сайт - ако сте повече хора излиза на сметка (повечето апартаменти са големи, поне с две спални).
Кои лоу кост не продават билети още? Според мен не е късно за билети за споменатите от теб дати? Очевидно планираш полети от чужбина.Имай предвид, че по това време масово се пътува, народ много и т.н. Същото е и в Египет - това е пиковият сезон.
Сега видях, че говориш за края на 2010...Какъв тогава е смисълът отсега да комуникираш със собствениците на апартаменти  newsm78 Или нещо си объркала годината?

# 333
Благодаря за изчерпателния отговор.
Да,за 2010 год става въпрос.Малко съм резервирана към пътуванията до коя да е арабска държава предвид това,че съм жена и затова искаме да имаме достатъчно много време да се подготвим.
По ранното плащане предполага и по големи отстъпки.За апартаментите май не е така,но с полетите винаги е така.
Да,от Лондон ще пътуваме.

Имам приятелка,бразилка която ми е споделяла,че не е опасно пътуванията в станата ако се посещават места където традиционно са за туристи и е опасно ако незнаеш къде вървиш което е присъщо за индивидиалните туристи.
Как е в Египет?
Естествено е да си личим от километър,че сме туристи.Вероятно ще има случеи  да се загубим,не знаем какво ни очаква пътувайки към поредната забележителност.Някъде беше писано за досадни полицаи по пътя към манастира св Катерина  newsm78

Надявам се на звуча много песиместично.

Искам да знам лошите стани,хубавото всеки посеща с усмивка Simple Smile

Според мен ако си с начертан от водача път няма как да усетиш истинската атмосфера а ние точно това искаме-да усетим всичко онова което НЕ застрашава сигурността и здравето ни.
Сещам се и друго,всеки знае,че туриста е тръгнал да харчи и винаги има в себе си пари.Има ли опасност някой да те нападне без причина?За пари например.

# 334
Без да искам да звуча грубо бих те посъветвала да изчетеш старите теми или поне линковете от първа страница - всеки път, като пускам нова тема си правя труда да изчитам старата и да слагам линкове към по-важните коментари, впечатления и информация. Основните неща, които питаш да доста подробно дискутирани повече от веднъж. Все пак до 2010 има достатъчно време. Mr. Green
За самолетните билети - и е така, и не е така, ласт минит също можеш да грабнеш нещо много добро. Но това принципно само.

Египет е една от най-силно развитите в туристическо отношение арабски държави, което препдолага, че местните хора са свикнали (до болка) с присъствието на чужденци край себе си. Което хем прави пътуването ти по-лесно, хем не ти позволява до такава степен да надникнеш зад комерсиалната фасада на нещата. Те са умни хора и знаят как да повлияят на туриста - да си помисли това, което те искат и да извлекат максималното за себе си. Затова мое скромно мнение е, че неорганизираното пътуване не се отличава прекалено от организираното. И все пак това, което можеш да преживееш е с една-две идеи по-екзотично и авантюристично.

По отношение на сигурността - като цяло престъпността не е висока (правило за арабските страни). Това да носиш повече пари с теб не е добра идея както не е никъде по света. Вариант са пътническите чекове, кредитни/дебитни карти и по-малко кеш, който да съхраняваш в сейфа на хотела/или на скришни места в апартамента си. Не съм била свидетел на кражби на пари, но малко предпазливост никога не е излишна. Що се отнася до това дали някой може да те нападне без причина - в Лондон - да, в Египет - не, е лаконичният ми отговор  Peace
Ако не се отделяте прекалено от туристическите маршрути (имам предвид да забиете навътре в пустинята или прекалено на юг) едва ли ще ви се случи нещо лошо. И да се загубите (което е неминуме в Кайро например) винаги ще се намери някой да ви помогне - в най-лошия случай срещу скромен бакшиш. Така, че няма от какво да се страхувате. Peace

# 335
Записвам се и аз да следя темата.
Винаги Египет ми е бил много любопитен, но не знам дали бих се престрашила да го посетя, стресира ме преходът с конвой  Laughing

# 336
  • Beyond the Frontiers
Фреш, конвой няма още то миналата есен. И общо взето прехода никак не е тежък. Равно, няма завой, даже бих казала скучно - камъни, пустиня Mr. Green Най-интересно ми беше докато пътувахме покрай морето - с километри никакви посторойки и после курортите само за египтяни Shocked Страхотни сгради.

# 337
Цитат
и после курортите само за египтяни

Интересно - чужденци не се допускат за почивка там, така ли?  newsm78

# 338
  • Beyond the Frontiers
Така ни обясниха. Но все пак не претендирам за достоверност на информацията. В интерес на истината са курорти, които не познавам като имена, и които не съм виждала да се предлагат.

# 339
Момичета, ще ви копирам тук мнението на piera, която ми писа на ЛС, защото все още не може да пише тук, относно хотел Sunny Days El Palacio.  Peace

Здравей  
Видях напред в темата, че си питала за хотела Съни Дейс Ел Паласио, но тъй като нямам необходимия брой мнения за публикация, ще ти отговоря тук. Аз бях там от 9-16 май тази година.На мен много ми допадна хотела, огромен е и стаите са прилични в типичен арабски стил, както и баните.С ковано желязо, е не са нови и луксозни, но аз останах доволна. Топла вода, климатик, тераси, сейф в стаята, ежедневно почистване, телевизор, сешоар.Персоналът е много любезен (даже прекалено на моменти   ). Плажът е страхотен с изкуствени лагуни. Храната е в изобилие, е малко особена ми се видя, но има страшно много и различни видове за предпочитанията на всички.90% от туристите там са руснаци....малко поляци и други нации.Ние българите тогава бяхме 10 човека.По цял ден има аниматорни програми, а вечерите- различни шоу програми.Ресторанта е огромен, но в часовете за хранене е пълна лудница   Дори лакомите руснаци чакаха пред ресторанта като го отворят да са първи  .....Малко е далеч от центъра на Хургада, но с пазарлък отиваш с такси за 3 долара до там, което си е супер цена.Аз имам такива невероятни спомени от пътуването си в Египет, че без да преувеличавам плаках, когато се качвахме на обратния полет за Бг.А ако трябва пак да избирам хотел, този път за почивка, не за екскурзии, пак бих избрала Съни Дейс.

И още:

Също така да вметна, че не сме попадали (или по-точно не са ни нападали   ) никакви насекоми, дори и комари. Бях се заредила стабилно с всякакви репеленти    
Хотела е на първа линия, с огромен собствен плаж, както и басейн.Просто излизаш от стаята и си на плажа....велико беше   А вечерите....терасата, отдолу морето, светлините, вятъра...пак се размечтах  
Пътувала съм до Англия, Италия, Гърция, Турция и другите околни нам държави....но това , което преживях емоционално в Египет (за моите 25 години  ) другаде не го бях изпитала.Стигнах до там, че дори си татуирах (постоянни и завинаги татуировки) двете ръце от вътрешната страна на китките, с арабски надписи  
Моля се някой ден да отида пак там  

# 340
По принцип курортите, които се посещават преимуществено от египтяни са на Средиземно море. Иначе египтяни ходят и в останалите курорти, особено по празници. Няма курорти, забранени за чужденци, просто не са така популярни, не са масова дестинация. Има експати, които живетя и работят в Египет и особено в Кайро, които ги посещават редовно  Peace

# 341
  • София
Old Sport, тези, за които говори  elku - elena са на Червено море и се виждат от пътя  Хургада - Кайро малко преди да се отдели пътя навътре през пустинята. Бяха страшно много и много от тях се строяха в момента. Екскурзовода ни обясни, че почти всички са на сина на президента и са предназначени за египтяни/каквото и да значи това/. И на мен ми направиха голямо впечатление.

elku - elena, конвоя само за пътя Хургада - Кайро ли е махнат или изобщо? Като си спомня какви диви краища бяха в посока Асуан, а да не говорим за Абу Симбел - изобщо не ми се вярва да е без охрана.

Фреш, не е толкова страшно да те охраняват. В началото прави впечатление, но после се свиква.

Като се замислих - дали курортите за египтяни не са с по-различни апартаменти например. В нашия хотел в Хургада имаше семейство от арабин с двете си добре забрадени жени и с поне 4 деца. Едва ли могат да се настанят в стандартния апартамент с две стаи  Grinning. И нещо не много по темата - много странно ми се видя как тези две жени, които си повдигаха фереджето, за да се хранят, ги видяхме на басейна със съвсем нормални бански  Grinning. Познахме ги по това, че черните им дрехи бяха на шезлонгите и като излязоха от водата вместо да се загърнат с хавлия, си ги сложиха набързо и изчезнаха в хотела  Grinning.

Последна редакция: ср, 23 сеп 2009, 18:51 от tania67

# 342
Ааа, еее... за сина на президента - това е друго. Оставям го без коментар (иначе ще отнеса бан) Naughty
Мисля, че конвой няма между Кайор и Хургада, иначе на юг - да.
По принцип жените си стоят с абаите и на плажа, но има и разкрепостени. Ако са стриктно следващи религията си, не биха се показвали по бански пред непознати (мъже особено)

# 343
И аз видях по време на почивката ни арабин с двете си жени. На плажа бяха добре опаковани, така си влизаха и във водата. На вечеря обаче си бяха нормално облечени- наконтени, нагримирани...

# 344
И аз се завърнах от Египет  Wink За красотата на Червено море, културното наследство и вкусната храна много е говорено, така че няма да се повтарям. Хотелът в Хургада The Grand Resort ,в който бяхме е на ниво, счита сe за един от най-добрите хотели в курорта. Единствено, имахме проблем при настаняването, като се опитаха да ни откажат стая, с мотива че нямало свободни, при потвърдена резервация от България, доста време преди пътуването, та това е единствената черна точка от мен относно обслужването. Хотела в Кайро - Husa Pyramids - приличен като за една нощувка, много близо е до джамия та си имахме и цяла нощ музикално озвучаване, тъй като беше края на Рамадана, но аз го приех като част от местната екзотика  Simple Smile

Няма конвой Кайро -Хургада, както и Хургада-Луксор. Друг е въпроса че пътя Кайро -Хургада ми се стори дълъг и монотонен, особено след целодневната обиколка на Кайро. Минахме наистина през някакви куроти и ние, от едната страна на морето хотелчета и вилички, от другата страна на пътя, пустош и пустиня. Най-впечатляващ беше, един огромен хотел (гида каза че бил с 5000 стаи) построен по подобие на Джумейра Биич в Дубай и бил собственост на президента.   

Иначе тъй като имах здравословен проблем та и египетска клиника посетих (между другото беше доста на ниво обслужването в нея) винаги подбирайте добри хотели, които могат да ви осигурят бързо и ефективно медицинско обслужване, както и независимо дали е индивидуално или организирано, взимайте медицински застраховки с добро покритие.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2009, 12:10 от AniSim

Общи условия

Активация на акаунт