Картофени рецепти

  • 57 027
  • 192
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 10
КАРТОФИ С ПИЛЕШКО   chef

В гювеч нарязвам картофи на едро, лук - слагам малко масло и ги пускам в микровълновата за около 15-20 мин (зависи от картофите). Когато са почти готови, слагам и предварително сварено пилешко месо, подправки (черен пипер, сол, чубрица), ако имам бекон, и една заквасена сметанка от малките разфасовки. Връща се в микровълновата, до готовност (около 5-10 мин). Не наливам вода, картофите си пускат, но ако се готви на фурна, се налива малко водичка.

# 91
  • Мнения: 9
Намерих една интересна рецепта за сладки картофи - http://medical.bg/recipe/71.html

# 92
  • Мнения: 1 734
Ето и моето предложение:
Картофена салата
4 сварени картофа,4 сварени яйца,4-5 кисели краставички,майонеза,сол и черен пипер.Изстудените картофи и яйца заедно със краставичките се настъргват и се се объркват с майонеза колкото поеме.

Другата любима рецепта на моето семейство е тази:

Задушени пресни картофи
Избирам дребни пресни картофи,които запържвам леко в тиган,изваждам ги и в същата мазнина запържвам брашно и червен пипер.Връщам запържените картофи обратно в тигана и досипвам вода да ги покрие.Захлупвам и оставям да се задушава на тих огън.След като се задушат нарязваме повечко копър.

# 93
  • Мнения: 1 777
Намерих една интересна рецепта за сладки картофи - http://medical.bg/recipe/71.html
Голяма реклама му правиш на този сайт ,във всеки твой пост присъства.

# 94
  • Казанлък
  • Мнения: 30
ето и една рецепта от мен 

Баница с картофи и сирене

продукти: 1 пакет кори, около 1.300 кг. картофи, 300 гр. сирене и олио

Картофите се сваряват с малко сол. Когато са готови се оставят да изстинат и после се обелват. Вземат се две кори, мажат се с малко олио и върху тях се настъргват картофи и малко сирене. Ако би се струва, че не е достатъчно солено може да посолите и след това корите се навиват на руло и се подреждат в намаслена тава. Така се навиват всички кори с настърганите картофи и сирене.
Пече се в загрята фурна до порозовяване на баницата. Когато се извади се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа.

Да Ви е сладко!

# 95
  • Мнения: 95
Едно предложение и от мен:
Картофена салата

800 гр. сварени и настъргани на едро ренде картофи
300-400 гр пресни краставици нарязани на малки кубчета (като за таратор)
1 кут. майонеза
чесън, сол и черен пипер
Всичко се разбъркава.

# 96
  • Мнения: 2 336
да следя вкусотиите   chef

# 97
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Аз правя картофи с яйца, но на уреда на пара.  Wink
В съд с  вода нарязвам картофи ги слагам в уреда за 20-ина минути. Когато се сварят, чуквам едно-две яйца отгоре - стават като по панагюрски. Накрая сгъстявам водичката, която е останала с малко топено сирене и сметана. Подправките са на вкус и по желание. Аз непрекъснато използвам риган и черен пипер. Но с копър също са божествени.  Crazy

# 98
  • Варна
  • Мнения: 2 104
В семейството всички сме фенове на картофите и аз постоянно се чудя какво ново да измисля с тях. Ето и последната измишльотина, която ми хрума като веднъж реших да правя картофени кюфтета, но не ми се пържеше....  Mr. Green
Сварих обелените и нарязани на кубчета катрофи.
Изцедих ги добре и още горещи ги намачках.
Оставих се да изстинат напълно.
Прибавх 2 яйца(може и настърган лук да се сложи, но аз не го направих заради гостите, които чакахме - те не обичат), натрошено на ситно сирене(може и сол на вкус, аз не сложих - сиренето има сол), чубрица и черен пипер.
Омесих го и го оставих да престои ½ час в хладилника.
През това време срарих 3 яйца и нарязох 1 морков и 2 кисели краставички на по 4.
Когато картофената смес се стегна я разстлах на плота върху найлон и наредих яйцата(разрязани на 2), морковите и краставичките по средата - като за руло Стефани.
После навих на руло и още малко в хладилика(понеже имаше време, а ми се срува, че и веднага можеше да се изпече).
Сложих в намазнена тавичка. Поръсих с галета. Загрях малко зехтин(може и олио) и полях галетата - това да не се разпада(така правя и с руло Стефани) Отгоре поръсих с кашкавал и пекох до зачервяване на кашкавала. Всички бяха очаровани и от вид и от вкус. Не можах да снимам обаче.
Това всъщносте е картофено руло Стефани:)))) Като сместта от картофите е такава като за картофени кюфтета.
Леле, хич ме няма в обясненията в писменна форма.  Embarassed  Joy

# 99
  • София
  • Мнения: 8 499
Хляб с картофи брои ли се в тая тема ?

   
[Снимките са линк към по-голями изображения]

# 100
  • Варна
  • Мнения: 2 104
Хляб с картофи брои ли се в тая тема ?

 
[Снимките са линк към по-голями изображения]


Брои се и още как!  Peace
Оригинален си както винаги! Браво!  Hug
А рецепта?  Rolling Eyes

# 101
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Хляб с картофи брои ли се в тая тема ?

   
[Снимките са линк към по-голями изображения]


Брои се и още как!  Peace
Оригинален си както винаги! Браво!  Hug
А рецепта?  Rolling Eyes

дядо хаджия , само не казвай пак, че е от онези импровизации на око  Laughing

# 102
  • София
  • Мнения: 8 499
...
дядо хаджия , само не казвай пак, че е от онези импровизации на око  Laughing

Ми то ако щеш вярвай ама тая пък ептем е импровизация на око. Даже импровизация и от страна на машината за хляб, щото го месих в нея. И понеже по едно време ме изстреля щерката в нейния апартамент (тя живее в съседния вход) та изпуснах и месенето и като се прибрах оформях някакво странно желеподобно меко и пухкаво тесто в тавата.

В общи линии:

- към 6 голями картофа - сварени с подправката на Маги (тая зеленчуковата), чесън на прах и смлян кимион - картофите ги нарязвам на парчета и така ги сварявам;
- 3 яйца;
- приблизително около половин кофичка кисело мляко;
- едно резенче (3-4 мм) масло от голямите пакети;
- 1 чаена лъжица захар;
- около 300 мл хладка вода (аз използвах тая дето съм варил картофите в нея);
- половин пакетче жива мая (предварително активирана с малко захар, брашно и хладка вода);
- брашно колкото поеме за много меко тесто (на мен ми отиде около килограм и половина)

Така сега  newsm78 май нищо не съм изпуснал.
Еми те тва е.

Намачквам каргофите и ги пуснах заедно с всичките инградиенти (без брашното и маята) в машината да ги разбърка хубаво. После отгоре изсипах част от брашното и върху него маята и пуснах вече за тестото.

Преди година съм правил хляб с картофи ама по рецепта от интернет и тогава не помня дали съм имал проблеми. Сега обаче машината много трудно ми замеси тестото. То в последна сметка си остана много меко и жилаво.

Значи машината омеси много меко тесто и даже беше успяла да го пусне да втасва около 20-на минути. Аз като се върнах го изсипах в една тава с брашно та го помачках така малко колкото уж да го оформя. Ама то онова ни се води ни се кара. Стои като балон с въздух. Затова го пратих по предназначение в тавата и аре в печката да повтасва още малко. И там нали го печем (във фурната де). После булката го намаза и с едно яйце отгоре и това е.

Хляба е много пухкав и мек.

Няма кой знае каква философия.

Последна редакция: нд, 19 юли 2009, 18:20 от дядо хаджия

# 103
  • Мнения: 1 777
Ето и моята рецепта за  картофен хляб. WinkИ аз съм от Сливен. Simple Smile



http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,283.msg42353.html#msg42353

# 104
  • Мнения: 9 451
този е с гарантирано качество  Peace пробвала съм го, страхотен е Петя   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт