Какво се прави? Вярващите не консумират никакви храни от животински произход, спазват въздържание от празненства и веселия.
Още по темата!
Постите са въведени от християнската църква с цел да поддържат духовно-нравствените стремежи у християнина.
Някога нашите деди са ги спазвали много стриктно, но през последните десетилетия те са почти забравени. Ако погледнем на постите от съвременните позиции на рационалното хранене, ще установим, че строгият ритуал на храненето е същата онази психотерапия, но подкрепена с ритъм и определено меню.
Спазвайки поста, човек сякаш влиза в друго душевно състояние, изолира се от неблагоприятните чувствени възприятия, предизвикани както от външни, така и от вътрешни въздействия. При спазване на постите човек се чувства целеустремен, бодър, уверен в себе си и волеви.
Постите имат различни степени: много строги – само растителна храна без никакви мазнини, обикновени пости – може да се яде и риба.
При постите не се пие алкохол, не се използват възбуждащи апетита подправки.
По време на постите се яде хляб, ястия без мазнина, плодове, зеленчуци, ядки, сушени плодове и гъби.
Спазването на постите от физиологична гледна точка е по-добро за организма, отколкото гладуването или разделното хранене. По време на постите се ядат предимно плодове и зеленчуци и сравнително еднородна храна. Пектините и целулозата спомагат за разграждането на токсичните вещества, нитрати, соли на тежките метали, пестициди и др. химически вещества, намиращи се в човешкото тяло. Храната, която се приема по време на постите е с меко, щадящо въздействие върху функционирането на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. През останалото време прекомерното количество храна води до претоварване на стомаха и сърцето, получава се непълно изгаряне на храната и се нарушава обмяната на веществата. По време на постите храната е по-безсолна, зеленчуците се ядат сурови или сварени без мазнини. Това допринася за намаляване на холестерина и други вещества, предизвикващи склероза. Подобрява се функционирането на бъбреците и отделителната система. Организмът се освобождава от животинските белтъчини.
Когато не сме свикнали с постенето, добре е то да се прави постепенно. Първо се намалява храната от животински произход. Особено полезен е този тип хранене през пролетно-летния сезон, когато има плодове и зеленчуци. Месото се отказва постепенно, като се заменя с риба, пиле, яйца, извара.
След постите обикновено следва някакъв празник, на който храната е по-обилна и по-калорична. Така организмът след постенето се подсилва.
Източник:Ел списание Аз -жената
http://www.az-jenata.com/index.php?page=article&aid=40