Раждане вкъщи 4

• 38 220
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
Интересни реакции се получиха, но ми е странно как точно жени, които са травмирани от раждане и са преживели стандартното отношение, болки и процедури, точно те критикуват избора за по-различно раждане Sad

Според мен не е странно.  Логично е да отказваш да приемеш, че си имал и друг избор освен унижението и травмата.  Ако приемеш, че си имал и друг избор, значи сам си си виновен за преживяното.

# 676
Момичета ,чета ви от самото начало Simple Smile
но активно за трето не мисля и въпреки това не ми пречи да говоря на други млади майка какво да поискат за себе си и децата си в момент,който ще остане за цял живот
много жалко,че чувам непрекъснато  думата "секцио" и то наложително,защото има проблем!
няма да забравя ,когато прочетох за първи път в списание Ева за Меги-все едно аз го изживях
така и е до днес-преживявам вашите истории
те не са били мои
имала съм акушерка до себе си/майка на две сестри мои приятелки/,нито грам страх и предубеждения и съм родила в болница за кратко време без болки/втория път от болките до раждането за 20 - 30 мин/
не съм чела,не съм се подготвяла и през ум не ми е минавало,че не знам какво се случва с мен и че нещо ще се обърка
в този живот това ми е даденост/явно целите ми са в други посоки/ 

гледах Меги в предаването и се възхищавам от естественото държание,непринудеността,лекотата,с която разказа нещо толкова просто в нашия живот-раждането
беше ми странен този разпит за съпруга
все пак разговора е за самия акт-свещен
и толкова ли е чудно,че мъж,който обича жена би я подкрепил и би присъствал!

и все съм си мислила,че като журналист правещ интервю или предаване е нужно предварително подготовка по темата/аз така мисля/
а не наивни възклицания за разликата  в раждането в болнична обстановка и домашна
все едно жената се знае,че като забременее е вече болна и подлежаща на лекарски грижи!
и у дома такива неща не могат да се случат-те са стерилни,лабораторни и научно обосновани!

браво Меги   bouquet
дано са те гледали повече хора
дано спрат за момент и се замислят,че ние сме живи и имаме нужда да се грижим сами за себе си,а не да прехвърляме отговорността на друг и особено проблемите си

# 677
  • София
Водещата на интервюто с Мег беше супер!

90% от водещите в БГ винаги държат да се докажат, че са по-по от гостите си.
Въпросите й бяха точни и на място, остави Мег спокойно да си каже всичко.

А иначе самата тя има доста повече опит пред камерата и ако е искала да излезне по-по от Мег със сигурност щеше да го направи.
не налагаше своето мнение като гала, марта вачкова, бареков и т.н.

Браво... Мег, пак да ходиш! Simple Smile

# 678
При положение че беше раждала вече, би трябвало да има престава какво е тапа, води и прочие. Някои жени просто ме убиват Rolling Eyes
Тя си каза, че е имала "много болнично раждане". Сигурно са извадили детето много преди да разбере какво е тапа, води и прочее.  Sad

# 679
При положение че беше раждала вече, би трябвало да има престава какво е тапа, води и прочие. Някои жени просто ме убиват Rolling Eyes
Тя си каза, че е имала "много болнично раждане". Сигурно са извадили детето много преди да разбере какво е тапа, води и прочее.  Sad

Сигурно поне 7-8 месеца е била "съзнателно" бременна. Така ли не й е станало интересно, да прочете, да попита... Дори да са "извадили" бебето преди да се случат въпросните събития, мисля, че въпросът й дали водите не са тапата е показателен за уникалната и повсеместна незаинтересованост от това как протича раждането, която е присъща за много по-голямата част от жените.
В тази връзка, не харесах подготовката на водещата. Да, остави Мег да се изказва и т.н., но се държеше все едно не е раждала (то си е точно така де, най-вероятно са я "оперирали").
Съпругът на Мег какъв бил, очаквайки отговор чужденец; та какво работел, психолог - някакво съучастническо ааааа, което ми се стори някак обидно за всички останали мъже с различни професии, та дрън-дрън...
Аз все още не съм изгледала цялото предаване, нямах време, това са ми впечатленията от 10-те мин. Може би проблемът е в мен, но тази кака никак не се вписа в представите ми за компетентен водещ. Тя седеше през цялото време супер неподготвена и гледаше неориентирано, възклицавайки така, все едно Мег й разказва супер невероятни приказки от 1001 нощ. Имах чувството, че я подбрали от улицата, само за да има кой да задава на Мег въпроси.
А Мег беше олицетворение на спокойствието и увереността.  Hug Направо запленяваща.  Heart Eyes Сигурна съм, че ще има "много последователки".  Mr. Green

# 680
Още една почитателка на Мег в мое лице Simple Smile
Момичета, чета сега Silent Knife, която ми препоръчахте тук (издадена през 80-те години), и не мога да повярвам как няма никаква промяна в болничните методи при раждане. И лекарствата, и техническите съоръжения същите, и практиките същите, при условия че още тогава е имало толкова научни изследвания доказващи вредата им. Само по отношение на грижата за бебетата след раждането мисля че има огромен напредък, не че пак не им бият Витамин К и не им слагат мехлем в очите (това в случай че майката имала Гонорея Laughing), ама поне вече ги дават веднага на майката, или поне в Северна Америка.
Да ви се похваля че на прегледа ми този понеделник гинеколожката ме посрещна с "Ама вие още сте бременна?" Laughing Това 3 седмици преди термина... Преди гинекологичния преглед й казах че не искам да ми разлепва мехура (така предизвикват раждане и то без да предупредят майката) и я питах дали това е рутинна процедура. Тя ми каза че го прави рутинно, но че на мен няма да го направи. При миналото раждане ми го направи резидентка която я заместваше преди термин, надявах се че може да го е направила по своя инициатива. Ама не. Не можете да си представите колко по-бавно и по-трудно ми тръгна това раждане от предишното непредизвикано. И не мога да си представя че от десетилетия се знае че предизвикването на раждането действа така и въпреки това това пак е рутинна практика в болниците. Cry
Искам със закъснение да благодаря на Рикк, Зозима и всички момичета които ми дадоха съвети за стрептококите. Действам по въпроса и вече съм напълно спокойна Heart Eyes

# 681
Спомените на майка ми от моето раждане винаги са били ужасяващи и унижаващи. Родила ме е седалищно и с много разкъсвания, 3 дена се е мъчила, търпяла е викове и подигравки, родила ме е тъмно лилава, първите минути не съм дишала. А е била уж с връзки. Когато е забременяла с брат ми, са я обявили за луда, че се решава на още едно дете след толкова тежко раждане. А той се е родил и голям- 4300. От нея, а и от разни образоватени книжки, написани елементарно за едно подрастващо момиче, знам, че бременността трае 9 месеца, няма менструация, е и за цветна бременност бях чувала  Laughing, бебето трябва да е надолу с главата и че водите изтичат преди да почне раждането. Изтичането на водите винаги съм си го представяла все едно че се излива пълна кофа с вода с всичка сила.  Laughing Толкова. Какво е това тапа?!

Когато забременях с Маги, ми беше достатъчно, че изследванията са наред и че бебето е добре. Толкова бях щастлива, че ме гледат на видеозон всеки месец и то безплатно. Не ходех на курсове за бременни, не четях списания на такава тематика, а за интернет нямах никакво време. Макар че секретарката в тогавашната ми работа беше ми пратила линк именно към бг-мамма. Работих почти до края на бременнността, имах куп ядове и грижи, късане на нерви и местене в друг град в последния момент. Честно казано раждането хич не ме интересуваше и вълнуваше. Знаех, че ако почне,  отивам в болницата / като по филмите  Laughing /, където са лекарите, а аз на тях им имах пълно доверие. Да, ама не! Колко лесно може да се манипулира един неинформиран човек. А аз лично се определям като профан по онова време. Така че, Кюбит, напълно си права "за уникалната и повсеместна незаинтересованост от това как протича раждането, която е присъща за много по-голямата част от жените." Не знам колко е голяма тази част, знам, че бях една от тази група жени.

После след дъжд качулка, седнах си на д-то да чета, да се интересувам и да си търси грешките. Явно имам още да търся и още да уча, щом като се стигна до 2-ро секцио. Съгласна съм със Сиси Боата, че: "Ако приемеш, че си имал и друг избор, значи сам си си виновен за преживяното." Да, виновна съм си и за двете операции и за неуспешното кърмене на Маги. Но както сега се радвам на успешно такова с Ясен, така вярвам, че един ден ще се радвам на максимално естествено раждане. Никога не ме е било яд / а това често съм срещала тук във форума / на дългокърмещите майки, нито на тези родили така както Природата е отредила. Винаги съм им се възхищавала и са ми служили за пример. Не съм се и сърдила, когато някой каже ти не си раждала жена. да, така е. Не съм раждала. Мен са ме оперирали, за да извадят бебетата.

Simple Smile

# 682
Извинявам се, че пускам друг постинг. Преди няколко страници говорихте за предчувствия и усещания.
Аз не, но мъжът ми беше абсолютно сигурен, че съм бременна / с Маги /, когато ми закъсняваше. Аз винаги съм била с нередовен цикъл, имала съм интервали от 45 дена без да ми дойде. Нямахме основания да мислим, че съм бременна. Но той беше абсолютно убеден. Когато съм го питала как разбра, ми е отговарял: Усещах го. От самото начало беше сигурен, че ще е момиче. Когато съм повдигала въпроса за име на момче, все пак, ми е казвал: Няма какво да мислим. Аз знам, че ще е момиче. Затова и името и започва с неговата буквичка.
За Ясен не е имал "видения".  Wink

# 683
В тази връзка, не харесах подготовката на водещата. Да, остави Мег да се изказва и т.н., но се държеше все едно не е раждала (то си е точно така де, най-вероятно са я "оперирали").
Съпругът на Мег какъв бил, очаквайки отговор чужденец; та какво работел, психолог - някакво съучастническо ааааа, което ми се стори някак обидно за всички останали мъже с различни професии, та дрън-дрън...
Аз все още не съм изгледала цялото предаване, нямах време, това са ми впечатленията от 10-те мин. Може би проблемът е в мен, но тази кака никак не се вписа в представите ми за компетентен водещ. Тя седеше през цялото време супер неподготвена и гледаше неориентирано, възклицавайки така, все едно Мег й разказва супер невероятни приказки от 1001 нощ. Имах чувството, че я подбрали от улицата, само за да има кой да задава на Мег въпроси.
А Мег беше олицетворение на спокойствието и увереността.  Hug Направо запленяваща.  Heart Eyes Сигурна съм, че ще има "много последователки".  Mr. Green

Нямаш представа колко съм съгласна с теб! Вчера като писах не посмях да го изразя "гласно" това мнение. Сигурна съм, че някой от екипа на това предаване чете в момента, може би дори самата водеща. Дано си вземе поука за в бъдеще. Но... поне беше толерантна към гостенката си и я остави наистина да се изкаже.

Вчера четох малко от темата на Зозима. Въобще не ме учудва този голям процент категорично, крещящо "НЕ!" на майките. Имам чувството, че са забравили колко хиляди години е оцеляло човечеството, като се е раждало у дома и колко изкилифинчено е станало последните 100тина години откакто медицината се меси в този процес. Добре поне, че оставиха бебетата да се развиват като хората!

Вери, майка ти направо е била герой и в моите очи. Аз съм медицинска сестра и по време на стажа ни в родилно ми се изправяше косата от отношението на екипите към родилките. Не знам защо още тогава си мислех, че не това е правилния начин. Когато дойдох тук и родих първото си дете, разбрах колко вярно е било вътрешното ми усещане. Стажа си го карах през 93 г, оттогава досега (четейки в отчетните ), не е е променило ама нищичко! За съжаление! А уж има болници "приятели на майката и бебето". ooooh!

# 684
На мен водещата ми хареса. Да не знаеш е нормално, особено ако от самото начало си решил/имал индикации/доктора ти е казал, че ще раждаш с операция. Не знам при водещата каква е ситуацията, но мисля, че нейната представа за раждане се покрива с ужасно голяма част от представата на болшинството жени. Така много жени могат да се "припознаят" в нейния образ, а така тя ги води към едно неосъждащо, учудващо се възприемане на домашното раждане, като едно съзнателно и прекрасно изживяване.

# 685
Най-сетне и аз успях да изгледам предаването  Simple Smile Наистина се тегли безкрайно бавно и блокира, почти се бях отказала  Tired
Поздравления, Мег!   bouquet А водещата наистина беше трогателно неосведомена за раждала жена  Simple Smile Но пък поне толерантен човек, което й прави чест. Защото има и неосведомени и нетолерантни, а те са наистина трагичен случай  ooooh! 

# 686
   Като говорите за майките - при моята е било същото с мен: 3 дни мъки,
36 шева без упойка и как се е навила за второ дете след това и тя е знае.
Да не говорим пък, че сестра ми е родена по-рано, още с ланугото,
индуцирано заради сгрешени сметки на термина. От нея знаех, че
раждането е нещо ужасно, а бременността неминуемо ще позная по
повръщането. Досега съм опровергала всичко това. Simple Smile
   Любимо ми е: "За невежеството няма  оправдание". Не знам откъде е. Simple Smile

# 687
Алегрина, от толкоз водещи на предавания, в които сме гостували, само Ива от "Часът на мама" е раждала нормално. Боги не е (тя поне си признава, че я е страх), Гала не е, сътрудничката й, водещата в ТВ7 и т.н.
(Галя Христозова от ТВ7 роди нормално, но тя поначало е с друга нагласа.)
Това не ви ли говори нещо?

При Гала знаеха за раждането, колкото и в случая с Меги. Някой им беше казал, че да раждаш бързо (със системка) и безболезнено (с епидурал) е добре. Еми... хората си формират мнението от медиите, какво да ви кажа...

# 688
Извинете за нахалството ми, но на мен вбокс не ми се отваря... ако не е проблем, дали някой може да качи интервюто в youtube...

Що се отнася до образоваността за раждането - точно коментирахме днес с мъжа ми, че след 12 години училище например, човек излиза тотално неподготвен за живота - жените не знаят как се ражда и как се гледат деца. Нашите майки са също плод на "идустриализацията", и въбще, най-важното нещо в живота - възпроизводството на рода (нарочно използвам тази дума) - нещо, което е свещено и важно, е девета дупка на кавала. По този начин се отнема и от силата на жените - те не вярват в себе си и в телата си, на повечето жени дори не им хрумва, че могат да се справят сами. Ето например цитати от разказите на майка ми за ражданията на мен и брат ми: "Главната ме пита защо не съм й казала, че съм с изтекли води, а аз й викам - ами не знам (тоест тя не е знаела, че са й изтекли водите). И тогава ми сложиха първо инжекции, после система, но болките започнаха доста по-късно и чак към обяд започнаха по-интензивните контракции."

"Но тъй като, когато родих батко ти /също с изтекли околоплодни води/ ме питаха защо съм отишла толкова рано /явно или не са разбрали какво точно се е случило, или са били по-невежи и от мен/, реших, че няма нужда да ходя в родилния дом посред нощите. Но явно се бяха попритеснили, нито ми направиха клизма, нито ме бръснаха, веднага ми биха някакви инжекции - за сенсибилизиране на родовата дейност
/аз до този момент нямах никакви болки или напъни/. Към 9 ч ми включиха системите и в 9,30 бях с около 7 см разкритие и ме качиха на родилния стол. Самите доктори бяха изумени, че талкова бързо започна родовата дейност.
Изражда те един арабин - специализант... И, докато в началото ти беше тръгнала нормално и напъвах, напъвах, по едно време този арабин започна да крещи "спри, спри, не напъвай" - извъртяля си се с крачета напред."

Та основният съвет, който лично аз получих от моята майка по отношение на раждането беше - ако ти изтекат водите, веднага да идеш в болницата да те сложат на система  Laughing

Та от това предаване от поколение на поколение, което спорд мен е най-важно за младите момичета, нищо не е останало и не е чудно, че някой не знае какво е тапа. Също си спомням майка ми ме пита (по повод, че й казах, че съм била през по-голямата част от раждането клекнала) - и какво, през цялото време вождаше какво изтича, така ли? Имаше ли кървища? И беше много изненадана като й казах, че изобщо нямаше кръв, освен малко при излизането на плацентата... Но все пак аз лично имам надежда, че нещата ще се оправят, просто трябва да започне да се говори за раждането като за нещо нормално  Hug

# 689
Ох, страшно много работа има докато започне да им просветва на масата хора в БГ, че раждането Е нормален физиологичен процес, който, когато протича нормално, НЕ изисква медицинска намеса. И да им просветне също, че за да протича нормално, подготовката в много случаи трябва да започне още преди 2-те чертички!!
Сега и на мен ми просветна, че ако човек не знае какво е тапа и кога и как изтичат водите, най-вероятно са го "оперирали от бебе"...

Но да се върнем на темата: Раждането вкъщи Simple SmileSimple Smile
Тези дни наистина ми се пълни пощата със запитвания от всякакви места в България, включително и от чужденци, живеещи тук. Явно е започнала да се формира критична маса и промените са съвсем близо. Скоро няма да мога да отговарям на всички и наистина ще трябва да организираме мрежата, за която писах по-рано, за да получат всички желаещи информация и подкрепа.
С Лорчето поддържаме връзка и има много положително развитие при нея. Все още чакам Клер да ми доопише какво е добре да се направи в такива случаи (тя написа вече немалко, но искаше да събере предложения и от своята мрежа), за да мога да постна подробна информация тук. Моят хомеопат също потвърди, че може да й помогне Simple Smile
Изобщо, когато сърцето и умът са отворени - винаги има начин Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Петя, много се радвам, че се включи!! Simple Smile

Имам и питане относно мрежата за подкрепа и информация: засега картата на България е добре запълнена с добро разпределение на покритието само в Северна България (и София, разбира се), сега имам едно запитване от Бургас... Жената е много подготвена, ходила е на семинари за домашно раждане в ОНД, съпругът й я подкрепя на 100%, а и има още време да се доподготви - терминът е януари,  но няма среда на сродномислещи хора, където сега живее (под Бургас). За момента съм я ориентирала към Варна, евентулано да ходи на техните срещи - там са вече една хубава група Simple SmileSimple Smile

Общи условия

Активация на акаунт