Научете ме ...

  • 22 573
  • 209
  •   1
Отговори
# 150
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361


Къпкейкс с шоколадов фростинг

1/2 чаша масло
1 ч. захар
3 с.л. олио
2 яйца
1 1/2 ч. брашно
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
1/2 чаша заквасена сметана
1 1/2 ч.л. ванилия ( течна или 1-2 пак кристали )
1/4 чаша шоколадов ликьор ( аз сложих ром  Simple Smile)
1 чаша фростинг

Маслото се размеква леко, всичко се разбърква с вилица или миксер забързо, става по-гъсто от тесто за кекс, налива се във формичките и се пече на 180 за 20 мин, докато клечката излезе суха. Не ги отваряйте като мен докато не хванат загар отгоре, шапките им спаднаха  Sad.

Фростинга се прави от 1/2 чаша меко масло, 1/4 чаша ликьор, 2-3 лъж. сметана за разбиване - 30% масленост, ванилия и около 500 гр пудра захар. Разбива се с миксера. Аз сложих по-малко захар и 1/3 консерва сгущенка - варено кондензирано мляко. Сложих и шоколад  Embarassed, пропуснах алкохола, много пияни ще станат и няма да са за деца  Simple Smile. Ако е бял фростинга може да се сложат плодове отгоре.

Това са къпкейкс номер едно за тази година Laughing, забравих от коя сладкарница, собственичката даде рецептата във вестника. Наистина са много вкусни и меки. Доста калорични са обаче Rolling Eyes, незнам дали ще ги направя пак ...
Пробвайте, децата се избиват за тях  Laughing ...

# 151
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Ми тъй де няма само салата "Тиквички с лабрадор" да ядем това лято.

 Joy Joy hahaha

# 152
  • Мнения: 22 867
Ми тъй де няма само салата "Тиквички с лабрадор" да ядем това лято.

Дядо хаджия, тиквичките с лабрадор за ракийката, пък за биричката  любими бисквитки със сирене, т.е. бисквитки с лабрадор Grinning, като прочетете рецептата, ще видите защо. Шегата настрана, получават се много вкусни бисквитки, тип крекерчета и вървят и без нищо, просто хрупкаш, хрупкаш и си викаш:"е, защо толкова бързо свършват?". Те са без набухвател, няма просто какво да им се сбърка, стават и с по-меко и с по-твърдо тесто.
Да препоръчам на момичетата и кутаб-ките, също няма какво да им сбъркат, пък и много бързо се правят.

# 153
  • Мнения: 441
Ми и това зайче е в глине запечатан съд и се пече баавничко на слаба фурна. Няма какво да объркаш, защото нищо не се прави особено, само слагаш да се пече и подправяш и тъй като това е до вкус, няма как да объркаш.

# 154
  • София
  • Мнения: 8 491
И така ... Снимки няма да има, то даже не е и нужно.

Рецептата, за която ще ви разкажа вероятно е измислена от някой друг, а може и аз да съм я измислял. Даже май си мисля, че някъде тук във форумите съм я писал.

Тази рецепта е от така наречените многовариантни. Тя си има една основа и от там нататък всичко е въпрос на вкус и пожелание. Затова първо ще ви дам основната част.

- една средно голяма глава лук;
- две три скилидки чесън (не е задължително);
- два три средно големи домата (или две три супени лъжици доматено пюре или пък най обикновена лютеница);
- една супена лъжица мед (може да я заместите със чаена лъжица захар, пробвал съм с кафява и даже и с тръстикова захар);
- зеленчуковата подправка на Маги (не е задължително)
- сол на вкус;
- подправки според желанието (аз съм ползвал босилек, мащерка или риган, че даже и джоджен);
- четири или пет парчета (триъгълничета) топено сирене (без претенции дали е натурално или е там с шунка, гъби, щраусово месо или трюфели) – от топеното сирене и повече да сложите няма проблеми (аз съм слагал и цяла кутия).

Значи в не много олио слагаме лука да се позапържи и така като поомекне добавяме скилидките чесън нарязан на ситно. Доливаме гореща вода в зависимост от това дали искате по гъст сос (значи най много един два пръста от дъното на съда) или пък по рядък (три – четири пръста) и оставаме лука да се задуши хубаво.

Доматите ги рендосваме на ренде. Добавяме ги към лука и оставаме да се задушат (ако нямате домати две три супени лъжици доматено пюре или лютеница също вършат работа). Заедно с доматите добавяме захарта или меда.

Мисля, че около четири - пет минути са достатъчно на доматите и затова идва ред на топеното сирене, което пък иска малко по енергично бъркане за да се “разтвори” хубаво. Добавяме подправките оставяме 2-3 минути и соса е готов.

Така ... еми това е цялата философия на този сос. Гответе го на бавен (демек да не е силен) огън. То по принцип ястията обичат бавния огън.

Сега иде ред на модификациите.

Значи първо този сос много често го използвам като основа например на кюфтета със сос или пък пилешко, свинско и т.н. (не съм го пробвал обаче с месо от кенгуро и щраус). Само че тогава след лука добавям ситно нарязани картофи и моркови и оставям задушаването да продължи докато омекнат хубаво и си продължавам по рецептата. И понеже кюфтетата и ли месото са ми останали от нещо си от предишния ден тях пък ги добавям накрая така да ги хване огъня няколко минути. Да ги не турите сурови ей говоря за продукти, които са ви останали от предходния ден, когато да речем сте имали гости. Иначе първо ще изпържите кюфтета или ще си сварите месото.

Понякога соса става нещо като зеленчуково ястие, защото вътре добавям картофи, гъби, моркови, грах, че даже и царевица. И пак така нали няма да забравите, тия по твърдичките зеленчуци заедно с лука, а по меките по към средата (царевицата ако е сварена нея пък най-накрая).

С този сос съм заливал сварени яйца нарязани напречно на дебели кръгове. И сварени кренвирши. А да бе ... “пуделчетата” на сина ми нали за тях щях да ви разказвам. То всъщност ние нали нарязваме така кренвиршите с дължина на около 10-на сантима. После краищата нарязваме кръстообразно до 1/3 от дължината и ги сваряваме. Краищата от сваряването се свиват към средата на кренвирша. Не може да не сте го правили. Уж трябваше да излязат нещо като розички, ама един ден синът ми (тогава беше втори или трети клас) се прибира, вижда и ги вика на майка си “Тия пък пудели какви са ?” и от тогава ги нарекохме така.

Между другото един интересен експеримент ми даде и страхотна идея. Вместо подправки добавям силно сварен чай (ние имахме някакъв родопски, ама съм пробвал и с един планински от тия дето са в торбичките). Да знаете колко е интересно да наблюдаваш собствената си майка, която се заглежда в чинията да види подправките ама ... няма нищооооо. Няма да лъжа, че си имаме една такава двойна цедка за чай (една такава дето е като сферичка от мрежа) и съм слагал чая в нея и директно в ястието (ама предупреждавам тая цедка съм си я купил точно за такива нужди за готвене иначе за чая си имаме друга).

Ето ви и още една идея. Боровинки. Да бе ... от тия там по-дребните, черните (или тъмносинии аз така не знам точно какъв им е цветът) нали ги знаете. А така... Тия ги добавете най-накрая и много не ги варете. Стават и такива от компот, ако имате (а пък аз съм правил и с такива дето останаха на жената от ликьора). После, като ядете и някоя боровинка попадне между зъбите ви тя изстрелва една сладникаво-кисела жилка към езика и става нещо неописуемо. А пък ако нямате пробвайте с обезкостени сухи сини сливи.

# 155
  • София
  • Мнения: 8 491
Чакам аз чакам !
Некоя по мързеливичща рецепта няма ли да извадите ?

# 156
  • Мнения: 4 406
Дядо хаджия, цедката и подправките веднага ги крадвам като идея. моите деца не ядат манджа, в коят   плуват  зелени неща(разбирай подправките). досега все пасирах, но това с цедката ще го включа веднага.  Hug

# 157
  • Мнения: 5 001
Чакам аз чакам !
Некоя по мързеливичща рецепта няма ли да извадите ?
Mr. Green
Ама сигурно ги знаеш.... Hug Hug Hug Hug Hug

Яйца с червен сос

Запържват се 3-4 с.л. брашно в олио,добавя се 1 ч.л. червен пипер и веднага се налива студена вода при непрекъснато бъркане,за да няма бучки(или се бърка директно с телта за разбиване на яйца - така гладкия сос е сигурен)....Посолявате на вкус и се слагат 2-3 щипки млян черен пипер.Като клокне соса се чукват няколко яйца(ама да си останат целички,както за панагюрските яйца)...Като се забулят и се втвърди белтъка е готово....


Пипер с мляко(прясно)

Печен и обелен пипер се нарязва на по-едро.Запържва се в олио,добавят се 3-4 с.л. брашно обърква се и се налива прясно мляко.Като се сгъсти соса е готово.Подправки - само сол  Mr. Green Изяжда много хляб,особено ако е мекичък(тя и горната рецепта е такава де...)  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: ср, 22 юли 2009, 18:57 от TheNMaster

# 158
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
Пипер с мляко(прясно)

Печен и обелен пипер се нарязва на по-едро.Запържва се в олио,добавят се 3-4 с.л. брашно обърква се и се налива прясно мляко.Като се сгъсти соса е готово.Подправки - само сол  Mr. Green Изяжда много хляб,особено ако е мекичък(тя и горната рецепта е такава де...)  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Тази рецепта и аз я правя, с червен печен пипер и е много лесна и ужасно вкусна !  Crazy Crazy Crazy

# 159
  • Мнения: 22 867

TheNMaster, направих чушките в млечен сос от любопитство, не бях яла, не бях и чувала за  такава манджа. Вкусно се получи и свърши бързо. Откакто я хапнахме, си помислих как ли ще е, ако и сложа чесън.  newsm78 Слагала ли си някога? Сега е ред на яйцата. Благодаря ти за лесната и вкусна рецепта, предполагам и другата е такава.  bouquet

# 160
  • Мнения: 5 001
Ехеее,Лабрекс  Hug Hug Hug
Радвам се,че ви е харесало....И снимката е хубава,но с червени чушки е по-вкусно,защото леко сладнят...Пробвай!

Не ми харесва лично на мен с чесън,защото за мен пипер с мляко си е това,което съм написала...Т.е вкусът е този....Израстнала съм с този вкус и не възприемам вариации на вкуса  Mr. Green
Виж,за човек на който  това е нова манджа може да допадне чесън...Пробвай и кажи кое е по-добре за вас...



# 161
  • Мнения: 3 219
Снощи пак направих бъркана пица, този път успях да я снимам,  обаче малко съм я препекла Embarassed докато правя салатата. Ето и снимки
   сурова
 


Този път я направих с риба тон и синьо сирене, хареса ми резултата.



# 162
  • София
  • Мнения: 8 491
Ако говорим за експерименти, хляба ми с извара, който направих без да чета някаква готова рецепта ме накара днес да направя още един експеримент. Този път освен извара ще сложа 2 картофа и коприва.

Ако имате и други идеи за експерименти давайте ги тука веднага.  Laughing

# 163
  • Мнения: 22 867
Ехеее,Лабрекс  Hug Hug Hug
Радвам се,че ви е харесало....И снимката е хубава,но с червени чушки е по-вкусно,защото леко сладнят...Пробвай!

Не ми харесва лично на мен с чесън,.......

TheNMaster, ето това е било, абе гледам я вчера тая манджа, вкусна, ама малко бледа такава една, а червените чушки, освен вкус, ще и придадат и цвят. Grinning А чесън ще сложа все пак в мъъъъничко отделено от нея, просто да пробвам.   bouquet

# 164
  • Мнения: 15
Мастерче, тези рецепти ми ги правеше баба когато бях дете. И не я питах как ги прави. Опитвах се сама ,но не можах да ги докарам. Като гледам твоите ще станат точно такива. Много ти благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт