Машина за хляб - 18 част

  • 53 296
  • 761
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 474
Машина за хляб- 1 част

Машина за хляб- 2 част!

Машина за хляб-3 част

Машина за хляб- 4 част

Машина за хляб - 5 част

Машина за хляб - 6 част

Машина за хляб - 7 част

Машина за хляб  8 част

машина за хляб- 9 част

Машина за хляб- 10 част

Машина за хляб - 11 част

Машина за хляб- 12 част

Машина за хляб - 13 част

Машина за хляб-14 част

Машина за хляб-15 част

Машина за хляб-16 част

Машина за хляб - 17 част

Рецепти за машина за хляб!

Натурална закваска


Полезни съвети + още рецепти 










Съвети на pina

За конците:
По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.
Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.
Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

Зо козунаците:
Козунак НЕ се прави на програма за сладък хляб.
Когато пусна машината и започне да се меси, задължително наблюдавам тестото. В началото всички правехме ( 1-2 пъти и аз) една и съща грешка - слагахме брашно точно толкова, колкото е по рецепта и нито прашинка повече. Работата е там, че яйцата варират страшно много в големината си, от където идват големи разлики в количеството на течностите. Брашното и то си варира по качество и свойства в различните партиди. Затова, много важно е, да се омеси тесто, което става на хубава топчица в машината. Под бъркалките да не остава една каша, която се маже отдолу - това става с меко тесто. За хляб може да е ОК и да стане пухкав хляб с меко тесто (имам такава рецепта), но за козунака няма как. Ако тестото е меко, няма нито конци, нито може да се оплете, нито да запази ясния рисунък на плитките, а всичко се разлива, губи релеф, форми и т.н.       Много е важна гъстотата на тестото! Тази грешка се допуска дори от опитни домакини и баби с дългогодишен стаж.   
От друга стана, това не значи да се направи бетон и накрая да се изпече едно паве, което няма втасване и прочие. Трябва да е с мярка. Затова наблюдавам и ако се маже под бъркалките (това е критерия   добавям брашно, докато се меси и така, докато стане хубава, стегната топка, но мека и еластична.Снимка как ориентировъчно трябва да изглежда тестото
 После е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. Аз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. Разбира се затварям капака на машината, за да не изстива и плета бързо! Връщам оплетения козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментация. Доста се надува, както е оплетен. Точно преди да започне печенето, отварям капака, много бързо мажа с жълтък и ръся захар. Затварям капака и той се пече вътре - 1 час.

Въпрос: Когато се извади тестото-било то за козунак да се сплете, или само омесено и втасало за питки, и ни се стори че е доста поомекнало и лепне след втасването, ще препоръчаш ли леко премесване на ръка и ако да, с какво е по-добре да се премеси-с мазнина или още брашно, за да не му се губи формата и да се разлива, така да се каже.Защото нали ще втасва още веднъж след това.

Отговор:
Ако тестото е било замесено с нормална гъстота, след първото втасване е идеално за работа. Може, дори е наложително да се работи с него върху плот, наръсен с брашно или намазан с олио, също с набрашнени ръце или намазнени ръце, за да не полепва. Премесване е възможно, но само с няколко, наистина само 2-3 движения и натиска, колкото да се оформи удобно за работа, дори би могло да се избегне, тъй като машината вече го е премесила с няколко движения.
Да се премеси с брашно или мазнина не е добре! Ако започне да се меси, макар и само за 1-2 минути, ще се изкара всичкия въздух, който вече е надул тестото, ще се затегне, ще си намали обема и после няма да се получи добър резултат. Евентуално може да се чака повече време да втасва, но това вече са спасителни мерки.
Ако тестото лепне и се разлива, както го описваш ти, след първото втасване, това е често признак, че е превтасало или, че е било много меко замесено. Евентуално едното следва от другото - ако е замесено доста меко, съответно от това втасва по- бързо, а и машината нагрява, та съвсем е възможно да е превтасало. Такова тесто няма спасяване...
Ако е просто замесено по- меко и затова се разлива, но не е превтасало, пак не е добре да се добавя брашно или мазнина. Варианта е още от самото начало да се улучи гъстотата и от там нататък нещата си тръгват надобре!

За сплитането:
За премесването - значи, ако тестото си втасва спокойно, в някоя купа и се вземе за оформяне, разбира се, се премесва, пак само с няколко движения. После се късат топки (парчета) тесто. От всяко правя фитил - с пръсти подгъвам единият край навътре и започвам да търкалям с ръце, с лек натиск, докато се издължи.
В случай, че вадим от машината - тя нали си има 2 премесвания по време на втасването? Те са съвсем кратки, но са достатъчни. Вадим тестото и веднага късаме топки и оформяме фитили. Допустимо е да се премеси леко, но е важно да се внимава. Цялото оформяне е добре да се прави с лек натиск, защото при по- голямо натискане или месене ще се извади въздуха от тестото, ще спадне обема му и ще се сбие.
Като пиша това, нямам предвид съвсем леко да се гали! Дано не оставям погрешно впечатление! Трябва да се избегне само сериозното месене, било с брашно или мазнина. Може да се завърти и да се натисне 2-3 пъти с длан (както обичайно се меси), но не и да се подметне и да се меси с минути.


Мая и захар в тестените продукти:
Маята представлява дрожди захаромицети, които се хранят със захари и отделят алкохол и въглероден двуокис. Благодарение на последното тестото увеличава обема си, набухва и това е търсеният и желан ефект.
Ако сложим малко захар, дрождите живват и се разработват по- бързо, за да могат да поемат захарите от нишестето на брашното. Но  с голямо количество добавена захар, можем да ги затрудним или направо да блокираме техния процес. Затова и в козунака се слага повече мая, заради по- голямото количество захар по рецепта.


Рецепта и подробни обяснения на ketti за козунак - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=358581.msg9879950#msg9879950



Цитат
За всички, които нямат възможност да прочетат 14 теми по средно 60 страници плюс новата тема, ще се опитам да обобщя.

Машината за хляб е уред с големината на фритюрник. Използва се като пералнята - слагаш продуктите, избираш програма и стартираш. Също както пералнята не простира, така и машината не ти реже готовия хляба на удобни филийки. Но с това се свиква с времето.

Машините се различават по тежест на готовия продукт - обикновено са за три грамажа - 500/750/1000 гр. или 750/1000/ 1250 гр. и т.н. Има и други разновидности като Северин, който е до 1600 гр. ( http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=product_info&products_id=828), както и по-малки машинки.

Разликата в тежестта, респективно обема на хляба налага основно два вида машинки - с една бъркалка ( до 1000 гр.) и с две бъркалки (над 1000 гр.). Има машини с две отделни контейнерчета или с други допълнителни приспособления, както е Мулинекс ОW 5003 с приставка за багети. Хлябът в по-малките машинки се получава по-цилиндричен и по-висок. Хлябът в по-големите машинки се получава по-продълговат. Има несъществени разлики в начина на изпичане на хляба в зависимост от машината - при реотан под контейнера, горната кора е по-бяла (машини с две бъркалки, без тази с багетите - тя е с два реотана). При машините с една бъркалка обикновено реотана е позициониран около контейнера и хлябът става по-тъмен отгоре.

Повечето машинки имат около 10-12 програми. "Задължителните" са - основна (за хляб  ), за бял хляб, за пълнозърнести хлябове, за месене и втасване (без печене) и само печене. Другите се разминават в зависимост от производителя - за сандвичи (с много тънки кори), за кексове, за мармалад, за макарони и т.н.

Машинките имат отложен старт - обикновено до 13 часа (напоследък не съм виждала без тази функция). Това означава, че можете сутрин преди работа да заредите машината с продуктите, да нагласите таймера и когато се приберете вечерта, да ви посрещне аромата на прясно опечен хляб. Ако закъснеете с прибирането, машинката ще ви поддържа хляба топъл още поне 1 час и той няма да се овлажни.

Стигнахме и до много съществения въпрос за цената:

1. Самата машина струва в зависимост от модела между 100 и 250 лева. Могат да се намерят по-евтини машинки по магазините ТСМ - моята е от там. Аляската в Метро е около 100 лева. Наскоро видях в сайт машинка на First за 129 лева ( до 1250 гр. хляб). Най-скъпи за сега са Мулинекс. Разликата освен в грамажа, програмите и бъркалките е в мощността на машината - ФИФ и First са 800-850 W, други с по 600 W. Според мен и евтините и скъпите машини правят хубав хляб.

2. Разходът на ток ми е около + 3 до 5 лева на месец заради машинката.

3. Цената на хляба 

Обикновен бял хляб от 750 грама се приготвя от:
300 мл. вода
500 гр. бяло брашно = 45 ст. ( при цена 90 ст. за пакет)
2 с.л. захар = 8 ст.
2 ч.л. сол = 1 ст.
2 ч.л. суха мая ( от 2 пакетчета френска или турска мая излизат 5 хляба =  2*30 : 5 = 12 ст.) = 12 ст.
Добавяме стотинки за водата и тока.

Най-обикновения бял хляб от машината струва около 90 ст. - топъл, с брашно, без добавки, екстри и бонуси. Не мухлясва, не изсъхва и не се рони поне 4-5 дни (при нормално съхранение).

Ето тук има различни марки и модели, а се намират и по-добри цени:
http://store.bonapeti.tv/index.php?main_page=index&cPath=1_16_23

Благодаря Simple Smile

# 1
  • Мнения: 9 776
...Сега пишещите в редутската тема, ще се прехвърлят в тази Joy
Бъдете готови да приемете тълпа от ентусиазирани дами с нови машини за хляб  hahaha

Тук, за разлика от темата за ЛаРедут сме много гостоприемни Wink. Но все пак щом пишете там, би трябвало да знаете основните правила - следиш темата, четеш внимателно и задаваш въпрос ако случайно при прочита не си намерил отговора. Не искам и да си представям в какво ще се превърне тая тема много скоро ooooh!.
max-mama, на мен ми втръсна да чета копнатото, пък на теб да го копваш - не знам.

L e o, ако имаш време, хвърляй по един поглед тук Laughing
И благодаря за новата тема  bouquet!

# 2
  • София
  • Мнения: 6 259
Дойде ред и аз да се запиша в тази тема с новата си хлебопекарна от Франция (от Ла Редута) Eureka CG 503, каквато има Поли-Уоли. Намерих си и пълното ръководство за експлоатация
Party Party Party и моят ред дойде Simple Smile и имам известие от пощата за същата фурна (от доста време ми е мечта Simple Smile). та би ли казала откъде ръководство на бълг. или англ. (в краен случай немски)?


...Сега пишещите в редутската тема, ще се прехвърлят в тази Joy
Бъдете готови да приемете тълпа от ентусиазирани дами с нови машини за хляб  hahaha

Joy

Тук, за разлика от темата за ЛаРедут сме много гостоприемни Wink.

за което   bouquet! аз си копнах някои неща, довечера ще е сефтето. Flutter

# 3
  • Мнения: 22 948
Благодаря за темата !

# 4
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Аз също благодаря за темата  bouquet.
Полин,какво да се направи?Нали сме от гостоприемните.Надявам се от тук нататък повече да четат,пък ако има въпроси,ние сме тук ще отговаряме.
VK,с това,което си изброила можеш да поръсиш тестото,когато вече е втасало,да речем минута-две преди печенето.Можеш и вътре в тестото да прибавиш разни семена,слагат се още в началото,когато е замесването.
Рецептата на Марийка може да се направи на бързата програма,само трябва да се увеличи прясната мая на половин кубче,може и направо да се натроши най-отгоре,върху брашното.

# 5
  • София
  • Мнения: 360
Цоп... в новата темичка! Честито! С толкова много нови пекарки, чудесни хлебчета ви пожелавам!

VK, ако искаш да добавиш сусам, други семена или подправки, това става при звуковия сигнал към края на месенето, но тогава ще са вътре из хляба. Ако искаш да са отгоре, това става след последното премеснане по време на втасването. Тогава може да се извади и бъркалката, за да не остава дупка. За втория вариант те съветвам да изчакаш докато "усетиш" тестото и машинката.
Няма проблем да пишеш на лични, но не се притеснявай и задавай колкото трябва въпроси. Тук всички сме се учили!

# 6
  • София
  • Мнения: 360
Сега виждам, че max-mama вече е отговорила.   Peace
Само искам да добавя, че без да увеличавам маята хлебчето си става чедесно на бързата, НО на 2.20ч. На супер бързата спирам машината преди печенето за 10-15 мин. и пак става.

# 7
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Сега виждам, че max-mama вече е отговорила.   Peace
Само искам да добавя, че без да увеличавам маята хлебчето си става чедесно на бързата, НО на 2.20ч. На супер бързата спирам машината преди печенето за 10-15 мин. и пак става.

И това е вариант,аз така правех преди,но ми се случи да забравя тестото и познайте.По най-бързият начин премесвам,оформям и пак втасва,чи тогава изпичам във фурната.Пак е било вкусно,но ако нямаш много време и става натоварено.
Моята бърза е 1,20 часа.

# 8
  • София
  • Мнения: 360
И моята бърза мисля, че е толкова. Аз съм с Муленекс 3000, но ползвам само тази от 2.17ч., другата е за супер аварийни случаи.

# 9
  • Разград
  • Мнения: 3 110
И моята бърза мисля, че е толкова. Аз съм с Муленекс 3000, но ползвам само тази от 2.17ч., другата е за супер аварийни случаи.

Машинката ми е същата,но тази програма не съм я ползвала.

# 10
  • Мнения: 305
Благодаря за гостоприемството   bouquet
Ще чета Hug

# 11
  • Мнения: 1 170
А как разбирам, че е свършило втасването и е започнало печенето? Ако програмата за тесто е, примерно 1ч и 30мин. това значи ли, че при 3-часовата след 1ч и 30мин. започва печене newsm78 ?

И още нещо (съжалявам, че от три дена заливам темата с въпроси, но хич не обичам провали Embarassed ): мога ли просто да се заменям различни видове брашна с бялото в основната рецепта? Или си има правила за това при кое брашно какви съставки да се слагат?

Благодаря пердварително, че после да не спамя (и следварително на отговорилите ми в предната тема  bouquet )

# 12
  • Мнения: 9 776
Печенето трае час. Брашната е най-добре да се смесват, като преобладава бялото. Добавките са без значение.

# 13
  • Мнения: 622
Хайде и аз в новата тема, за да не ви изпусна!  Hug

# 14

Общи условия

Активация на акаунт