Двойното гражданство

• 2 386
  • 21
  •   1
Отговори
Сега се говори ,че ще се приема закон ,с който ще се премахва двойното гражданство.Това обаче за страна като България с отрицателен прираст не ми се вижда добра идея,още повече ,че под удара на този закон ще попаднат и децата ми,ще им се наложи да избират.Не пиша като частен случай,но българите извън страната сме много ,някои са със смесени бракове,други са омъжени/женени за българи ,но повечето имат чуждо гражданство ,както и децата им.
Ако проблемът са големите групи от южната ни съседка гласуващи масово по изборите /защото предполагам ,че заради тях е този закон/ не може ли нещата да се решът по друг начин newsm78
Какво мислите вие  newsm78

# 1
  • Монреал
Аз мисля, че това е поредната глупост да оправдае някакво действие на младежите дето ги избирахме  Whistling Иначе за себе си изобщо няма да се колебая, ако съм изправена пред избор - ще избера канадското гражданство.

# 2
  • Boston, MA
Мисля, че повечето хора ще изберат другото гражданство.

# 3
През юни 2007 имаше законопроект на Атака за отмяна на двойното гражданство и той беше категорично отхвърлен. Миналия месец имаше дебати в пресата:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/04/749300_gerb_dumite_na_ … o_grajdanstvo_sa/

Друг е въпроса за "уседналостта", правото да гласуваш на различни по характер избори и възможните нарушения. Юристите а и всеки гражданин могат да кажат своето да и против. Не мисля, че ще има отмяна на двойното гражданство. Не виждам каква би била ползата на България. Засега на сайта на  Парламента  не намирам внесен такъв законопроект.
http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4

# 4
  • E-CLM & CH-VD
Aко искаха да ограничат групите, гласуващи от юг, можеха да направят както някои европейски страни - позволяват двойното гражданство, само ако и второто е от страна-членка на ЕС. Явно не само южната ни съседка е проблем.  Thinking

А за прираста - не виждам с какво допринасят за него децата, родени и живеещи в чужбина, и имащи двойно гражданство. Едва ли някое от тях, родено и израснало извън България, би се върнало да живее постоянно в нея, за да подпомага увеличаването на населението.

Мисля, че повечето хора ще изберат другото гражданство.

И аз така мисля.

# 5
Съмнявам се, че ще премахнат изцяло двойното гражданство. Хич не ми се вярва.

# 6
Съмнявам се, че ще премахнат изцяло двойното гражданство. Хич не ми се вярва.
Дано  Praynig

Лунна самодива няма никаква гаранция че тези деца или техните деца след време няма да пожелаят да се върнат в страната  Peace

# 7
Сутринта по новините споменаха,че Божидар Димитров иска да се ускори процедурата за 60000 чакащи за български паспорти точно с цел да се помогне на прираста.
Не казаха нищо за евентуална забрана на двойното гражданство. Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 21 авг 2009, 14:25 от Плюшено Мече

# 8
  • E-CLM & CH-VD
Maлко встрани от темата, но каква точно е процедурата по получаване на българско гражданство? newsm78 Скоро ми попадна някъде, че можело да променят малко реда, като премахнат някакви фирми-посредници, които изготвяли документите на кандидатите и ги представяли от тяхно име. Значи ли това, че всеки може да поиска гражданство чрез фирма, без дори да знае думичка български?

А 60 000 чакащи мисля, че в голям процент са македонци, а като знам "любовта" на Б.Димитров към тях, ме учудва това негово искане.  Thinking

# 9
Мен не ме касае колко гражданства са долустими zащото в моето семейство всички сме с по едно (макар и раzлични). Е, мислех да вzема евентуално още едно, ама като се мотая от 2 години, мога да си мина и беz него. Но и аz не раzбирам каква е връzката между гражданството на децата ни и прираста. При преброяване на населението се включват само българите живеещи в България, останалите никой не ги брои, неzависимо колко български гражданства имат. А ако децата ни някога решат да се върнат в България доколкото ми е иzвестно нямат проблеми да получат БГ гражданство.

Проблемът със сънародниците  в южната ни съседка по време на иzбори си е голям. Но предполагам че дори и да се отмени двойното гражданство, те пак ще си zапаzят българското zащото с БГ паспорт се пътува по_лесно. Ако все пак премахването на двойното гражданство е в състояние да спре иzборния туриzъм, съм съгласна с тия мерки.

# 10
Личното ми мнение е, че този въпрос изобщо не е на дневен ред.

http://www.class.bg/news/Read/article/41786_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D … D1%82%D0%B2%D0%BE

Има много начини за регулиране на изборния механизъм. Въпросът е в ясните правила и спазването им. Не всичко се определя само на база гражданство. Малко встрани от темата, но например дъщеря ми , която е с българско и канадско гржданство, ако иска да специализира в университет в Англия, няма право да плаща  Home/EU tuition fee, а като студент извън  ЕU. Трябва едновремменно да са изпълнени и следните условия :1.Да е живяла постоянно в страна от ЕУ три години преди започването на специализацията 2. През тези 3 години да не е била студентка на пълно време.

# 11
Процедурата зависи.
По натурализация или при доказан български произход(родители българи,има и общности от етнически българи в Бесарабия и тн.).
http://www.mjeli.government.bg/structure.aspx?page=16
Надолу по страницата има описание. Simple Smile

Мойта рода е с доказан български произход,говорят книжовния език,чакат от 2006 год.

# 12
  • някъде под слънцето...
Докато децата станат на 18 , когато  ве4е могат да избират, може сто пъти да сменят закона....ина4е не виждам как 6те го формулират законово, за6тото под 18 са малолетни ..Как могат да накарат един малолетен  да се самоопредели преди  да е навър6ил пълнолетие?
Дъ6теря ми е с  двойно и по сега действа6тите закони , може да запази и двете до 18, после ако не променят спогодбите, 6те трябва да избира.

# 13
Надявам се че подобен закон никога няма да бьде приет. За себе си мога да каже, че ще ми бьде много трудно да се откажа от бьлгарското си гражданство. Мисля, че повечето демократични дьржави позволяват двойното гражданство, ще е жалко нещата да се променят.

# 14
Доколкото знам, ще прибягнат само до едностранно премахване на двойното гражданство и то само с Турция. Т.е. мюсюлманите ще се наложи да избират какви са в крайна сметка - българи или турци. Тогава ще се ликвидира и проблема с избирателния туризъм (туризмът с цел гласуване по време на избори, да не се тълкува другояче  Wink)

Общи условия

Активация на акаунт