Двойното гражданство

• 2 388
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • Там,където се събуждам щастлива.
Доколкото знам, ще прибягнат само до едностранно премахване на двойното гражданство и то само с Турция. Т.е. мюсюлманите ще се наложи да избират какви са в крайна сметка - българи или турци. Тогава ще се ликвидира и проблема с избирателния туризъм (туризмът с цел гласуване по време на избори, да не се тълкува другояче  Wink)

Това, обаче, няма да е много честно спрямо тях. Разбирам, че много хора се дразнят по повод на изборите, но принципно не е правилно.

# 16
Доколкото знам, ще прибягнат само до едностранно премахване на двойното гражданство и то само с Турция. Т.е. мюсюлманите ще се наложи да избират какви са в крайна сметка - българи или турци. Тогава ще се ликвидира и проблема с избирателния туризъм (туризмът с цел гласуване по време на избори, да не се тълкува другояче  Wink)
Горното ми се струва недемократично и невероятно. За да стане пълно или избирателно премахване на двойното гражданство освен закон, би трябвало да се промени и Конституцията. Не може да бъде отнето гражданство по рождение. Може лице по свое желание да се откаже от гражданство. Не ми се вярва да се стигне до такива радикални промени, когато все повече страни приемат двойното или дори мултиплено гражданство. Тук в Канада имаме приятели с тройно гражданство. Наскоро мои познати от украински произход споделиха, че в Украйна имало предложение за наказание затвор за придобилите и друго гражданство.
А изборните нарушения може да предовратят с различни мерки.

# 17
Димана, защо да е недемократично? Давам пример с Германия до преди 3 г. - ако искаш тяхно гражданство, трябва да се откажеш от гражданството по рождение. Благодарение на факта, че България е в ЕС, то ние придобихме правото да не губим това гражданство, защото Германия подписа нови спогодби, позволяващи на гражданите на ЕС да си запазят гражданството по рождение, щом придобиват немско такова.
Всяка държава може да решава тези неща едностранно! Не е задължително да се решават тези неща конституционно!

# 18
Димана, никой няма да отнема "рожденото" гражданство насила.
Просто тези хора ще трябва да избират според това какви се чувстват отвътре, кое им е по-изгодно или по каквато и да е друга причина, това е.
За мен двойното гражданство е абсурдна ситуация и както четох на друго място - равнозначно на "слуга на двама господари".
При евентуална война между двете държави, коя държава има по-голямо право да извика мъжа в редиците на армията?
Достатъчно е да се приеме закон, който позволява двойно гражданство само със страни от ЕС и проблемите с изборния туризъм ще отпаднат автоматично.
За съжаление от този закон ще пострадат много българи с двойно гражданство например в САЩ и Канада, но аз поддържам приемането на такъв закон.
В Норвегия например има редица ситуации, в които норвежки граждани с двойно гражданство губят норвежкото си.
Така че всичко може да се реши с подходящ и добре формулиран закон, който да защитава българските интереси.
Съгласна съм с Вечерница, че всяка държава решава тези неща едностранно.

# 19
  • При семейството си
Не мисля, че трябва и ще се стигне до такива промени. Каква е гаранцията, че точно с тези мерки ще се постигне търсения резултат. Има толкова други начини, най-малкото за повишаване на нечия друга избирателна активност.

# 20
Всички регистрирани тук свободно изразяваме мнението си. То разбира се, е повлияно от житейския опит, ценностната ни система, интереса и други неща. Едностранната отмяна на двойното гражданство от българска страна, независимо дaли  напълно или избирателно,  би засегнала най-вече Балканския регион и българите от бившите съветски републики. Не мога да видя конкретната бъдеща полза за България и не си го представям практически(лично мнение). В крайна сметка думата има българския парламент като изразител на народната воля. Оставам умерен оптимист и бих коментирала повече само внесен за обсъждане конкретен законопроект, публикуван на сайта  на парламента.

Последна редакция: нд, 23 авг 2009, 20:14 от dimana12

# 21
Аз пък не разбирам какво би се постигнало с избирателното отменяне на двойното гражданство - отменяме, ама само за тези страни. И какво им пречи на българите с турско гражданство да си оставят именно българското, а да продължат да си живеят в Турция?

Съгласна съм с Димана, че няма смисъл от дискусии тип "Нероден Петко". Като обявят законопроект ще го мислим...

Общи условия

Активация на акаунт