Португалия и Лисабон - дайте съвети, впечатления и хрумки

• 129 376
  • 810
  •   1
Отговори
# 285
Параход,
това е адреса: Beco do Monte 7, 1170-248 Lisboa, Portugal. Като гледам адреса на карта, се пада от дясно на бул. Rua de Palma, на две преки, не съвсем във вътрешността на Graca, но няма да ми приятно ако квартала е кофти. Още повече, че толкова гледах и се чудих и избирах:)

# 286
Ми, в Граса си е. Не мога да кажа точно дали около тази улица има нещо притеснително, не ги познавам чак в такива детайли.

Мен лично това не би ме спряло - но изборът е твой, естествено. Не искам и да те подведа.

# 287
Здравейте,да се присъединя и аз към посетилите Португалия.Завърнахме се вчера след едноседмично обикаляне из Португалия.Спяхме в Лисабон,в хотел,намиращ се до паметника на М.Помбал,първите 2 дни обиколихме всичко,което можеше да се разгледа в Лисабон,но от музеите само 1-2 (на модерното изкуство и още 1).Ами столицата им напомня за миналото си величие,малко прилича на градовете в Испания,но разликата е,че  сградите са доста вехти и неподдържани.Но има си очарование.
На третия и четвъртия ден с кола под наем се разбихме от обикаляне по старинните градчета(Синтра,Назаре,Алкобаса,Обидош,Фатима и сигурно изтървам някое) Thinking,курортите(Ещорил и Кашкаиш) и Кабо де Рока.Те ми впечатлиха много повече от Лисабон,от всички съм възхитена.
Очаквах да е по-топло,но и 20 гр.си беше ОК.Много им е вкусна рибата и всичко морско,или просто са големи майстори,всичко което ядохме,предимно морски неща, беше вкусно.А паштеушите де ната Grinning много ми харесаха(аз дето не обичам пасти и сладки)И моля,ако някой е пробвал да ги приготви в България,нека сподели рецептата PraynigАз мисля,че с една чаша ако нарежа кръгчета бутер тесто и ги изпека във форма за мъфини във вид на купички, и след като изтинат,да се напълнят с крема ида се запечат пак,ще стане.Но, крема как се приготвя,не знам.Всъщност,това дали не е по-рано обсъждано?Едва ли съм единствената,решила да направи тези сладки...трябва да поровя назад в темата Simple Smile

# 288
Никол,
не си спомням да е коментирано тук (може би в кулинарния подфорум, но не претендирам да го познавам Wink) но в нета има много рецепти за пастейш де ната - или пастейш де белем, включително с видео и т.н. салтанати. Правят се точно във форми за мъфини, по-добре от по-големите. Не се запечатва нищо, от тестото се оформят като купички по стените на формата и вътре се налива кремът, който е близък до нашия крем-карамел. Една съвсем случайна примерна рецепта.

# 289
# 290
Много мерси.Аз не съм особено сръчна,но ще се опитам да ги направя Simple Smile

# 291
И нашето пътуване до Португалия е вече зад гърба ни, но впечатленията още дъъълго ще ни държат Simple Smile
Хотелът ни също беше в близост до паметника на М. Помбал, заради което много бързо, лесно и евтино стигнахме от летището с метро до там. Мога да кажа едно огромно БРАВО за толкова добре организирания транспорт в столицата.
Общият ни престой в Лисабон беше около 2 дни, но за мен това беше напълно достатъчно даже и малко в повече за нещата, които ни вълнуваха там. Придвижвахме се изцяло с метро и пеша.
Изпозвахме туристическите двуетажни автобуси, за да се ориентираме в първия ден кое къде се намира, имахме достатъчно време да слизаме и снимаме. Цялостното усещане за града (в моите очи и тези на спътника ми), че това си е столица с цялото гъмжило в нея. С голям колорит от туристи, много туристи. Което може би доведе до неприятното впечатление за мръсотия и преследващата ни миризма, характерна за малките затънтени улички (сещайте се Wink ). Архитектурата е различна и това наистина те кара да се почувстваш на друго място.

Естествено Кабо да Рока не беше пропуснато. До там стигнахме с влак до Кашкайш и после с автобус. От хотела ни дадоха полезни подробни напътствия. Бяхме оставили разходка из Кашкайш за след това, но шофьорът на автобуса на връщане слизаше доста екстремно по завоите (а пътят и настилката бяха наистина очарователни и нови). И това 15-тина минутно пътуване развали комфорта и желанието за правене на нещо друго, освен прибиране.

Последваха няколко дни в Algarve. Това е може би най-хубавото нещо, което ни се случи в Португалия. Страхотни пейзажи и вечерни разходки на брега на океана и 40-50 метровия отлив. Беше голяма романтика  Blush  Водата беше спокойна и се качихме на лодки из скалите, за които бях питала напред в постовете си. Ще се опитам да публикувам снимки и да ви ги покажа.

Другото, от което съм безкрайно очарована е, че дори момичетата, продаващи сладолед можеха да водят нормален диалог на поне 4 различни езика. Нашите черноморски гларуси с 5-те си лафа на чешки имат дооста да се учат  Joy

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 13:57 от egonna

# 292
  • София
Другото, от което съм безкрайно очарована е, че дори момичетата, продаващи сладолед можеха да водят нормален диалог на поне 4 различни езика. Нашите черноморски гларуси с 5-те си лафа на чешки имат дооста да се учат  Joy

Joy Joy

Чакам снимки с нетърпение. А отиде ли на плажа с огромната скала с дупка отгоре? Ама и аз как го казах  Blush

# 293
Е как, отидох разбира се Simple Smile До там се стига само с лодка обаче.
Имах притеснения дали няма да има някакво вълнение в океана, което би попречило на плаването с лодка/корабче и исках да се подсигуря за достъп откъм суша на подобни скални образувания. Много четох по форуми и голямо лутане падна, намирането на хубав и изгоден хотел доста надделя в последствие. А на място се оказа, че е с прекрасна гледка и много близо до такива плажове със скали. Всяка вечер откривахме нещо ново и ново... и само ако имаше поне още 1 ден... нямаше да е излишно.

Последна редакция: чт, 16 май 2013, 03:32 от egonna

# 294
И аз чакам снимки с нетърпение  Simple Smile

# 295
Ето малко снимки за по-любопитните (не ми стигнаха силите за подбор на още, ще продължа идните дни):
- камъняци, дупки и разходка с лодка Wink http://www.flickr.com/photos/55383493@N04/sets/72157633485738675/
- моят Лисабон http://www.flickr.com/photos/55383493@N04/sets/72157633503811092/

# 296
  • пак на Рив Гош
Egonna, много хубави снимки! Може ли да те попитам тези морските точно в коя част на Алгарве си ги направила?
Лятото ни предстои една седмица там, в Албуфейра, та започвам да се оглеждам какво може да се види в района.

# 297
  • София
egonna Страхотни снимки! Благодаря за разходката Simple Smile

Имам билети за средата на Октомври подарък за рождания ден на ММ. Още не съм резервирала хотелите и слава Богу, защото ще се постарая да направя програма по вашите стъпки и тогава.

Пожелавам ви да се върнете отново някой път на местата, които най-много са ви харесали от разстояние и не сте могли да се насладите отблизо!
Ще следя темата за препоръки и съвети...

# 298
Egonna, много хубави снимки! Може ли да те попитам тези морските точно в коя част на Алгарве си ги направила?
Лятото ни предстои една седмица там, в Албуфейра, та започвам да се оглеждам какво може да се види в района.

Роца, тръгнахме от Портимао и приключихме при Албуфейра. Ако сте туристически настроени се предлагат и разходки навътре в океана, където има пасажи с делфини.

Stelitka, желая ви прекрасен октомври  Hug

# 299
  • пак на Рив Гош
Egonna, благодаря Simple Smile. Ще ги загледам плажовете в околностите  Grinning. Благодаря и за идеята за разходките. Аз не знам дали ще се прежаля, честно казано, понеже страдам много от морска болест, най-много да пратя домашните да гледат делфините  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт