Ирак и Ориента, който не познавате: за майки, бащи, деца и всички любознателни !

• 47 812
  • 722
  •   1
Отговори
# 300
  • Varna
Мдааам,
тъкмо когато свалиха Саддам и американците навлязоха във Ирак викам аз на Бате- Дано хАмериканците да им помогнат на тия хорица, че Саддам им изпи кръвчицата. Обаче моя вика и то със право- Мойто момиче, ти със твоето простодушие и доверие мислиш само такива неща. И ми даде пример със една книга която е бил чел преди години, като каза, че това което е чел там се повтаря във Ирак мотамо. И добави, че братята американци са във Ирак заради петрола не да помагат толкова.
А със терористите и Американците не могат да се оправят. Виждате какво е положението, постоянно атентати. Терориста удря във гръб, изневиделица. Те са като невидими, непредвидими са. Ако е армия има някаква стратегия, но със терористите всички виждате как е. Те не подбират, ни жени, ни деца, ни старци.  Незнам във какво вярват тия хора и какви души имат....едва ли имат души обаче....
Пък аз със простодушната си душа искам Хамериканците като ще черпят от това национално богатство на Ирак, наистина да помогнат, ама наистина.  Ама срещу терористите не може само те да се борят.....

И едно предиобедно каЙве за успокоение на страстите

# 301
Айа, това че връзката и любовта между иракчаните я има само в Ирак не го разбрах newsm78. Би ли ми обяснила какво имаш предвид?

Сега про4етох мнението ми, грешката е моя, много бързах и неясно съм се изразила/
Ставаше дума за тези думи "ние обичаме нашите си християни, кюрди, та дори и евреи повече отколкото обичаме останалите араби."

Но това наистина е форум на майки и домакини, по-добре да се говори за манджи, плетки и легенди, отколкото за политика  Peace

# 302
  • София
И накрая, Интифада, с нахлуването на американските войски в Ирак, навлязоха и огромен брой терористи през неохраняемите граници. Именно те, според мен, са най-големия проблем на Ирак в момента. Смятам, че и самите американци не са предполагали каква вълна от тероризъм ще провокират. Мое лично мнение, с което не ангажирам никой и което не е базирано на някакви конкретни факти е, че ако американците се бяха изтеглили веднага след падането на Саддам, съществуваше риск тази терористична вълна да отприщи гражданска война и да досъсипе държавата...

Не съм съгласна с това.. Дори не мога да приема определението "терористи". В днешно време тази дума се използва от американците, когато искат да унищожат някого, лепват му етикета "терорист" и готово, позволено им е да правят с него каквото си поискат, да го нападат, убиват, задържат без съд и присъда, подлагат на мъчения.. И медийте спомагат за общата истерия покрай тази дума, така че и обикновените хора като я чуят, автоматично оправдават всички крайни действия срещу така наречените "терористи". Ето например палестинците, които се борят за правото си на съществуване и за домовете си, терористи ли са? А евреите как да ги наречем тогава? А ливанците от Хизбула, които си имат армия, защитават границите на държавата си и имат си депутати в парламента, те какви са? Ами Армията на Мехди и Моктада Садр, и тях ли ще наречем терористи, въпреки че са иракчани които защитаваха градовете и свещените си места от окупаторите? Накрая ще излезе че американците се опитват да "освободят" Ирак от иракчаните.  Sad
Моето мнение е, че докато окупаторите са в Ирак, винаги ще има и бойци борещи се срещу тях. И колкото по-дълго остават, толкова повече ще стават те. Получава се омагьосан кръг, който явно е удобен за американците, и те могат да си стоят колкото си поискат, оправдавайки се с наличието на "терористи"  #Cussing out

# 303
  • София
А със терористите и Американците не могат да се оправят. Виждате какво е положението, постоянно атентати. Терориста удря във гръб, изневиделица. Те са като невидими, непредвидими са. Ако е армия има някаква стратегия, но със терористите всички виждате как е. Те не подбират, ни жени, ни деца, ни старци.  Незнам във какво вярват тия хора и какви души имат....едва ли имат души обаче....
Пък аз със простодушната си душа искам Хамериканците като ще черпят от това национално богатство на Ирак, наистина да помогнат, ама наистина.  Ама срещу терористите не може само те да се борят.....

Такива са им възможностите на бойците срещу окупаторите. Нямат си свръхточните модерни оръжия с които да убиват от далече, както правят американците. Използват телата си вместо оръжие. Точно защото имат души, защото не могат да стоят и да гледат американските безчинства.
Едно не мога да разбера, да кажем, че съпротивата убива невинни, при опитите си да достигне до американските войници. Американците също убиват невинни при опитите си да достигнат до членове на съпротивата. Защо всички одобряват действията на окупаторите и ги приемат за необходимо зло, и в същото време осъждат и заклеймяват действията на съпротивата?

Има един турски филм по темата. Препоръчвам ви да го гледате, ще си отговорите на много въпроси.

http://www.lapache.info/index.php?page=torrent-details&id=d2 … 3973f10074343422a

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 14:41 от Intifada

# 304
.. Дори не мога да приема определението "терористи".

А как ще наречеш хората взривяващи камиони край университет, където дори няма американски войници, а само иракски студенти? Или на пазар, където е пълно с жени и деца? А отвличането на хора от Ал Кайда? Това не ми прилича на борба за освобождение от нашественици, а си е жив тероризъм Peace. Както и да, всеки с мнението си Peace
Аз знам за себе си, че това, което ми пречи да запозная децата си с баба им не са американските войници в Ирак. Така че мнението ми няма как да се промени, но пък и не държа никого да убеждавам в моята гледна точка Simple Smile

Но това наистина е форум на майки и домакини, по-добре да се говори за манджи, плетки и легенди, отколкото за политика  Peace
.

Айа, това че имаме различни гледни точки не ни пречи да си ги споделяме. А и мисля, че го правим в рамките на добрия тон (поне засега). Предполагам, че не си имала нищо обидно предвид "домакините", но доста често домакините, въпреки че могат да готвят, плетат и разказват приказки, са и образовани, интелигентни и мислещи същества, на които мястото им не е само до печката и плетката Peace

# 305
здравейте-пак се зачетох с интерес...

дано диалога продължи така дипломатично,както досега(казвам го заради горчивия опит от този форум,когато обсъждахме подобни политически теми...преди година-тогава мисля разказвах за преживяванията си от войната 2006година над Южен Ливан,която едва не ни изпрати на онзи свят(мен и децата),но като оставим големия стрес,ужасите и последствията от това,които скоро отшумяха-ми остана една много ясна предствава за това,което се случва с хора,които са дръзнали да кажат "не",на силните в световната политика-тези,които пречат на "раждането на Новия Близък Изток"...биват убивани -
те и народите им,домовете им рушени,съдбите  им съсипвани-Но всеки,който вярва,защитава правата си и е готов до край да се бори за достойнството си,ще постигне своя успех-Поне в Ливан това се случи,въпреки,че се раздухва какво ли не-За съпротивата там
-сега вярвам,че въпреки ,че ще коства много усилия и компромиси,Ирак ще получи своята справедлива развръзка и тя ще е в полза на хората ...
Интифада-Добре Дошла Heart Eyes
.. Дори не мога да приема определението "терористи".

А как ще наречеш хората взривяващи камиони край университет, където дори няма американски войници, а само иракски студенти? Или на пазар, където е пълно с жени и деца?
аз бих ги нарекла убиици-масови,защото "терористи",наистина вече много се изтърка и се използва като асоцияция за едва ли не всеки вярващ мюсюлманин...а за хора като нас-живели или поне надникнали в онзи свят-е ясно кое е терорист и кое масов убиец...
За  мен психологическия тормоз дето ни се влива от пристрастни медии и стереотипите на хората в бг(по отношение на религията дето изповядвам),също е вид Тероризъм...  bouquet
надявам се темата да остане толкова истинна и интересна  bouquet

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 15:49 от DUA

# 306
  • София
Леко разгорещихме спора и това е напълно естествено, когато обсъждаме болката и кошмара.

Питам се обаче дали да не изчакаме малко домакинята за да реши дали да продължим този диалог и да го прекъснем малко за да разнообразим тематиката.

Аз също имам мнение по дискутираните въпроси, но ще изчакам все пак да решим как ще продължи.

# 307
  • София
DUA   bouquet

Винаги съм се възхищавала на ливанците от Хизбулла. Показаха на света, че когато имаш вяра и убеденост, няма невъзможни неща! Не се отказаха въпреки скъпите жертви които дадоха, въпреки малобройността си постигнаха успех, за какъвто големите арабски държави могат само да мечтаят. И всички араби ги обичат и подкрепят, и шиити и сунити и уахаби, защото наистина са достойни за уважение   bouquet

дядо хаджия ок, спирам да пиша, сори  Embarassed

# 308
  • София
Хайде да споделя и с вас за нашите стари си обичаи.
У нас пък се появи елхата, нагиздена и усмихната.

Дядо Коледа пък беше отишъл в Метро да пазарува и на връщане за да не влачи втори път огромни кашони донесе и първия подарък на Жаси:

# 309
Дядо хаджия, и елхата, и подаръка, и внучката са много красиви Simple Smile. Особено ми харесва блесналия радостен поглед на Жаси Heart Eyes

Дуа, не съм чела твоята история, или по-точно чела съм някакъв преразказ на съфорумки, но съжалявам за стреса и ужаса, който сте преживели ти и децата ти. Радвам се, че наричаш диалог, а не спор обсъждането на тези теми Peace. Аз също не мисля, че има спор, просто споделяме различни гледни точки. И докато някой не се опита да наложи мнението си върху останалите, ще си остане диалог Simple Smile. За думата терористи може и да сте прави, ако в нея се влага религиозен подтекст. Но аз нямах това предвид използвайки я. За мен терористът е човек, който си служи с насилие, с цел да всее страх и ужас и по този начин да подчини някого. А религията е без значение в случая. А за това, че терорист = ислямист, права си, това е дело на медиите.

Последна редакция: пн, 14 дек 2009, 19:46 от Астарта

# 310
  • Varna
АСТАРТА
Благодаря, че си обясниля на Интифада какво съм искала да кажа под думата терорист. Аз мисля, че добре съм обяснила точно за тия които не подбират деца, жени и въобще невинни хора. Но явно не съм била разбрана добре Sad
ИНТИФАДА- ако съм збъркала наименованието на тия които избиват невинни хора, моля да ме извиниш. Не искам тази тема да става груба. Тука всички ме познават какъв човек съм,   не си разрешавам да лепя неверни етикети на хората, защото първо, Аз много обичам хората и ми е болно невинни да напускат този свят. Стана ми неприятно, че не си ми разбрала поста правилно.

# 311
аз не съм Господ, за да е последна моята дума, обаче се налага да отговоря на няколко неща.
ние спорим и обсъждаме, никой не се кара, така че едва ли ще има проблем в темата, надявам се, де.

Интифада, възхищавам се на ентусиазма ти, но ще ти дам един приятелски съвет - дори Хизбулла да си намерят те самите някаква допирна точка с хората на моктада садр, никога ти самата не ги отъждествявай или сравнявай. Сравнявайки тези две групировки, сриваш значението на ливанската борба срещу израелската окупация. Между другото тези, за които спомена, че са убити в Ал Таура (садр сити) са убити точно от споменатата армия на Мехди (не се различават от ал каида освен по малко по-бедното финансово обезпечение).

Аз лично не смятам, че да убиеш невинен е решение на проблема, но съм от хората, които държат да се мери с един аршин: ако палестинците са терористи, то и израелците са такива и то на държавно ниво, както и американците.

Айа - не си спомням да съм казала, че мразенето на някого (било народ или държавник) ще реши иракските проблеми - просто уточних кат отговор на поста на Интифада, защо "аджеба" иракчаните не понасят много хора. Няколко пъти уточних, че единствената държава, която може да се "похвали", че иракчаните разграничават политиката от народа е Сирия - защото има много неща, които са довели до този резултат.

Вярно е, че аз има предвид правителствата, а не народите като цяло (с едно две изключения, в които дори аз пристъпвам с голяма доза предубеждение като саудитците и иранците например), но хората трудно разграничават народ и политика, защото вече ослепяха от злоба и от умора. Хората се умориха да живеят. Вие какво смятате ?! Да не би да мислите, че всички иракчани са велики мислители ? Народът се чуди как да живее.

Извинявайте, че отговарям разхвърляно, но тази тема е прекалено емоционална за мен.
Интифада не си права, че арабите не са виновни за идването на саддам на власт - прочети добре арабската история и пан-арабските течения в политиката, подкрепата на арабите за саддам и мнението им, че е "спасител" на арабската нация и ще видиш какво имам предвид. Освен това, ако някой е започнал да работи като преводач при американците, значи ли това, че е предал братята си иракчани. А ако го е направил, кое дава право на някой саудитец, друг иракчанин, мароканец, египтянин, палестинец, афганистанец и т.н. набеден муджахидин, да "очиства света" от "предателя иракчанин".

Дали иракският народ се е излъгал вярвайки, че американците ще си тръгнат - да, излъга се, защото имаше нужда да вярва. Да започна ли да разказвам за документираните зверства на саддам и баасистите над иракския народ (за недокументираните не е редно да се говори, защото се оборват лесно, поради липса на друго освен показания на очевидци), за да може да си представите как чакахме да си отиде.

Вярно е, че на нас ни трябва желязна ръка, но такава облечена в закон. Нека да има смъртна присъда, за тези които взривяват пазарите и университетите, но нека да окачат на въжето всеки, който го направи - арабин, кюрд, сунит, шиит, марсианец или какъвто и да е.

Айа - любовта между иракчаните я има навсякъде, както и любовта на останалите араби към родината им. Това, че аз обяснявам защо ние държим един на друг, се дължи на факта, че заради хаоса в държавата всеки мисли, че ние едва ли не, преди да кажем добър ден питаме човека каква му е вярата или какъв етнос е, а после решаваме дали да го поздравим или да го бастисаме. това, което си написала за палестинците важи с пълна сила за нас и за другите народи, затова аз не приемам някой да идва да избива хората в Ирак, защото не били араби или не били мюсюлмани или не били като някого си.

истина е, че американците, ако целяха да махнат саддам щяха да го направят още през 1991г. и то без да избиват населението или пък можеха да си оставят бунта да се превърне в революция и сами да се освободим, а не да помагат на онзи изрод да потуши боевете и да избие хората.

Интифада, в отговор на въпроса дали ще наречем хората на моктада садр терористи - да, така ги наричаме, защото са такива. моктада садр е с медицинската и социална диагноза "идиот", а хората му са престъпници и в голямата си част наркомани. "не питай старило, питай патило" - питай мен и колегите ми, които газехме в отпадните води, за да лекуваме хората в ал Таура ("садр сити") или работехме над масовите гробове от времето на саддам и новите от кланетата на ал кайда и джайш ал махди.

моктада, ако искаше да брани светините, никога нямаше да се покрие в гробницата на Имам Али (ас) - срам и позор ! с оръжието, с мръсните дрехи, с обувките, с животинската пасмина в един от най-свещените храмове за нас - сунити и шиити.

не ме разбирайте погрешно, аз не казвам, че няма иракчани с ал кайда (за хората на садр - всички са иракчани) или с другите мръсни групировки - има и те не са малко. за нас те са наравно с останалите - престъпници, заслужаващи смъртна присъда.

Ние нямаме съпротива в Ирак. Ние имаме хора, на които е платено да създават причина на американците да останат (не че имат нужда, ама за "парлама") - плащат им американците, за да им вършат мръсната работа, плащат им иранците, за да им вървят интересите, плащат им много от арабските държави, също за да си запазят интересите и не на последно място - плащат им продажните иракски политици, които имаме сега, за да продължават да се радват на пари и власт от собствената си държава и от държавите, за чиито интереси лобират.

да ви кажа ли един интересен факт: когато стана инцидента през 2005 на Моста на Имамите (не е терористичен акт, а нещастие, заради простотията на религиозните ни лидери) и измряха толкова много хора (шиити, защото беше свързано с тяхно религиозно поклонение) арабските сателитни канали не скърбяха и нямаше траурни ленти (а за саддам имаше по много канали). напротив те казаха, че това са "съдружаващи" (тоест имат друг бог освен Всевишния) и това е заслужено наказание. никой не даде помагащите хора от квартал Аадамия (предимно сунити), но всички предадоха новината, която после с половин уста отрекоха (особено каналите с про-шиитски настроения), че хората от Аадамия са давали вода с отрова на жертвите. Никой не показа младото момче от националния отбор поплуване, което се удави (18-годишен), когато за шести път се хвърли във водата да спасява. никой не предаде как лекарите газехме и се влачехме по колене, за да стигнем до хората. никой не ни показа, как половината жени лекари, които бяхме там не носехме хиджаб или на някои им беше паднал хиджабът, но продължаваха да работят, но дадоха някакви, които се оправдаваха, че не са дошли, защото са жени и защото не могат да си позволят да им падне хиджабът и да идат в Ада видите ли: абсолютна пропаганда, да не решите, че жените с хиджаб са толкова прости и такива егоистки, ама то медийните войни са страшно нещо.

използването на обеднен уран също е тероризъм на държавно (световно) ниво.
уважаеми читатели на темата - 90% от арабските народи страдат заради дългогодишно управление от невежи, насадени ни от цивилизованите държави, а ние сме прекалено слаби и малограмотни, за да се отърсим от това робство... поне не лесно.

Терористите нямат религия, нямат етнос, нямат принадлежност към нищо човешко.
всеки, който се взривява в Ирак е терорист - убиец - изверг. Аз отговарям за думите си, защото работих сред това: (много ви моля, ако има някой със слаби нерви да не отваря линковете):

http://www.thirdworldtraveler.com/PageMill_Images/Iraq_injured_d … hildren2_Iraq.jpg
http://www.arabamericannews.com/news/images/articles/2008_06/120 … ed_children_2.gif
http://www.javno.com/slike/slike_3/r1/g2008/m07/y176417798081453.jpg

от 14-ти век насам ние западаме и сега се опитваме да се изправим, но е много трудно. етническите и религиозните разпри не ни помагат. всички в Ирак плачеха, когато взривиха джамията в Самарра - включително и християните, защото това значеше, че вече се започваше заличаването на историята ни.

Дядо Хаджия - внучката ти е много хубаво дете (машалла) - дай Боже, все да е така усмихната и да я радваш, а тя като е радостна и ти ще си щастлив !

Делте - не се коси, всички си те знаем, ти си ни златото !

# 312
я след тежките за преглъщане постове един вариант на пица, който е любим на моите термити (пускам ви стъпките, а рецептата за тестото и плънката - сами ще се справите, т.е. както искате):

# 313

Изгледах филма, ужасно тежък е. Обаче не дава отговори на моите въпроси, защото ми се струва малко тенденциозен. Наистина, човешките съдби и трагедии, разглеждани в частност са много по-покъртителни и въздействащи от сухата фактология. Но ... на мен ми дойде в повече силната набожност на лошия американец (Били Зейн). Това за мен е почти равносилно на наслагвания от медиите образ на ислямист = терорист. Сцената с разговора му с Исус беше меко казано нелепа. И точно тази сцена ме кара да се съмнявам в достоверността на всичко останало. Иначе признавам си, разтреперах се от въздействието на някои сцени, дори на моменти ми се доплака Sad.
Хадил, не мисля да отварям линковете, които си пуснала, за тази вечер ми стигат емоциите Confused

# 314
  • Varna
И аз не можах да ги отворя а уж съм курназ.....

Общи условия

Активация на акаунт